icon

Ako odnaučiť nočné kojenie?

moe
25. sep 2012

Máte niekto skúsenosť, že keď dieťa v noci sa často kojí potom cez deň málo je? Moja dcéra tak robí. Odmieta príkrmy a ani kojeniu moc nedá.Má 9 mesiacov,72cm, 7550g, doktorka nám povedala, že je chudá a ak za 3 týždne nepriberie normálne čaká nás kolotoč vyšetrení a odberov.
Čo myslíte, pomohlo by ak by som vynechala nočné kojenie?
A ak áno, ako sa to robí?

Strana
z3
eeffka
27. sep 2012

@moe malu hmotnost? moja ma 70cm a 7020g a je OK, akurat ze nema mischelinovske zahyby ale normalne vysmiate decko... OMG co chcu aby malo 10kg? 😠

moe
autor
27. sep 2012

@eeffka moja ma 72 cm a tiež sme bez záhybov 🙂

luba41
27. sep 2012

@moe naša malá mala také miery v 1.roku a doktorka nič neriešilal /narodila sa 3kg / Nikto nás nenahánal po nemocniciach, ani po vyšetreniach, ved malá je zdravá, spokojná...Neexistuje žiadne zdvojnásobiť, strojnásobiť váhu v určitom veku./to je len veelmi orientačné/ Poznám detičky z okolia pôr. hmotnosť 4,3kg a v roku mali max 9,5 kg/ jedno na UM a druhé kojené/ Dcéra bude mať 2roky, je kojená, budí sa v noci min. 4x, jedlu tiež moc nedá. Cez den ju kojím kolko krát si vypýta /ak je to možné/ a jedlo neriešim/ ešte sa toho naje v živote dosť/ Takže na Tvojom mieste by som nočné kojenie vôbec nerušila / s denným jedením to nemusí mať nič spoločné/ skôr by som zredukovala príkrmy na 1x denne a kojila čo najviac/ teda hlavne musíš ponúkať mliečko a ponúkať a nečakať, že si vypýta/ A skús jej dať jedlo /príkrm/ také, čo môže papať rukou.

abbey1
27. sep 2012

@moe Asi si aj tak urobíš po svojom a poslúchneš doktorku. Ako vidíš, veľa doavčat ti tu radí rovnako. dojčiť naďalej, ponúkať príkrmi a riadiť sa nie hmotnosťou a percentile, ale sledovať, či je dieťa zdravé a spokojné. tabuľky by sa mali zakázať. Každé dieťa je individuálne, tak ako aj my dospelí.
Zredukovaní dojčenia nič nedosiahneš, papať začne, keď bude sama na to pripravená.
Skutočne som presvedčená, že rozbiehať kolotoč vyšetrení, u inak zdravého dieťatka, nie je najrozumnejšia vec.
Naozaj musia byť deti skoro obézne, tlačené kašičkami a umelou stravou, aby boli považované za zdravé?

petkula
27. sep 2012

@olusenka
@daniela242 právě, ono je to zpočátku jednou až dvakrát za noc a pak se to začíná stupňovat a už je to co hodinu ☹ My jsme na to byli dva - pomáhal mi manžel. Já jsem totiž vždycky nakonec vyměkla a nakonec ho stejně nakojila 😉 Máme nosítko - Beco a vždycky když se malý vzbudil, tak ho manžel vzal a nosil, třeba půl hodiny - dokud neusnul. Když se zase po hodině vzbudil, tak opět nošení - a takhle to šlo po tři noci. Zní to celkem děsivě ale po těch třech nocích na to malý přišel, že mlíčko v noci nebude a pak už se vzbudil třeba jen tak, že trochu zakňoural ale po pohlazení zase usnul. No a zhruba po týdnu spal už celou noc. Chodí spát kolem 19.30 a vstává kolem 7. Jasně, že se v noci občas vzbudí ale to je vzhůru třeba 5 minut a pak zase usne.

olusenka
27. sep 2012

@petkula no nestraš. Včera to bylo v půl jedenácté, pak v půl dvanácté (takže po hodině!), pak ve čtvrt na tři, a pak ve tři čtvrtě na deset dopoledne. No, uvidíme. Ale taky se klube druhý zub. To může být teoreticky taky tím. nebo ne? 😒

petkula
27. sep 2012

@olusenka to jo, může ale pořád bude něco - jednou zuby, podruhé bříško, při kojení se uklidní nejvíc. Takže lepší je ho uklidňovat jinak.

moe
autor
27. sep 2012

@luba41 to robim. ja kebyže neponúkam prso, tak ona si teda nevypýta. a jeme iba rukou. lyžičkou nechce nič.

moe
autor
27. sep 2012

@abbey1 ja do toho kolotoča vyšetrení spadnúť nechcem. maximalne krvný obraz či je OK. no, my máme 9 mesiacov a ani nelozíme a ani nesedíme. tak neviem či je všetko OK. Vraj sme v tom mierne pozadu, ale nič strašné. Vraj to môže byť aj tým, že na to nemá energiu kedže málo papá. Povedala doktorka.

daniela242
27. sep 2012

@petkula Môj malý sa tiež budil zo začiatku 3x. postupne sa to zvyšovalo a zrazu posledný mesiac je to každú hodinu, noc čo noc 😝 Je toho už na mňa veľa tak dúfam že sa nám to nočné kojenie podarí zrušiť. Cez deň mi to nevadí ale keďže mám 2 deti, musím cez deň fungovať normálne , nie ako zombie 🙂

petkula
27. sep 2012

@daniela242 no právě, mně to přes den taky nevadilo ale ty noci byly únavné 😒

olusenka
27. sep 2012

@petkula já vím, jenže někdy řve tak jako když vraždí podsvinče. 🙂 A bohužel bydlíme v paneláku.

petkula
27. sep 2012

@olusenka já vím, to je blbé ☹ A dudlík nepomáhá?

olusenka
28. sep 2012

@petkula tak dneska vydržel do půl třetí. Kojení. Pak za PŮL hodiny se ozval zase, takže jsem chovala nějakou dobu, až usnul, do psotýlky, ale za chvíli zase... Fňukání a brek se brzy proměnil v nekřesťanský řev, takže stejně zase kojení. Pak už vydržel až zas skoro do deseti ráno. Dudlík pomáhá minimálně, on ho točí v ruce, okusuje ze všech stran. "Nedudlá", dudlík od narození nechce. Tedy na 4.měsíci ho najednou začal chtít, ale vydrželo mu to asi 3 týdny max., teď už zas jen jako hračku.

daniela242
1. okt 2012

@moe Tak po týždni môžem skonštatovať že nočné kojenie je minulosť. Prvú noc sa malý budil ako zvyčajne každú hodinu, bol s ním manžel, hojdal ho a drobec bez problémov vždy zaspinkal.Ja hneď ako som ráno počula že je hore utekala do spálne že malý bude umierať od hladu. Rýchlo som si ho priložila a malý len na mňa pozeral že čo sa deje. Pricucol sa len na chvíľku a taký skutočný hlad prišiel až o hodinku po prebudení, cca o pol 8. Čo sa týka jedenia, odkedy ho nekojím v noci, všimla som si že sa pricucne častejšie cez deň, ale to mi problém nerobí a čo sa týka príkrmov, predtým mi doobedu nechcel nič papať( keďže celú noc pil) teraz doobedu spapá výživu, tak sme konnečne po 9. mesiacoch nabehli na nejaký režim v jedení🙂Teraz po týždni s ním ešte spí manžel, keď sa malý ešte občas zobudí, stačí ho chytiť za ručičku a spí pokojne ďalej. Uvidíme ako to pôjde ďalej, to jeho nočné pitie bolo ozaj len o zvyku, keďže teraz v noci nechce nič piť, ani čistú vodu...

moe
autor
1. okt 2012

@daniela242 wau, tak to je úplne super. Blahoželám 🙂
A čo tvoje mlieko? Čo si robila v noci ty? Neboleli ťa prsia? Odsávala si si? Nemáš menej mlieka?

moe
autor
1. okt 2012

@daniela242 a ešte mám otázku. Kedy si mu ráno počas procesu učenia dala prvý krát napiť? Predpokladám, že plakal celú noc a skoro ráno sa stále budil. alebo nie?
Môžeš mi podrobnejšie opísať ten proces učenia, prípadne poradiť?
Ďakujem.

daniela242
1. okt 2012

@moe Mliečka mám našťastie stále dosť. Večer keď išiel spinkať som mu dala vypiť mliečko z obidvoch prsníkov , u nás sa to teraz vymenilo- predtým pil viac v noci, cez deň málo a teraz je to naopak- pije viac cez deň. Moje telo sa s tým nejako samo vysporiadalo, v noci som nerobila nič. ( Ešte keď som pred dvoma rokmi odstavovala dcérku keď mala cca 11 mesiacov, v noci som si musela odstriekať trochu mliečka ale teraz som nerobila nič, vydržala som do pol siedmej rána) . Ja som mu dala piť hneď ako sa ráno zobudil o tej pol siedmej, o tomto čase sa zobúdza pravidelne už od pol roka. On sa v tú prvú noc zobudil prvýkrát okolo pol 12- tej, samozrejme spustil plač, manžel ho zobral na ruky, asi 5 minút sa sním poprechádzal a malý zaspal, ja som bola pripravená pribehnúť keby ho nevedel utíšiť, ale malý nejako vycítil že tam nie som. Potom sa budil pravidelne každú hodinu ale manželovi sa ho podarilo utíšiť skôr ako sa stihol rozplakať. Plakať som ho potom počula až o 5- tej ráno- to už manžel nestihol zakročiť 😀 , ale zase sa mu ho podarilo uspať až do tej pol 7-mej ráno. On mu vtedy ponúkal vodu, ale malý si pár krát odpil a potom už nechcel. Malý bol od malička zvyknutý spávať so mnou v posteli, manžel ho vtedy stále dával do postieľky, ale druhú noc si ho dal k sebe. Malý je takto kľudnejší, ja na tom netrvám aby spal sám ( keď vyrastie bude v izbe so sestričkou tak nemá zmysel ho učiť spávať samého) Takže teraz spia spolu vo veľkej posteli a evidentne je im fajn 🙂
U nás to šlo dosť hladko lebo malý je zvyknutý na manžela, on keď je doma tak ho poobede uspáva ( on ho nejako špeciálne hojdá a drobec do 5. minút spí 😀 )takže pravdepodobne aj toto zabralo.
Tu je dosť ťažké radiť, každé dieťatko je iné ,snáď len keď sa na to dáš tak už musíš vydržať- ty aj manžel. Ale v podstate aj čo ja som hľadala rady, vždy je to o tom istom, že treba pár nocí vydržať, žiadne dieťa nevydrží ponocovať večne...
Ak máš ešte nejaké otázky kľudne napíš, ak som na niečo zabudla 🙂

beton
1. okt 2012

Ta hmotnost je uplne ok. Nezabudajme, ze tabulky su podla deti na um, ktore su vacsinou prerastene...takze vobec sa s tym netrap. Dolezity je pritastok, nie absolutna hodnota hmotnosti. A este geneticke predpoklady, akej ste telrsnej konsyrukcie vy, rodicia. Odstranit nocne dojcenie je nezmyselne a pravdepodobne nemozne. Najma ak cez den velmi nechce. Da sa obmedzit castejsim dennym dojcenim, nosenim a maznanim, najma k veceru. Ked sa nadojci visc cez den, mohla by sa menej v noci budit. Pamataj, ze nielen od hladu sa budi, ale najma kvoli ubezpeceniu, ze si tam a reagujrs na jej potreby. Ak sa cez den viac dojci, ma viac tvojej fyzickej blizkosti, nemusi sa tak casto v noci uistovat. Co saa dna tyka, prikrm je stale len prikrm. Dojcenie nenahradzuje, ale doplna. Pocet dojceni teda zostava zachovany a pomedzi to sa ponukne prikrm. Prsnik treba do 1,5 roka aktivne ponukat, neskor si uz dietatko spravidla vie aj samo vypytat. To len k tomu, ze pises, ze ani denne dojcenie nie je extra. Vies si skontrolovst spravne prisatie a ci na prsniku nsozaj pije alebo len dudluje? Pouzivate fladku, cumlik, klobucik? Kolko mokrych plienok denne mate?

moe
autor
2. okt 2012

@beton dakujem za tvoj prispevok, ale tymto vsetkym sme si uz presli. od jej 2 mesiacov som v kontakte s laktačnou poradkynou lebo sme mali dojčensky strajk. a to aj napriek tomu, ze sme nikdy nemali ani dudel ani flasu a bola dojcena na pžiadanie. presla som si s nou vsetkymi peripetiami dojcenia (ako dojcenie iba v spanku, dojcenie pomocou cievky atd.), mohla by som o tom napisat roman a posobit ako laktacna poradkyna take mam bohate skusenosti teraz 🙂
Hmotnost mame nizku, svedci o tom klesnutie z 50 percentilu na 15 percentil - to je aj odpoved ohladom prirastkov -300 g za 3mesiace :(.
Viem kedy dudluje a kedy pije. Ide o to, že ja ju môžem prikladať aj každú polhodinu, ale ona sa nenapije. Má veľmi malú chuť do jedla - v tom je ten problém.
Preto je predpoklad, že keby nejedla v noci, jedla by viac a kalorickejsie jedla cez den.
Hladam niekoho kto s tym ma osobnu skusenost aby som vedela ci mam do toho ist.

beton
2. okt 2012

@moe netrapila by som sa tou hmotnostou tolko. my sme boli taki isti. co je to "normalne pribrat". mozno sa dieta natiahlo momentalne viac do dlzky, tak hmotnost nesla hore. ked sa celkovo javi spokojne a ma dost mokrych plienok, tak urcite nehladuje. nie je prilis spava, unavena, neaktivna? ked chces zrusit nocne dojcenie, tak musis pridat cez den, aby sa kaloricky prijem zachoval. hoci raz som sa docitala o zacarovanom kruhu nocneho kalorickeho prijmu. my sme mali takisto hrozostrasne noci, vkuse na prsniku, cez den prikrmy take 2-3 lyzicky. v 11 mesiacoch akoby utal a zrazu sme sa rozjedli. to maju deticky take fazy. u nas sa jedenie zlepsilo v podstate az ked vyslo prvych 8 zubov. dovtedy to asi bolelo alebo vadilo. tiez lekarka vravela, dajte jest atd, atd. som si hovorila, ved prid ty to vyskusat, ked si taka mudra. ked raz nechce, tak nechce. ale zato dojcenia sme mali dost. stlacanie prsnika si skusala? to zvysi pritok mliecka. kym dietatko taha, tak mu ide viac. ja som davala cievkou moje MM. takze na jedno dojcenie si dietatko vytiahlo mlieco odo mna plus cievkou, takze dvojnasobnu davku. som rada, ze konzultujes s LP. je to jednoduchsie nazivo ako takto. a vidim, ze skusenosti mas bohate. no nemyslim si, ze odstranenim nocneho dojcenia sa situacia zlepsi. skor by som povedala, ze to bude pre teba o drzku, bo nebudes mat ako dieta uspat, upokojit a budes v noci pochodovat s dietatom po byte, skakat na fitlopte a cojaviem co este. to ta vycerpa, vynervuje, vystresuje. budes unavena a nervozna aj cez den a vsetko as to prenesie na dieta, ktore bude na tom s jedenim pravdepodobne v dosledku stresu este horsie. podla mna to nie je dobre rozhodnutie. radsej vydrzat.

moe
autor
2. okt 2012

@beton tiez sa toho bojim a preto sa do nocneho odstavenia nijako nehrnuiem. zatial sondujem a zistujem situaciu. som zvedava ci bude mala priberat (ideme za 2 tyzdne na prevazenie), co povie doktorka. inak ani ona ma do nocneho odstavenia netlaci. povedala, ze sice deti ak sa v noci nekoja jedia cez den viac, ale ze ona tak malo pribrala, ze ju nechce obrat o to mlieko v noci.
vsak uvidime.
a vy ste kolko vazili v 9 mesiacoch? trvali vam rebra a nemali ste ziadne brucho ako my?

moe
autor
2. okt 2012

@moe vies ja by som to nebrala tak tragicky keby som ju nevidela ako vyzera. ako z koncentraku. je mi tazko sa na nu pozerat. bojim sa o nu...

beton
2. okt 2012

@moe
@moe presne v 9tich sme neboli na poradni, ale v 8,5 mesiaci sme mali 68 cm a 7620 g. V 9,5 mesiaci 70 cm 8130 g. netreba porovnabat. Ale pre tvoje uistenie. Ivifis, ako dopadnete. Prirastok ste mali maly, to je pravda, ale moze ist o radtovy skok. Urcite sa snazte dojcit cim viac. Vyuzivat fazy spanku, ked je ochotnejsi. Noc nerus urcite.

lusja
13. okt 2012

@daniela242 jaaaaaaaaaaaaaaaaj, prave si ma inspirovala a povzbudila!!! Moj drobec bude mat teraz 10 mesiacov a budi sa v noci kazdu hodinu... myslim, ze zavedieme podobny rezim, ako ty 🙂 a snad aj cez den zje viac, ako doteraz...

micikatka
28. nov 2012

baby myslite ze chodit spat okolo 18 00 - 18,30 je skoro?

Strana
z3