icon

Ako sa zmieriť s tým, že je koniec dojčenia?

14. jún 2022

Prosím Vás, ako sa mám zmieriť s tým, že je koniec kojenia? Tak veľmi som chcela kojiť čo najdlhšie. Ale tým, že dieťa úplne odmieta prsník, tak už sa tvorba mlieka úplne znížila a nepomáha už ani senovka a benedikt. Mne je normálne do plaču, že už nepotrebuje prsník. Tým, že bola na prsníku nonstop celé dni bolo síce veľmi obmedzujúce ale až teraz som si to uvedomila, že medzi mnou a dieťaťom vtedy bolo niečo viac než len kojenie. Ja som ju cítila, že ma potrebuje a teraz, keď už nechce prsník tak mám pocit že sa mi akoby vzdialila. Neviem to opísať. Bola som doslova chodiaci cumel a nikdy by som vtedy nepovedala, že mi to bude chýbať ako bola na mne, držala ma a pozerala sa na mna počas dojčenia. Aj teraz mi padajú slzy ako to píšem. Je mi veľmi ťažko ze už sa vie ukľudniť len cumlom a nepotrebuje mna.

autor
14. jún 2022

@domak2 malej som musela dať UM už v pôrodnici lebo odmietala prsník tak ako teraz. Že sa ju nedalo ani priložiť ale bolo to kvôli uzdickam. Odvtedy je aj na UM pretože prsník mala zväčša ako cumel a veľmi malo priberala takze som musela zvýšiť UM ale stále som ju aj kojila vždy keď si vypýtala. Od začiatku beriem vitamíny na zvýšenú tvorbu mlieka ale nič.

autor
14. jún 2022

@domak2 a myslela som to tak že som dúfala že budem kojiť aspoň do príkrmov akože tuhšiu stravu nie UM.

ls56
14. jún 2022

Nezúfaj, aj tak si určite dobrá maminka. Ponúkni jej prsník keď sa bude zobúdzať, ak nechytí ani vtedy, tak už len UM dávať. Tým že už mala 4 mesiace-nerozmýšľala si, že začneš pomaly s príkrmom? Môžeš to napríklad aj kombinovať. 1x do dňa dať príkrm, 1x umelé a kojiť. A neodmieta prsník náhodou kvôli flaške? Lebo ja si myslím, že nie cumel, ale fľaša je príčina.

autor
14. jún 2022

@selu11 ďakujem. Aj pre mna to bolo len kojenie a ak mám pravdu povedať už mi to niekedy liezlo na nervy že stále chcela byt na prsníku a nemohla som ísť ani na wc a do sprchy už vôbec nie. Ale teraz keď som o to prišla tak mi to veľmi začalo chýbať. Od začiatku som s tým bojovala lebo som nemala dosť mlieka stále bola aj na UM ale nikdy nemala problém či s fľaškou alebo prsnikom vedela chytiť aj jedno aj druhe bez problémov. A zapal nemám žiadny a nikdy som nemala problém s bradavkami ani nič podobne a kramy som ešte nedostala od pôrodu takze neviem čo sa stalo

jaskolka
14. jún 2022

Je možné, že práve to, že máš málo mlieka, a ona pije umelé, je dôvod, že odmieta prsník.
Z fľašky sa tak "nenamaka" ako z prsníka, navyše keď je tam málo mlieka
Skus to brat ako fakt, pomaličky skúšaj prikrmy, netráp sa zbytočne, to nie je zlyhanie ani to ze si zla matka. Proste sa to stalo.
Ja ti poviem svoj príklad, chcela som dojčiť, ale povedala som si, že keď to nepôjde, tak sa nezblaznim, proste dostane umelé a basta. Doma som mala Bebu, nebolo ju síce treba, ale bola to moja istota, že keby náhodou...

autor
14. jún 2022

@ls56 ďakujem, snazim sa najviac ako viem 💜prsník jej ponúkam stále aj keď zaspáva alebo keď sa zobúdza ale ona sa tým preberie že cíti prsník a hneď plače. Dám jej cumel a je ticho a zaspi 😞 no a fľaškou to asi nebude keďže z fľašky pije od narodenia. Už v pôrodnici som musela pýtať flašku.
Zajtra ideme ku doktorke na poradňu a očkovanie tak sa poradím že či už začať s príkrmami keďže už je čisto len na UM

autor
14. jún 2022

@jaskolka ale keby to aspoň skúsila vieš.. že sa prisaje a keby išlo malo mlieka že sa vtedy odtiahne ale ja ju nedokážem priložiť vôbec. Nedostanem jej proste bradavku do úst 🥺

ls56
14. jún 2022

A keď sa to stalo nenútila si ju? Možno si tým vybudovala odpor

autor
14. jún 2022

@ls56 nie práveže až teraz to skúšam takto dokola a ma nervy. Stalo sa to zo dňa na deň. Išla som jej dať prsník a otočila sa mi. Tak som si s ňou ľahla lebo vtedy sa pekne vždy ku mne otočila a tak som jej dala prsník ale aj vtedy sa úplne otočila a začala veľmi plakať. Nechápala som čo sa stalo tak som ju zobrala na ruky a vtedy skúsila a stále revala. Skúsila som cumel a hneď bola kludna takze ma to úplne zaskočilo že to takto rýchlo skončilo z ničoho nič. Preto ma to tak možno aj rozcitilo

ls56
14. jún 2022

Možno nebola ešte hladná. My sme si týmto tiež prešli, ale malá mala vtedy asi dva mesiace. Inak sme sa veľmi dlho kojili len v spánku, jedine vtedy sa najedla. Ale keď tvoja odmieta už aj v spanku papať, tak ma napadá jedine to, že chce piť len z fľaše. Ja som fľašu nikdy nedala, lebo som vedela kam to môže smerovať.

fliacik
14. jún 2022

Úplne Ti rozumiem, pri staršom synovi som to prežívala rovnako. Dcéra bola kojená skoro dva roky a u syna sa to pokazilo po 2 mesiacoch. Síce sme to potom ešte chvíľku potiahli pomocou doplnkov, ale za akú cenu - celé dni som riešila iba kojenie, či sa prisaje, či neprisaje, či bude dosť mlieka, či nebude dosť mlieka, potom vyšli zuby, začal ma hrýzť až do krvi a tak dookola. Potom som náhle ochorela, zo dňa na deň som musela odstaviť a začať brať lieky, plakala som ako Ty. A vieš čo? Nič lepšie sa nám stať nemohlo. Malý začal spávať celú noc bez budenia, prestal mať koliky, vždy som si bola istá, že je najedený a nič mu nechýba, nemusela som sa stresovať, či bude piť alebo nie a či vôbec bude mať čo piť. A vieš, ako krásne sa ku mne túlil a upieral na mňa pohľad, keď si cuckal mliečko z fľaštičky? Dávala som si ho do rovnakej polohy ako pri dojčení, pekne sme si sami niekam sadli, ľahli a papal. Naše puto to nijako neovplyvnilo, akurát sme zrazu mohli ísť, kam sme chceli bez stresu, ako sa nakojí. Viem, že Ťa to trápi, ale povedz si, že si pre to urobila maximum a proste nemá zmysel trápiť sa niečím, čo aj tak nedokážeš zmeniť. O polroka bude papať to isté ako Ty a na to, čo teraz vnímaš s takým smútkom, si už ani nespomenieš. Ja si kvôli stresu z kojenia-nekojenia prvý rok syna takmer ani nepamätám. Raduj sa, že je zdravé, že ste spolu a nestrachuj sa, potrebuje Ťa úplne rovnako ako predtým, si pre ňu tá najlepšia maminka pod slnkom.

lolita555
14. jún 2022

Z vlastnej skúsenosti rada,poplac si ešte raz ,schovaj cicky a užívaj si dieťa.nie vzdy dopadne všetko ako si naplánujeme.ano dojčenie je úžasná vec ale popravde ja som nikdy v ňom nenašla stred vesmíru.ked je dieťa spokojne aj bez prsníka neries,je to len tvoja emócia s ktorou sa musíš zmieriť .možno sa ešte otočí možno nie.ono keď už dostáva umelé a samozrejme jej tečie lepšie ako z pŕs tak nečudo že nechce

autor
14. jún 2022

@fliacik božínku fakt čítam rada takéto správy keď ma chápete, podporujete a zlepšíte mi náladu 🙏🏻❤️

autor
14. jún 2022

@ls56 ja som to skúšala stále dokonca aj pred umelým keď potom vypila 130ml a pravdu povediac skúšam to už týždeň a stále sa neprisala. Už ani necítim že sa mi nalievajú prsia aj keď stále užívam senovku a benedikt. Mám to už vysadiť? 😏

@lolita555 Flašku ma už od narodenia. V pôrodnici som musela pýtať flašku a odvtedy ju dokrmujem a potom nikdy nebol problém. Vždy som ju nakojila a dokrmila fľaškou vieš… takze že by sa takto úplne zmenila a odmietala cicik kvôli flaske si nemyslím

ls56
14. jún 2022

Prsia sa ti nalievať nemusia a predsa tam môže byť dosť mlieka. Takže tyždeň už nekojiš a ste len na UM?

autor
14. jún 2022

@ls56 áno už týždeň bojujem s prikladaním ale nikam sa to neposunulo. Aj teraz akurát spala 2 hodiny, pozerám, že papala pred 3 a pól hod. Tak hneď po zobudeni som ju priložila a zase sa otočila a začala revat 😔 tak som jej dala UM a pila ako o život. A prsia keď si stlacim tak ešte niečo ide ale už to nie je to čo bolo. Prvé dni keď sa nechcela prisat tak sa mi až take bolestivé hrče spravili čo sa mi tak naliali ale teraz nič.

majla87
14. jún 2022

No ak ma cumel a pije UM, tak si si sama narobila problem. Ty si uz rozhodnuta, ze kojit nebudes, len mas vycitky z toho, ze sa ti nechce zabojovat, ale pozri.. Mala hladna ani nespokojna nie je, tak sa netrap ani ty.. Nie si o nic horsia mama.

autor
14. jún 2022

@majla87 Jany som bola vekmi šťastná kebyže môžem kojiť. Od začiatku hneď ako som ju v pôrodnici priložila prvý krát mame problém s kojenim. Pila som čaje, matysaka, užívam senovku a benedikt ale ničím sa mi tvorba nezvýšila. Mala som u seba aj laktacnu.
Tiež mám ten pocit, že som to riadne posrala s tým cumlom a priznám sa prvé dni som bola šťastná že si môžem upratať a tak a ukludnila sa cumlom a zaspala prvý krát sama v kočíku s cumlom bez toho aby bola na rukách a hodinu sa s ňou prechádzať. Áno naozaj sa mi na chvíľku uľavilo, že ma cumel po 4 mesiacoch a vypýta si prsník keď ma chce cítiť a napapat sa. Ale zrazu sek a prsník už ani za svet. Pritom pár dni sme fungovali úplne ukážkovo. Mala aj cumel, aj prsník aj fľašu s UM a z ničoho nič sa to všetko pokazilo. Bojujem s ňou fakt vyše týždňa ale jednoducho úplne odmieta sa prisat. Ja ju už nechcem stále nasilu prikladať lebo reve ako keby som jej niečo robila a nie je mi to prijemne ju do toho nútiť. Aj tak som tým nič nedosiahla 😞 ona je takto spokojná len mna to veľmi zamrzelo a dnes som si to tak uvedomila že asi je už koniec a rozplakala som sa a doteraz mám slzy v očiach. Viem že sa nič nedeje ale myslela som že vydržíme ešte aspoň do toho pól roka. Kebyže ju aspoň priložím a prisaje sa ale ona ho nemôže vôbec vidieť.

autor
14. jún 2022

A ešte podotknem že cumel mala len na spanie. A zrazu ho vymenila za cecok a podchvíľou plače až kým jej ten cumel nedám. Ja tomu nechápem že sa tak môže meniť zo sekundy na sekundu

majla87
14. jún 2022

No ono ako som pisala vyssie, kojenie nie je take jednoduche, ako si “nekojace” mamicky myslia. Velmi vela zien musi vela obetovat, vela bojovat, vela plakat, same strajky, obmedzenia atd atd. Je to naozaj trpka cesta a nie vhodna pre kazdu mamicku. Mnohe si fakt myslia, ze niektore zeny len daju prsnik a 3 roky bezproblemovo koja. Ale bohuzial, dlhodobo kojace mamicky vedia, ze to tak lahke vobec nie je..
A napriklad ze nic ty nevytlacis/neodsajes tiez absolutne nic neznamena. Ja som tiez neodsala ani mililiter a maly pritom ale pil. Podla toho sa neda hodnotit ci mlieko mas alebo nemas. Ani podla toho, kolko si ho mala pred mesiacom.
Ale ja rozumiem, ze jednoduchsie je povedat nemam, neda sa, nepomohlo, nepomoze, nejde, nepojde.. A aj to je vlastne v uplnom poriadku, lebo uprimne… Naozaj to absolutne nie je lahka cesta a nie je vhodna pre kazdu. Ja som sa obetovala podla mna az prilis a ano, kojila som sice dlho, ale obavam sa ze to zanechalo na mne negativne nasledky a mozno by v mojom pripade bola tiez lepsia volba UM…
No aspon viem objektivne zhodnotit tieto “neuspechy” v prvych mesiacoch, a ze bojovat sa s tym DA. Staci byt fakt odhodlana. Kojenie sa zachranit DA. No len za aku cenu by to bolo a ci si sama ochotna to podstupit (a nielen ty, ale s tebou dalsich xy mamiciek, co prechadzaju tym presne istym).

domak2
14. jún 2022

Ono je bežné ze deti si radšej vyberu um lebo ide ľahšie, ale trápiť sa preto nemusíš. Veľa sa mojkajte 😊

majlo1234
14. jún 2022

@majla87 uplne mi z duse hovoris. I ked pre mna by bolo UM narocnejsie skombinovat s mojim zivotnym stylom a dobre mo stiskalo rit, ked mi to porode hrozilo, kojenie som si predstavovala uplne inak. To je problem po porode, uzdicky, dieta sa musi naucit prisavat, matka prikladat. Konecne sa to rozbehne, a bum strajk. Prejde ten, pridu zuby a kuskanie. Ukludni sa a pride dalsi strajk. A takto dookola.🤣

autor
14. jún 2022

Len keby mi niekto poradil, že ako ju mám “prinútiť” aby sa prisala keď ona len uvidí prsník a otáča sa 😣 nevzdala som to hneď. Skúšam to stále už vyše týždňa. Stále ju vezmem a každý deň skúšam ale bez úspechu.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
skumavka
14. jún 2022

Skus si ju prikladať spiacu, teda jemne vziať na ruky, sadnúť si s ňou a v polospanku ju priložiť. Resp.lahnut si k nej, zľahka ju trošičku prebrať do polospanku a vtedy priložiť. Nemala by tak protestovať

autor
14. jún 2022

@neanonymna lenže flašku používam už od narodenia lebo veľmi malo priberala takze musím dokrmovat

autor
14. jún 2022

@skumavka cez deň spi v kočíku tak skúsim v noci

ankare
14. jún 2022

Škoda,že mala pije z fľaše a má cumel. To bol začiatok konca.
Dojčenie je veľmi náročné a, Bohužiaľ, máloktora to zvládne.

stanislavicenka
14. jún 2022

Prezivate dojcensky strajk. A ak aj prestanes dojcit, babatko ta bude stale potrebovat. Aj ked nebude babatkom

neanonymna
Autor odpoveď zmazal