icon

20 mesačné dieťa je závislé na kojení. Ja už nevládzem

sofijana
27. júl 2015

Pekne vas pozdravujem zaroven som si prisla po rady od mamiciek, ktoré pochopia moju situaciu...Proste už nevládzem! Moja dcerka sa mi hned po narodení krásne prisala na prsník, zaspavala len pri nom, v podstate dodnes... má skoro 20 mesiacov. Cumle u nas nehrozili, umele mlieko odmietala, Pije len MM, caje a vodu. Za noc sa zobudí na kojenie od 5- do 10 krat... preto nespí v postielke... Je to normalne, že kojene deti v podstate nemajú nepretrhnutý a hlboký spánok, tým že sú vlastne asi zvykom skoro každu hodinu hore? Som pernamentne nevyspataá, pretože aj moj spanok je narusený...Som prvorodicka a teraz neviem ako mam prestat kojit, dcerka je hotova zavislacka... dokonca skriabe, dozaduje sa hysterickým spravanim, ak odmietnem tak si bucha hlavou o co príde, aj o podlahu.... neviem ako mam odstavit, je možne este v tomto veku prejst na umele mlieko? ci už rovno na kravske? nechce mi nic z toho papat... Už cítim, že je čas ale ako na to? Máte nieco overene.? Odíst y domu a nechat niekomu dieta nechcem, ked sa vcitim do detskej do detskej duse, musí to byt trauma... DAKUJEM za odpovede.

luba41
1. aug 2015

@katarinamarkova píšeme o prevencii...to všetko čo si vymenovala, má samozrejme vplyv na tieto druhy rakoviny, ale až na 2.mieste...

standu
1. aug 2015

Nejdem citat celu hadku, kazdy ma svoju pravdu..starsiu dceru som dojcila do 23mes, budila sa mi v noci do 5 rokov nadalej na cikanie aj 3x. Na margo vyspatia... mladsiu 27mesacnu kojim este. Rano, cez den ked sme doma a nemam akurat nic na robote tak cca 4x, ked sme niekde prec, mame vylet, navsteva, sme vonku tak aj cely den nie, az vecer na zaspavanie. V noci sa malo budi, ked isli zuby tak asi 3x, teraz uz takmer nie. Cez den ked pyta a mam inu robotu tsk jej poviem ze teraz nemozem a hotovo, akceptuje to, ziadne sceny. Proste ked soferujem, vesiam pradlo, nakupujem, varim atd tak to nejde. Chape to, nie vzdy sa jej to paci ale co uz. A ja by som ju aj odtstavila, ale neviem ako 😉 ked dieta pyta no ako mu nedat? Chcela by som dojcit do prirodzeneho odstavenia. Vonku na ihrisku atd ju ani nenapadne mlieko pytat takze na verejnosti sa nedojcime. Btw kravske mlieko pije nuz ale netusim ako by sa dalo nahradit dojcenie flaskou....naco ju na flasu ucit? Dojcenie zahrna kopec inych aspektov ako len prijem mlieka.

luciferkax
1. aug 2015

Ahoj, neporadím ti, ako ju odučiť, možno jedine vydržať.. môj synček v tomto období bol závislý na dojčení, už som nevládala a potom sa v priebehu pár mesiacov sám odstavil.. najprv prestal počas dna, potom preriedil ajt ie nočné dojčenia.. posledné dva mesiace už len zaspával večer na prsníku a sal ešte nadránjom.. potom odišiel do svojej postielky k staršiemu bratovi, do veľkej postele... párkrát prišiel nadránom, ale potom ho to omrzelo:D :D
ak by si však chcela prejsť na mlieko, tak podla mna už kludne na kravské ...

nevenka
1. aug 2015

hm, no skoda tu nieco vysvetlovat asi, ale neodpustim si este jednu poznamku...

Mam asi divne dieta, ale u nas to bolo vzdy o napapni a napiti sa, akonahle nebol smadny alebo hladny, tak ked som mu davala prsnik, tak sa neprisal ani za svet. Keby som mu ho ponukala a ponukala, to by fakt bolo nasilu...a nehnevajte sa, ale naozaj je nezdrave ponuknut 3-rocnemu prsnik, ked napriklad spadne...ved to dieta ma byt uz mentalne niekde inde ako dojca!

A predstavte si aj to, ze poznam laktacnu poradkynu, ktora kludne svoje dieta nazvala zavislakom, ked sa budil 10x za noc a stopla to a cez den sa dojci dalej.

Obetovat sa pre dieta treba, to nie je smiesne a nikto to tu nezosmiesnuje, ale poznam aj take matky, co sa takmer 4 roky od deti nikam nemozu pohnut a zacne im skripat vztah s muzom, pretoze zena nema byt len matkou, ale aj manzelkou, partnerkou atd....ze trosku casu obetovat aj tomu muzovi, s ktorym tie deti mam, lebo potom sa maminky cuduju, ze ich chlapi hladaju to, co im chyba, inde...vsetko treba robit s mierou...

moni73
1. aug 2015

@luba41 pohlad na dojciace sa vacsie dieta je pre mna iritujuci - ci uz nazivo alebo na foto. exibicionizmus? asi ano. ano, mozno je to prirodzene, ale je kopec inych "prirodzenych" veci a na verejnosti ich nerobime 😉 . dojcenie nema byt obeta, ma byt prospesne pre obe strany!

katarinamarkova
1. aug 2015

@luba41 nie mylis sa....
vsetko co som vymenovala ma svoje prve miesto.
nic nie je dolezitejsie, nic nie je menej dolezite.
vsetko je dolezite rovnako.
zbytocne budes dojcit 10 rokov, ked budes pit, fajcit, jest nezdravo, zit v smogovom meste, nebudes sa pohybovat a mas na rakovinu geneticke danosti.

nomina
1. aug 2015

Boze som natom uplne rovnako az nato ze moja zavislacka ma uz 25 mesiacov a v noci je hore 10-15 krat☹:'(tiez som zufala a neviem co robit...

luba41
1. aug 2015

@katarinamarkova ale ved som písala.. tá, ktorá dlhodobo dojčila aj preto, že mala dostatok informácii o vplyve na jej zdravie, tak má "jasno" aj v tých ostatných fomách prevencie..jasné, že len nejaké dlhšie dojčenie ju nemusí od danej choroby ochrániť..a preto sa určite snaží eliminovať vplyv tých ostatných rizikových faktorov .a zabudla si na antikoncepciu, ktorá má dosť podstaný vplyv na vznik rakoviny..

moni73
1. aug 2015

@nomina skonci nocne kojenie co najskor, velmi ti to prospeje

alby2014
1. aug 2015

@luba41 Nebudem s tebou diskutovat na temu zdravia a dlhodobeho dojcenia, lebo sa fakt nezhodneme. Chcela by som len povedat, ze to co ma v temach ako tato vytaca do extremu je, to, ze mamicka jasne napise, ze chce ukoncit dojcenie, jasne napise preco - uplne realne dovody, dokonca napise dlzku dojcenia, ktora je k hranici dvoch rokov - co je naozaj dlhodobe dojcenie a vysledkom je, ze tam ludia ako ty, zacnu radit, nech to prekona, ze je to v hlave, nech pokracuje a vzbudzuje v nej vycitky. Ona uz nechce dojcit, ma na to pravo a taketo komentare v nej vzbudzuju len vycitky - zbytocne.

lenkark
1. aug 2015

Ahoj, aspoň viem že takýto problém nemám iba ja....našťastie už nie až takto...môj druhý syn sa mi tiež ešte v 1,5 ruku bežne budil 5-6 krát....keď som mu nedala cicku tak to bola katastrofa....vrieskal,hádzal sa o postielku čo bol ešte viac nahnevaný keďže si buchol hlavu...potom od zlosti ho až vystieralo...a cez deň mi aj vonku trhal tričko a reval že chce didu...aj susedka nad nami čo má spálňu mi hovorila že ju jeho rev nie raz zobudí tak kričal (ešte že má malé deti tak to chápala a skorej ma ľutovala 🙂 )no pre mňa to už bolo aj po psychickej stránke náročne cez deň fungovať s 2mi deťmi keďže noci boli aké boli..Tiež som skúsila aj kravské aj sunar som kúpila ale dal si glg a skoro sa povracal....jedného dňa som si povedala dosť...bol piatok takže manžel mal víkend voľno... už som mu dala iba na obed na zaspatie a tiež večer na zaspatie lebo inak ako na cicke zaspať nevie...mimo toho už nie! prvú noc prereval a o tretej ráno ma prišiel vystriedať manžel lebo malý mi išiel roztrhať tričko a už sa nevedel ukľudniť....potom s manželom nejako zaspal....dalšiu noc reval asi každú hoďku ale vždy zaspal...každú noc to bolo lepšie a po týždni mi konečne prespal celú noc...teraz má 22 mesiacov a stále zaspáva na cicke ale to mi nevadí lebo iba na obed a večer a keď zaspí tak sa otočím a spinká...ani keď sa v noci preberie už nepýta max tak vodičku ,napije sa a spinká...chce to len pevné nervy a ver že je to len otázka pár dní a bude to každý deň lepšie...ak ti je ľúto ho odstaviť a je zvyknutý zaspať na cicke vyrieš to ako ja a bude spokojné aj dieťatko a ty sa už vyspíš...tých pár prerevaných nocí je menej ako ustavyčne byt nevyspatá ty a nakoniec aj dieťa,pretože ani ono sa nemôže dobre vyspať keď je stále budené 🙂...držím palce 🙂

majockaaaa
1. aug 2015

Moju dcéru som dojcila do 18 mesiacov . Budila sa každé 2 az 4 hodiny. Bolo to veľmi náročné. Po dovŕšení 18 mesiacov som si povedala dost kedže staršiu dcérku som dojcila len 1 a pol mesiaca a krásne spavala celu noc tak som si povedala ze takto to ist ďalej nemôže. Podporila ma veľmi moja mama svokrovci aj moj muž a tak sme malu dali na 2 noci k svokrovcom. Zobudila sa len raz pytala mamu dostala cumlik a svokra ju pomojkala povedala jej ze mamka šla kúpiť čuču a hned zaspala no a na druhu noc sa uz nezobudila v noci az nadránom - zopakovali to iste a hotovo. Tretiu nic uz spala doma , opytala dudu v noci a na cicu si uz ani nespomenula a pritom bola tiez riadny závislák. Teraz ma 20 mesiacov a spinka od deviatej večera do rana do pol deviatej aj deviatej. Nikdy som neverila ze to pôjde tak ľahko. No ďakujem mojej rodine ze mi pomohli a podporili a ak by som mala ešte tretie dieta nekojila by som tak dlho. Držím všetkým mamickam a ich deturencom palce 🙂)

katarinamarkova
1. aug 2015

@luba41 nezabudla.
antikoncepciu radim medzi tie lieky co som uvadzala.
ano jasne, kto sa raz snazi zit zdravo, zije zdravo viac menej celkovo. ale to len hovori o tom, ze dojcenie je len jeden z tisicok faktorov ktore tieto choroby ovplyvnuju.
a aj ked vsetkych 999 faktorov clovek dodrzi na 99% nemusit to znamenat vobec ale vobec nic, lebo zrovna to 1% co mal dedicnu danost, alebo to 1% co v danej chvili par dni nevhodne kombinoval liecbu na nejaku chorobu a pritom prezival psych a fyz. stres.....sposobi, ze tu rakovinu clovek dostane tak ci tak.
dojcenie nie je na 1 mieste ako prevencie - je len jednym z tych 1000 dalsich faktorov co ovplyvnuju nase zdravie.
a ja si stale budem mysliet ze ked dojcim a popri tom som nevyspata, unavena, psych. a fyzicky vytazena....tak to je v konecnom dosledku pre zdravie omnoho vacsia katastrofa ako nedojcit alebo dojcit kratkodobo a pritom byt 100% v psychickej a fyzickej kondicii.

veronikasa
1. aug 2015

@sofijana asu to nepojde inak len par dni vydrzat to jej nervacenie. Ak sa da pouzi na uspavanie tatinka. Ja som to musela poriesit zo dna na den ked mala dcera tri roky aj tri mesiace. Nastastie mal manzel prave take smeny v praci, ze ju mohol uspavat a ked bolo treba v noci k nej tiez chodil on. Ked som jej nechcela dat tak kopala na vsetky strany, to som ja neriskovala kedze som bola v stvrtom mesiaci, ale trvalo to len par vecerov (noci). Prajem vela trpezlivosti 🙂

nevenka
1. aug 2015

@luba41

ked sme pri tej rakovine, tak zase raz musim spomenut, ze nielen nezdravy zivotny styl to sposobuje, ale aj napriklad taka radiacia, napr. z Cernobylu, to akoby neexistovalo a podla mna to malo zasadny vplyv na geny a prejavilo sa neskor. A nesuvisi s tym len rakovina, ale aj poruchy hormonalne, napr. stitnej zlazy, neplodnost...moj ocino napriklad kedysi v robote pracoval s azbestom, bez ochrannych prvkov, ten prach, co to pilili, rovno dychali! Nikto im nepovedal, ze je to skodlive! Tak teraz ho nebudem obvinovat, ze len ten nezdravy zivotny styl za to moze...

Jasne, ze je vela faktorov na to vplyva a urcite je dojcenie prospesne, ale fakt to musi aj mamicke robit dobre, ak ma byt nervozna, nevyspata, na liekoch a podobne, o com je to dojcenie potom? Len preto, ze chcem dlho dojcit - aj cez mrtvoly? Treba trochu empatie - na jednej aj druhej strane...

mariamaria88
5. aug 2015

@nomina Ja som na tom rovnako, hoci teda uz sme pokrocili, dcera ma 16 mes, cakame druhe babo, boleli ma nenormalne prsia, prisatia boli peklo...tak pomaly sme zacali..zaklad je fakt noc ako to uz bolo pisane vyssie. Proste zobudi sa, ponuknut vodu, a neriesit, spat (akoze) dalej, u malej to pomohlo, po chvili mrncania a placu zaspala dalej, (hoci nie vzdy a ja kvoli velkej chuti dalej spat som povolila a ponukla prsnik nech uz zas spime ) Najnovsie sme zacali uspavat vecer s flaskou kakaa (kravske m a granko) uz vie ze bude po kupani flasa, tesi sa na nu, vypije si ju, potom su samozrejme prevalovania v posteli, protesty a utoky na dekolt 🙂 ale do hodiny zalomi a musim povedat ze sa zobudi tak max 1 x za noc , dam jej vodu a spi dalej, velmi sa nam zlepsil spanok, dovtedy to bolo tez caste budenie...ale chce to vela nervov a podpory od muza, ja som dost "mäkka" takze keby niet jeho tak kojim este stale...pevnu volu, dieta to prezije bez ujmy a aj jemu sa lepsie bude spat bez cici 🙂

flower72
5. aug 2015

Hľadaj príčinu. Začni od seba. Si nervózna. Dieťa to cíti. Držím palce. Mne pomohlo vyprdnúť sa na vyluxovanú podlahu, na neustále upratovanie hračiek. Ja som sa upokojila, upokojil sa syn. Má 27 mesiacov, spí takmer skvelo, stále ho kojím a budem, kým sa sám neodstaví.

nevenka
6. aug 2015

@mariamaria88

A tie prsia Ta uz nebolia? Mna boleli hlavne bradavky, mala som ich na spickach az cervene, ako zapal to vyzeralo a nic mi na to nepomohlo, o mesiac rodim a stale to nie je ono, ani ked sa nekojime uz...

adela232
6. aug 2015

Pre toto vždy hovorím že je lepšie s tým prestať skôr než je dieťa takéto veľké. Ja som to mala tak isto, totálne mimo každý deň z toho že som sa v noci budila na kojenie každú hodinu. Povedala som si dosť keď mal malý 10 mesiacov. Riešila som to rázne. Proste buď si cucneš z fľašky vodičku alebo čajík troška osladený aby chutil zo začiatku alebo nič. Ráno a večer mliečko z fľašky ak nechce umelé skúste rovno kravské alebo bezlaktozove to je troska sladšie alebo tam sypnite troska kakavka aby chutilo potom sa postupne od toho oduci to len na zaciatok.... ja som začala dávať skor než UM kašu riedenú a osladenu na tu sa naucil asi 2 týždne a potom som mu dala mliečko čisté. najprv vypil menej ale o dva tri dni uz celu fľasu ma 22 mesiacov. Poviem vam že odkedy zacal pit z flasky mliečko spí v noci krásne v postielke sam. A tiež by som riešila to že by som dala drobca do postielky.... mne si par dni poplakal troska ale teraz je to super a mame doma dalšie babo dvojmesacne tak s ním nemam ziadne starosti. ....ale tazko povedat vas drobec je uz dost velky a neviem si to z takymto predstavit lebo už inac trucuje a vymysla ako 10 mesacne ale rieste to lebo sa zblaznite...

jenny2009
6. aug 2015

Dievcata ja som kojila do 2.5 roka 🙂 a vooobec nelutujem a vobec ma to nezatazovalo, odstavit v 10 mesiacoch sa mi zda drasticke ale to je kazdej mamy osobne rozhodnutie

adela232
6. aug 2015

@jenny2009 Vieš ty si to mala v pohode ale niektoré matky sa s tým naozaj trápia, každé dieťa je iné. Aj ja by som kojila tak dlho keby to bolo v pohode. Ak sa matka s tým trápi je dobre to riešiť....

nevenka
6. aug 2015

@adela232
@jenny2009

ja mam tiez "rada" tie reci typu, ja som to mala v pohode, tak to prekonaj, kazde dieta je ine, kazda matka je ina...a ked je na ceste dalsie babo, to ako ma matka zvladat bolesti prsnikov, nocne vstavanie, venovanie sa dietatu a domacnosti a tak...? Moze byt kopa veci, preco to matka "nema v pohode", niekomu staci driemat v noci, niekto potrebuje riadny spanok...ja by som asi neodstavovala uplne na zaciatok v 10 mesiacoch, podotykam, pri mojom dietati to nebolo mozne, lebo prakticky len zacinal viac ineho papat, ale asi by som to nocne "napchavanie" sa riesila...lebo akonahle sme stopli kojenie v noci, rozpapal sa cez den. V noci zvykol dohanat to, co cez den nezjedol, myslim tym mliecko. A vola sa to "strajk", tak som podla rad laktacnych davala viac v noci a to bol totalne pokazeny rezim, spanok, cez den bol nevyspaty, umrncany, takze ani jemu to nevyhovovalo vlastne...

adela232
6. aug 2015

@nevenka pre bábo je najdôležitejšie kojiť pol roka... a každá matka cíti kedy je najlepšie s tým prestať. Môjmu to nechýbalo rýchlo si zvykol...

mariamaria88
6. aug 2015

@nevenka mne pomohlo jedine pomaly odstavit, teraz je to omnoho lepsie hoci teda jemna bolest tam pri dotyku este je,

milota164
6. aug 2015

treba najprv odstavit to nocne to najviac zatazuje, potom sa vyspia lepsie aj mama aj dieta a niekedy to aj staci a cez den veselo kojit dalej.

jenny2009
6. aug 2015

@adela232 je mi jasne ze ak je druhe babato naceste alebo uz na svete nie je to jednoduche, vobec som nechcela napadat tie matky ktore prestali kojit, len som vyslovila nazor ze 10 mesiacov sa mi zda skoro ale je mi jasne ze sa neda stale kojit dlho dokonca niekomu to nie je umoznene vobec ....., u mna to bol pokojny spanok aj s kojenim . zaklad je nech je babo syte a zdrave ci uz z UM alebo materskeho m.

adela232
7. aug 2015

@jenny2009 súhlasím a základ je že je spokojné bábo aj matka.

mon173
10. jan 2016

Mna by zaujimalo ako nakoniec mamicka kt.zakladala tuto temu dopadla, kedze som na tom bola rovnako. Nijak som vsak mepokrocila..kojim furt dalej 🙂 akurat ze sa mi mala zacala v noci budit ovela menej..cca 2 razy 🙂
@sofijana

lexilaracroft
11. jan 2016

Jednoduche povedz si dost a nechaj ho vyplakat ono si zvikne len musis mat pevne nervy lebo akurat v tom veku sa vedia riadne rozcertit

blanarovae
23. sep 2017

@sofijana dobry den...

Viem ze tento prispevok ste sem davali este v roku 2015 ale ja mam rovnaky problem...
Maly ma 20 mesiacov a od kojenia je zavisly...popapka dost malo..
Prakticky je vkuse na prsiach....
Chcem len vediet ako ste to zvladli
Dakujem za vas prispevok...
Uz si pripadam ako matka nanic...
S pozdravom
Eva