icon

Prečo sa novorodencom podáva vitamín K2 hneď po narodení?

janka_naturamed
21. apr 2017

Počas tehotenstva sú deti ohrozené nedostatkom vitamínu K2 pri nedostatočnom prechode tohto vitamínu cez placentu počas tehotenstva. Preto je potrebné, aby ho mala matka dostatok v strave, prípadne ho dopĺňala vhodnými výživovými doplnkami. Aj po narodení treba dbať na dostatok vitamínu K2, pretože sa dostáva aj do materského mlieka a prostredníctvom neho aj k bábätku.
Novorodenci a dojčatá totiž ešte nemajú črevá dostatočne „osídlené“ batériami tvoriace vitamín K a počas dojčenia zväčša neprijmú dostatočné množstvo. Aj preto sa v súčasnosti každému novorodencovi podáva do svalu po narodení vitamín K ako prevencia krvácavej choroby novorodenca. Pediatri obvykle podávajú 1 kvapku vitamínu K deťom po narodení najneskôr do 12 hodín, potom sa dávkovanie upravuje podľa potreby, spravidla počas prvého polroka života dieťaťa.
Nedostatok vitamínu K sa prejavuje spomaleným zrážaním krvi, krvácaním z nosa a nedostatkom krvných doštičiek. Týka sa to najmä detičiek s narušenou črevnou mikroflórou a vplyvom užívania antibiotík.

Prečo sa novorodencom podáva vitamín K2 hneď po narodení?
didi35
22. apr 2017

@aristka ty si ma prva urazila ze citat zvasty

didi35
22. apr 2017

@aristka prepac ak som ta urazila, ze si mozno doktorka, lekari to maju tazke s dnesnymi pacientmi, ktori si kopec veci nastuduju na internete a potom sa tvaria, ze su mudri a nepoznaju suvislosti, vsak?

sardinka336
22. apr 2017

@didi35 sak ale mala pravdu..fitkeles tomu rozumieš len máš načítaný gúgl bez suvislostí, bez poznania fyziologických procesov, vstrebatelnosti atd.

aristka
22. apr 2017

@didi35 no asi pri hepatalnom zlyhani ,kedy dochadza k hemoragickym stavom im ,ci peroralne podanie nie je postacujuce ....videla si niekedy co sa deje ked absentuje funkcia pecene ....znova opakujem ,nevies o com sa tam pise ...plus ides do hranic roznych tazkych patologii ....co si dovolim ,ze uz nevies kudy kam ,kedze sme zacali novorodencom ,asi zdravym bez hepatalneho zlyhania anapr. hemofylie ...odmietni si co chces ....

senta_sofia
22. apr 2017

@didi35 ved ty si si uz odpovedala, injekcne sa podava 1mg, ak je vaha nad 2,5kg a peroralne 2mg, cize je jasne, ze niekde sa tie mozne straty pri podani ustami kompenzuju. A inak sa tie dva lisia len v jednej zlozke, co sa konzervantu tyka,cize ziadna vyhra ani jedno,ani druhe.

didi35
22. apr 2017

@sardinka336 comu nerozumiem? ked tam pisu, ze je to mozne podat aj oralne, tak to mam chapat nejako inak? Ved viem citat, nie?

A v com mala pravdu? Ked svatosvete tvrdila, ze sa to nesmie podat intravenozne, hoci to letak vyslovene pripusta? Asi by ste sa mali vy dve spojit a poziadat tie zle farmafirmy, nech laskavo opravia a prepisu letak, lebo nas len zavadzaju a potom sa v tom ta mudrlantska mamicka tazko orientuje a je na smiech dvom odbornickam z fachu

aristka
22. apr 2017

@didi35 pisala som ,ze sa nemoze podavat iv...pisala som ,ze u novorodenca nie je dovod tj.pytala som indikacie ...zle si reprodukujes ...

sardinka336
22. apr 2017

@didi35 ta mudrlantska mamička si prečita letak a uz si myslí ze nepotrebuje ani lekarov lebo tomu rozumie...mne je to jedno, pre mna za mna svojmu dietatu fukaj kačko aj brčkom do zadnice. Mne je to fuk...

didi35
22. apr 2017

@aristka praveze viem co sa tam pise, zrelym novorodencom 1mg i.m. ALEBO 2mg oralne + zopakovat davku. Rozhodla som sa pre druhu moznost a BODKA. Nic neodmietam! Volim setrnejsi sposob, ktory vyrobca vyslovene uvadza ako alternativu v letaku a BODKA.

A tie patolog stavy som predsa spominala len kvoli tvojim utokom ze tomu nerozumiem, ked tvrdim o podavani iv. Len som odkazovala na letak, ze v krajnych pripadoch to aj takto podavaju. Verim ze to nebude nas pripad klop-klop.

Dobru noc

aristka
22. apr 2017

@didi35 ale ved ja ti to neberiem ,davas dietatu dvojnasobnu davku konzervantov ,o ktore ti ide....tie sa vstrebu aj bez mikroflory ,vit k mozno odporucana davka ....je to tvoje pravo ,tvoje rozhodnutie.

didi35
22. apr 2017

@sardinka336 super napad! 👍Porozmyslam, ci je ten sposob setrnejsi pre moje babenko, ja som totiz veeeelmi ustrachana mamicka, ako si iste zistila. 😉

Ani sa mi zaspat nepodari, akeho si mi dala chrobaka do hlavy! Z tolkych moznosti mi aj hlava praskne a ta tarcha zodpovednosti k tomu!!! 😂

Dakujem za moznost pobavit sa dnes vecer! Pekne snicky 😍

didi35
22. apr 2017

@aristka
Presne tak, radsej jednu kvapku do pusy ako 0,1 ml injekcne

sasanja
23. apr 2017

Dievcata, ved sa nehadajte!Co, ale mna na tejto diskusii najviac udivuje, ze zakladatelka zalozi temu s cielom propagovat svoje/ firemne vyrobky a poucit tu mamicky a ako potom aj sama prizna, nema o tejto teme ani zdaleka dostatok informacii...
Cela medicina funguje momentalne na dokazoch, teda "evidence based". No a studiami, nieje dokazany signifikantny rozdiel podavania vitaminu K u zdraveho a zreleho novorodenca intramuskularne alebo oralne. Ale pozor...odporucania odbornych organizacii su pri oralnom podani 3 davky po 2 mg alebo jednorazovo 1mg i.m.
Tu v Nemecku du standard 3 davky oralne- po porode, potom 1. Tyzden a potom v 4 tyzdnoch veku.
Urcite je to aj pre novorodenca aj pre jeho rodicov setrnejsie🙂

didi35
24. apr 2017

@abbey1
@aristka
@janka_naturamed
@sardinka336
Zienky, tak som nasla inu studiu, nez som citala uz pred 6 rokmi - o rizikách injekcneho podania vitK. Tu sice uz popieraju predchadzajuci predpoklad LEKAROV (pozor, nie laikov), ze prilis vysoke davky vitK v spojeni s konzervantmi posobia na nezrelu pecen a zvysuju riziko leukemie a rakoviny, ale aspon vidíme, ako aj doktori menia svoje nazory. Preto som tu povodnu studiu nemohla najst, bola stiahnuta z toho medicinskeho servra.

http://articles.mercola.com/sites/articles/arch...

Stale vsak zotvava nazor, ze su tu tieto rizika:

There are three primary areas of risk associated with these injections:

1. Among the most significant is inflicting pain immediately after birth which has the potential to cause psycho-emotional damage and trauma to a newborn.

2.The amount of vitamin K injected into newborns is 20,000 times the needed doseiv . Additionally, the injection may also contain preservatives that can be toxic for your baby's delicate, young immune system.

3. An injection creates an additional opportunity for infection in an environment that contains some of the most dangerous germs, at a time when your baby's immune system is still immature.

A hlavne, toto je pre mna podstatna informacia:

The alternative to vitamin K injections is amazingly simple: give the vitamin ORALLY. It is safe and equally effective, and devoid of any troubling side effects.

HOWK!

senta_sofia
24. apr 2017

@didi35 ja osobne tam nikde nevidim udaj o tom, kolko mg sa im podava injekcne, ked hovoria o prilis vysokych davkach, dopracovala si sa aj k takej info? Uz davkovanie oralne tam potom je a pochybujem, ze teda ten 1mg,co sa dava u nas, namiesto 2mg oralne, asi predavkovanie sposobit nemoze.

didi35
24. apr 2017

@senta_sofia Nie neskumala som to podrobne, ale ja sa v zasade nebojim predavkovania, ide mi skor o sposob podania. Myslim, ze tych nasich 1 mg injekcne alebo 2 mg oralne nesposobi predavkovanie. To je moj laicky pocit z precitania zopar clankov od zahr. expertov.

V niektorych krajinach davaju 1 mg oralne kazdy tyzden po dobu 2-3 mesiacov, napr.:

It seems that other countries aren’t such big fans of the vitamin K shot either. In 1992, the Netherlands eliminated the vitamin K shot in favor of administration of 1 mg oral Vitamin K at birth followed by daily doses of 25 mcg from week 1 to 3 months of age in breastfed infants (source).

The result of this change? No cases of Vitamin K Deficiency Bleeding (VKDB) – even late onset!

In Switzerland, a slightly different oral vitamin K protocol is used, which consists of weekly 1 mg oral doses for 2-3 months.

zdroj tu:
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/skip-tha...

Jednoducho, ked som googlila a pozerala si aj tie odkazy pod clankami od Mercolu, tak vsade pisu VYVARUJTE SA PODANIA VITAMINU K INJEKCNE, PODAJTE HO ORALNE, tak ma presvedcili a viac tomu casu nechcem venovat.

Cize ja odmietam injekciu a konzervanty, predavkovania sa nebojim. Podam oralne.

didi35
25. apr 2017

@senta_sofia Toto som nasla, nase davkovanie zodpoveda odporucaniam aj v zahranici:

Dosages for IM and Oral Vitamin K

IM Administration

The recommended route of administration is intramuscular, being given at birth, and that this should be as a single IM injection:
##Term babies 1mg IM soon after birth
##Preterm babies <1000g, 0.5mg IM soon after birth

Oral Administration

If parents do not consent to IM but consent to oral vitamin K, this needs to be given in 3 separate doses according to the following regime:
##2mg oral soon after birth
##2mg oral at 3-7 days
##2mg oral at 6 weeks

http://www.adhb.govt.nz/newborn/Guidelines/Bloo...

didi35
25. apr 2017

Rizika injekcneho pdoania:

The amount of Vit K injected is 20,000 times the newborn level at birth. The dose size given is based upon normal adult values. Additionally, the injection may also contain preservatives which are known toxins to the infant.

Large doses of Vit K are a cause of jaundice in the newborn. A cure for one perceived ailment then becomes the cause of another.

Colostrum, which precedes breastmilk, is rich in Vit K. Thus, an infant who is breastfed immediately at birth will receive a natural source of Vit K, in most cases significantly raising the Vit K level.

Vit K is absorbed by the gut from foods we eat. However, the injection is an intramuscular one, which bypasses the gut and delivers the Vit K in a way the body wasn't designed to receive.

333x2
18. júl 2018

@didi35 orálne podaný obsahuje 300x násobok a injekčne 9000x násobok vitamínu

yanni
18. júl 2018

Ja som Rodila, nastastie, v zahranici, a u nas na Podava v Podobe jednej kvapky do ust.

didi35
18. júl 2018

@333x2 násobok čoho?

333x2
18. júl 2018

@didi35 než má v tele dospelý človek -vitamínu K

333x2
18. júl 2018

@yanni aj ja v zahraničí ,u nás injekčne .oralne je veľmi malo .

didi35
18. júl 2018

@333x2 Orálne úplne stačí. Injekcia nesie rizika konzervantov. Po pár dňoch sa sám začne tvoriť.

333x2
18. júl 2018

@didi35 to treba prediskutovať s lekármi .Pre niečo to robia...to je veľmi diskutabilné ,rovnako ako pri ockovani .Nie špekulovať nadtym na MK

333x2
18. júl 2018

@didi35 a teda čo čítam,tak si si urobila názor len Vramci googlenia článkov ,to nestačí

didi35
18. júl 2018

@333x2 Citala som zahraničné zdroje, lebo primárka novorodeneckeho na Kramároch mi nevedela odpovedať. Pred rokmi som si na urobila názor, momentálne to neriešim.