Trstinový, hnedý, biely, kandizovaný ... Ako najradšej jednotlivé druhy cukru používate?
Dobrý deň prajem všetkým maškrtníkom 😝 Používate aj iné druhy ako tradičný biely kryštálový, alebo je práve tento druh u vás doma stálicou? Radi by sme vedeli, či ste už vyskúšali aj nejaký netradičný cukor, napríklad hnedý, kandizovaný, alebo trstinový. Podeľte sa s nami o vaše tipy a nápady, ako využiť škálu rôznych druhov cukru pre vylepšenie chutí rozličných pokrmov!
Každý z cukrov exceluje v inej oblasti ...
@ivankajar Ahoj ivanka! Prosím Ťa, aký je to citrónový cukor, to ma zaujalo. To si sama vyrábaš, alebo sa to dá kúpiť?
@herodias Ahoj herodias! To je úžasné, že máte domáci medík, to by som brala 🙂 Včeličky prikrmujete bielym cukrom?
u nas vedie med😀 samozrejme trstinovy je pecka a poslednu dobu ho pouzivam aj na pecenie a vyborny je na domace lokse😉
U nas doma na sladenie pozivame vsetko mozne... Na pecenie a zavaranie pouzivam vacsinou biely cukor, ale tam to konci. Ostatne veci sladim, trstinovym cukrom, steviou, javirovym sirupom, agave sirupom, datlovym sirupom, medom a syncekovi sladim glukozou. Vsetky varianty su vyborne...
@sjuzi Ako sa da pomliet trstinovy cukor? Lebo ja kupujem taky napoly vlhky a lepkavy, je ovela drahsi ako suchy, kedze ten suchy nie je surovy trstinovy, ale len zafarbeny-skaramelizovany. A ten lepkavy sa asi len tak lahko nepomelie...
U nas fici kvalitny med, kvalitny javorovy sirup(tiez ich je viacej druhov), a do pecenia(u nas sa pecie raz za uhorsky rok 😀 ) trstinovy
Kupujem tiez trstinovy hnedy cukor a dost mi lezie na nervy, ked v obchode chcem kupit cukor hnedy a narazim tam iba na zafarbeny biely cukor, ktory nazyvaju hnedy, pretoze ma hnedu farbu od karamelu..
Pre jedno dieta pouzivam glukopur a a pre dalsie med a ten hnedy do varenia. Kedze peciem vynimocne, biely cukor doma ani nemam, ale tam sa mi osvedcilo ked uz nieco upliect, tak pouzit biely cukor.
Ine sladidla ani doma nemam.
@tenerifka normálne na kávovom mlynčeku... takomto napr. http://www.najnakup.sk/Porovnaj_mlynceky-na-kav..., ja mám obyč z Tesca... Vlhký lepkavý som ešte nekupovala, mám suchý, ale vonia celkom inak ako biely cukor a aj inak chutí.
hnedy cukor je hnedy cukor - ofarbeny, trstinovy je trstinovy...ja pouzivam trstinovy, nie hnedy ...ale minimalne....biely cukor je doslova jed. biely cukor je sacharoza, disacharid zlozeny z jednotiek glukoza+fruktoza. trstinovy je zmes glukozy a fruktozy, teda jednotiek z ktorych je zlozeny biely cukor. teda to tiez ziadna vyhra, ale mensie zlo, tie jednotky su lahsie stravitelne
@nela_cukor. Zdravím náhodou som ho kúpila ale určite sa da ľahko vyrobiť ako vanilkový. 😉
http://www.comeztier.com/detalleproducto.cfm?id=15
kupujem tento, na krabici je napisane, ze je 100% celozrnny trstinovy
@pink_lady tu sa pise, ze cukor, ktory sa vytazi z repy ci trstiny je identicky http://www.sugar.ca/Nutrition-Information-Servi... Skor ide asi o sposob spracovania, ak je surovy, nerafinovany a podobne 🙂
@domak2 - to je výborný link, myslím, že je to tam pekne a prehľadne rozpísané aj keď v angličtine. Spôsobov úprav cukru je mnoho, výsledok je rozdielny hlavne v konzistencii, farbe, chuti a aróme. Rafinácia nie je nič iné ako proces čistenia sladkej šťavy, ktorá vzniká vyluhovaním rezkov, alebo narušenej trstiny spravidla od nežiadúcich látok, takže sa toho slova netreba báť. Tento proces je známy už stáročia a v podstate nezmenený sa používa dodnes. Nerafinovaný cukor je cukor vykryštalizovaný v skoršej fáze procesu, to znamená pred úplným vyčistením.
@radovan_cukor Ved ono je to cele celkom jednoduche. Ak chce clovek jest zdravy cukor, musi ho jest v prirodnej forme spolu s vlakninou- napr. jablko. Uz ked spravime dzus, alebo vytazime z niecoho len samotny cukor, telo sa uz postara aby bol vyuzity na zvacsovanie zadku 😀
@domak2 - nemusí to tak byť vždy, treba príjem a nielen cukru (týka sa to aj tukov a bielkovín) skrátka zdravým sedliackym rozumom prispôsobiť výdaju energie (pohyb, životný štýl). Ak to zanedbáme tak potom áno, zadok rastie 😀
@nela_cukor kandizovany som pouzivala na sladenie caju/kavy. Ale prisiel mi taky- neviem to inak nazvat ako prazdny... Je to inaksia sladkost, umna podobne ako stevia- je to sice sladke ale nejak prazdno, tak mam tendeciu presladzovat a to mi zas nechuti. U mna ozaj vyhrava trstinovy 😉
trstinový je super môžem doporučiť 🙂
pouzivame aj trstinovy, hlavne do novodobych kolacov, maju inu chut potom ako klasicke
A aj steviu, tu si davam vacsinou ale len do kavy
posledných pár mesiacov vobec nepoužívam žiaden vyrobený cukor- ani trstinovy, ani biely, ani práškový, ani žiadny- inšpirovala ma kamarátka, ktorá vyrobený cukor neje už 20 rokov a vyzerá skutočne skvele, keď som ju po tých 20 rokoch stretla, myslela som, že použila stroj času 🙂 ... vylúčili sme teda všetky balené sladené nápoje, sirupy, kupované sladkosti a koláče, kupované zmrzliny či nanuky ... a cítim sa absolutne skvele... a som rada, že aj deti so mnou zdieľajú túto radosť ... cukor prijímame len vo forme ovocia alebo nášho vlastného domáceho medu, z ktorého občas pečiem aj tie domace koláče, ale vtedy ho stačí len troška- lebo od presladených vecí sa dá odvyknúť a potom človek začne vnímať aj iné chute, ktoré cukor dovtedy prekryl .... ale kšeft predajcom cukru aj tak robíme, koncom leta, ked už med nestáčame, ho treba dodať včelám na zimu ako náhradu za ten med, ktorý sme im zobrali... 🙂
@pink_lady tak my alergiu na med chvála Bohu nemame, tak pridávam med, davam tam taky starší čo ostal z minulych rokov... ale fakt decka si už tak zvykli, že ho stačí len trochu- ale moji su už puberťaci, všetci štyria už chcu vyzerať dobre, mať svaly, posiluju a tak, takže oni tie sacharidy celkovo znížili, oni ani klasicku muku nechcú, tak mám špaldovú, alebo si rozmixuju ovsene vločky a občas urobia nejakú placičku aj mne- no radosť s takymi deťmi 🙂
@fra super..ja s muzom fungujeme podobne...len decka mam vacsi problem,tak oni maju kokosovy cukor a med. Do kalacov..zdravych max steviu pridavam....vaha ide dolu,ale hlavne zdravie je o 100% lepsei..dokonca nema prvy rok sennu nadchu..po 37 rokoch alergie na pel...prvy rok je OK: bez liekov,bez kortikoidov,..som na tejto strave pomaly rok.
ja kupujem len trstinovy cukor. ak sladim, alebo peciem, tak pouzivam tento cukor alebo med. ale mam rada aj cokoladu alebo inu maskrtu z obchodu a viem, ze tam sa pouziva biely cukor, ale tak co uz, zas to s tym sladkym neprehanam. aj co sa tyka mojich deti, obcas im nejaku maskrtu povolim, ale s mierou. a sladene napoje pijeme vseobecne raz za uhorsky rok, od smadu je najlepsia cista voda alebo nesladeny caj 🙂
@kaja73 veru, ja som tento rok mala tiež omnoho slabšie príznaky sennej nádchy, sprej do nosa som si dala len raz .... myslela som si, že to bolo počasím a dažďom, ale potom som z viacerych zdrojov počula, že práveže sezóna bola dosť silná a problemy mali ľudia aj ktorí ich inak nemávajú - takže to tiež mohlo byť tým cukrom 🙂

@nela_cukor my mame jeden overeny recept uzasneho nadychaneho cesta 🙂 Z ktoreho robime aj bublaninu aj korpusy na torty 🙂 Piskotove zvyknu byt suchsie 🙂 Aspon podla nasej dcerky 🙂))) Biely zvykneme...len ten praskovy 🙂