icon

Vaše tipy na kvalitné pranie...

samsung_tomas
4. máj 2015

Periete pri vysokých teplotách? Prečo áno a prečo nie, alebo používate viac prášku (špeciálneho prášku)? Mate špecialny program v pračke, ktorá zabezpečí vypranie aj tých tažšie odstrániteľných škvŕn? napíšte nám...

Strana
z2
leeenka26
7. máj 2015

Ja pouzivam jedine ariel gel alebo prasok, raz za cas dam do bubna aj do nadrzky liter octu, preperiem naprazdno na 90stupnoch, aby nebolo pradlo zatuchnute. Avivaz pouzivam jedine coccolino,pradlo nadherne vonia. A co sa tyka teplot, periem casto aj na 60tke ale detske veci mimo uteracikov na 40tke. Nepouzivam ziaden specialny program, jednoducho len bavlna.

samsung_tomas
autor
7. máj 2015

@zuzkababy Dobry den, kratke programy v prackach su vyhradne vo vseobecnosti na lahko znecistene oblecenie. Osobne ich moc nepreferujem. Su super na prepotene veci ale nie vyslovene spinave.
Pri kratkych programoch je napln prania max 2kg pri 8kg pracke. S tym treba pocitat.
Tento model pracky ma moznost volby kratkeho programu 15 alebo 30minut (ako vidiet na fotke). Skuste sa dotknut displeja pre prepnutie. Mal by sa dat zmenit cas aj na 15. Pre bezne znecistene oblecenia urcite treba pouzivat dlhsie programy, kde si uz viete nastavit cas, otacky, plachania, ale treba pocitat s tym, ze kazda volba navyse predlzuje praci cyklus.
Pre predstavu samotne zmykanie s odsredenim prebieha nasledovne:
- pracka musi napustit vodu - ako rychlo to spravi zalezi od tlaku vody, ale 1-2 minutky to zaberie urcite
- nasledne sa samotne pradlo musi par krat popretacat v bubne pre odstranenie prasku v napustenej vode v bubne
- nasledne sa voda odcerpa
- pradlo sa musi v bubne ulozit pred samotnym odstredenim, cim vyssie otacky tym sa cas predlzuje, preto otacky 400. (Cim vyssie otacky tym dlhsi cas)
Ak si to vsetko zratame dostavame cas len samotneho konca prania. Treba s tym urcite ratat pred samotnym pranim.
Odporucam pouzit program SUPER SPEED - je urceny pre oblecenia ktore sa bezne nosia pocas dna (kosele, spodna bielizen,..)
Ak by vas cokolvek zaujimalo, rad poradim.
Pekny predlzeny vikend prajem 😉

dadka_bb
7. máj 2015

Este ma napadlo. Ja mam problem so zmolkami. Co robim zle? Ja nechapem ako svokra ma 1000rocne ponozky bavlnene stale jak nove, a jedny som si "slohla" taje hrubsie a ja ich mam uz totalne po par praniach cele od zmolkov.ale to ma napadol konkretny pripad len.
Ale vo vseobecnosti malej som kupila nove veci pred mesiacom,lebo rastie jak z vody, a gro veci uz ma znamky zmolkov.

A to nehovorim o svetroch. Po 2 vypraniach mam svetre sirsie jak dlhsie, alebo cele uplne 2x vacsie.
Ja som asi zla gazdinka ☹ ( ani piect neviem hah)
To pranie je pre mna zahada.

tortelinka
7. máj 2015

@kubisova neviem o tom, že by dačo zažltlo, aj plienky sú krásne biele, a to už používa druhé dieťa 😉

lundus
7. máj 2015

spodné prádlo mám z lycri, takže to parem s jedmným prádlom (ako je napr satén), na 30 C a s gélov na farebné oblečenie.
@natalym

samsung_tomas
autor
7. máj 2015

@dadka_bb Zmolky 🙂 tie vznikaju mechanickym posobenim, chemickym aj tepelnym. Ak mate veci ktore maju tendenciu pre tvorbu zmoliek idealne ich prat rubom. Teplota zvysuje tvorbu zmolkou. Cim vyssia teplota tym je tendencia tvorby vyssia. Bubon pracky je jedna z veci co ludia moc nevnimaju. Pri prani a hlavne pri odstredovani dochadza k navacsiemu treniu veci v pracke. Preto idealne ak pracka ma specialny bubon (setrny k obleceniu), ktory je bud specialne prisposobeny tvarom pre idealnejsie rozlozenie a zaroven ma co najmensie otvory pre odvod vody. Pocas odstredovania ma pradlo tendenciu sa pretlacat otvormy von z bubna a povacsine tieto otvory su prilis ostre a dopomahaju k tvorbe zmolkov poskodzovanim pradla.
Zhrunutie pre predchadzanie tvorby zmolkov:
- prat v nizsich teplotach
- obracat pradlo rubom pred pranim
- ak je moznost zaobstarat si pracku so specialnym bubnom - Samsung ma Diamantovy bubon
- pravidelna udrzba/cistenie bubna
- nizske otacky pri odstredovani
- pouzivat menej mensie mnozstvo prasku
🙂

dadka_bb
10. máj 2015

mna napadol dalsi tip co musim robit pred pranim lebo moja pracka to nezvladne 🙂 napriklad plachty ked mam zaprasene ,prejdem tou rolkou lepiacou a potom vyperem , lebo ked ju zaprasenu hodim do pracky tak ju zaprasenu aj vyberem von 😀
a to iste plati aj o psich chlpoch. mame doma maleho spica, a tiez teda najprv odrolkujem a potom periem. ale len ked su velmi pochlpene veci...

ikke
10. máj 2015

@dadka_bb pri ponozkach a svetroch pozor na to, ci ie su ciastocne z vlny - take veci sa musia prat praskom na vlnu, inak sa zbehnu a zozmolkuju. Svetre po oprani casto musis vyformovat a susit vo vodorovnej polohe, inak su schopne dost zmenit tvar 😀

dadka_bb
10. máj 2015

@ikke len ked ja ten sveter uz vyberem z pracky uplne rozbity (slusne povedane) 🙂 napriklad kupila som si take hrubsie pevne svetre pred zimou, a hned dam oprat ked daco kupim. No a vyberem z pracky a uz su take plentave ,nepevne, nemaju tvar.total rozgajdane .na ake otacky a program davas svetre? Lebo ja co mam program na vlnu,ten nezmyka. A to mali 100kg tie svetre namocene vo vode

ellca123
10. máj 2015

periem na 60st.,na biele pouzivam prasok ,na farebne mi vyhovuje praci gel
vzdy prilejem trochu octu do prania
a periem na nočný prud,tým ušetrím

ikke
10. máj 2015

@dadka_bb svetre a vetrovky su dve veci, ktore neperiem hned ako ich kupim 😀 svetre periem podla toho, co maju na stitku - praci program dost zavisi od materialu, hlavne u svetrov. asi najcastejsie je 30-40 stupnov a syntetika, co ma otacky 1200. vlnu periem na vlnenom programe (plus specialny prasok/gel)

dadka_bb
10. máj 2015

@ikke asi aj ja prestanem prat 🙂 budem len vetrat. Lebo ja to vsetko znicim v tej pracke. Bud zmolky alebo total zmena velkosti a struktury

Strana
z2