„DŽEMUJEME“ a ZAVÁRAME vo veľkom! Z čoho všetkého robíte džem, či kompót?
Zaváracia sezóne je v plnom prúde. Ak aj vy a vaša rodinka patríte k milovníkom domácich ovocných pochúťok, podeľte sa s nami o vaše obľúbené recepty! Čo všetko zavárate? Aké neobvyklé kombinácie ste už skúšali a čo je u vás osvedčená klasika? Môžete samozrejme pridať aj fotku! Tešíme sa 😉

@mawka Napíš ako sa podaril!
@pekkka tak toto som úplne odpadnutá!!! O tom, že džem sa dá robiť v pekárničke som už počula, ale že aj v umývačke ešte nie. Tak to je mega vynález! Prosím Ťa, napíš mi trošku presnejšie ten postup, toto musím vyskúšať. 😉
@1962viliam To je perfektný nápad, nemusíš ani robiť špeciálny nálev! Štipku soli dávaš kvôli konzervácii? Tiež Ti prajeme veľa radosti z letných chutí a vôní. Treba si kúsok z nich zavariť aj do sychravých dní 🙂
@nela_cukor jasne ze sa podelim🙂 1,2 kg marhul ocistene nakrajane zacnes varit, pridas nahrubo cervenu cibulu, ja som dala 2 velke, potom cili papricky ja som dala tri (mame radi pikantne), nahrubo nastruhane sladsie jablka 3 ks, najemno nastruhany zazvor, zalejes jablkovym octom 3 dcl, par guliek cierneho korenia za lyzicku cerstvo mleteho a varis ca. 20 min. potom pridas cukor ( v mojom pripade hnedy nerafinovany - ja pouzivam len ten) a varis dalsich 20 min. Naplnis do poharov a sup hore hlavou vychladnut. Neviem kolko vydrzi robila som tentokrat prvy raz. Recept som nasla v jednom casaku a trosku som si ho upravila. A par marhul vzdy pridam pred koncom na kusky. Lubime ked su kusy ovocia🙂
@nela_cukor nie sol vytiahni cukor ktori ovocie obsahuje. Jedine co treba dodrzat je, ze vyziva alebo kompot by mal byt aspon mesiac odstaty. Aby bol sladky🙂
Akurat som si objednala dve bednicky marhul, jedna tvrdsia na kompot a jedna maksia na lekvar. Zajtra idem na to🙂
pripravené načistené ovocie naukladám do pohárov, ktoré som si vopred umyla v umývačke riadu. do 700 ml pohára dávam 2-3 PL cukru - v závislosti od druhu ovocia a jeho kyslosti. Zalejem čistou vodou ( dávam prefiltrovať cez Britu) založím viečka, uzatvorím a vložím do umývačky. zvolím program pre hrnce - teda s najvyššou teplorou čo je asi 70°C. takto sa o nič nemusím starať.ovocie sa mi nerozvarí a vysoká teplota, ktorá nie je pri bode varu pekne stiahne viečko. po ukončení programu zavarene ovocie vyberiem a uložím pod deku. v jednej várke sa takto zavarí vsetko naraz ( podla velkosti umývačky a mnozstva poharov)
dzem pripravujem podla receptu prilozenemu k pekarnicke - kazda ma svoj s inými povolenými mnozstvami ovocia . do pekarnicky dam spravne mnozstvo ovocia a zelirovaci cukor. zapnem a len cakam, kedy mi signál oznámi, ze je hotovo 🙂 este horúci dzem nalievam do vopred umytých pohárov a zavieckujem . po vychladnutí dávam do umývacky na ,, studený" krátky program. takto sa mi poháre pekne umyjú a nestane sa, ze mi vytečený džem poleptá vsetko naokolo, či priláka do špajze mravce🙂 navyše všetky poháre su krásne lesklé a kričia zjedz ma 🙂
Momentálne varím džem z marhúl a presnidávku marhuľovú. Medzitým státím pri sporáku odpočívam chvíľku tu na modrom koníku. Zároveň sa aj témou dni so slovenským cukrom inšpirujem príspevkami a som rada, že nie som pri tom varení džemu a zaváraní sama v mojej generácii, kedže veľa moderných žien už nezavára doma ani nerobí domáci džem. Tak som si povedala, že nafotím do Vašej cukrovej témy ako slovenský cukor používam. Na prvej fotke je hned po nasypaní do variacej sa presnidávky. Čírou náhodou sa mi teraz pri fotení rozpustil cukor tak, že sa v strede vytvorilo cukrové srdiečko bez môjho pričinenia, iba som hrniec otočila, aby som cukrové srdiečko nefotila takpovediac hore nohami - vidíte, že varechou som nehýbala.
zuzkabeno@1962viliam
Je to nádherné, ako stvorenie nám dáva vedieť , že Láska je to najdôležitejšie v živote
a dáva nám to vedieť aj takouto formou. Nádherné ...
Môj synček vidí srdiečka všade, na listoch stromov, v schnúcej mláke , v kameni ....
Prajem veľa Lásky Vám všetkým, aby ste ju zažívali každý deň, prijímali a dávali .
Ja plánujem ďalší týždeň zavárať malinový džem a keď konečne budú jablká, tak aj výživky pre drobca... Len mám asi málo malých fľaštičiek :(
@olinka19 Teraz, keď je sezóna marhúľ je to ozaj skvelý tip aj na inú formu spracovania okrem tradičného džemu a kompótu. ďakujem za recept!
@pekkka Úžasné, čo všetko sa dá vymyslieť. Normálne to vyskúšam. Ďakujem veľmi pekne za tip!
@olinka19 Takáto zaváranina je potom možno vhodná aj pre diabetikov, nie? Nemáš s tým náhodou skúsenosť? Jedna pani sa ma v poradni pýtala na cukor vhodný na zaváranie pre diabetikov. Tvoj recept by možno ocenila.
@zuzkabeno Zuzka, to je ale miléééé! Ďakujeme, že si s nami podelila o svoju kuchynskú alchýmiu. Neboj, nie si sama gazdinka, ktorá vareškou čaruje nad pariacim sa hrncom 🙂 Mnohé žienky sa teraz vracajú k tradičnému spracovaniu ovocia. Veď výroba džemu vždy neodmysliteľne patrila k slovenskému letu. Čas a skúsenosti ruka v ruke s novým životným štýlom povýšili túto obľúbenú činnosť doslova až na tradičné umenie. Varenie džemu môže byť zábava s perfektným výsledkom. Ten Tvoj sa určite vydaril a bude každému chutiť. Akoby aj nie, veď má sladké srdce 😉 prajeme Ti krásne leto
@katuska2709 Kati, málo pohárikov nesmie byť prekážkou Tvojej odhodlanosti 😉 😀 Spýtaj sa kamošiek, aj po rodine, určite sa pár pohárikov nájde. Keď jeden-dva potom vrátiš aj so sladkým obsahom, budú Ti ich už aj zámerne odkladať 🙂
@nela_cukor Dnes kompotujeme 🙂
@nikenzi Paráda všetko pekne nachystané 🙂 Nám marhule ešte len dozrievajú, ale čoskoro tiež príde ich čas 😝 Kompótik bude určite super ...
baby, viete poradit, co s egresami? Kompoty u nas moc nejdu.
Zaváram všetko čo dopestujú rodičia, známi, ja (lekváre, kyselé...). Ale nie s bielym jedom.
@anula Ahoj, ja by som určite vyskúšala nejaký zaujímavý džem. Našla som recept takýto: http://feminity.zoznam.sk/c/877794/zadzemujme-s...
Vyzerá nápadito 😉 Inak, kompóty ani u nás veľmi nejdú, maximálne čerešňový...Skôr tie džemy a sirupy. Sirup z egrešov by ale asi bol dosť prácny.
Ešte som našla aj takúto celú nádielku receptov: http://dobruchut.azet.sk/egrese/
Daj vedieť, čo nakoniec robila 😉
@nela_cukor som v obchode objavila teplú vodu, pretlak vo fľaštičkách ako na výživku... tak do jedla budem kupovať už len ten a budem mať fľaštičky :D
Tento týždeň som robila malinový džem 🙂 Použila som Gelfix 3:1, ale cukru som dala o niečo menej ako bolo v návode na zadnej strane, aby sa zachovala malinová chuť... Mužovi veľmi chutil 🙂... Jednu fľašku odnesiem starej mame, lebo od nej boli maliny
@katuska2709 Jéj, malinový džem, tak to je lahôdka 🙂Dávala si biely, alebo trstinový cukor?
Inak, také malé fľaštičky, sú úplne najšikovnejšie. Zopár ozdobených ich vždy podarujem, je to také milé.
@nela_cukor biely, iný doma nebol a ja som bola lenivá ísť do obchodu :D
@katuska2709 Biely je úplne OK, nechá vyniknúť chuť malín. Trstinový sa niekomu môže zdať príliš aromatický. 😉
@nela_cukor
tie na azet som nasla aj ja, nakoniec som robila tento http://dobruchut.azet.sk/recept/14565/egresova-... s mensimi upravami.
Egrese mi brat prelisoval v lise, cukru som dala pomenej aj bieleho aj hnedeho, lebo sme na prazdninach u nasich a nenasla som viac cukru a bola som leniva ist do obchodu. Taktiez vanilkoveho som dala len 5 sackov a namiesto zvysnych 5 som dala varit jeden vanilkovy lusk. A kedze mi to netuhlo, pridala som gelfix a nesterilizovala som. Marmelada je vyborna. Myslim, ze v buducnosti vynecham ten rum, podla mna je tam zbytocny.
Vanilka sa mi osvedcila aj u cernicoveho lekvaru, pridala som don vanilkovu prichut a mal uplne inu, taku zamatovu, takmer jahodovu chut.

@olinka19 Ahoj Olinka. No musím sa Ti priznať, že ja mám po tridsiatke a veru detskou výživou s piškótami nepohrdnem ani v tomto veku. A keď je domáca, to už vôbec nie 😉 Malinový lekvár je lahôdka. Keď je so škoricou, to už mi zaváňa až Vianocami. Len či dovtedy vydrží 😉 Píšeš, že si robila aj čatní. Toto je napríklad "vec", kde sa podľa mňa veľmi hodí trstinový cukor, je aromatický a k tomu mäsku a grilu mi tak akosi pasuje 🙂 Marhuľové som zatiaľ ešte neskúšala. Podelíš sa o recept?: