Ahojte dievčatá, prosím Vás kedy ste prešli z vajíčka do autosedačky pri vození vášho dieťatka v aute?
Prečítala som na nete, že až keď dokáže sedieť aspoň pol hodku a samozrejme drží hlavičku. Ale asi od roka.
Ale známa mi povedala, že keď začnú malej trčať nožičky z vajíčka, tak potom by som ju už mala voziť v autosedacke. Aj keď ešte nesedí sama.
Ďakujem za každu radu.
@petamich spravne, spravne :D
@mamuskazuzuska ja naozaj verim tomu, ze kym nevie, ze existuje opacny smer, tak snad bude v pohode, zivot mi ukaze
Riadili sme sa "hlavou", ako pisu vyssie. U oboch synov to vyslo dako pred 1.narodeninami
@angel993 jemine to sranduješ s tým pánom autobusárom. ♀️ Toto je fakt na porazenie a potom sa ani nečudujem svokrovcom že to tak zobrali keď ho isto považujú za odborníka z fachu.
So mnou sa jeden kamarát stavil že mi syn do 4 rokov v tej sedačke nevydrží...lebo že oni museli v zime kupovať väčšiu lebo v zimnej bude tam už syna nevedel zapnúť. (Mali nejakú posmernú do 18kg, no syn ešte ten vahovy limit neprekročil...len proste veľká perová vetrovka).♀️ Keď som mu vysvetlila že bunda musí ísť dole, tak si ťukal do čela že veď by zamrzol.
U nás sa nestretlo s pochopením ani kupovanie protismernej autosedačky k rodine do zahraničia len kvôli 2 týždňom...chceli nám požičať posmernú Britax, no to sme s mužom odmietli a v autopožičovni o protismerkách tiež ani nechyrovali. Takže my sme za divných, no bezpečnosť je u mňa na prvom mieste a je mi jedno kto si čo myslí.
@evaachesa jediné šťastie že sedačka je na isofix, tak ju nevedeli odpojiť. Ja som tu veľa predpotopnych názorov vyvratila, takže som tu tá mladá čo vymýšľa novoty.
Jasné, zimná bunda v sedačke to musí byť. Ja som krkavčia matka, lebo v zime vozím syna len v tenkej bunde a určite z toho bude chorý
Nám odkladala švagriná sedačku po dcére 0-36 kg, samozrejme bez vložiek, nech mu tam dám deku a pripútať netreba, ona deti neputala ani vo vajíčku. Veď išli iba krátku trasu.
@kantruska ako písali baby vyššie keď začne hlavička v trčať, my sme prvú vozili do 14 mesiacov, suseda dokonca skoro do 2 rokov
@angel993 ani tenka bunda pod pasmi nema co hladat (smyklavy material), maximalne mikina a potom kludne prikryt alebo obliect bundu naopak - chrbatom dopredu (potom co dieta priputas)
@evkao A prečo nie? Má za chvíľku 6 rokov. Ja keď som mala 6 rokov som ani pásy nemala. Áno, nebolo toľko hlúpych šoférov, ktorí radšej podplatia, aby sa to riadne naučili, ale nerobím zle, že má LEN podsedák.
Nepadla som múdra z hrušky, takže viem, že moje dieťa vyrástlo z vajca, prešlo do väčšej sedačky, a keďže začala kopať do sedačky pred sebou, je hlúpe ju nechávať stále v sedačke, tak išla na podsedák. Keď si chce ľahnúť, má tam vedľa megavankúš sovy a na to ľahne... Ja v tom problém stále nevidím...
@katrin69 pretoze este moze kludne 5-6 rokov sediet v sedacke a podsedak dieta jednoducho nechrani. Ako si lahne? Akoze na sedadlo a s pasom len cez brucho? Parada! Bezpecnosti zdar! Vedeli ste ze existuju sedacky od 100 do 150 cm (defacto podsedak s chrbtovou a hlavovou opierkou) kde je dieta perfektne chranene a da sa v nej aj (bezpecne) spat?
@mamuskazuzuska
@evaachesa
Akože žienky, fakt si myslíte, že je bezpečné, keď máte podsedák, opáskovať dieťa pásom, že ho má až pod krkom??? Moja dcéra má pás okolo pásu, ako ja. Nechodíme cez diaľnice, ideme max na 5-15km vzdialenosti. Nás učili, že máme nohy. Aj do obchodu chodíme pešo, nech je ďaleko aj 5km. To, že moja dcéra má podsedák je v poriadku. To, že môj syn je vo veľkej sedačke a až keď bude väčší, nebudem vymýšľať so sedačkou, ktorá mi vyprázdni vrecká, aby mi zaspalo "vykrútené" posediačky a budilo sa ubolené. Nechodíme na aute 100, kde je 50... Máme dobré reflexy. To, že ich niektorí šoféri nemajú, je ich chyba, ale zistia vtedy, aká "medvedica" viem byť. Moje deti sú v aute v bezpečí, nech sedia kdekoľvek a v čomkoľvek.
Je hlúpe, keď v roku 1995 a vyššie, autá nemali pásy a nepoužívali sa špeciálne sedačky? Je to pomýlené? Bolo to nebezpečné? Hovorím nie, ale keď už auto má pás a nemám z čoho zaplatiť predraženú sedačku, ktorá je v mojich očiach zbytočná, tak ju nebudem kupovať.
@mamuskazuzuska bunda=svetrík, zle som sa vyjadrila
@katrin69 stačí stretnúť takého kretena, ktorého je teraz plné správy a môžeš byť medvedica, levica a neviem čo všetko s reflexami jak orol, nepomozes si. Nie každý dodrzuje rýchlosť, nie každý je podctivy. Vtedy ti nepomôže nič, ale tomu dieťaťu tá sedačka (ktorá vedie správne pas cez hruď a bedrá) môže zachrániť život..
@panda21 Moja dcéra má pás cez hruď a bedrá. Aj pri podsedáku bez opierok sa to dá.
@evaachesa
@angel993
Aj pri deťoch, ktoré sú zapáskované v špeciálnych predražených sedačkách, ktoré cenu tvoria len meno a nie kvalita, došli o život. Takže podsedák vykonáva takú istú funkciu, ako akákoľvek iná sedačka... Len nemá nepodstatné čačky okolo. Nemám hendikepované dieťa, ktoré nevie rovno sedieť, takže opierky nepotrebuje...
A čo sa deje teraz vo svete, neviem. Televízor nemám a správy nepozerám rok. Žijem teraz...
@katrin69 ja pevne dufam ze sa ti toto nevypomsti. Pas ma cez hrud (predpokladam pod rukou pekne pretoze je mala) co je naozaj na dve veci, par zakladnych crashtestov by som ti poslala ale myslim ze je to zbytocne. Aspon prosimta svojimi predpotopnymi nazormi neovplyvnuj ostatnych. Zadavatelke prispevku predpokladam ide hlavne o bezpecnost a to tebe zjavne nejde. Len by ma zaujimalo za kolko mas telefon (ktory o 2 roky vymenis) a ako to robis ze ti 6 rocne dieta na max 15 km ceste stihne zaspat
@katrin69 nemáš hendikepované dieťa, ale vďaka tvojmu nezodpovednému správaniu sa ním môže stať v priebehu jediného nešťastného okamihu! Neskutočné. ♀️
Len pre predstavu:
@mamuskazuzuska Zakladateľka tejto komunikácie sa pýtala na vajíčko. Na to som odpovedala, že vo vajíčku som mala dieťa dovtedy, kým sa mi nevytláčalo a dodám, pokiaľ hlava nevytŕčala. Čo sa týka klasických sedačiek, na to si musí prísť každý sám. Nemám 200eur na špeeeeeeci sedačku. Neviem, aké podsedáky poznáte. A naozaj nemyslím taký podsedák za 5eur z pepka na stoličku. A nie, moja dcéra nemá pás pod rukou, ide jej cez hruď. Keď si nedá pozor - zhrbí sa, tak jej siaha až ku krku. Žiaľ, mám si aj ja dať podsedák na predné sedadlo, keď mne pás ide cez krk? A to ho mám nastavaný na najnižšie. Alebo pardón, kúpiť si kvalitnejšie drahšie auto, aby mi to nešlo cez krk? Žienky, nič v zlom. Ale ja nie som zlatokopka ani nič podobného. Nemám za muža milionára, ani nešlapem. (Nechcem tým povedať, že to ženy TU robia...) Dokonca si kvôli tomu nezoberiem ani pôžičku, aby som kúpila fakt drahú a PODĽA MŇA zbytočnú sedačku. Vy na to peniaze máte, kúpte si. Ja na to nemám. A moje dieťa tu je a budem ju tu mať do konca svojho života.
A ako je možné že zaspí? Normálne. Nesedia na zadku a nehrajú sa v piesočku. Makajú a vediem ich k práci na záhrade a na dome - zábavou. Cez deň spí len mladší. To ich unaví a dokážu mi zaspať po ceste domov.
K zodpovednosti. Ja som zodpovedná. Moje deti majú sedačky na ich váhu najvhodnejšiu. Nebudem pomaly školáčku natláčať do miniatúrnej sedačky. Keď hovoríme o správach vo svete, čítala som o takých "zodpovedných", ktorí počas jazdy odopali dieťa zo sedačky a následne havarovali. Ja to nerobím. Ja radšej auto zastavím a vybavím, čo treba. Moje dieťa si neodopína pásy, keby to spravilo, hneď by som zastavila auto a vybavím si to. Nerobím to za jazdy. Keď si chce ľahnúť, nezakážem to dieťaťu. Zastavím, vysvetlím a ideme ďalej. Ja som zodpovedná a moje deti vedia sedieť v sedačkách takých, aké majú. Určite môjmu 2ročnému synovi podsedák nedám, lebo viem, že on ešte na to nie je....
A prosím všetky žienky, ktoré ešte chcú na moju adresu pridať niečo... Raďte autorke ohľadom detských vajíčok a prechodu z vajíčka do autosedačky a nie rozoberať môj posledný krok z autosedačky na podsedák.
Ďakujem.
@evaachesa
@evaachesa
Áno, presne ten podsedám máme.
A keby som mala pozerať každý jeden crash test, tak by som presedela celé dni doma v panike a strachu a ani na ulicu by som nevyšla. A k týmto crash testom prešla aj vaša sedačka, ktorú máte doma? V tom istom aute? Nie? A ste si isté, že naozaj obstáli a sú bezpečné? V tomto prípade ani jedna sedačka nie je bezpečná. Záleží len a len na tom, kto je za volantom...
@katrin69 podsedak sa nevyrovná sedačke ani náhodou. Sama píšeš že sa na ňom dieťa hrbi keď si nedá pozor. Moje dieťa si pohodlne spí v sedačke, nepadá mu hlava, nehrbi sa. Ale vieš náhoda je náhoda, aby si si raz nevyčítala, že si možno mohla obetovať tých 200 eur na kvalitnú sedačku. Nie sú to cacky, hovorí sa tomu bezpečnosť. Každý rodič jej dopraje dieťaťu toľko koľko uzná za vhodné.
Komu niet rady...
Napr Graco Eversure, dokonca isize, ak sa nemylim, cca 110€. Joie Trillo cca 130€. Takze trosicka zavadzate, ak pisete, ze KVALITNA sedacka kategorie 100-150cm vyjde 200 a viac penazi. "Kvoli znacke a cackam".
A aj celkom lutujem, ze som v prvom mojom komente bola taka mierna. Lebo vety typu "Nebudem pomaly školáčku natláčať do miniatúrnej sedačky" mi akurat dvihaju tlak.
Asi si viacere pamatame tych uz skolakov, v podstate uz tinedzerov, ale stale v kategórii "autosedacka je potrebna". Ale nemali ich. Neprisli do ciela svojej cesty. Bolo ich viac. A o to viac ma hnevá a mrzi taketo zmyslanie.
@maggiba presne tak, myslis nehodu na liptove... Ano. trocha klzka (mokra) vozovka, myslim ze tam tiez nebola vina sofera alebo to bol nejaky mikrospanok ci co a nestastie je na svete. Jedine dieta co prezilo tak - hadajte co - sedelo v autosedacke...
@mamuskazuzuska Presne tu.
Vo vela veciach priebeh nehody odporuje s tvrdeniami pani, ktorá pisala vyssie.
Jednoducho: clovek nikdy nevie. Ale ak viem ja svojim rozhodnutím, spravanim sa a informaciami zvysit percento prežitia dopravnej nehody, spravim to. Bez kompromisov. Cesty su nebezpečné akokoľvek ja jazdim bezpecne a predvidavo. A to sa za tyzden naozaj (zial) najazdim. S oboma detmi v aute, po obchvate (kde je aj 130 miestami), po diaľnici, po "okreskach", po meste...
(Ano, zasli sme mimo povodnej temy. Uz to necham tak.)
@maggiba jasne. Asi nema vyznam, hrach na stenu odmietam hadzat, nemam na to cas treba pomoct tym co chcu. Inak aj v robote je to niekedy take paradoxne pride slobodna mamina ktora od pol rodiny popyta na kvalitnu sedacku peniaze (namiesto darcekov na vianoce/narodeniny) a kupi rovnaku ako clovek co pride s telefonom za 1300
@katrin69 nikto ti tvoj nazor neberie, ale ked chces podsedak tak ozaj staci aj za 5€ lebo ma rovnku funkciu ako keby stal 50€. Teda ziadnu z hladiska bezpecnosti dietata v aute. Ked si myslis ze je to hlupost mat od isteho veku pre dieta sedacku, je to tvoj nazor ale nie je to bezpecne riesenie.
Smer tvojho uvazovanie je nelogicky. Sedacka ma bocnu ochranu okolo trupu ale hlavne okolo hlavy. Podsedak ziadnu. Jeho jedina funkcia je dvihnut dieta vyssie aby ho neskrtil pas na krku.
Je jedno na akom aute robili crash testy, fyzikalne zakony su rovnake. A teda ty mozes aj stat v aute bezpecne na parkovisku a mat autonehodu, ktora moze mat za nasledok aj ublizenie na zdravi. Akosi ti v usudku chyba to, ze v aute na ceste nie si sama, su tam aj ostatni vodici a ich spravanie sa neda odhadnut.
Ked sme boli deti ani sme si pas nedavali a sme tu, vsakze. Ale kolko deti zomrelo, lebo nemali tolko stastia, urcite nie vsetky na dialniciach, vo velkych rychlostiach a preto ze cestovali velke vzdialenosti.
Sedacka ma funkciu znizit riziko zranenia ci usmrtenia pri nehode, dobra sedacka to riziko znizuje vyrazne.
Crashtesty by si mala pozriet preto, aby si pouvazovala nad tym aku funkciu plni v aute podsedak a aku sedacka. A logicky i kriticky zhodnotila svoju situaciu a moznosti.
@mamuskazuzuska aj tak planujeme
cim dlhsie tym lepsie