icon

Vaše postrehy pre čo najkvalitnejšie umytý riad v umývačke riadu?

julius_tpd
18. máj 2015

Napríklad využívate odlišné programy v závislosti od zašpinenia riadu? Ekologický ECO mód, ktorý šetrí spotrebou vody, či intenzívny program pre silné znečistenie atď? Vnímate rozdiely pri použití kvalitnejších kapsúl od rôznych výrobcov oproti tým lacnejším? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti.. 🙂

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka Joj, tak to Ti závidím. Fľaky nemám, len na plaste také zaschnuté kvapky, ide to utrpieť (ale to nerobím, čo som? 😀 ), a občas mám nejakú ryhu na pohároch, ale si myslím že je to mojou chybou, že napchávam poháre príliš na seba a pri tom veľkom tlaku vody sa trú o seba a sa do nich vyryjú tie ryhy, alebo niekedy aj pri vyberaní ho ťahám na silu a mám pocit že to tam škrtnem. Ale také to biele sklo zničené, tak to našťastie nemám.
Inak môj švagor si myslí, že mi to zle umýva preto, že ten úzky typ nie je štvorec a voda z tých vrtúľ tam nevie striekať rovnomerne, a teda niekde nedostrekne. Že tie malé myčky sú len z núdze cnosť.
No nič, keď budem veľká chcem novú kuchyňu s veľkou umývačkou, obrovskú americkú dvojdverovú chladničku a sušičku prádla čo ho usuší ale nezničí. Som skromná, čo? 😎

certi
19. máj 2015

@julius_tpd 🙂 cistim ju kazdy mesiac na max. teplote....umyvacka nesmrdi...smrdia skrinka od poharov, ked ju otvorim

cenculinka
19. máj 2015

@maminecka2 pohare na seba? To by ma nenapadlo 😀 a ja stále rozmýšľam ako tam narvu 13 sad riadu ci kolko 😀 ja scem taku chladnicku ako v 2 a pol chlapa taku meter siroku 😀 a no ved nech mi suska aj nici pradlo, aspon mame dovod kupovat nove 😀 xixi

julius_tpd
autor
19. máj 2015

@maminecka2 ja osobne naberačky, vrechy a podobne dávam do vrchného šuflíka a nikdy som s tým nemal problém. Mám úzku umývačku od Whirlpool a v hornom šuflíku má v sebe vstavaný držiak na takéto veci (viď. obrázok). Nie je dobré ich dávať napríklad do zásobníka medzi príbor, nakoľko tam bude nakope príliš veľa vecí.

katinka71
19. máj 2015

@julius_tpd presne tak robi aj mm ,u nas je kuchyna aj naplnenenie umyvacky domenou mm,ja iba iba cisty riad vyberam a ukladam

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka Nie na seba 🙂 Ale tesne vedľa seba, nejak mi tam pomizli písmenká. A ešte kukám, nie utrpieť ale utrieť 😵 Ma trafí šľak z toho, že mi tablet opravuje slová!
No a oprášila som návod k umývačke a tá korózia skla by mala byť ak je príliš mäkká voda, teda buď dávame veľa soli, alebo máme nastavenú príliš veľkú tvrdosť vody aká nie je reálna, pri mäkkej vode vobec netreba dávať soľ. A ešte tie škrabance môže spôsobiť aj vysypaná soľ po dopĺňaní soli, musí sa to poriadne opláchnuť a potom "prať".
Ja mám sušičku ešte po predchádzajúcom majiteľovi bytu, takú kraksňu, aj uteráky mi ničí, vyťahuje nitky, tak normálne prádlo nemám odvahu dávať. Tak čakám kedy sa aj s práčkou pokazia a potom píšem Ježiškovi 😅

maminecka2
19. máj 2015

A do umývačky sa môžu dávať aj drevené veci? Lebo som čítala že nie, že môžu nabobtnať a prasknúť. Ak sa môžu tak idem na to 😵 . A dávate aj nože? Vraj sa tupia.

maminecka2
19. máj 2015

@julius_tpd Aj ja tak dávam naberačky, ale nejako dobre to neumyje 😒

didkes
19. máj 2015

bezkokurenčnenajlepšie su gelove kapsuly, lacne ani nekupujem strata času a vody.

cenculinka
19. máj 2015

@julius_tpd kokoooooos a ja ze naco tam su tie haciky 😀 ja nam na ne staviam detske cumle na flase aby sa neprevratili...a to na carechy...joooj kde to ja zijem 😀 nakonec zistim ze umyvam riad v pracke 😀

cenculinka
19. máj 2015

@maminecka2 naberacku skus polozit tam priamo nad tie trysky...ja tak davam a v pohode...aj vsetko drevene tam umyvam, nikdy nic nenapuchlo, len bacha na lepene drevene dosky, tie moze porazit...davam aj noze, neviem ci sa tym tupia, lebo co ak sa tupia prave krajanim? Toto.nemam ako/nechce sa mi sledovat a porovnavat, ze jeden noz nebude v mycke a ci vydrzi dlhsie 😀
Inak trochu out of topic ale vraj niekto dava "prat" do mycky botasky, dokonca tak zavaraju/sterilizuju...neskusala si? :😀

julius_tpd
autor
19. máj 2015

@certi @ichbinich @maminecka2 @ivv @cenculinka odpoviem takto svorne všetkým zainteresovaným naraz jednou ranou ak to nevadí 😎

Zväčša platí, že do vrchného koša patrí sklo a slabo znečistený riad, do spodného zvyšok. Potrebné je myslieť na to, že otočné ramená musia mať voľný priestor pre pohyb a riad musí byť uložený tak, aby si vzájomne pri sprchovaní „netienil“. Najšpinavšie časti riadu by mali smerovať k ramenu.

Čo sa týka skla, pri kúpe sa treba ubezpečiť, že sú vhodné do umývačky riadu. Príliš mäkká voda a vysoká teplota spôsobujú koróziu skla. Prejavuje sa stratou lesku a najviac sa prejaví na tenkostenných nádobách. Preto je pre údržbu citlivého skla lepšie používať špeciálny program na jeho umývanie s teplotou pod 40 °C a používať chémiu, ktorá obsahuje minerály zabraňujúce povrchovej korózii. Držte sa pravidla – sklo patrí do vrchného koša. I keď je dnes pravidlom, že dekorácie skla a porcelánu sú chránené špeciálnou politúrou proti poškodeniu v umývačke, pri staršom riade to nemusí byť samozrejmosťou. Vysoký čistiaci výkon umývačky dokáže nechránené dekorácie po desiatkach cyklov zmyť. Ak vám preto záleží na starej obedovej súprave, osobne by som radšej neriskoval.

Čo sa týka bielych šmúh na skle, ďalšími príčinami okrem tvrdosti vody môže byť aj leštidlo. Ak používate tekuté leštidlo, dávkovanie by ste mali minimalizovať, pretože sa pridáva do posledného oplachu. Platí pravidlo, že menej je niekedy viac. Ak to s dávkovaním preženiete, na riade sa vytvárajú biele a modré povlaky, obzvlášť na miestach, z ktorých neodteká voda. Skúsil by som preto aj znížiť dávku a pozorovať, či nedošlo k zlepšeniu.

25daniela
19. máj 2015

@certi umyvat na vyzsej teplote a nic nesmrdi, mam vyskusane.

25daniela
19. máj 2015

Mne na riade ostavali popisovane bielo modre smuhy v pripade, ze som pouzivala finish tablety, tie obsahuju viac lestidla. Odkedy pouzivam somat, taky problem nemam. A to nepouzivam sol. Mame velmi tvrdu vodu, ale zatial s tym problem nieje.
Stale umyvam minimalne na 65 stupnov, pretoze to znici bakterie. Z casu na cas dam prazdnu umyvacku umyvat s cisticom umyvacky na 70tke.
Najcastejsie sa mi stava ze ostane riad s povlakom, ak sa neaka miska obrati a ostane mi tam stat voda.

vincentka1
19. máj 2015

no, ja mam sklenene/priesvitne pohare od roznych vyrobcov. Zistenia su nasledovne:
Kvalitne pohare vela vydrzia - ziadne korozne cmuhy. Lacnejsie pohare, resp. tie, co nie su urcene do mycky - casom aj tak ziskaju cmuhy. Aby sa ten cas oddialil DBAM, aby bol dostatok lestidla a soli a potom tie nekvalitnejsie pohare slusne prezivaju.
VSETKO umyvam na kratkom 30 min prg pri teplote 65°C - toto ma iba jediny typ mycky na trhu - elektrolux (teda aspon myslim ze jediny). Kratky prg pri vysokej teplote bola moja podmienka pri kupe mycky. Po umyti necham pootvorene dvierka a riad sam o chvilu vyschne.
Pouzivam zasadne IBA gel Somat. Tabletam nedoverujem a prasok uz nechcem. Sol, lestidlo a gel. Som spokojna. Riad je cisty.
Filter cistim sporadicky - cca raz za 2-3 mesiace a to mycka ide u nas aj 2 x denne. Potom precistim na hrncovom 75°C prg s cistidlom.
Co sa hrncov tyka - len ich suchnem, kde su prischnute z varenia, ale uz neoplachujem.
Pokrievku od kuchty do mycky nedavam (odide pokrievka a kuchtu mozem vyhodit) - skusenost: vyrobok, ktory na plast spojeny s kovom casom v mieste spojenia praskne (ale ignorujem to v pripade skrabky na zeleninu-kupim novu). Sklenene pokrievky od tescomy do mycky davam, ale kedze su akoby oblukovite a pri vareni sa na nich zachyti mastnota z varenia, tak ich predtym este trochu umyjem/oskrabem hubkou.
Nemali by tam ist noze - ze sa tupia. Je to pravda, ale som leniva, tak sup tam s nimi. Brusku na kosu mam v sufliku a sem tam ju pouzijem.
Ak dam do mycky plastovu dozu, v ktorej bolo nieco mastne, napr. mast z kurata - treba tu mastnotu najprv utriet do utierky, lebo inak plastova doza v tych miestach zostane poskodena - zvraskavena, drsna
Mycka sa u nas naklada priebezne, ale so spinavym riadom ju zasadne nezatvaram, hoci riad v nej aj trosku uschne -aby nechytila puch. Ked je prave vylozena, tiez z toho isteho dovodu nezatvaram nech sa vetra. Staci mala spara.
Majster na nalozenie nasej mycky a vyuzitie kazdeho cm2 je moj manzel. A deti vykladaju. Sa mam... 😉

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka No, tak oddnes prepisujem dejiny svojej kariéry napĺňačky umývačky riadu 😵 Ak nájdem kde sú trysky, dám to tam 😉 Začnem dávať aj varechy a nože a ak mi niekto povie že sa tupia zakážeme mu nimi aj krájať a vybavené 😀 Joj, aká poučná diskusia.
O botaskách som počula ale neviem či naberiem odvahu, aby ma potom muž neposlal do niekam 😕 Zaváram ozaj minimálne len detské výživky a raz za uhorský rok džemíky, ale keď sa zo mňa stane skutočná gazdinka tak možno skúsim 😵

cenculinka
19. máj 2015

@vincentka1 xixi moj mm da do mysky vsetko naraz, , nechapem ako to tam nasklada, este aj veljy olech sa mu tam zmesti 😀 potom uz len nohou pridrzi ked ju zatvara a je to 😀 dokonca tam narval aj tlcik na maso, rucka sa odlepila a ta kovova cast to tiez neprezila, napchal tam aj "strieborny" pribor pretrety lestenkou, sak naco by sne to hodiny lestili handrou 😀 uz pol roka nam ho stryko chemik v robote namaca do bejakeho strasneho roztoku, aby idcernel a dal sa znova pouzivat 😀 ale nehnevam sa na neho, chce mi ulahcit ziviot 😀

vincentka1
19. máj 2015

@cenculinka ano, ano - vsetko tam narve, ako sa hovori. Aj plech od kolaca aj vsetko ostatne. Mali sme taky hladky, leskly strieborny noz "na vsetko" ...a striebro sa odplavilo. 🙂
Aj lis na cesnak nam scernal a skoncil v kosi a jedno sitko na poslo tiez. To boli zaciatky ! 🙂
Ale ja nech ukladam, ako ukladam, manzel je v tom vzdy lepsi 🙂)

maminecka2
19. máj 2015

@cenculinka Aj moj muž už mi takto vynovil mlynček na mäso, no a ja zasa lis na cesnak, už druhý po sebe taký istý 😀 Tak mi kúpil z Tescomy. Inak tí chlapi asi v detstve hrávali Tetris keď im to napĺňanie umývačky tak ide 🙂 Treba ich pochváliť a hlavne nedať najavo že by sme sa to od nich mohli naučiť 😀

martina2001
19. máj 2015

@ivv používam finish, ale prášok a dávam pokrievky od tefalu stále do umývačky , nič na nich nevidím, žiadne poškodenie

ivv
19. máj 2015

@martina2001 ja už začínam tušiť či to nie je davkovanim lestidla.. Plus teda kapsule all in one a soľ samozrejme.. Skúsim stiahnuť lestidlo, len aby som zistila efekt, musela by som obetovať ešte neposkodenu pokrievku :-/

cenculinka
19. máj 2015

@ivv ja ked mam kapsule all.in one, tak lestidlo nedavam, malo by uz byt v tej kapsule, nie? Skus ho nedat ze co to urobi

ichbinich
20. máj 2015

@maminecka2
Ja si tiez hovorim, ze to mam 3D Tetris 😉 😀
Ale odkedy som citala, ze tie tabs sa nerozpustia dobre, ak je vpredu nieco velke, prestala som este davat druhe poschodie. Ze plech uz na taniere nedam. Lebo mi to je na dve veci, ked mi ostanu modre omrvinky z tabu vsade, a musim pustit este raz. Odkedy sa toho drzim, tak to je fakt vyrazne lepsie.

Inak mam aj Somat gel, ale po nom mam najma sklo strasne flakate - co mi to zle poschne. A to je vraj mutlifunkcny aj s lestidlom aj so solou. A velmi silno vonia. To mi vadi.

Vsetko hlinikove, ako stare lisy na cesnak, krasne zcerneju a mozu ist akurat do kosa. Striebro tiez nie, aj ked Finish tvrdi, ze maju ochranu striebra. Aby sa babka v hrobe neobracala, tak by som tam nic nedavala 😉 😀

Na odcernenie striebra skuste toto: do vandlika dat na dno kus alobalu, posypat asi dvoma lyzicami soli (obycajnej NaCl), doliat teplou az horucou vodou a striebro namocit. Potom vybrat, oplachnut a hotovo. Neviem, ci to pojde aj to zacernane sposobene umyvackou, ale to cierne zoxidovane urcite ide dolu.

Niekto tu chcel umyvacku, co sa sama otvori: to maju Miele umyvacky. Tak si treba najst bohateho Jeziska 😉

Tuto umyvacku mam uz rok a pol, ale este som sa nespriatelila s nou na 100%. Musim dalej experimentovat. Nastastie to "mozem" skoro denne 😉 😀

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@maminecka2 ja osobne raz za čas dávam aj drevené veci, pokiaľ je to nejaká vareška na ktorej mi až tak nezáleží, ale je pravda, že drevo sa celkovo vo vode časom ničí. Vo vode sa rozpína, respektíve nabobná, potom neskôr môže z toho popraskať. Niečo cenné z dreva by som tam určite nedával, ale ak je to nejaká lacná vareška alebo lopárik, osobne to kľudne dám do umývačky a po pár rokoch prípadne kúpim novú pokiaľ sa zničí 🙂

Rovnako je to s nožmi. Osobne ich tam kľudne dávam, aj keď je rpavda, že vysoká teplota vody a intenzívny čistiaci prostriedok sa podpíšu na tom, že sa čepeľ bude tupiť rýchlejšie. No jednoducho ich časom znova nabrúsim a je to. Pri drahých a kvalitných nožoch je to už však na zváženie, nakoľko umývačka spôsobí ich predčasné opotrebovanie. 🙂

@cenculinka no, ja som tiež až neskôr prišiel na to, že tie cuplíky su na takéto veci, že sú to v podstate držiaky 😀

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@vincentka1 super wow, skvelý príspevok 🙂 Do veľkej miery súhlasim takmer so všetkým, veľmi dobré tipy pre ostatných. Osobne ma pobavila veta "Nemali by tam ist noze - ze sa tupia. Je to pravda, ale som leniva, tak sup tam s nimi" pretoze to je presne moj pripad 😀

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@maminecka2 @vincentka1 tak to vsade tak funguje? lebo aj ja stale kritizujem priatelku ked naklada umyvacku ze rpeco ju pusta poloprazdnu a preukladavam tam veci a potom tam supnem este plech anvyse, potom len kuka ze ako som to tam dal 😀

klincek
20. máj 2015

@vincentka1 prosim ta, ma tvoja umyvacka aj kratky program pri nizsej teplote, alebo len kratky pri 65? lebo mne by sa hodili oba..len ci taky spotrebic najdem🙂.

michi284
20. máj 2015

u nás ukladám riad do umývačky zásadne len ja, lebo pri mm by bola stále prázdna. je to vec, ktorú by som za nič na svete nevymenila. ušetrila moje ekzémové ruky, šetrí čas a aj vodu a aj elektrinu. je to naj, naj vec na svete...

e_z
20. máj 2015

Tak u nás teda lepšie nakladám do umývačky určite ja. Ale urobím to rada, lebo ručné umývanie neznášam. Drevené veci zvyknem olejovať. Robím normálnym olejom na varenie. Niekto mi to raz poradil a určite drevené veci prežívajú v umývačke lepšie ako bez toho. To je ako s drevenou olejovanou podlahou, tiež odoláva lepšie vlhkosti ako keď by sa nenaolejovala a bolo by to iba neošetrené drevo.

julius_tpd
autor
20. máj 2015

@klincek vacsina modelov electrolux umyvaciek aj v nasej ponuka na www.tpd.sk ma takyto kratky program na 65 stupnoch. Potom nieco podobne maju aj umyvacky Bosch varioperfect, ktore zaviedli funkciu skratenia cyklu.
Vo vseobecnosti skoro vsetky umyvacky maju aj kratky cyklus pri nizkej teplote, ale to je iba preplach vodou studenou, tam to okolo umyvania neslo ani obklukou.