icon

Pijú vaši školáci mlieko?

janka_rajo
17. okt 2016

Pijú vaši školáci mlieko? Nemajú problém vypiť pol litra čistého mlieka denne alebo ich musíte doslova presviedčať, aby do seba dostali aspoň kvapku mlieka a všemožne ho maskovať Grankom či inými „vylepšovadlami“?

Pijú vaši školáci mlieko?
Strana
z5
jahodka11
21. okt 2016

Jasne, kazde rano, ale ryžové, nie klasické kravské 🙂

twiggi_veggie
21. okt 2016

My doma nepijeme mlieko ani nekunzumujeme mliecne vyrobky a nevidime ani dovod ho pit, kravske mlieko patri teliatku 🙂 Paradoxne napriklad takmer vsetky studie ohladne osteoporozy poukazuju na to, ze najvacsi vyskut osteoporozy je v krajinach kde je najvyssia konzumacia mlieka a mliecnych vyrobkov a naopak najnizsi vyskyt je v azijskych krajinach kde ludia mlieko a mliecne vyrobky nekonzumuju vobec, cize si nemyslim ze je materske mlieko (navyse kravske materske mlieko) pre dospeleho alebo dospievajuceho cloveka take vhodne ..

andynaty
21. okt 2016

@zuzana32 Od lekara by som ani inu reakciu necakala. Sama mlieko uz roky nepijem (zahlienuje ma) - neziada sa mi, ale do kavy si davam smotanu a obcas vypijem acidko, sem-tam zjem jogurt + pri vareni pouzivam namiesto mlieka radsej kyslu alebo sladku smotanu. Nedavno som uvarila len jemne osladenu ryzovu kasu a veru moje telo take mnozstvo mlieka neuvitalo - zacala som sa citit malatne a nedobre. To mi len potvrdilo, ze mlieko skratka nie je pre mna zdrave.
Dcerku dojcila 5 rokov a preto logicky v skolke nechcela pit kravske mlieko a dodnes samotne mlieko neoblubuje (len kakaove alebo jahodove a pod.) a tak to ma zrejme byt. No ak by si ho pytala v buducnosti viac, radsej jej dam acidko alebo jogurt.

andynaty
21. okt 2016

@twiggi_veggie Asi celkom nerozumiem vasim slovam - citujem: "cize si nemyslim ze je materske mlieko (navyse kravske materske mlieko) pre dospeleho alebo dospievajuceho cloveka take vhodne .. " ??
Materske mlieko (MM) predsa piju len dojcata a je pre ne nenahraditelne a velmi dolezite. MM je jedinecne mlieko a neda sa rovnocenne nahradit ziadnym Sunarom, Nutrillonom a pod.

ajka006
21. okt 2016

@bianca kto sa za co povazuje, je jeho problém a samozrejme aj to, čím kŕmi seba, svoje telo a aj deti.....ja som len vyjadrila svoj názor,ku ktorému som dospela, ale stále je to len môj názor, nikomu ho neprikazujem nasledovať a kto sa ako zariadi a čo bude piť a jesť a čomu a komu verí, je jeho problém 🙂

ajka006
21. okt 2016

A ešte len tak naokraj 🙂 to čo sa predáva v našich obchodoch podľa mňa nič s mliekom spoločné nemá, môj známy, ktorý má vyštudovanu poľnohospodársku školu a pracoval aj na druzstve, čiže o mlieku a aj o jeho výrobe čo - to vie ( to ako poznámka pre niektoré mamičky), hovorí, že to, čo sa ako mlieko predáva v obchodoch, išlo len mlieko okolo

michi284
21. okt 2016

náš mlieko pije ako kedy, keď naň dostane chuť. do školy si kupuje krabičkové ako je aj brejky. veľmi mu chutí. nato, že mlieko u nás doma nepije surové nikto, tak som rada. len si musí vziať nepriehľadný pohár, inak mne je špatne.

twiggi_veggie
21. okt 2016

@andynaty myslela som tym ze kravske mlieko je materske kedze krava je matka a vytvara ho pre svoje dieta (pre teliatko) .. samozrejme ze pre ludske mlada je ludske materske mlieko najvhodnejsia strava 🙂

twiggi_veggie
21. okt 2016

@miriam11 jedavame jogurty ale kokosove, ryzove, sojove, ovsene a syry tiez len rastlinne 🙂

lucka527
21. okt 2016

@twiggi_veggie plne suhlasim aj u nas je to tak ako u vas ..

gabkostanka
22. okt 2016

u nas starsi skolak ma rad mlieko, klasicke kravske pije a mensi si da obcas. Bol dlho kojeny, tak mu klasicke mlieko ani nechutilo, v poslednej dobe ale jahodove brejky, alebo dracik su jeho oblubene 🙂

janka_rajo
autor
22. okt 2016

@stvura ahoj, len na vyjasnenie, pocitas dobre 🙂 ale pridaneho cukru je v tom mliecku iba 4%, co su 4g a 100ml - zvysok je prirodzene sa vyskytujuci ´cukor´- mliecna laktoza - ta je aj v klasickom mliecku 🙂

katka1981
22. okt 2016

Pije velmi malo a sme radi. Dnes sme si dali spolu kakao, ale mlieko pije minimalne a syry sa snazime kupovat ovcie a kozie. Ucime ju ze kr. mlieko nie je zdrave. Asi nevhodny pripsevok, sorry 🙂

janka_rajo
autor
22. okt 2016

@stvura na to je uplne jednoducha odpoved a to, ze zial vacsina deticiek je na sladku chut zvyknuta prave z domu.

dankaa78
22. okt 2016

Starsia je sportovec...vypije cca 400 ml denne ale s grankom🙂

motiilik
22. okt 2016

@janka_rajo mladšia každé ráno kakao a obdeň mlieko...sem tam ochutené vanilkou,jahodou, banan, čokoláda...

papricka33
23. okt 2016

Nie, nepijú. Nemali by problém, ale to ani zjesť 2 kilá čokolády na ex 🙂 Dávam im hlavne to, čo prospieva ich zdraviu 🙂

papricka33
23. okt 2016

@katka1981 nevhodný nielen na Slovenskú, ale aj v Európe, kde silná mliečna lobby robí všetko možné aby pretlačila zvýšený odbyt mlieka (štátom hradené kampane), aj napriek tomu, čo sa o vplyve mlieka na organizmus už dávno vie, ale len tíško šepká 😉

janka_rajo
autor
23. okt 2016

@papricka33 davno vie a tisko sepka? 🙂 Praveze je toho na internete az prilis a clovek potom nevie, co si ma mysliet, podobne ako je to napriklad s ockovanim 🙂
Je mnoho mytov o mlieku, ktore odbornici vyvratili, ale je samozrejme na kazdom z nas, aku cestu si vyberie. Ak mas cas a chut, tak popozeraj: http://brejky.sk/myty-o-mlieku

Na tie otazky odpoveda MUDr. Minarik - viac o nom najdes tu: http://www.onlife.sk/

papricka33
23. okt 2016

@janka_rajo na mýty o mlieku si nájdem čas vždy. Ak mas čas, vyhľadaj si štúdiu o tzv. Osteoporotickom paradoxe. Link ti nedám, čítala som to v printovej verzii 😉 Ale spomína to vo svojich knihách aj dlhoročný odborník na klinickú výživu MUDr. Bukovský. Pre tých čo neradi čítajú dlhé traktaty, zaver štúdie je takýto: V krajinách s najvyšším príjmom mlieka vo výžive, je aj najvyšší výskyt osteoporózy. Ale presne ako píšeš, je na každom z nas, čo si vyberie... 🙂

janka_rajo
autor
23. okt 2016

@papricka33 Presne tak 🙂 BUkovskeho poznam a dokonca viem, ze sam zastava nazor Vsetko s mierou.

papricka33
24. okt 2016

@janka_rajo veď práve. Vieš koľko mlieka sa používa pri príprave jedál v školských jedálňach? ... no a to už je tak tesne za tou mierou. Ak si priratas mlieko použité pri výrobe hotových výrobkov (pečivo, sušienky, a kto vie kde všade...)... to je "miera" aj na dva ľudské zivoty 😉

Strana
z5