Kedy je možné začať používať podsedák?

10. dec 2020

Ahojte,

prosím, viete od akého veku, resp. akej výšy/váhy je legálne používať podsedák namiesto autosedačky?
Našla som na internete rôzne info, tak by som bola radšej, keby mi napísal niekto, kto má "overenú" informáciu.
Viem, že z bezpečnostných dôvodov je najlepšie používať autosedačku čo najdlhšie, no čakáme tretie bábätko a nemôžeme si momentálne dovoliť kúpiť väčšie auto, tak uvažujem nad tým, ako to čo najlepšie vyriešiť.

Ďakujem veľmi pekne 🙂

1aduliatko1
10. dec 2020

a vopcháš medzi 2 sedačky ešte podsedák? ja mám 5 a pol ročného, a nedávam ho do podsedáku...v podsedáku môže byť také vysoké dieťa, keď sedí tak, aby mu cez krk nešiel pás.

autor
10. dec 2020

@1aduliatko1 nie, muselo by to byť tak, že jedna vpredu vedľa vodiča; druhá vzadu na podsedáku, vedľa nej ja plus bábo... Ja by som tiež dávala čo najdlhšie do autosedačky, ale viem, že budú situácie, kedy pôjdeme v aute všetci a inak to neviem vyriešiť, pretože teraz keď sú obe v tých veľkých tip top bezpečných autosedačkach, tak sa medzi ne už nezmestim ani ja a to zase nie som vôbec nejaká "veľká"

vikusjk
10. dec 2020

Ak chces vozit dieti tak, ze v predu bude ako pises velka tip top sedacka, v zadu jedno na podsedaku a babo vo vajku, alebo v tej malej sedacke, tak to by som brala. Hlavne nedavaj dieta dopredu na podsedak, ak na to nema vysku. Kedysi platilo, ze v predu (podsedaky este neboli) moze sediet dieta od 12 rokov a od 150 cm. Nasa sa vozi v predu, lebo jej zacalo byt teraz v 8r velmi zle v aute, ale ma tam tu velku sedacku do 36 kg, ktora chrani aj ramena, krk a hlavu a samozrejme je pripasana. To som vtedy studovala, ze tak sa moze vozit a veru ani policajti to nikdy neriesili, takze asi to bude oka. V zadu no podsedak idealne pri vyske takej, aby ho neskrtil pas. Ako je to ale presne neviem, urcite je to vo vyhlaske definovane.

panelacikova
10. dec 2020

moja dcéra je teda dosť vysoká. ale v záujme jej bezpečnosti som ju ešte do minulého roku (9 rokov, 145 cm) na dlhé trate vozila jedine v bezpečnej autosedačke. na krátke vzdialenosti a na pomerne bezpečných trasách (do cca 20 km ciest s malou nehodovosťou) šla už na podsedáku. tento rok už len podsedák. ale má cca 152 cm... do 160 cm určite podsedák bude používať.

andrea_82
10. dec 2020

my sme začali podsedák používať v cca 5 rokoch. Vtedy, keď mal pás cez sedačku už tak nízko, že mu išiel zdola spoza chrbta. A keď mal 150 cm, už sa vozí bez neho.

vikusjk
10. dec 2020

Aha, tu je nariadenie:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

a vyjadrenie z policie:
„Rozhodujúca je výška dieťaťa a sekundárne aj hmotnosť dieťaťa. Základné členenie detských zadržiavacích zariadení je uvedené v paragrafe 3 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 554/2006 Z. z. Ak dieťa váži viac ako 36 kilogramov a meria do 150 centimetrov, vtedy sa použije podsedák v kombinácii s bezpečnostným pásom. Ak dieťa presiahne hranicu 150 centimetrov, potom už nie je potrebné používať autosedačku, ani podsedák,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Mne to vychadza tak, ze ak by to policajti chceli silno kontrolovat, museli by ozak kontrolovat, aky typ podsedaka to je, pre ake dieta je urceny, ci je schvaleny tou vyhlaskou co tam uvadzaju a kolko dieta vazi a meria 🙈

bluka2
10. dec 2020

Nie je to tak, že od 15 kg proste?

mmoni89
10. dec 2020

My mame podsedak ,syn ma 6rokov a 18kg ,vzadu 2sedacky a podsedak

patka06
10. dec 2020

od 15 kg hmotnosti dieťaťa môžeš mať na podsedáku, dôležité je nastaviť bezpečnostný pás tak, aby išiel cez hrudník dieťaťa.

patka06
10. dec 2020

@vikusjk to to je nezmysel zo strany polície, pretože certifikované podsedáky sú DO hmotnosti 36 kg

vikusjk
10. dec 2020

@patka06 ja som len skopcila, co som nasla. Hadat sa s nou nebudem 😅

autor
10. dec 2020

@vikusjk áno, presne v takej do 36kg, zovsadial chránenej a jednej z najdrahších bude najstaršia vpredu, inak by som ju tam ani nedávala

autor
10. dec 2020

Ďakujem veľmi pekne všetkým :*

kosovic
11. feb 2021

Kolko maju dcerky rokov?

autor
11. feb 2021

@kosovic 3 a 4.5 rokov a aktuálne to bude o pol roka, teda keď bude mať staršia 5 rokov, ale je teda na svoj vek o čosi vyššia ako rovesníci

kosovic
11. feb 2021

Citala som ze policia dala nariadenie ze aj velke deti maju sediet v podsedakoch z chrbtovou castou a bocnicami do 11 rokov/150cm. Jedine ak dieta presiahne limit 36kg sa da podsedak bez opierky. To znamena ze hlavne chudsie dievcata v nich budu urcite do 10rokov niektore aj do 12.
Podla mna je to dobre kedze aj velke deti aj ked protestuju a nechcu sediet vo velkej sedacke, tam budu musiet tak cestovat. Moj syn ma 10 rokov, ma trochu nadvahu. Vadi mu hlavne, ze musi sediet v jednej polohe pocas cesty plus bocnice mu tiez vadia lebo nevidi tak dobre von z okna. Na druhej strane policia zavádza, lebo podsedaky su legalne od 15kg. A v obci netreba ani podsedak ked ma dieta viac ako 2 roky.

patka06
11. feb 2021

@kosovic už len aby začali predávať príslušné podsedáky ...pretože všetky u nás certifikované sú do hmotnosti 36 kg
Rada by som si to "nariadenie" prečítala z oficiálneho zdroja

autor
11. feb 2021

@kosovic ahoj, dala by si sem prosím link na nejaký taky speci podsedak? Ešte som taký nevidela, máme len klasický. Ďakujem 🙂

kosovic
12. feb 2021

Moj syn ma taky. Concord i size. Je to poriadny podsedak aj z opierkou na chrbat. Syn ma 145 cm. Opierku som uz minule vytiahla na maximum tak uvidime ako dlho sa tam este zmesti. Dievcata su vacsinou utlejsie jak chlapci, preto by im mala sedacka/podsedak z opierkou vydrzat do tych 11 rokov.
Podla mna dalsia vyhoda podsedakov z opierkou chrbta je, ze decko sedi rovno a v spravnej pozicii. Nie pokriveny jak paragraf. Je to urcite narocne pre dieta byt tak dlho v jednej pozicii ale treba pozerat ci dieta ma hlavu v ochrannej zone bocnic. Synovi som povedala ze nech sa citi ako na lehatku na slniecku. Vystrety, a nenaklanat sa prilis do predu.
Na tej fotke vidno dobre ako by malo napr. 10 rocne dieta v aute sediet.
Dufam, ze som ti vedela pomoct😀

kosovic
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
12. feb 2021

@kosovic ďakujem krásne, len mam pocit,ze je to take mohutné ako sedačka, čiže asi sa to nebude zmestiť s ďalšími 2 sedačkami na zadné sedadla

dominika_sk
12. feb 2021

Opytaj sa v skupine deti v aute na fb ak ťa aspon trochu zaujima bezpečnosť. To čo tu “jedna baba povedala” vobec nemusi byť pravda🙏🏻

kosovic
17. feb 2021

@dominika_sk Dufam ze kritika nebola cielena na mna. Ja som dala tipy ako by sa to dalo zrobit.

kosovic
17. feb 2021

@patka06 Ved toto. Nechapem preco si uradne organy navzajom odporuju. Bud povedat ze sedak staci od 6 rokov, alebo nariadit jasne ze do 150 to musi byt sedacka z bocnicami. Moze byt ze myslia nejake "light" sedacky pre väcsie deti. Mam rodinu aj v australii. Maju nejaky svoj australsky standad sedaciek. Teda vyrobcovia. Napr ta sedaka vzadu z 11 rocnym dievcatom ma mensie opierky ramien a bocnice hlavy su menej masivne.
Neviem co im na slovensku brani zaviest certifikaciu takych sedaciek. Podla mna to deti tak vo veku 8-11 rokov aj lahsie akceptuju ked nemusia sediet v ozrutnej sedacke kde ani nevidia von a tie australske su aj lahsie