icon

Hotové příkrmy: Ano nebo ne?

lidka_hipp
2. jún 2014

Ahojte, mamičky a budúce mamičky! Jsem Lidka a budu se s vámi potkávat během příštích Dnů s HiPP. Chci, aby vám s námi bylo dobře dozvěděly jste se všechno, co chcete vědět o výživě a péči o vaše nejmenší. Sama moc dobře vím, že mateřství s sebou nese nejen krásné chvilky, ale i spoustu obav a nejistoty, a proto v HiPP děláme vše proto, aby vaše děti dostaly jen to nejlepší z přírody.

A teď pro vás mám diskusi o příkrmech. Nejen mě zajímá, jestli svým dětem vaříte kašičky samy nebo kupujete hotové příkrmy. Co o u vás rozhodlo, že budete příkrmy připravovat sama nebo kupovat? Podle čeho vybíráte příkrmy? Jsou podle vás pro děti dobré? Sledujete původ surovin, ze kterých vaříte? Nebojíte se, že při domácím vaření nevyprchají všechny vitamíny?

mirkamurko
2. jún 2014

ja som sa malej snažila variť domáce,ale odmietala to papať,tak som skúsila hippkové a tie jedla,tak sme rástli na hippkových príkrmoch,síce mne moc nechutili,ale malej áno. 😀 a to je dôležité.

janka_mamka
2. jún 2014

sama robim príkrmy, používam zeleninku z našej záhradky, mäsko tiež len od najlepšieho mäsiara v meste, cestovniku , ryžu normal z obchodu. raz jediný krát som malému kúpila hotový príkrm ked sme išli na celodenný výlet a bohužial nechcel všetko vypluval 🙂 inak miluje polievočky vývar, klasicky 🙂
takže určite som za variť doma 🙂

marbalulka
2. jún 2014

my davame iba doma uvarene. nedavala by som nic z obchodu, aj ked sa pise, ze to obsahuje to a to, castokrat sme sa vsetci presvedcili z praxi a roznych potravinovych skandalov, ze to nemusi byt pravda, preto osobne neverim ani tomu, co je tam napisane. sama som potravinar, takze viem, ako to napisat tak, aby sme vsetkych predvedcili..
nikto ma nepresvedci, ze hotovy prikrm je lepsi ako ten, co uvarim ja doma. vitaminy sa daju urcite zachovat, napr. sa odporuca oplachovat zeleninu v studenej vode, supat ju keramickou skrabkou/nozom a rozhodne parit. a takisto sledujem povod potravin, nedam detom predsa jest hocico.. myslim si, ze napr. aj na cesty sa to urcite da vyriesit aj po domacky. Odpovedat na vasu otazku znie, ze Hotove prikrmy rozhodne nie..

lucinocka
2. jún 2014

len domace, hotove sme kupili raz a ten znechuteny vyraz ked to vypluvala som si mala sfotit:D

knihomolka2
2. jún 2014

@mirkamurko u nas to iste

sense
2. jún 2014

zeleninove nie, tie som varila a ked som jej raz skusila dat kupovanu tak mi ju nezjedla ....ovocne ale ano tie osm jej davala v zime ked je malo druov ovocia aby nejedla len jablka...tie sme davali Hipp a Milupu a tie je chutili vzdy som davala ale pozor na to aby to olo ozaj len ovocie ziadne dochucovace ani cukor....

lauricka
2. jún 2014

nešťastná téma, zasa sa tu budu mudre mamicky do seba obuvat. Zlata stredna cesta je OK. Striedat to a je to. Ak clovek potrebuje sikovne vybavit jedlo alebo aj len tak, kvalitne pripravena detska strava z obchodu je uplne OK. Zaroven si clovek pripravuje jedlo aj doma, aj kvoli chutiam, konzistenciam, aj kvoli pestrosti. Niekto ma zdroj zeleniny a ovocia zo zahradky (kde tiez ale nie vzdy sa da spolahnut na zlozenie pody), niekto kupi jednoducho v obchode alebo ako pride. Je hlupe tvrdit, ze nie je jedno alebo druhe dobre alebo ze je jedno, druhe alebo tretie zle, a pod. A chute deti su za prve ine nez dospelacke a za druhe rozdielne medzi detmi. Niektorym chuti hipp, niektorym hami a pod. a niektorym domace varene. Mojim chuti aj varene, aj hipp, aj babylove...aj v restike si daju, ked k tomu, nahodou, pride.

raffaella
2. jún 2014

tak HIPP je pre mna uplne najlepsia znacka produktov pre deti. Pocnuc dojcenskymi mlieckami, cez prikrmy, az po kozmetiku. My sme sa do roka kojili, potom sme presli na HIPP Combiotic a dcerka pila UM az donedavna, prestali sme pred niekolkymi tyzdnami. Co sa tyka prikrmov, pre mna je to proste rakuska TOP kvalita, uz len tym, ze su v bio kvalite a je tolky vyber. Kedze som od zaciatku vedela, ze nechcem aby dcerka bola zavisla len na domacej strave (kvoli cestovaniu a aj kvoli usetreniu casu), u nas to bolo pol na pol. Cize jeden den som zvykla dat moje uvarene jedlo, dalsi den sme papali HIPPku. Dokonca este v troch rokoch dcerka milovala HIPP prikrmy a bravali sme ich vzdy na dovolenky. Zvykneme vsetko HIPP kupovat v Rakusku, je tam vacsi vyber a aj cenovo je to o dost lepsie. Ci uz mliecka, prikrmy alebo kozmetiku. Teraz mam druhu dcerku, a aj pri nej dufam ze budu HIPP prikrmy chutit, nam to casto ulahcilo zivot 🙂 Drzim palce aby sa zachovala rovnaka kvalita aj po dalsie roky 😉

tekcop
2. jún 2014

Ked sme zacali s prikrmami, kupovala som dcerke prikrmy Hipp, chcela som mat istotu, ze zelenia nebude nicim striekana, ze to bude urcite zdrave. No dopadli sme tak, ze domacu stravu mi potom nikdy nechcela jest a tak to trva bohuzial az do dnes a to ma uz dva a pol roka. Nic ine do nej nedostanem, kazdy den otvarame Hippku, co uz je teda dost aj financne narocne a bojim sa toho, co bude, ked pojde do skolky. Nic tam nezje. Ja to nechapem, co je v tych vyzivkach nieco, co sposobuje zavislost, alebo preco nechce nic ine? Jasne, ze sme skusali aj nedat nic, ked nechce to co je navarene, ale ona tri dni nic nejedla, tak som to vzdala. Ja som z toho uz zufala a lutujem dna, ked som kupila Hippku prvy krat. 😔

uhnakova
2. jún 2014

Ked bol maly mensi, tiez dostaval Hipp prikrmy zeleninove a maskove, nakolko domaca strava mu velmi nechutila a to som skusala vsetko mozne. Doteraz papa ovocne detske vyzivy Hipp nastriedacku s inymi bio vyzivami, samozrejme nie kazdy den, ale tak tri za tyzden zje 🙂

baaabenko
2. jún 2014

Dobrý deň🙂 tak mňa asi tiež teraz ukamenuju super dokonalé maminky čo by v živote dieťaťu nedali jesť "poharikovu stravu" ALE toť moja skúsenosť: maličký na začiatku papal len Hipp bio combiotik,bolo to jediné mliecko po ktorom mal skoro rovnakú stolicu ako po mojom mliecku čiže prazenickovu a bez bolesti bruska. Neskôr sme začali s prvými prikrmami od hippu a mali taktiež veľký úspech, papame ich doteraz lebo malé mi doma uvarené jedlo skoro vždy nejedol a po hippke sa len tak zaprasilo. A milé mamičky, moje dieťa papa po väčšine len hippky, má 19 mesiacov a ešte nebol ani raz chorý, nevieme ani čo sú kvapky do nosila a nieto antibiotiká, takže si myslím že keby tieto prikrmu neobsahovali vitamíny a nemali zachované živiny nemohol by môj malý tak krasne prosperovať keďže strava je základ.

zuzkamacken
2. jún 2014

jasne, ze zlata stredna cesta je ideal!! ved uz ani vo vlastnej zahrade si clovek nie je nicim isty.. takze netreba dramatizovat. a ja by som to ku konzervam pre dospelych neprirovnavala..

pribinak
2. jún 2014

Je to pohodlne ked niekam idem, zoberiem poharik a nemusim riesit, ale domaca strava je domaca strava

Okrem toho vacsine mamiciek to prijem na materskej ci rodicaku ani nedovoluje, aby hippky a obdobne znacky kupovali den co den

lidka_hipp
autor
2. jún 2014

@ellinka13 Děkujeme za celou řadu otázek 🙂 Je moc dobře, že se zajímáte o výživu svého děťátka a přemýšlíte nad tím, jaké příkrmy mu nabídnete.

Se zaváděním jednotlivých potravin by vám mohl pomoci náš plán výživy, který jsme sestavili ve spolupráci s předními odborníky. Tady máte vypracovaný plán pro děti ve věku od ukončeného 4. do ukončeného 6. měsíce. http://goo.gl/zLzFvv

V tomto věku by se miminko mělo seznámit nejprve s jednodruhovými příkrmy (mrkev, dýně..) a později, když je dobře přijímá, můžete zvolit vícedruhové příkrmy (cuketa s bramborem, mrkev s bramborem..). Když se vám bude dobře dařit se zeleninou, můžete udělat další krok a to nabídnout miminku kompletní menu s masem (mrkev s rýží a telecím masem, brambory s králičím masem a fenyklem...). Jako dezert můžete nabídnout třeba 100% ovoce v kelímcích.

Ohledně výroby se jednotlivé příkrmy liší. Je rozdíl, zda vyrábíme příkrmy ve skleničkách nebo v kelímcích. Všechny jsou ale velmi pečlivě kontrolovány a prochází pasterizací a sterilizací. Obsah každé skleničky musí projít systémem zajištění jakosti s až 260 kontrolami, od rozborů půdy, až po analýzu surovin a testy hotového výrobku. Jakmile naši farmáři sklidí a dovezou ovoce a zeleninu, testují se všechny suroviny na přítomnost nejdůležitějších látek. Pokud by naše laboratoř zjistila jakoukoli látku, která tam nepatří, nebude se daná surovina vůbec zpracovávat. Farmy, ze kterých pochází suroviny, pro naše výrobky, se nachází v Německu, Rakousku a Maďarsku.

Umělé světlo příkrmům rozhodně nevadí a nijak při běžném skladování v obchodech nedochází ke snížení jejich kvality.

Ohledně zavádění lepku platí tato doporučení. Úplné vyhýbání se lepku není vhodné. Vhodné je dítě s lepkem seznamovat v období od ukončeného 4. měsíce do začátku 7. měsíce, kdy je imunitní systém připraven. Začít můžete s malým množstvím, například v podobě jedné lžičky ovesných vloček, které přidáte do ovocného či zeleninového příkrmu. Po dvou týdnech pak může přidávat dvě lžičky vloček. Právě oves je považován za nejvhodnější. Pokračovat můžete s HiPP výrobky, například HiPP BIO suchárky, které přimícháte do mléčné výživy nebo ovocného příkrmu. K obědu pak může nabídnout HiPP Menu s těstovinami, a tak postupně rozšiřovat stravu dítěte o další potraviny obsahující lepek. Naopak problematické mohou být piškoty, protože kromě mouky obsahují také cukr a celá vejce, na která může být dítě alergické. Podávejte je, až když víte, že dítě bez problémů snese vaječný žloutek.

Další informace o výživě dětí najdete na: http://goo.gl/087vFk

silviaaa21
2. jún 2014

Ja tiež striedam, dávam z váčšej časti varenú stravu, ale keď nestiham, alebo keď chcem zmeniť trošku chuť tak dám hippko. Ovocné dávam hlavne slivku a hrušku do kaše. Niekde som čitala rozhovor s Clausom Hippom a vravel, že využívajú aj regionálnych dodávateľov, možnompreto inak chutí v Rakúsku a inak u nás. Lebo je naozaj fakt, že na Slovensko idú horšie potraviny ako na západ. Manžel pracuje v potravinárstve , takže to sám vidí.

vivian27
2. jún 2014

JA som bola od začiatku rozhodnutá variť, ale nakoniec sme začali s príkrmom v zime kedy bolo strašné ovocie a aj zelenina a tak som začala používať Hipp Bio príkrmy a malému veľmi chutia či už ovocné alebo zeleninové. Teraz z času na čas navarím, z času na čas dám čerstvé ovocie ale to tak 30% a zvyšné poväčšine kúpené príkrmy. Len škoda tej vysokej ceny nakoľko rodičáky sú u nás také aké sú, ale tá chuť Hipp príkrmov je neporovnateľná s inými značkami......

ellinka13
2. jún 2014

@lidka_hipp velmi pekne Vam dakujem za odpoved 😉

lyzzy
2. jún 2014

mne vsetky tieto prikrmy a hlavne zeleninove a masove chutili ako cista umelina......takze u nas nic,vobec som ich nekupovala

kikushka2386
2. jún 2014

@lyzzy u nas isli len ovocne.a zeleninove a mäsove teda mne osobne vobec nechutili tak sme to uz nekupovali

jahodka30
2. jún 2014

no my tak na polovicu varíme doma a aj kupujeme ale iba HIPP-ky... najviac kupujeme také kde je niečo iné ako varím doma - králičie, telacie a tak... malému HIPP chutí najviac.

donna11
2. jún 2014

@silviaaa21 ..v poslednej dobe mam hippky s dvoma etiketami,ked ich umyvam,čiže nemecka prelepena slovenskou..takže nemusí to pri všetkom platit úplne..
@baaabenko myslim,že by si ich nemala menovať super dokonale matky kt zásadne len varia lebo pokial varia v zime al na jar z ovocia a zeleniny z obchodov,tak skôr ublizuju svojim detom všetkou chemiou a postrekmi..len žiadna si neuvedomuje,že v tomto obdobi nic z tohto prirodzene nerastie..

lidka_hipp
autor
3. jún 2014

@donna11 Máte pravdu, skutečně vyrábíme všechny příkrmy ve stejném německém závodě a to bez ohledu na to, v jaké zemi se budou nakonec prodávat 🙂

@baaabenko V našich skleničkách rozhodně vitamíny, minerály a ani jiné důležité látky nechybí 🙂 Sama mám doma holčičku, která vyrostla na skleničkách HiPP a je zdravá, spokojená 🙂 Pokud chcete, můžete se podívat třeba na to, co všechno všechno pro HiPP znamená BIO kvalita http://goo.gl/AVbs4F nebo se více dozvědět o Omega-3-mastných kyselinách, které ovlivňují vývoj mozku a jsou obsaženy v našich zeleninových příkrmech a kompletním menu http://goo.gl/IQUPrv

cutty
3. jún 2014

My sme pri starsej dcerke a aj mladsom synovi ocenili Hippky najmä na cestach. A velmi detom chutili. Ovocne su podla mna najlepsie ake sa vôbec u nas daju kupit. Ked na Hippke pise, ze je marhulova napriklad tak je marhulova a nie ako u inych znaciek,ze 80% su jablka a len zvysok marhule a tak je to aj u inych ovocnych prichuti od Hipp. Ovocne sme kupovali vylucne len Hipp. Cajiky su tak isto vyborne. Ja osobne mam s Hipp vyrobkami len dobre skusenosti a môzem len odporucit.

xarra246
3. jún 2014

Tiež som kedysi kupovala hotové príkrmy, niekedy to dobre padlo - len otvoriť pohárik a neriešiť. Najmä keď sme išli k lekárovi, na dofču a pod. V zime som dávala zas ovocné, ale vyberala som si - hrušky, jablká a banány som kupovala normálne a napr. príkrmy som kupovala čučoriedkové, marhulové, broskyňové. Tiež som vždy vyberala jednoduchšie typy, lebo v tých bolo menej zakázaných vecí - ovocné som kupovala tie, ktoré boli určené od 4 mes. a mäsovo-zeleninové som kupovala tie, ktoré boli určené pre deti o 2 až 4 mes. mladšie od dcérky. Čiže keď mala 10 mes., tak som kupovala príkrmy pre deti 6 mes. alebo 8 mes. V podstate pri dojčených deťoch by sa to aj malo robiť tak, že by sa mali dávať príkrmy určené pre deti o dva mes. mladšie, keďže detí na umelom mlieku sa začínajú prikrmovať už v 4 mes. a deti dojčené až v 6 mes. No a prečo píšem v minulom čase? Dcérka má ekzém a s príchodom jari som úplne zrušila umeláče zo skla a koža sa jej pekne vyčistila. Takže odvtedy som už nekúpila ani jednu... 🙂

michaelamilan
3. jún 2014

Ja som vždy doma varila, či mäsové či ovocné, či zeleninové. Hipp-ky či iné padli vhod keď sme boli niekde preč a rýchlo som potrebovala malému dať papať.
Osobne nie som zástanca "hotových príkrmov" a keďže mám obe ruky zdravé, tak malému radšej spravím doma 🙂

michelle1984
3. jún 2014

Keď sme nabehli na prikrmy, kupovali sme prevažne hotové, bolo to pohodlnejšie na cesty, dlhšie to vydržalo a malej veľmi chutili. Doma sme jej dávali domácu stravu ale tak že na olovrant či desiatu sme vždy siahli po kupovaných 🙂

baaabenko
3. jún 2014

@donna11 aj ja som toho názoru, presne ako vravis. Myslím si ze mrkvickova hippka je stokrát zdravsia ako mrkva z kauflandu ktorá má v sebe toľko pesticidov že až. Ale jednoducho niektoré mamičky aj v dnešnej dobe stále považujú podávanie hippiek deťom len za vrchol lenivosti a pohodlnosti ....nevidia v tom ten zámer dát dieťaťu bio stravu, upravovanu setrnne v pare a pod prísnym dohľadom ktorý kontroluje či to neobsahuje už spomínané umeliny a pesticidy...

lidka_hipp
autor
3. jún 2014

@baaabenko Díky za postřeh. Sama jsem velmi starostlivá maminka a nedala bych svému dítěti nic, o čem bych nebyla přesvědčená, že je kvalitní. Pečlivě jsem pročítala složení dětské výživy a pro HiPP jsem se rozhodla po dlouhé úvaze, kdy jsem porovnávala nejrůznější dětské příkrmy. Navíc jsem se hodně bála toho, že nejsem schopna zajistit kvalitní suroviny z běžných obchodů, protože vlastní zahrádku nemám. Jinak, "lenost" maminek se určitě neposuzuje podle toho, zda dávají příkrmy 😝

dulilinka
3. jún 2014

keď teraz napíšem, že hipku alebo inú fľašťičku by som decku nedala asi ma ukameňujete 😎 príkrmy v obchodoch sa musia predávať a teda musia deťom chutiť a to by nešlo bez pridanej chémie, dochucovadiel a iného svinstva. Ja tomu neverím, tak ako ani neverím nutrilonu, či iným mliekam. Aj na výlety, ktorých nie je málo, malej varím jedlo do termosky. Suroviny kupujeme bio alebo máme zo záhrady. Nechcem mať doma brojlera 😉 sem som dala niekoľko receptov pre detičky ak budete mať čas pokukajte http://www.sikovnamamina.sk/zdrave-recepty-pre-...

baaabenko
3. jún 2014

@lidka_hipp ja som vo svojom okolí bola xkrat povazovana len za pohodlnu, keď k nám napríklad niekto prišiel a videl v skrinke zásoby hippiek, podotýkam že to naozaj v tej skrinke vizeralo ako keby mala byť tretia svetová 😀 ale ja som bola spokojná že moje dieťa dostalo na obed a na večeru napríklad vždy iný druh meska a zeleninou a tým pádom sa nemohlo stať že by mal jednotvarnu stravu. Ja som bola a ešte aj som spokojná že je takáto možnosť hippiek a to ma krpos 19 mesiacov 🙂