Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?
Ja pečiem oblátky od prvej adventnej nedele. Robím jednu dávku oblátok k štedrej večeri a dve dávky trubičiek. Oblátky sú pre mňa slávnostnejšie, tie si hneď odkladám, aby sa nepoškodili a nezjedli! Pri trubičkách musím rátať s okamžitým úbytkom: heart_eyes: Pečenie trubičiek mi trvá skoro 4 hodiny, mám zväčša popálené prsty z toho, ako natáčam upečenú oblátku na drevenú paličku, ktorou ich rolujem.

dievčence osvedčený recept na trubičky poprosím ♥ mne sa vôbec nedaria
@jamila..600g hladkej múky 00, 250g cukor krýštál, vanilkový cukor, 2 žĺtky, 1/2 l vody a 1/2 l mlieka a 50g maslo..vždy sa podaria...🙂
Zdravím oplatky pečiem dlho ale teraz mam novy stroj a chcem sa Vás spýtať čím čistite stroje? Svoj starý stroj ešte po starkej som len na konci prezrela včelim voskom a neviem či môžem aj tento nový. Ďakujem
Tak ja sa sem k vám pridám, nech to troška oživím. ja pečiem na Magropom strojkoch a príde mi aj Wafee. na ten som extra zvedavá. Platne nenatieram, len ked treba, základom nelepenia je dobré cesto. velmi vela záleží od múky - každá obsahuje rozdielne množstvo lepku. moja osvedčená je obyčajná hladká kaufland. takisto každý cukor inak sladí. teraz mám pocit, že mám nejaký menej sladký cukor - o to lepšie sa robia. masla dávam pomerne hojne, ale odvdačí sa to lahkou prácou pri pečení. ano osladené oblátky sa vlnia, každú preto zaťažím pod dostkou. a ešte taký postreh - čím sladšie cesto, tým dlhšie to trvá, preto z 1l mlieka a pol kg múky, 140 gr cukru a 90 gr masla a 1 vajíčka trvá upiecť cca 100 ks oblátok 3 hodiny. na dvoch strojkoch teda hodinu a pol. chce to veľkú trpezlivosť v dnešnej uponáhľanej dobe.
ešte dodám, že oblátky pečiem len pre rodinu a známych ako darček, kedže ked som si vyrátala, kolko by moje oblátky mali stáť, tak sú nepredajné 😀 nedajú sa však porovnať so žiadnymi kupovanými ani doma robenými na predaj.
ja tiež pečiem oplátky, používam bavlnené rukavice, aby prsty nepálili a odkedy do cesta dávam žĺtok, oplátky sa nelepia
baby, iba žĺtok dávate, či aj cele vajíčko do oplátok?
a vôbec nedávaš, celé vajíčko?..lebo mne sa trochu lepia, tak vyskušala by som bez celeho vajíčka.do trubičiek dávam iba dve žltka,ale do oplátok jedno cele.
@tomarusn akurat som dnes zacala piect oblatky -
recept 1 liter mlieka, 60 dkg hladkej muky, 13 dkg krystaloveho cukru, 1 balicek vanilkoveho cukru, 1 cele vajicko, 6 lyzic oleja, 3-4 lyzice vody. vsetko spolu zmiesat. je dobre nechat odstat aspon hodinu, dve. ale robievam aj ze zamiesam a hned peciem. len potom tam mozu byt trochu hrudky od muky.
nasla som iny recept - vyzera byt velmi podobny co ja robim, len vo vacsom mnozstve.
2 vajíčka
1 dcl oleja
14 dkg práškového cukru
1 kg hladkej múky
1 vanilkový cukor
1 l mlieka
voda podľa potreby - cca 4 dcl
inak robila som aj ze len zltok, bielok potom spotrebovala na nieco ine, ale zistila som ze nie je rozdiel medzi cestom ak pridam len zltok a ked dam cele vajicko. a ja robim ozaj vela, miniem 10 kg muky tak keby som nechavala bielky tak mam chladnicku plnu bielkov 😀
tento recept mi pride ze musi byt hustyyyyy, na kilo muky velmi malo tekutiny
rovné oblátky
1 kg hladkej múky špeciál
1/2 l mlieka (môže byť aj menej aby nehoreli)
trocu cukru do hrnčeka asi do 1/3 (nedávať veľa,potom sa krútia a nie sú rovné!)
8 lyžíc oleja
2 žĺtka
1 vajce
vanilkový cukor
škorica
voda
Vymiešať el. šlahačom všetky ingrediencie voda podľa potreby, čím hustejšie cestu tým sú oblátky hrubšie ja robím tenké.
@solemami v podstate tak ako si to napísala ... umyjem na chvíľu zapnem navoskujem a takto odkladám. Potom keď ho vytiahnem tak ho len na sucho pretrem zapnem a znova trošku navoskujem. Trubičky mi veľmi nejdú ale zaujímavé keď som ho dostala tak mi išli len trubičky a teraz mi nejako nejdú asi nemám ten grif to rýchlo zatočiť ale zato som sa zdokonalila v bezlepkových oblátkach tie robím kamarátke a teda prvý raz to bola katastrofa ale teraz už si s nimi poradím
Ako prosim vas uskladnujete oblatky a trubicky? Chcem uz zacat piect, len sa bojim, aby mi do Vianoc nenavlhli.

@jamila Každú dopečenú oblátku dávam na chvíľu medzi 2 rovné, drevené dosky. Potom preč. Sú rovné ako vojaci.🙂