icon

SÚŤAŽ: ZBERATEĽSKÉ ÚL0,0VKY

michal_neuschl
Moderátor
14. aug 2019

Ak plánujete zavítať do lesa či na lúku, nezabudnite spojiť príjemné s užitočným. Niet nič lepšie, ako si počas prechádzky nazbierať liečivé bylinky, lesné plody, huby alebo lúčne kvety. Mnohé zo surovín, ktoré nájdeme vo voľnej prírode, účinkujú na naše zdravie a krásu. A keby náhodou aj nie, aspoň sa dajú zjesť. Veď ruku na srdce, pohrdli by ste sirupom z voňavej bazy, čajom z čerstvej materinej dúšky alebo chlebíkom s chutným medvedím cesnakom? Tak vidíte. Na prírode je najlepšie to, že sa ujde každému. Pri zbere sa stačí riadiť jednoduchými zásadami:

1. Čas
Ak máte v hľadáčiku konkrétnu rastlinku, najprv sa uistite, že je práve obdobie, počas ktorého sa v prírode vyskytuje vo fáze, ktorá je pre zber najosožnejšia. Preto je dobré vedieť, na ktorú časť rastliny sa treba pri zbere zamerať. Pri niektorých rastlinách vás budú zaujímať kvety, pri iných zasa plody či listy.

2. Spôsob
Rastliny zbierajte ručne alebo mechanizovane. Zber sa snažte uskutočniť tak, aby ste rastliny nepoškodili a časť z nich sa zachovala aj na stanovišti, aby mohli na danom mieste vyrásť aj v nasledujúcej sezóne. Ukladajte ich do košíka alebo do debničky tak, aby sa nepotlačili ani nesparili. Zbierajte len zdravé, dobre vyvinuté a škodcami nenapadnuté rastliny.

3. Miesto
Všeobecne platí, že rastliny zbierame za suchého, slnečného počasia, bez rosy. Naopak, pri hubách by mal zberu predchádzať výdatný dážď. Pri zbere sa vyhnite prašným alebo znečisteným miestam.

Ako ste na tom so zberom vy, dámy? Pochváľte sa fotkou svojho prírodného úlovku, na ktorý ste najviac hrdé. Za odmenu získate prírodnú nádielku v podobe troch 6-packov Zlatého Bažanta Radler 0,0% a organické pleťové oleje.

SÚŤAŽ: ZBERATEĽSKÉ ÚL0,0VKY
Strana
z3
vonava007
16. aug 2019

Som veľmi pyšná na svoj prvý zber domácich jahôd. A hneď som si z nich urobila aj sladučký džem, spominat možem celú zimu🙂

carmen238
16. aug 2019

Naša kytička z levandule, ktorá rozvonia celý dom ❤

blbovina
16. aug 2019

Môj najväčší čerstvý úlovok, vnucika a pri ňom môj malý synček.
To je naj...!!!

evulienkaslx
16. aug 2019

Boli sme na samozberi levandule a podarilo sa mi vyrobit kopec sirupov, tinkturu, olej, sol, kyticky, dzemiky... mmmm, ta vona v celom dome 🙂

si14
16. aug 2019

Zberatelske ulovky z lesa nemame, ale ak sa rata aj zahradka, tak moja dcerka ma svoje ulovky ovocia, ktoré jej najviac chuti keď si ho moze sama odtrhnut...

majik66
16. aug 2019

Mix vonanuckych byliniek 🙂

anickai
16. aug 2019

Pesto z medvedieho cesnaku. Uz posledna flaska.

lucik194
16. aug 2019

ked zistis ze mrazak je uz plny a ty stale nie si ani v tretine oberania....

etnatn
17. aug 2019

Takto z prírody ťažíme my na zimu...iné čajíky nepijeme 🙂

onmaria
17. aug 2019

Mám nasusene bylinky,šípky,dubáky..taká klasika.ale týmto sa môžem pochváliť..to sa len tak nevidí,takže môj zberatelsky zážitok je napr.svrcek!(nie,nebojte,nikomu sme neublížili,bol vypustený).len toto je taká priroda,ktorá sa len tak hocikedy nevidí,takže fotka do zbierky 😉

martinka2005
17. aug 2019

@michal_neuschl odkedy som na materskej "dovolenke" tak som si našla záľubu v bylinkách a zatváraní... tento rok mám už skoro všetko nasušene a zavarene...a ako novinku pre našu kuchyňu sme so synčekom 3,5 ročným napiekli černicový čajík aby nás zahrial v zime 🙂 lebo džemu z černíc z našej záhradky máme na rozdávanie...😘 Na fotke je okrem pečeného čajíku aj levanduľový cukor, sušená šalvia, medovka,materina dúška, mäta, lipa, žihľava, repík, harmanček... skoro všetko pestujeme v záhradke a ostatné sme nazbierali na lúke za domom ☺️

martina374
17. aug 2019

Nazberaná materina dúška, náš najobľúbenejší čaj počas chrípky, už vysušená a pripravená na uskladnenie 🙂

esperanka
17. aug 2019

Ulovok

lalenka33
18. aug 2019

Ja so 🐕 vždy na prechádzke zbieram lúčne 🌼 lebo nieje nič krajšie ako 💐 lúčnych kvetov vo váze.
Na jeseň vždy zbieram a suším šípky a trnky na čaj.Tento rok sa chystám aj na šípkový likér.
Pravidelne tiež zbieram gaštany na gaštanovú tinktúru.Na bolestivé kĺby a nohy nieje nič lepšie.
Tento rok by som chcela nazbierať aj skorocel na čaj a domáci skorocelový sirup.Bylinkové sirupy si vždy robím sama doma.Bylinky vždy volím podľa druhu kašľa.
Ale medzi moju najväčšiu záľubu patrí zber 🍄(samozrejme tých jedlých) .Najväčšou srandou je,že ja huby nejem,len ich zbieram.Milujem tú hubovú vôňu v lese,to ticho a hlavne,tú radosť,keď nejakú🍄 nájdem .

ludka140281
18. aug 2019

Kvietky z prechádzky vždy potešia ❤️

purinkaa
18. aug 2019

Po žatve som sa bola prejsť pri poliach a nazbierala si zopár kláskov obilia. Starý otec ma počas mojich letných prázdnin naučil zo stebla obilia vyrábať krásne prstienky so zlatým odleskom. Chce to len čas a krásny originálny kúsok je na svete❤. Mne vždy tieto prstienky pripomenú môjho starého otca 😘, moje detské časy 👧 a prázdniny 🍉🌞....❤

purinkaa
18. aug 2019
purinkaa
18. aug 2019
purinkaa
18. aug 2019
pooppy142
18. aug 2019
henuskah
18. aug 2019
greta123
18. aug 2019

To je iba časť úrody z našej záhrady, na nezaplatenie, ísť do záhrady a odtrhnúť si čo nám práve chutí...a pokochať sa kvietkami...

krokodilkajmanka
18. aug 2019

Niekedy sa nedarí, no potom prídu takéto chvíle... 😎

lennulik1
18. aug 2019

Som hrda na urodu broskyn - dobre si ju kazdy rok ostriham,muz polieva a takto sa nam odvdaci 🙂

Strana
z3