icon

Od kedy dávať Danonino a iné mliečne výrobky vašim najmenším?

danonino_lucia
24. feb 2014

Danonino a iné vhodné mliečne výrobky je vhodné podávať deťom od jedného roku. V tomto veku by dieťa malo každý deň dostať mlieko pre batoľa a dve mliečne dávky denne. Napríklad súčasť raňajok ale na desiatu tvaroh, jogurt alebo jogurtový nápoj. A na večeru by batoľa malo dostať ďalšiu mliečnu dávku, najlepšie kašu. Podávanie mliečnych výrobkov je dôležité kvôli správnemu vývoju kostí a zubov, pretože sú zdrojom vápniku a vitamínu D, nutného k zabudovaniu vápniku do kostnej hmoty.

bastika
26. feb 2014

Takmer každý produkt ktorý sa predáva je niekde odrb. V rozlicnej miere 😀

sima.p
26. feb 2014

@meluela však to, že to tlačia deťom do škôlok ako niečo úžasne zdravé 😠 m

meluela
26. feb 2014

@sima.p ja som sa aj čudovala prečo mali v jasliach tusim kadzy den pisaneho nejakeho pribinacika (ale iny vyrobca) a podobne produkty - aj v zatvorke byvalo napisane skolske mlieko ... teraz ked som si to pozrela tak mi to doslo ... platime dane na to, aby okrem inych oblbov nasim detom davali presladene blbosti ...

danonino_lucia
autor
26. feb 2014

@sissy27

Ahoj @sissy27,
matka bohužiaľ zatiaľ nie som, ale rodinu plánujem. Ja nehovorím, že nie je najlepšie, keď dieťa papká jogurt z jogurtovača a domáceho mlieka. Ale tento výrobok je pre tých, ktorý nemajú tu možnosť, alebo ich dieťa papkať neochutene nechce a z tisícov ďalších dohodou kupujú tieto výrobky. Ja nehovorím, že dávať štyri denne je dobré. Ale tvrdím, že tam toľko cukru nie je. Do cukrov, ktoré sú vyradených zo sacharidov v tabuľke sa ráta aj laktóza, ktorá je v mlieku a ten “hrozný“ glukózovo-fruktózový sirup tam je iba ako nosič prírodnej arómy a vitamínov a je ho tam menej ako jedno percento. Výrobok mám teraz u seba, nepríde mi presladený. Ale to je môj názor. Ja, keď budem kŕmiť svoje dieťa, bude dostavať zeleninku, aj biele jogurty a áno, budem premýšľať, koľko čoho mám dať, a ako to upraviť, aby to bolo v dobre vstrebateľné forme a moje bábo malo všetkého dostatok.... ale nie som radikálna a nevidím dôvoď, prečo by si ako desiatu toto nemohlo dať Danonino, keď budeme dakde vonku na ihrisku behať. Áno, cukor tam je, ale podľa mňa to nie je toľko, aby to tu rozvírilo takú debatu. A aj keď hej, všetky vstupné suroviny sú testované na pesticídy a ďalšie podobné látky, tak ja radšej dám toto, aby som mala istotu ako dávať bohvie čo a potom byt prekvapená.

adelusha
26. feb 2014

@xaxana88 preboha naco davat tak malym detom nieco ine okrem materskeho mlieka? 😒 Este sto rokov dozadu ked si vacsinu potravin a jedal ludia pestovali, chovali a vyrabali doma, urcite nikto tak male deti nicim nekrmil. Zeny boli rady ze "vytiahli" prsnik, nakojili a mohli robit dalej. Clovek sa vyvinul ako cicavec tak ma cicat. Ludsky genom sa za sto rokov nezmenil natolko, aby zrazu potrebovali jest 4-mesacne dojcata.

endi82
26. feb 2014

@barborav Ahoj, vlastne ani ja nie som odborník a acidko vanilkové dávam asi mesiac, teda asi od 17. mesiaca. Nijak som to pre ňu neplánovala, ale keďže kupujeme mliečne výrobky pre staršiu dcérku, automaticky to ochutnala, chutilo je a nič jej z toho nebolo. Zas až tak veľa toho nevypije, možno deci. Ani nie každý deň, 2-3x za týždeň, ostatné sú jogurtíky. Ináč neviem, odkedy sa "odporúča", ale 16 mesačné dieťa už má pestrý jedálníček. Druhá vec je, že teraz sme brali antibiotiká a nebolelo ju bruško ako pred 4 mesiacmi, keď mala ATB (darmo vtedy brala aj bio gaiu). Tak dúfam, že som ti aspoň trošku pomohla.

smoni
26. feb 2014

odkedy danonimo, od nikdy, to by som svojim deťom nedala, radšej si u miestneho chovateľa niečo kúpim, namiesto toho to čo má trvanlivosť aj pol roka, (bežné mlieko vydrži 2-3dni)

danonino_lucia
autor
26. feb 2014

@adelusha

Ahoj @adelusha,
úplne s tebou súhlasím ohľadne génov, ale to by bola debata na inokedy.
Od pol roka zhruba do roka je potrebné vyskúšať čo najviac potravín, pretože v tomto veku dieťa najľahšie prijíma cudzie chute a nie je s tým potom problém. A alebo ak chceš, v tejto dobe je takzvané imunologické okno, kedy sa majú dieťaťu dať vyskúšať všetky alergény aby napokon neboli alergie. Navyše je dôležité v tomto veku podávať už mäkké kúsky, lebo sa v tejto dobe sa vyvíja hryzenie a zo skúsenosti mojich klientov môžem povedať, že ako náhle sa dieťa nenaučí hrýzť v tomto období, potom už je to naozaj problém. A stretla som sa aj s deťmi, ktorým sa napríklad ešte v škôlke museli všetko mixovať, pretože jednoducho nevedeli hrýzť. Takže dojčiť, dojčiť, dojčiť a ak tomu každý deň skúsiť podať niečo nové a začať dávať malé kúsky.

sense
26. feb 2014

@meluela ja to beriem a chapem, ale zial je to jej praca a nie kazdy robi to co ho bavi , ale toco musi aby zarobil. ... mozno to dotycna pani ani vlastnemu dietatu nedava....a nazor povedat moze kazdy aj debatovat ale niekt. ste sa tu vrhli na nu ako keby to ona produktovala a zarabala na tom miliony...

a dotycna pani nemoze za to ze na skolach nejdu peniaze na zdravu stravu ale na taketo veci, zrejme dostal pan riaditel peknu dovolenku....

a ked nema rodic povedat odvahu babke ze kupila hovadinu tak je to zas len chyba rodicia...

a key to ludia nekupovali urcite bby to na trhu nebolo

to je zas len moj nazor....

xaxana88
26. feb 2014

@adelusha no keď ti drobec odmieta materské i umelé mlieka, tak nedáš mu jesť?..... naozaj kamoške malý omdietol jej mlieko asi po dvoch mesiacoch... umelé mu vydržalo asi tak ďalšie dva mesiace a opäť odmietol a klasické plnotučné síce vypil, ale bolo málo... kašičky, jogurtíky a také veci nemal problém papať už ako 5mesačný.... 🙂 a je z neho riadny beťár.. 🙂 všetko spapá a nemá s ním ani najmenší problém.. 🙂 ja nehovorím, že keď raz ja budem kojiť, tak budem neviem čo vymýšľať.... proste dám dieťaťu to čo mu zachutí a z čoho sa mi napapá.. 🙂 toť len taký príklad... 🙂

xaxana88
26. feb 2014

@sima.p možno áno a možno nie.... ja som zdravá a nič mi nechýba... a to mama už od troc mesiacov kŕmila kašičkami a podobnými vecami... :D a papala som.. 🙂

xaxana88
26. feb 2014

@danonino_lucia oks... budem si pamätať.. 🙂 ale tak ja som tu zatiaľ len všeobecne a nielen konkrétne o danonine.. 🙂

adelusha
26. feb 2014

@xaxana88 no ked odmieta mlieko, tak to je ina vec, urcite by som nenechala svoje dieta hladovat 🙂 , ale myslim ze pri normalne dojcenych detoch nie je dovod takto skoro pchat do nich nieco ine. Moji boli vylucne kojeni do pol roka, potom som zacala so zeleninou, kedze mlieko mali stale moje. A su z nich normalni jedaci, ani nemali problem s hryzenim ako tvrdi danonino lucia. Zato suseda pchala do svojho syna od troch mesiacov kadejake kremiky, teraz ma rok a dva mesiace a kazdu chvilu su na koznom a na alergologii lebo ma vyrazky a ine problemy a navyse je aj dost tucny 😖

xaxana88
26. feb 2014

@adelusha ja dúfam, že budem kojiť čo najdlhšie... 🙂 a podľa toho ako aj podľa hladu drobca uvidíme, že čo bude.. 🙂

meluela
26. feb 2014

@sense o tom, co je na skolach rozhoduje SR - ta ma pravo na celostatnej urovni napr. obmedzit obsah cukru a tuku vo vyrobkoch ktore idu do skolskeho mliecneho programu. Skolksky mliecny program uvadzam preto, lebo je to najzavaznejsi argument preco je obsah danone a inych mliecnych produktov aj mojou zalezitostou, aj keby som ho v zivote nekupila.

Aj tu na fore prednedavnom jedna uzivatelka napisala:

"alias313 Ja by som sa rada pripojila emoticonVčera moj synačik dostal v školke Danonino ako darček 4 tegliky a velmi mu chutilo. Zjedol ich večer na posedenie všetky. Nechal ochutnat aj mna i ked len trosku a chutilo to fajn emoticon Takze urcite dany produkt kupovať budeme a ďakujem touto cestou sponzorovi Danone. emoticon toť môj názor..... "

Takze taku mame slobodnu volbu ... naucia si na to deti rovno v skolke a jasliach ...

sense
26. feb 2014

@meluela tak to by sa mali rodicia stazovat, lenze na slovenskuje to tak ze malokto sa ozve radsej ide s davom ako ovce....aj preto som rada ze nie som na SVK ....

a v podstate ta dotycna mamicka asa rozhodla sama ze to bude kupovat lebo jej to chutilo a nie preto ze je to zdrave...ja tiez som podostavala kadejake vyzivy aj vzorky a nekupujem z toho takmer nic lebo som si precitala co je na baleni na pisane....

efci
26. feb 2014

Na margo Danonino, s tymto produktom sa stretavam uz 10 rokov, v podstate tolko kolko zijem v FR. Je to teda novinka len na SK trhu. Kazde dieta co poznam Danonino jedlo, ci uz francuzskej alebo inej narodnosti a nespozorovala som, ze by tu deti trpeli nadmernou obezitou, cukrovkou atd atd... Aj moje deti ho konzumuju. Nechapem preco sa tu vela zien navaza do toho, ze preco produkt urceny malym detom obsahuje cukor. Boze, kolko ho uz len je v tom malickom tegliku?! Zato odhryznut z horalky alebo podobnej susienky alebo cukrovinky da skoro kazda. Dietatu treba celkovo nastavit jedalnicek tak, aby bol vyvazeny. A k detom patri aj mlska, takze urcite je lepsia volba ked tu "sladkost denne" splni jeden maly mliecny vyrobok ako nejaka tycinka, cokolada a pod.

Za mna teda tolko, ze sa tesim ked sa tento rok na leto vratime domov a budem si moct pre deti kupit Danonino 🙂 😎

tetapetra
26. feb 2014

@danonino_lucia ja viem 😀 😀 😀 😀

zuzkat1
26. feb 2014

@efci mamicky ktorym vadi cukor v danonine Urcite nedaju horalku. za seba poviem ze mne ide hlavne o tu vekovu hranicu. Rocne dieta take hluposti nepotrebuje a moja nepoznala v roku cukor... Prvykrat sa stretla s cokoladou ked mala vyse 2rokov... V roku som aj doma robene pudingy robila bez cukru.

sisaka
27. feb 2014

@zuzkat1 necitala som diskusiu, len mi padol do oka tvoj prispevok. Puding to je uz len vyhra - mlieko zmiesane so skrobom (zvycajne ide o kukuricny, cize GMO) no to, ze si tam nedala cukor je uz v pripade tohto jedla uplne jedno.
@efci 😀

zuzkat1
27. feb 2014

@sisaka puding z prasku som zacala robit nie v roku. V roku som robila domaci vanilkovy podla 1ho receptu z casopisu. A ja tu od zaciatku pisem o tom cukre v tej umeline🙂

zuzkat1
27. feb 2014

@sisaka a efci tiez pisala o cukre

danonino_lucia
autor
27. feb 2014

Dobré ráno všetkým mamičkám a budúcim mamičkám,
Som tu , pripravená odpovedať na akékoľvek otázky okolo detskej výživy. Tak pokiaľ vás dačo zaujíma, tak sa pýtajte 😉
Lucia

efci
27. feb 2014

@zuzkat1 cukor sa nachadza uz aj v tych obycajnych piskotach napr...Ale jasne, kazda matka da co uzna za vhodne, moj starsi syn tiez do 2,5 roka nepoznal keksy, cokolady, bonbony... Pri nom som bola prisna maminka, ktora strazila kazde susto. Mojim detom ja ani puding nerobim, ked maju mat mliecnu zlozku potravy tak bud jogurt alebo tvaroh, proste zakysanu mliecnu zlozku. Pri druhom som ovela benevolentnejsie, uz menej riesim, ale ten mi take lakocinky pre zmenu nechce sam od seba.

zuzkat1
27. feb 2014

@efci no piskoty po roku uz dostala. Inak moja nechce ani puding-robim kvoli manzelovi😀 ona z neho zje ovocie a puding necha. Cokoladu a keksiky nechce...len gumene cukriky...a vela peciem doma...aj tam je cukor ale aspon je to bez konzervantov atd... Aj jogurt sa snazim doma robit... Po jej narodeni som jedalnicek nezmenila ale miesto kupovanych veci si vyrabam doma... Aj chlieb a tak
Pri druhom to urcite bude tazsie lebo dcerka ma uz 4 roky tak papa kadeco a druhe ked bude vidiet tak bude pytat...ale aspon ten rok-rok a pol by som aj to chcela usetrit hluposti🙂

barbora21
27. feb 2014

@danonino_lucia mozem sa opytat ten jogurtovy napoj je od roka lebo v jednom casopise pre mamicky bolo uvedene ze Danonino (nebolo uvedene ci napoj alebo ten jogurt) je pre deti od 3 rokov.

zuzkat1
27. feb 2014

@barbora21 to bol asi nazor realneho odbornika na zdravu stravu🙂

barbora21
27. feb 2014

@zuzkat1 no ved preto som pytam aj tu...lebo je to minimalne zla reklama - ked tu hovoria ze od jedneho roka a inde od troch rokov 🙂 trosku zjednotenia info by neuskodilo 🙂

zuzkat1
27. feb 2014

@barbora21 asi im to nekupuju tak znizili vekovu hranicu🙂

danonino_lucia
autor
27. feb 2014

@barbora21
Ahoj @barbora21,
obidva výrobky sú od roka.
Lucka