icon

Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?

jarmila_cukor
6. dec 2016

Ja pečiem oblátky od prvej adventnej nedele. Robím jednu dávku oblátok k štedrej večeri a dve dávky trubičiek. Oblátky sú pre mňa slávnostnejšie, tie si hneď odkladám, aby sa nepoškodili a nezjedli! Pri trubičkách musím rátať s okamžitým úbytkom: heart_eyes: Pečenie trubičiek mi trvá skoro 4 hodiny, mám zväčša popálené prsty z toho, ako natáčam upečenú oblátku na drevenú paličku, ktorou ich rolujem.

Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?Vianočné oblátky. Ktorá z Vás ich pečie? Máte nejaký tajný recept?
emocka
7. nov 2018

@jamila Každú dopečenú oblátku dávam na chvíľu medzi 2 rovné, drevené dosky. Potom preč. Sú rovné ako vojaci.🙂

neila
11. dec 2018

@liana_k my sme chceli objednat tiez, ale nasli sme druhu firmu, ti mali skladom a prve nam uz vonaju doma 🙂

jamila
11. dec 2018

dievčence osvedčený recept na trubičky poprosím ♥ mne sa vôbec nedaria

pulinka3
11. dec 2018

@jamila..600g hladkej múky 00, 250g cukor krýštál, vanilkový cukor, 2 žĺtky, 1/2 l vody a 1/2 l mlieka a 50g maslo..vždy sa podaria...🙂

jamila
11. dec 2018

@pulinka3 ty si úžasná ďakujem ... mám skoro ten istý recept ale len 130g cukru a 1,2 litra mlieka .... ĎAKUJEM

andriz
11. dec 2018

Zdravím oplatky pečiem dlho ale teraz mam novy stroj a chcem sa Vás spýtať čím čistite stroje? Svoj starý stroj ešte po starkej som len na konci prezrela včelim voskom a neviem či môžem aj tento nový. Ďakujem

jamila
11. dec 2018

@andriz ja som zatiaľ stroj nečistila teda nestalo sa mi že by som musela niečo drhnúť ... maximálne vonkajšie povrchy pretrem hadričkou a vnútri tak ako ty len pretrem včelím voskom a hotovo Stroj mám 3 roky

neila
12. dec 2018

@andriz nas dokonca upozornili, ze necistit vodou a ziadnymi prostriedkami, ze iba prilozenou kefkou prebehnut (takou dratenou), pretriet suchou handrickou a voskom, nic ine

elienka
17. dec 2018

Tak ja sa sem k vám pridám, nech to troška oživím. ja pečiem na Magropom strojkoch a príde mi aj Wafee. na ten som extra zvedavá. Platne nenatieram, len ked treba, základom nelepenia je dobré cesto. velmi vela záleží od múky - každá obsahuje rozdielne množstvo lepku. moja osvedčená je obyčajná hladká kaufland. takisto každý cukor inak sladí. teraz mám pocit, že mám nejaký menej sladký cukor - o to lepšie sa robia. masla dávam pomerne hojne, ale odvdačí sa to lahkou prácou pri pečení. ano osladené oblátky sa vlnia, každú preto zaťažím pod dostkou. a ešte taký postreh - čím sladšie cesto, tým dlhšie to trvá, preto z 1l mlieka a pol kg múky, 140 gr cukru a 90 gr masla a 1 vajíčka trvá upiecť cca 100 ks oblátok 3 hodiny. na dvoch strojkoch teda hodinu a pol. chce to veľkú trpezlivosť v dnešnej uponáhľanej dobe.

elienka
17. dec 2018

ešte dodám, že oblátky pečiem len pre rodinu a známych ako darček, kedže ked som si vyrátala, kolko by moje oblátky mali stáť, tak sú nepredajné 😀 nedajú sa však porovnať so žiadnymi kupovanými ani doma robenými na predaj.

andriz
17. dec 2018

@jamila ďakujem

pulinka3
19. dec 2018

@jamila a podarili sa ti?...🙂

eliska3
19. dec 2018

ja tiež pečiem oplátky, používam bavlnené rukavice, aby prsty nepálili a odkedy do cesta dávam žĺtok, oplátky sa nelepia

pulinka3
19. dec 2018

baby, iba žĺtok dávate, či aj cele vajíčko do oplátok?

eliska3
19. dec 2018

@pulinka3 na 1 dávku cesta, čiže na 1 l mlieka dávam 2 žĺtka. Ani platne nemusím mastiť...

pulinka3
19. dec 2018

a vôbec nedávaš, celé vajíčko?..lebo mne sa trochu lepia, tak vyskušala by som bez celeho vajíčka.do trubičiek dávam iba dve žltka,ale do oplátok jedno cele.

eliska3
19. dec 2018

@pulinka3 nemám odskúšané s celým vajíčkom, dávam len tie 2 žĺtka

duplicka
1. jan 2019

@elienka prosim ta ako si spokojna s formou wafee, ako sa ti pieklo?

elienka
23. jan 2019

@duplicka hmm ešte som nepiekla. ale teda dávam 5 hviezdičiek z 5tich za prevedenie. krásna, pevná. určite to bude radosť

duplicka
14. mar 2019

@elienka uz si piekla? Ako to dopadlo?

tomarusn
9. sep 2019

@zoja6 dobrý deň. Neprezradíte recept vás prosím?

solemami
12. okt 2019

@tomarusn akurat som dnes zacala piect oblatky -
recept 1 liter mlieka, 60 dkg hladkej muky, 13 dkg krystaloveho cukru, 1 balicek vanilkoveho cukru, 1 cele vajicko, 6 lyzic oleja, 3-4 lyzice vody. vsetko spolu zmiesat. je dobre nechat odstat aspon hodinu, dve. ale robievam aj ze zamiesam a hned peciem. len potom tam mozu byt trochu hrudky od muky.

solemami
12. okt 2019

nasla som iny recept - vyzera byt velmi podobny co ja robim, len vo vacsom mnozstve.

2 vajíčka
1 dcl oleja
14 dkg práškového cukru
1 kg hladkej múky
1 vanilkový cukor
1 l mlieka
voda podľa potreby - cca 4 dcl

inak robila som aj ze len zltok, bielok potom spotrebovala na nieco ine, ale zistila som ze nie je rozdiel medzi cestom ak pridam len zltok a ked dam cele vajicko. a ja robim ozaj vela, miniem 10 kg muky tak keby som nechavala bielky tak mam chladnicku plnu bielkov 😀

tento recept mi pride ze musi byt hustyyyyy, na kilo muky velmi malo tekutiny

rovné oblátky
1 kg hladkej múky špeciál
1/2 l mlieka (môže byť aj menej aby nehoreli)
trocu cukru do hrnčeka asi do 1/3 (nedávať veľa,potom sa krútia a nie sú rovné!)
8 lyžíc oleja
2 žĺtka
1 vajce
vanilkový cukor
škorica
voda

Vymiešať el. šlahačom všetky ingrediencie voda podľa potreby, čím hustejšie cestu tým sú oblátky hrubšie ja robím tenké.

solemami
12. okt 2019

@neila @jamila @andriz baby, vy ozaj cistite ten stroj s tou zeleznou kefkou? ja som len raz cistila ale potom mi trvalo jeden liter cesta kym som sa dopracovala aby mi sa mi cesto nelepilo. odteraz len umyjem jarovou vodou ked ukoncim pecenie.

jamila
12. okt 2019

@solemami ešte nikdy som stroj tou kefkou nečistila vždy ako hovoríš pretrem jarovou vodou a potom len pretrem všelým voskom. Ja ho mám len roky ale toto čistenie asi bohato stačí

solemami
12. okt 2019

@jamila dakujem. takze ty ho umyjes a potom este raz zapnes aby sa ti vosk roztopil a potom odkladas?
Robievas aj trubicky? mne sa lepi bud spodna platna, alebo vrchna platna. mam viac strojov.

neila
12. okt 2019

@solemami my ho jemne, ale ozaj jemne prebehneme tou kefkou, co sme k nemu dostali, este za horuca a prebehneme voskom, pretrieme handrickou a hotovo, nic sa nelepi... Takto to mame napisane v navode... Oplatky sa nam zatial nelepili.

solemami
12. okt 2019

@neila hmmm. Mne ozaj len jedna masina nelepi. Mám zarobene cesto na trubicky. Žeby som trooooosku prebehla kde to lepí. Hmmmm

jamila
12. okt 2019

@solemami v podstate tak ako si to napísala ... umyjem na chvíľu zapnem navoskujem a takto odkladám. Potom keď ho vytiahnem tak ho len na sucho pretrem zapnem a znova trošku navoskujem. Trubičky mi veľmi nejdú ale zaujímavé keď som ho dostala tak mi išli len trubičky a teraz mi nejako nejdú asi nemám ten grif to rýchlo zatočiť ale zato som sa zdokonalila v bezlepkových oblátkach tie robím kamarátke a teda prvý raz to bola katastrofa ale teraz už si s nimi poradím

liana_k
5. nov 2019

Ako prosim vas uskladnujete oblatky a trubicky? Chcem uz zacat piect, len sa bojim, aby mi do Vianoc nenavlhli.