Pôvod mlieka v Danonino
Dobrý deň danonino_lucia. Mala by som štyri otázky:
1. Na stránke danone sa píše, že spolupracujete s českými farmármi. Je mlieko použité na výrobu danonino výlučne z českých fariem, alebo časť pochádza aj z iných zdrojov?
2. Akým krmivom sú kŕmené kravy, z ktorých pochádza mlieko z ktorého sa vyrába danonino? Môžete na 100% zaručiť, že sa nejedná o GMO krmivo (ktoré je bežne a vo veľkom rozsahu používané aj v čr a sr)?
3. Aký pôvod majú ostatné suroviny - napr. jahodová zložka? Nejedná sa o koncentráty z číny?
4. Akú výhodu má podávanie danonina ročnému dieťaťu ktoré ešte nepreferuje sladké a zafarbené veci oproti tomu, keď si ho od začiatku naučím na domáce jogurtovo-tvarohové dezerty?
Ďakujem vopred za odpoveď.
@dadulienka dieta ked si da jogurt kde je cukor ho nezabije, jasne. Ani ak si da chipsy ho to nezabije, ani sladkosti furt, ani sladke vody. Ale preco potom polovica slovenska zomiera na rakovinu hrubeho creva? Zeby kvoli tomu ze sa zdravo stravovali?
@dadulienka ahoj, geneticky modifikovane organizmy su tie, kde sa vklada iny gen, genetici radi tvrdia ine, ale toto sa povazuje realne pod pojmom GMO. Zjednodusene - vlozis gen zivocicha do genu rastliny napr., nebudem to tu cele rozpisovat.
Da sa vygooglit vela, napr. ze v mnohych krajinach EU je zakaz pestovat GMO, ze na Slovensku sa pestuje len GM kukurica a to na minimalnej ploche, pretoze farmari nemaju odbyt, atd., atd.
GENETICKY modifikovane (predtym nazyvane manipulovane) organizmy - su v EU - kukurica, repka, soja, inde sa pestuje ryza, zemiaky na technicke ucely. V EU nejeme GM plodiny priamo, musi to byt vyznacene na obale (vid moj prispevok vyssie), na trhu prakticky taketo vyrobky nie su.
Bohuzial sa takymito clankami blbnu ludia, kt. si potom myslia, ze GMO je vsade, jedna vec je rastlinu slachtit, druha do nej vkladat cudzorody gen, slachtime predsa starocia, inak by tu boli iba planky... 🙂
Ja som tej pani Lucii napisala uz z principu, lebo sa stale vyhovara, ja odpoved poznam, len cakam, ako v ramci profesionality zareaguje 🙂
@dorota23 pises ze gmo nie je vsade, avsak vsade sa pridava susene mlieko alebo susene vajcia, teraz to nesledujem ale ked som sa istu dobu stravovala vegansky, bol celkom problem, lebo som zistila ze mlieko a vajcia sa pridavaju aj do vyrobkov kde som ich fakt neocakavala. Ak sa kravy v polsku krmia gmo plodinami a ich mlieko sa pridava skoro vsade, tak mne to vychadza ze naozaj sa gmo potom vyskytuje sice prenesene a v malych mnozstvach, ale vsade. Napr.staloral berie alergik a zvysuju sa mu davky lieku a teda alergenu aby bol imunitny system pripraveny na sezonu, tak ak tam funguje to ze mini pidi davky maju ucinok...
@sissmiss aha uplne chapem, kam mieris, ale treba to (podla mna) rozdelit na dve veci:
1. "GMO je vsade v plodinach, takmer vsetky plodiny su geneticky manipulovane" - je casta hlaska zastancov GMO, avsak - jablka, hrusky, zemiaky, atd., kt. bezne konzumujes, to je vysledkom cielavedomeho slachtenia, nie vnasania cudorodych genov do rastliny ludmi v labaku. Vsetky GMO sa v EU musia oznacovat, geneticky modifikovane jablka sa nepredavaju, atd., ani tofu nie je z GM soje, kto by si ho kupoval v EU??? 😀
2. Konzumacia zivocisnych produktov - podla mna takmer vsetky zivocichy su krmene GM kukuricou, sojou a to je jedno, ci v Polsku, alebo na Slovensku. S vynimkou BIO vyrobkov a vynimkov vyrobkov z Rakuska a Nemecka, kt. su nad ramec legislativy oznacovane, ze pochadzaju zo zivocichov nekrmenych GMO. Tak to proste je.
Tiez si nemyslim, ze je to v pohode a ak mam tu moznost, kupujem BIO, ak mi deti dovolia, obcas idem nakupit do Rakuska. Radsej konzumujem menej zivocisnych vyrobkov a kvalitnejsich, vajcia ciastocne nahradzam inym, atd., ved to poznas, ak si bola veganka. Ale v principe si myslim, ze je horsie priamo konzumovat GM soju, ako mlieko z kravy krmenej GMO. To je moj nazor, nikomu neberiem iny.
A nejakym sposobom tu diskusia o GMO zacala preto, lebo pani z Danone sa velmi rada vyhovara a odpoveda iba na otazky, kt. chce 🙂 , co ma vcelku bavi, kam az ta arogancia siaha 🙂
@tetapetra aj mna si z toho obvinila ze predpokladam modifikovany a gen modifikovany je to iste a potom ked som ta uistila ze si to urcite nemyslim tak si sa uz neozvala. Mozno sa tak niekto pomyli kto o tom v zivote nepocul, ale tak tomu staci dat link a pochopi. Toto bola mozno kedysi casta chyba ludi ktori studovali nieco ine ako potravinarstvo alebo nieco s tym suvisiace ale dnes uz asi malokto nevie rozdiel medzi tymi pojmami.
@dorota23 jasne, rozumiem. A pochopila si ma ako som to myslela, ze kedze tie kravicky su krmene gmo, tak ich mlieko ktore ide skoro vsade, je proste nejako ovplyvnene. Ci je to skodlive alebo nie sa mozeme domnievat, mozeme hadat, niekto veri tomu iny tomu. Takze tam som ani nemierila, len k tomu faktu ze kravske mlieko a vajicka su vsade a kravicky su krmene gmo krmivami.
@dorota23 mne napriklad tato reklama mesiac s danoneviemco velmi pomohla. Ale asi nie tak ako by potesilo firmu danone. Kupovali sme kostikov, decka to sice moc jest nechcu ale kvoli magnetkam, samozrejme super tah na deti. Teraz ma viac zaujima zlozenie a magnetky kupim v hrackarstve. Takze super tema, mne sa zase viac otvorili oci
@sissmiss No ja som neni extremista a myslim ze dat dietatu od 2,5 roka aj nieco sladke je normalne..
Nejdem tu načínať tému, ale meníš koleraciu s kauzalitou. To že je viac rakovín neznamená že je to z toho že deti jedia cukríky...
Inak sama píšeš že jete Kostíkov tam je samozrejme cukru požehnane... Ale inak s tebou suhlasím, jasne že stravu detí treba riešiť. Bola by som rada keby bol skor mesiac s ALnaturou, som celkom kupujuca tuto značku, ktovie ako to je tam s tymi kukuricami a pod.
@dorota23 caf ja sa velmi v GMO nevyznam to je fakt, ale ja som ten clanok toho pána RNDr. ktorý priamo robí vo výskumnom ústave pochopila tak, že nie že u nás su priamo GMO potraviny alebo krmivá...Ale presne že pijeme víno a pod. alebo pijeme mlieko a pod. ktoré je práve z kráv , kt. tými GMO krmivami boli krmené...
Každopádne som dala naschvál link, kt. nie je JPP, príde mi že už ten kto sa venuje tomu výskumne a robí priamo v ústave už o tom čosi vie.. Ak sa mýli tak potom, čo ostatné informácie, kt. su na nete alebo v Televízii a nemajú ani len trochu odborného ,,puncu" za sebou... Neviem to sa už blíži aj k novodobým konšpiračným teoriam, že všetky info su zmanipulované a pod. A to zas ja sa riadim skor elementárnou logikou resp. zdravým rozumom.
@dadulienka ak niekto papa nezdravu stravu a dostane rakovinu hrubeho creva je to kauzalita. Urcite nie korelacia. Strava a zdravie hrubeho creva spolu suvisia. Korelacia by asi skor bola ak by ten co papa fastfood, sladke, pije kolu a nehybe sa, denne zjedol kusok jablka a zomrel by na tu rakovinu a niekto by tvrdil ze je to kvoli tomu kusku jablka denne. Mne je jedno co je kto aky extremista a kto co papa a nepapa.
@sissmiss tusím sa rada hádaš , ja nie, tak to nechajme tak. 😉
@dadulienka 😀 😉
@dadulienka ako to je s kukuricou v Alnature, to si sa pytala, spravne som pochopila? Ja som vyssie hadzala info o tom, ze pri obsahu nad 0,9 % GMO musi byt v EU GMO oznacene - t.j. cokolvek z GM kukurice, soje ci repky si kupis, musi byt nad tuto hranicu oznacene. Alnatura je bio, takze tam nie je o com,urcite je bez GMO. Na slovenskom trhu boli volakedy oleje z GM plodin, videla som nejaky fitness vyzivovy doplnok, kde bolo oznacene, ze je z GMO, inak nic ine som nenasla.
Chapem, co myslis tym linkom. V skratke tolko, nechce sa mi az tak rozpisovat a unika hlavna tema. K tomu panovi patri vyssie napisane, vino nie je GMO, ani zlozenim. Je super sirit teorie, ze GMO je nic a je vsade, ale tak to nie je. Vysledkom potom je, ze su z toho vsetci dopleteni a domnievaju sa, ze co sa riesi, je to vsade a neubranime sa tomu... A to som myslela tym svojim prispevkom 🙂 , GMO nie je vsade, nepestuje sa vsade, su s tym v mnohych krajinach zle skusenosti, likviduje to polnohospodarov, atd., atd., da sa vela najst na nete. 🙂 pre aj proti, kazdy nech si vyberie nazor, kt. mu je blizsi 🙂
Pekny vecer 🙂
@tetapetra hmmm...asi som to tu hore brala osobne a kedze nasa vymena linkov a informacii sa niesla v inom duchu, nez ze by som nechapala rozdiel medzi gmo a modif tak som sa ohradila ze sice si to u mna predpokladala ale po zisteni ze ten predpoklad bol nespravny si isla smerom ze u nas sa gm aj tak nepestuje, na co som ti ja dala link kde sa tym nasi hrdia ze ano, pestuje. Takze som to mozno zle pochopila, ze tym ze niekto tu nechape rozdiel medzi gm a modif myslis mna a to co som pisala hore bolo o tom ze chapem a ked napisem ze chapem neviem ci si to vzala do uvahu alebo som stale v tvojom zozname nechapajucich.
Povodne som chcela napisat ze ok, nechajme tak, lebo vysvetlenie je zdlhave...a nedalo mi a je to viac nez zdlhave...
Ja si myslim ze ak si ty odbornik a venujes sa tejto problematike, tak si na mnohe info zvyknuta a beries to tak nejako globalne, kdezto ti, ktori sa zivia projektovanim rd ale zaujimaju sa o to co jedia tak beru tie info tak citlivejsie, osobnejsie. Vies ako to myslim? Ze nas neodbornikov nejaky glukozovo fruktozovy sirup desi a ty vidis tabulky ze su aj horsie veci ktore jeme, tak trocha gmo kukurice nas nezabije.
@dorota23 kde beries tu istotu, ze ...pri obsahu nad 0,9 % GMO musi byt v EU GMO oznacene - t.j. cokolvek z GM kukurice, soje ci repky si kupis, musi byt nad tuto hranicu oznacene. Alnatura je bio, takze tam nie je o com,urcite je bez GMO. ?
kontroluje to niekto?
co znamena bio? ... podla mna na tejto planete uz nic nemoze byt bio 😒
bio - je skvelý artikel na obohatenie sa... a nenazranych podnikavcov je vela... pokial neexistuje kontrola a postihy a tvrde tresty... (co neexistuje) tak mozme len verit... smutné....
ja uz dávno neverím :/
@dorota23 dakujem za infosku o Alnature,a viem co si myslela tým rozdielom čo píše sa v linku, a rozdielom GM a GMO aspon som sa niečo poučila...a fakt sa vzdalujeme od témy takže jasné. ALe napr. potom vlastne prečo ked zvieratá su krmené takýmto GMO krmivou v zahraničí a maso z tej kravy napríklad je dovezené ku nám sa to nepíše nikde.. asi ako on píše, že to nie je v zákone že to treba tak to nik nerobí.... No neviem nejako je to zamotané, ale asi si viac naštudujem , si ma podnietila.....
Treba sa vrátiť k podstate tejto témy nechcem odbočovať....
@kali23 ja ti neberiem tvoj nazor, je tu na to platna legislativa a kontroly. Jasne, na 100 % nemas nic. Alnatura je urcite x krat kontrolovana, je z Nemecka a tam tie postihy urcite su. Im nestoji za to, stratit poziciu na nemeckom trhu... Ale ako pisem, nechcem sa ani natahovat, ani nikomu brat nazor. Len odpovedam, nie, naozaj GMO nie je vsade 🙂
@dadulienka V Rakusku a Nemecku bola velmi silna anti-GMO kampan spotrebitelov, tlacili mnohe organizacie po mnohe roky. Ono to cele zacalo inak, niekedy v Europe GMO nebolo, USA tlacilo roky a postupne sa v Europe uvolnovali povolenia pre tie ktore GMO - pe dovoz, pre pestovanie, ale nie v takej miere, ako inde vo svete!!!
S tym zacal tlak proti a firmy predavajuce potraviny sa zacali zavazovat, ze nebudu mat GMO vo svojom sortimente. Aj u nas najdes na pohanke - bez GMO, co je v podstate trochu smiesne, GM pohanka ani nie je, ale je to mile...
V Rakusku a Nemecku zasli tak daleko, ze nad ramec platnej legislativy mas oznacenie - ze nie su zivocichy krmene GMO. A firmy maju tym zabezpeceny super odbyt...
@sissmiss ja som aj ten tvoj clanok citala v zivote, pokial sa nemylim. a tiez je pravda, ze gmo sa nemusi na vyrobkoch oznacovat. nevedela som kolko %, ale uz viem 😉 raz davno som pozerala dokument o amisoch v USA, tipni si co pestuju 😀 amisi, ktori nemaju auto, mobil, tv, pc 😀
@dorota23 v pohode... chcela by som mat tu tvoju istotu... a to uprimne... 😉
preco si myslis, ze ked je nieco z nemecka, musi to byt "ciste"? ... nie je novinkou, ze prave nemeckí pestovatelia bio s bio koncia/resp. vela uz def. skoncilo...
taktiez... v spanielsku pre nemcov x rokov slachtili specialne jahody... poziadavka bola bezchybny tvar a farba... na chuti im nezalezalo... bol o tom dokument... dalej, nie je ziadnou novinkou, ze pre nas (vychodny blok) su vyrabane potraviny/produkty s roznymi umelymi nahradami... ale obal ostava samozrejme...
zakony sa obchadzaju aj v Nemecku... a to je tiez fakt, bohuzial... a tie kontroly, o ktorych sa domnievaš, že "určite" su... no nie, nie su ...
tiez je dokument z ciech, kde bolo jasne povedane, ze nie je v ich silach odkontrolovat tak velke mnozstvo potravin/produktov ako by chceli, kvoli casovej narocnosti tych testov... tusim tam spominali, ze by mali rocne urobit 15000 testov...no stihnu tak 200 testov
to si naozaj myslis, ze v nemecku su extra super obrovske fabriky na testy bio potravin? ...ja nie... 😒
ale samozrejme ja ti tvoj nazor neberiem, tak ako neberies ty ten moj, kazda verime niecomu inemu ;)
@kali23 Ako ekolog s Tebou s tym bio mozem len a len suhlasit. Na tejto planete uz nic nie je BIO. Dokonca uz ani to, co si clovek vypestuje doma, pretoze vietor a dazde robia svoje. Na druhu stranu ak mam moznost vybrat si, radsej idem na mileticku na trh a kupim ovocie/zeleninu/med/vajcia u trhovnikov, ktorych roky poznam a viem, ze predavaju to, co si sami dopestuju/dochovaju/nazbieraju ap. Povedzme, ze je to mensie zlo. A platim za to menej ako za potravinu TVARIACU sa, ze je BIO. Je to naozaj uz len marketingovy tah - vzhladom na to, ako sme si planetu zahnusili kdejakym sajrajtom.
A Nemecko tiez nie je nijaka vyhra. Asi pred rokom som sa rozpravala o bio farmach v Nemecku a Svajciarsku s manzelovym sefom. Vraj u nich nejaka organizacia na ochranu zvierat alebo co robila prieskum, ako to vyzera na bio farmach. Nemci ich odmietli na ich bio farmy pustit (islo konkretne o morky), kym svajciarske farmy nemali problem im spristupnit areal - vonkajsi aj vnutorny, ukazat dokumentaciu a podobne. Nakoniec sa im podarilo nejako nacierno na tu nemecku bio farmu dostat a rozhodne sa im nepacilo, co tam videli.
Takze tiez sa nespolieham na to, ze ak je to z Nemecka, MUSI to byt kvalitne. Mozno si davaju vacsi pozor a maju viac kontrol a vyssie pokuty, o tom nepochybujem. Ale zakonite to neznamena, ze je to megasuper len preto, ze je to z Nemecka ci Rakuska.
Synovi varim vsetko doma. Ani ma nenapadne kupit "flastickove" potraviny ci instantne kravoviny. Instantnu kasu od Nestle som ostatne kupila skor zo zvedavosti len raz - prvy sok prisiel po precitani zlozenia. Druhy sok po ochutnani kase. Vsetko putovalo do zachoda a v obchodoch regale s takymto "detskym" tovarom obchadzam. Neochranim ho pred vsetkym a ani to nie je moj ciel - nemam v plane vychovat si z neho alergika alebo nejakeho ineho "...ika". Ale pokial mam moznost ovplyvnit, co zje, tak to spravim. Pride cas, ked uz tu moznost mat nebudem - tak nech ma aspon dobry zaklad. 🙂
Aaaaale som sa volako rozpisala :D
@kofoluska cela debata unika uplne inym smerom, co je mne osobne luto, lebo tymto ma mila pani Lucia sancu neodpovedat. Ja zas poznam dost vela ludi, kt. s tvojim nazorom nesuhlasia, nie je mozne pausalizovat - urcite nie je vsetko BIO na 100 %, ale treba tie farmy aj navstivit, aj osobne poznat ludi... Vsade najdes problemy a ludi, kt. klamu, ale aj pozitivne stranky. To je na dlho. Ja poznam niekolko bio farmarov z roznych krajin, napr. aj tych, co pestuju BIO jablka v Taliansku, su tam slovenski ludia po cely rok a vedia, o kolko menej sa strieka pesticidmi. ATd., atd., nechce sa mi rozpisovat a viest siahodlhe debaty. Ano, cela planeta je kontaminovana a stopy pesticidov sa najdu aj u tucniakov, ale ide o to, minimalizovat mnozstvo postrekov, nekrmit GMO - to je moj nazor. Ale zase sa vraciam k tomu, ako Danone a GMO? 😉
@dorota23 Ja BIO ako sposob pestovania/chovania/vyroby nespochybnujem. 🙂 Len tvrdim, ze tu uz nic naozaj BIO byt nemoze. Ale ano - aj ja si vyberam z toho zleho to najmensie zlo. 🙂 Takze sa kazdy tyzden pekne prejdem aj s krpcom na trh a nakupim si tam. Ono to bolo myslene prave v tom zmysle, ze stopy pesticidov, herbicidov a inych super veciciek su bohuzial vsade. Bude trvat storocia/tisicrocia, kym sa planeta vycisti. Za predpokladu, ze ju nebudeme nadalej kontaminovat.
Inak ano - pohlo sa to inam. Tak ale pokecame si aspon my mamicky, nie? 🙂)))) Nemyslim si, ze keby debata ostala stat, pani Lucia by sa unuvala odpovedat. Neodpoveda na neprijemnejsie dotazy ani v inych temach, ktore maju ovela menej pripsevkov.
@dorota23 No a ako vidim, tak logo "Dni s Danonino" prave zmizlo, takze odpovedi sa uz vobec nedockame. 🙂))) Mozeme si ich len domysliet. Dufam, ze sa holka poucila a ak sa da nabuduce do niecoho podobne "uvrtat", bude lepsie pripravena. Myslim, ze nas celkom kvalitne podcenila 🙂))))))))))

No, je to sila... Ako aj dalsie vyrobky inych znaciek. Neskutocna propaganda v mediach, obrazky deti ako si pochutnavaju na "Paule", ci "Matilde" a podobnych "dobrotkach" a tak som si pozrela pre tu srandu v obchode zlozenie, aj ked som tusila, ze nic z toho nebude "ciste"... Tak aj bolo. Vsetko je to o tom istom..."bordel"... Cisty biely jogurt to isti.