Autosedačka bez isofixu na vek 4+

21. apr 2021

Ahojte,

zvažujeme kúpu väčšieho auta, ktoré však má len 2x systém isofix - v druhej rade na 2 bočných sedadlách.
Máme 3 a 5 ročné deti, čakáme tretie a zvažujeme potom aj štvrté.
Ide o to, že doteraz sme mali sedačky len na isofix (ak neberiem do úvahy vajíčko) a neviem, či existujú tie väčšie autosedačky (pre deti staršie ako 4 roky) aj len na pásy? Resp. či to v pohode dovoľuje aj legislatíva?
Ak áno, vedeli by ste mi napísať konkrétny typ autosedačky?

Ďakujem veľmi pekne za info 🙂

autor
21. apr 2021

Niekto náhodou prosím?

romco3
21. apr 2021

neviem o ake auto pojde, ale moze sa stat, ze sa tam dve isofixove plus dalsia neisofixova sedacka do stredu uz nezmesti, kedze tie dve krajne isofixove su dalej od dveri smerom ku stredu a tym padom je menej miesta (aspon ja hovorim za auto Zafira B. Ale pravdupovediac neskusal som to s isofixovymi sedackami, kedze take nemame, ale myslim si, ze by bol problem. Uz aj tie neisofixove na krajoch ked mame, tak do stredu je mozne dat dalsiu sedacku, zmestia sa, len sa tazsie zapina (menej miesta na prsty). Vela zalezi aj polstrovania a sirky autosedaciek. V kufri mame este dve vyklopne sedacky (tu jednu niekedy zvykneme vyklopit - na tie sa daju dat len neisofixove sedacky. Potom nam zostava k dispozicii polovica kufra). Samozrejme existuju neisofixove autosedacky pre deti od 4 rokov, pricom dieta sa pripina len pasom auta. Legislativa to povoluje samozrejme. Dokonca moze sediet aj na podsedaku (ale istotne radsej autosedacku kvoli ochrane chrbta). Neisofixovych autosedaciek je si myslim kopec (ci uz novych alebo pouzivanych) roznych znaciek, lacnejsie aj drahsie.

romco3
21. apr 2021

ale v inych vacsich 7-miestnych autach (napr. Sharan, Alhambra, Galaxy, Voyager, Previa, Peugeot 807, Renault Espace... je asi viac miesta a tam sa to vojde. Inak mna by zaujimalo, ze ak ma niekto Zafiru B, ze ci sa tam zmestia dve isofixove sedacky a plus dalsia neisofixova do stredu.

jolana2804
21. apr 2021

Sedačky 15-36 lze všechny poutat buď na isofix nebo jen pásem