Prečo sa novorodencom podáva vitamín K2 hneď po narodení?
Počas tehotenstva sú deti ohrozené nedostatkom vitamínu K2 pri nedostatočnom prechode tohto vitamínu cez placentu počas tehotenstva. Preto je potrebné, aby ho mala matka dostatok v strave, prípadne ho dopĺňala vhodnými výživovými doplnkami. Aj po narodení treba dbať na dostatok vitamínu K2, pretože sa dostáva aj do materského mlieka a prostredníctvom neho aj k bábätku.
Novorodenci a dojčatá totiž ešte nemajú črevá dostatočne „osídlené“ batériami tvoriace vitamín K a počas dojčenia zväčša neprijmú dostatočné množstvo. Aj preto sa v súčasnosti každému novorodencovi podáva do svalu po narodení vitamín K ako prevencia krvácavej choroby novorodenca. Pediatri obvykle podávajú 1 kvapku vitamínu K deťom po narodení najneskôr do 12 hodín, potom sa dávkovanie upravuje podľa potreby, spravidla počas prvého polroka života dieťaťa.
Nedostatok vitamínu K sa prejavuje spomaleným zrážaním krvi, krvácaním z nosa a nedostatkom krvných doštičiek. Týka sa to najmä detičiek s narušenou črevnou mikroflórou a vplyvom užívania antibiotík.

@zimmi1 Nie, bolo to hrozné, ale to bolo pred 8 rokmi. Pred termínom pôrodu som navštívila primárku novorodeneckeho, povedala že v poriadku, ale že sám tej injekcie nemám báť. Ja som trvala na nepodaní injekcie a vyzeralo to tak, že sme sa dohodli. Ale ked mi po porode chceli syna odniesť, upozornila som ich, že som s primárkou dohodnutá že nebude žiadna injekcia, že či o tom vedia. Povedali, že nič nevedia, ale budú to rešpektovať. O pár minút vbehla do pôrodnej sály primárka a začala na mna kričať, že na mna pošle políciu a da na mna trestne oznámenie za ublizenie na zdraví. Spýtala som sa jej, na koho zdraví? Ona povedala že “na mojom, lebo mi puká srdce keď vidím, že novorodenec nedostane adekvatnu staroslivost”.... Potom to vyšumelo a na druhý deň prisla ku mne do izby sestrička, že prišla dať malému kvapku vitK do úst. Dala a bolo vybavené.
Držím palce! Treba ustriehnuť, aby ho nedoniesli hneď po pôrode, lebo to pichajú automaticky popri meraní a vazeni, ani sa o tom rodička nedozvie.
.
@didi35 V injekčnej forme je (okrem vitamínu) ešte buď hliník alebo polysorbát 80. Nič zdravé.
@alenatomova Veď kvôli tomu som odmietla injekciu, Vit K som dala orálne

@didi35 vdaka za tvoje prispevky, boli napomocne 🙂 iste typy ludi budu vzdy spochybnovat kriticke myslenie..zjavne uz aj informacie z ofic. pribaloveho letaku su av zvast- ha ha, to ma pobavilo asi najviac :D :D
Prosim ta, chcem sa spytat, kedy a komu si v nemocke oznamovala, nech podaju vit. K oralne a vysli ti v ustrety bez problemov?
Vdaka.