SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

Náš malý drobček najradšej objavuje všetko zrakom, hmatom a nakoniec chuťou. Takže všetko nakoniec aj tak skončí v ústočkách.... 🙂 Ale úplne najradšej všetko berie staršej sestričke a počúva, keď jej sestrička číta rozprávky 🙂 Ja zbožňujem chvíle, keď sa spolu hrajú - staršia skladá kocky a mladšia jej všetko ničí tým ako jej chce pomôcť... 😉
Svet sa snažíme objavovať všetkými zmyslami:
ZRAKOM- pozeráme od malička knižky, farby, veľmi mám pomohli aj drevené kocky- zvieratká a hlavne LEGO videli sme naživo -pomocou lego "akože" slona, žirafu, tučniaka, ľadového macko, ale aj chodíme von, do prírody a pozorujeme
ChUŤOU- čo sa dá to ochutnáme, ale niekedy hlavne pri hre všetko dávame do pusy a to robili všetky dcérky a teraz aj 4.najmladšia a som rada, že LEGO duplo má zaoblené hrany, lebo viem, že aj ke´d ich "ochutná" nič sa nestane
SLUCHOM- počúvame od malička, knižky, prečítali sme " kopec" kníh a stále nás to baví, dcérky knihy milujú, počúvame CD a počúvame aj v prírode potôčik, spev vtáčikov, kukučku...
ČUCH- oňuchávame vône kvetinky, rôzne bylinky ri prechádzkach ale aj vôňu jedál a tak spoznávame svet
HMATOM- od malička dávame dcérky všeličo a všetko do rúk, aby samé zistili či je to mäkké, hladké, chlpaté, a LEGO je na hmat ako učenie tiež super, pretože sme aj hrávali s ním hry nepozeraj a učili podľa hmatu čo je to- napr. zvieratká- ale vláčik, kočiarik legový a super zábava, svet sa snažíme spoznávať s dcérkami a lego nám pomáha , takže ďakujeme a tešíme sa na celý týždeň. 🙂 🙂
Nas Maxik objavuje svet nesmierne rad. Uz od malinkeho mala. Ked este nevedel 4nozkovat, bola som meho nohami ja. Nosila som ho v nosici, ci na rukach a sledoval vsetko. Stromy, deti na ihrisku, doma nasich pri domacich beznych aktivitach. Teraz 4nozkuje, tak objavuje miestonosti, pred balkonom ma spravene sedenie a cez sklo sleduje stromy za oknom. V kociku stojime pri kruhovom objazde obcas a sleduje auta. Nesmierne rad vsak ma deti. Tak sme v lete chodili denno denne na ihrisko detske, kde pozoroval deti a radostou az vyskal. Teraz sme sa presunuli do materskeho centra. Je cely blazeny 🙂
Tak my kedze byvame vo francuzsku spolu so syncekom lietame stale hore dole francuzsko-slovensko a objavujeme takto spolu svet a ked sme doma tak chodime kazdy den do mesta a vzdy si prinesieme z obchodu nejake to lego duplo 🙂
Dobrý deň my máme 3rocnehp synceka kubka s ktorým objavujeme svet každý deň chodenim do prírody, vyletmi,maly zbpznuje hasicou takže rad návštevuje hasicske súťaže doma si potom s lega stavia garáže pre svoje hasičské auticko zapaja pritom do toho celú rodinu takže skladame všetci okrem najmladsej 6mesacnej tá ho povzbudzuje.vdaka legu som malého naučila rozlicovat farby a tvary takže to bolo také učenie hrou. Dálej rad chodí ku starkym na dedinu kde sa malý naučil všetko okolo prác na zahrade.takze každý deň zazivame chvíle pri ktorých sa malý niečomu novému naučí a objaví nové vecí a dúfam že to potom rad naučí aj sestricku 🙂
Som rada, tejto teme a samozrejme aj sutazi. U nas fici lego asi od 2 rokov a kedze mam 2 a 5 rocneho chlapca, nie vzdy je jednoduche splnit im naraz, to co ich zaujme, kedze kazdy vidi ten svoj svet inak🙂. Kazdopadne chodime ako asi vacsina casto do prirody, na ihriska, klubiky, vylety a samozrejme potom su domace aktivity, kde varime, pecieme, vyrabame, malujeme a v nekonecnom rade legujeme a legujeme🙂...zistujeme, ze kocka z lega v zachode sa da splachnut🙂, vo vani s nami plavaju lego zvieratka, ze lego kocky dobre povysava aj vysavac, ze lego nas moze tlacit vecer v posteli, s lego stavbami zaspavame namiesto plysakov, no proste lego je u nas na kazdom kroku, v kazdej izbe...je ako dobry kamarat🙂
Náš synček má rád už od malička rôzne knihy, prostredníctvom ktorých objavuje svet okolo seba. Na všetky predmety, obrázky, zvieratká... čo sú v knižkách sa pýta otázkou "HM?" (má ešte len rok a pol). Ja musím vždy obrázky pomenovať a potom je spokojný 🙂 Cez víkend sme s manželom pílili drevo na zimu, pričom synček nás celý čas pozoroval. Večer sme ho ukladali. Na druhý deň prišiel za mnou synček s knižkou so zvieratkami, kde bolo na kope uložené drevo a ukazoval mi, ako sme to včera uložili 🙂
Samozrejme svet objavujeme aj na prechádzkach, výletoch, rôznych akciách, návštevách...
Velmi sa mi páči, ako je postavená otázka: ako sa s deťmi učíte objavovat svet. Páči sa mi hlavne preto, že aj ja, ako mama som sa naučila poznávať svet úplne inak po narodení synčeka. Snažím sa pozerať sa na všetko jeho očami, vcítiť sa do jeho myslenia, tešiť sa z toho, čo teší jeho a pochopiť smútok, ktorý prežíva a ktorý pripadá nám dospelým častokrát zbytočný, či hraný. Vďaka tomuto prístupu sa snažím odpozorovať, čo malého práve zaujíma a podporovať v ňom objavovanie práve tejto sféry. Obdobia záujmu sa rýchlo menia a je na nás rodičoch, či podporíme danú oblasť, alebo ju potlačíme a "nútime" dieťa do niečoho iného. Napr. všetci poznáme záujem detí o rôzne káble, vypínače, či zásuvky. U nás sa toto nikdy nezakazovalo, len sa tejto túžbe prisposobila domácnosť. Nechali sme falošné káble, vypratali jednu zásuvku a prisposobili jej obsah objavovaniu detskými ručičkami.. takýmto spôsobom sa snažím vždy posilniť aktuálny záujem malého a veľmi sa mi to osvedčilo. Som smutná, ked v ZOO počujem rodičov, ako kričia na svoje deti, že na čo tam išli, ked ich zvieratá nezaujímajú. Ved práve, všetko chce svoj čas a ja sa snažím ho malému dať. Učím sa sama poznávať jeho svet a umožňujem mu ho spoznávať podľa toho, o čo prejaví záujem. Jeho spokojnosť je pre mňa na prvom mieste. Som si istá, že idem správnou cestou. Spokojné dieťa je toho dôkazom. 🙂
Nas 22mesacny drobec objavuje velky svet vsetkymi zmyslami co nam priroda dala🙂 vsetko ovoniava,ochutnava,ohmatava,pocuva,okukava z kazdej strany🙂 vsetko ho velmi zaujima je nas maly badatel po vsetkom moznom i nemoznom velmi rad sa uci novym veciam a z tych co uz ovlada a ma preskumane a je ich vela ma najradsej tanec a kupanie vo vani🙂a co sa tyka hry s legom vdaka vlaciku s cislami vieme naratat jeden.dva.tri a vieme ich aj najst medzi kockami dalsie cislice sa doucime;)))
Od rána sme my dve hore,
svet, ty sa maj na pozore!
Simonka ťa spoznáva
a pritom sa zabáva.
Ozývam sa z postieľky,
mama,rýchlo podaj pastelky.
Ja chcem všetko znať,
kresliť, spievať, tancovať,
vedieť kde je slniečko,
čo dnes robí deduško.
Behať so psom v záhrade,
buďte všetci v pohode,
potom pôjdem niečo zjesť,
nemusíš mi ruku viezť,
trénujem ja každý deň,
nesedím si ako peň.
Skáčem, behám po dome,
jedlo na obed už je hotové?
Postavím si vlastný dom,
babka, daj pozor, tam je strom.
Radšej mi poď čítať knižku,
tato, ty buď tiež nablízku,
Už chcem obed, všetko zjem,
tiež sa tomu čudujem.
Po obede idem zavrieť očká,
veď svet na mňa dočká.
Po šlofíku jasnačka,
zatvárajte dvieročká.
Chcem ísť opäť šantiť von
no v dome je zrazu zhon.
Chystáme sa na výlet,
nebudeme spiatky hneď.
Ideme preč našim autom,
cestou pozeráme každý strom,
koľko stretnem detičiek,
ujov, tiet a babičiek.
Cestou späť už z obchodu
pozriem si ja príhodu
o dievčinke s mackom,
nevolá sa Lacko.
Tato, pridaj trochu plyn,
chcem byť doma rýchlo kým
na nebičku nevyrástu hviezdičky,
ešte som dnes nepozrela hračky.
A po dlhom kopaní,
nachádzam sa vo vani.
Po nej s fľašou mliečka
zatvárajú sa mi opäť viečka.
Idem spinkať, to už viem,
dnes bol zasa pre mňa krásny deň.
ja sa ucim najma vedome sa spomalit, ak sa to da, a skusat sa na veci okolo pozerat tak fascinovane ako ked ich moje deti vidia prvy krat. prednedavnom som tak fascinovane pozorovala s dcerkou slimaka na okne, mravceka na ceste a kamene na kope strku.
skoda, ze ked clovek dospeje, ma pocit, ze uz "to poznam" a "mna uz nic nemoze prekvapit".
deti su v tomto uzasne, im aj oblaky, slnko, vietor, vsetko okolo nas pride "ako prvy krat".
Moj syn je velky motoristicky fanusik. Auta, motorky, autobusy, vlaciky a vsetko, co ma kolesa ho zaujima uz od utleho detstva. Ako dvojrocny poznal vsetky znacky aut, pretoze ked sme isli okolo nejakeho, nemohli sme sa pohnut dalej, dokial som mu nepovedala aka je to znacka auta. Potom som mu k znacke zacala pridavat aj farbu auta aby sa naucil nieco nove, neskor pribudlo pocitanie atd. Takze u neho spoznavanie najlepsie funguje cez motoristicky svet 🙂) teraz ma tri roky a tato laska ho stale neopustila praveze kazdym dnom sa viac a viac prehlbuje 🙂
Máme dve dievčence - 4 a 2 roky, vekovo sú si blízko, takže mladšia "kopíruje", čo sa dá od staršej... Ukazujeme im z každého rožka troška, a postupne zisťujeme, k čomu najviac inklinujú... 🙂 Knižky u nás musia byť, či už rozprávkové alebo o zvieratkách s nádhernými obrázkami, k tomu, figúrky zvieratiek a na záver si to chodíme "overovať" do ZOO 🙂 Kocky, skladačky a puzzle, a samozrejme lego, majú u nás stále miesto, rozvíjame kreativitu, staviame domčeky z iných hier povyberáme stromy a kvietky, prípadne z každej prechádzky donesieme hŕbu listov, všakovakých plodov a kvietkov. Kvietky idú do vázy a ostatné maľujeme, lepíme, robíme šarkanov alebo gaštankov... Už sme začali aj s jednoduchými spoločenskými hrami, takže zábava je u nás vždy...
Nas maly skuma, sleduje a my s nim. Neustale nieco vysvetlujeme, rozpravame. A tesime sa s nim, ked ma z niecoho radost. Momentalne je najviac radosti z kazdeho lietadla na oblohe a z kazdej lienky. 🙂
Objavovanie sveta zacina uz v brusku, a tak som obidvom nasim spievavala, tancovala som s nimi,citala som im s manzelom z biblie a rozpravala, aky je okolity svet. Tiez sme sa s manzelom za nich modlili a pozehnavali ich. Ked sa narodil prvy, pokracovala som v opisovani vsetkeho, co som videla, spolu sme tancovali na hudbu, citali si, postupne sme zacali chodit na prechadzky, hrat sa s hrackami, pustala som mu videjka s abecedou a cislami (velmi si oblubil cislice aj niektore pismena), Teraz s druhym babom v nosici sa spolu s velkym bracekom (2,5 r.)hrame pexeso, s plastelinou, zatial co maly vykuka z nosica, a pozoruje nas, K tomu, ako funguje svet, patri nielen hra, ale aj prve male povinnosti, a tak nas starsi rad pomaha ockovi vykladat nadoby z mycky, a vesat malinke kusky pradla, bracekove plienocky , na to sme kupili specialny vesiak aj s nizsimi poschodiami. A ked ocko chce vysavat velkym vysavacom, ma dovolene zobrat maly rucny vysavac na baterky a pomahat mu. Starky s nim chodi na turisriku a vysvetluje mu, co robia traktory, ako finguju stroje... Je toho tak vela, co sa da o svete naucit! 😉
S 3 deťmi je to už zaujímavé 🙂 každé má svoje schopnosti, svoj svet, svoje nároky a hoci niekedy je to ťažké skĺbiť so starostlivosťou o domácnosť a deti, snažím sa, aby mali šťastné detstvo.
najstarší miluje, keď mu čítame. dcérke sa tiež začína páčiť čítanie, ale aj ukazovanie vecí, ktoré už vie, najmladšiemu. Veľa sa rozprávame a najmenšieho sa momentálne snažíme naučiť, aby všetko nehrýzol 🙂 (najviac miluje hrýzť kocky z Lega Duplo)
Nas mladsi je teraz v takom veku,ked veelmi rad objavuje svet - vsetko okolo nas 🙂 Snazime sa s malym objavovat svet najma hranim.. Ale aj starsi velmi rad vsetko objavuje, snazime sa ich zapajat do vsetkeho co robime 🙂
Je úžasné znova spoznávať svet spolu s mojím šróbikom. Tešiť sa z maličkostí a samozrejmostí, skočiť do každej mláky, ovoniať každý kvet,... Vidieť jeho pokroky ma neskutočne napĺňa, ako rýchlo sa teraz učí 🙂 Teraz najviac miluje dopravné prostriedky a naozaj rád nám pomáha pri našom pomalom prerábaní domu, je z neho nadšený pomocník, búcha kladivom, mieša miešadlom, vŕta hocičím (perom, zubnou kefkou,...) 😀 Robí nám nekonečnú radosť, ďakujem za prečítanie 🙂
My sme dnes prvykrat isli autobusom, maly ma sice uz jeden rok a skor sa nam nejak nepodarilo a vsade chodime autom. Ale dnes si to uzil, obzeral sa , sledoval sofera a ludi, potom cestu ani nedychal. Lego sme zatial nekupovali (ale uz sme o tom premyslali, tak uvidime), zaujima sa o veci z bezneho zivota a tie ktore pouzivame my. Vzdy sa mu snazim vysvetlovat co vidime, kam ideme, na co je ta a ta vec a pod..a samozrejme ako kazdeho chlapa ho zaujimaju auta a autobusy, ktore chodime obzerat na zastavky.
Pri našom drobcovi objavujeme svet stále hračkami, výletmi, knižkami a čo sa najviac páči drobcovi tak skúmaním všetkého naokolo keďže bývame na dedine.... Ale keď je vonku zlé počasie tak jediné pri čom sa najdlhšie zabaví je lego 😉 😉 😉 ...
Ja s mojou dcerkou sa ucime poznavat svet spolu.
Ona uci mna pozerat sa na svet detskymi ocami, neraz vidim veci ktore som cele roky prehliadala.
Ja ucim ju porozumiet veciam ktore su pre nu nove, snazim sa dovolit jej robit vsetko co vidi okolo seba, takze skusame, presypame, prelievame, staviame a burame, krajame, varime, miesame, perieme, vesiame, zametame... Cele dni su jedna velka hra, a dufam ze nam to tak dlho vydrzi. Snad ta moja bambulka ostane navzdy dietatom. 🙂
Deti sa snazime ist osobnym prikladom... vidia, ze same sa nic neurobi - varenie, upratovanie atd... krajame zemiaky (deti tupym nozom, aby sa neporezali, starsia dcerka ma uz prekukla 😅 ), pomahaju pri peceni miesat (lebo potom babovka chuti najlepsie, ked ony pecu 😉 )... pomahaju mixovat, slahat... chodievame na ihrisko, medzi deti, na rozne akcie, ci vylety... v neposlednom rade knihy - kniha musi byt, ako hovorim, ku kazdemu sviatku aj "len tak"... a hracky su tiez sucastou spoznavania sveta, mame radi puzzle (aj knihy s integrovanym puzzle su skvele), logicke a spolocenske hry (zatial jednoduchsie, samozrejme)... a nase Duplo! 😵
Nasa starsia dcerka si zacala budovat zbierku Duplicka uz pred niekolkymi rokmi... takze nasa mladsia dcerka uz mala k dispozicii rozne kocky, zvieratka, auticko, panacikov zien i muzov, pokladnu, potraviny, nanuky a zmrzliny, sama neviem, co vsetko... ona sa krasne vyhra s Duplom uz od 10. mesiacov - samozrejme, zo zaciatku sme jej museli omnoho viac asistovat, teraz si krasne stavia sama - dokonca niekedy postavi tortu a ide ju do hracej kuchynky upiect a potom nas krmi, alebo vyrobi zmrzliny a kazdemu prinesie a rozdeli sa. 😵
Starsia dcerka najradsej stavia domy a rance... no uz postupne presedlava na Lego... zaujima sa o Lego Friends - tak sme zacali budovat novu zbierku pomaly... aj ked Duplo staviame nadalej. 🙂
Lego Duplo je vzdy skvelym darcekom, ci uz ho daruje niekto nam alebo ideme na navstevu my... rozvija kreativitu, predstavivost, cvici motoriku... Ako my hovorime, Dupla nikdy nie je dost... 😉 😵 😵 😵
Naše objavovanie začalo hneď prvou sekundou života......Najprv sme museli poriadne "objaviť" jeden druhého a potom už išlo všetko akoby samo 🙂
Veľmi nám pomáhajú edukačné a hračky, ale hlavne zvedavosť a maximálna neposednosť nášho šupnta/ viď už vybitý predný zub ☹ /
Veľmi radi pracujeme s prstovými farbami, malý sa v nich rád zabára a potom robíme otisky a z nich obrázky. Najaktuálnejšie je u nás teraz stavanie garáže a komínu 🙂))) A preto nám aj Ježiško už kúpil Lego Duplo( a to naozaj, nepíšem len kvôli súťaži 😀 Viem aj poslať foto 🙂. Zatiaľ máme iné "lego" a popri stavaní sme sa naučili perfektne farby a číslice a to aj po anglicky 🙂
Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť súťaže a držíme všetkým palce 🙂
Mam dve dcerky s kazda objavuje svet po svojom, starsia trojrocna isla od zaciatku na vsetko vedecky, hned ked dostala nejaku hracku, musela ju najprv rozobrat a zlozit aspon stokrat, az potom ju odlozila. Prve lego duplo - ruzenkyn hrad sme mali vylozene velmi dlho. Odvtedy jej k hradu pribudlo par dalsich motivov a tiez hracia podlozka a tu mame nonstop vylozenu a stale skladame nove a nove hrady a mesta a nemocnice..podla nalady 🙂.
Mladsia rocna dcerka je zase taka spekulantka, lebo by sa s nami chcela tiez hrat, ale este nevie ako, tak nam len uchmatne zopar kociek lega a uz v kute potajomky skusa zubami ich tuhost a pevnost 🙂 Zatial uspesne odolavaju 🙂.
Myslim ze lego duplo detom velmi pomaha objavovat svet a rozvyjat fantaziu a tiez tvorivost.
A za seba ako rodica musim povedat, ze sa s detmi velmi rada pri legu vratim do detskych cias a vychutnavam si tieto nenahraditelne chvile!
učiť-spoznávať sa dá vždy a všade....samozrejme primerane veku-iné veci preberáme s batoľaťom, iné so školákom a iné s puberťákom...učíme sa doma, v prírode, na ihrisku, v škole, škôlke, pri varení, kúpaní, zaspávaní, ale i hraní, rozprávkach, rozhovoroch... a vlastne sám život je ten najlepší učiteľ
Mam 1,5 rocnu dcerku, ktora ma kazdy den niecim novym prekvapi, nechapem.Vzdy sama nieco nove zisti.My ju nechavame aby vsetko objavila a na vsetko prisla sama (samozrejme jednym ockom ju sledujeme a davame pozor).A ona je taka uzasna, ze kazdy den nieco objavi,pochopi a ma z toho TAAAAAAAAAAAAAKU obrosvku radost.A my s nou.
A Lego je u nas super vec na rozhadzovanie, pevne verim, ze len zatial 😀
My sa učíme svet okolo seba spoznávať všetkými zmyslami. Môj synček má 18 mesiacov. Má veľmi rád pohyb, behanie vonku hoci ešte sem tam spadneme, šuchotanie lístia pod nohami. Pozorovanie sveta okolo seba ako čo funguje, čo kto robí. Rád sleduje autobusy, autá skrátka všetky dopravne prostriedky ako jazdia, rád sleduje keď sa doma varí pečie a niekedy už prispeje svojou troškou. Spoznávame svet aj prostredníctvom vôní, privoniavame ku kvetinkám, či k rôznym jedlám, prostredníctvom chuti keď ochutnávame čo je sladké, slané, kyslé, dobré alebo zlé,... Zrakom aj cez knihy objavujeme rôzne druhy zvieratiek, rozprávok... Dotykom - nalepujeme si, kreslíme zatiaľ ešte naše hákybáky a staviame rôzne drevené stavebnice a tiež lego, tam sa nám páčia zvieratká, ktoré vozíme v lego autíčkach a budujeme pre ne domčeky. Skúšame čo je mäkké, tvrdé... a v neposlednom rade svet objavujeme sluchom počúvame hudbu páčia sa nám hlavne ľudové pesničky, detské pesničky a keď sa nám pesnička naozaj páči aj si zatancujeme. Svet okolo nás je krásny a ešte krajším sa stane keď sa naň znovu začneme aspoň trošku pozerať detskými očami. 🙂
Moja Hanka poznavala svet najprv so mnou - v MHD, v parku, v kociku aj v satke... napr. v lete patrila k najmladsim turistom na Zamkovskeho chate v Tatrach🙂 A dnes sa uz snazi trenovat vlastne zmysly sama - vyvaluje ocka na vsetko, co sa okolo nej mihne, doplazi sa k veciam, ktore ju zaujimaju a chce ich okamzite ochutnat - cim nejedlejsie a "zakazanejsie", tym lepsie - od kablov, cez rozne hracky az po zabudnutu smietku na podlahe, takze musim byt stale v strehu. K jednej z oblubenych zabaviek patri buranie veze, ktoru jej postavime. Tesim sa na cas, kedy bude nielen burat, ale aj stavat🙂

Náš syn najradšej všetko berie do rúk, aby mohol svet okolo seba poriadne preskúmať. Keď sme vonku ukazujem mu zvieratká, na dvore preskúmavame trávu a listy. Oči by mal najradšej aj na chrbte, aby mu nič neušlo. Najradšej má všetko čo sa pohybuje. Každý deň objavíme niečo nové, lebo ho zaujíma naozaj všetko aj keď len na pár minút 😀