Averzia k dojčeniu: Ako zvládnuť negatívne pocity?
Ahojte, píšem anonymne lebo sa úprimne hanbim za to čo tu budete čítať, ale verím že niekto nájdete pochopenie alebo mi vysvetlite čo sa to somnou deje..
Dcéra ma o 2 týždne 1 rok, stale kojena.. ani neviem kedy to začalo, prvé mesiace som kojila rada a často nevedela som si predstaviť ešte prestat ale čo sa somnou v poslednej dobe deje..
Citim počas dojcenia neskutočny odpor, hnev, zurivost, akonahle sa dieťa prisaje idem uzkostou vyskocit z koze.. mam chuť ho odhodit, odpojit, odtrhnut si aj cele prso len nech to uz prestane. Nedokážem už zniesť ten pocit.. najhoršie je to na začiatku kym len dudluje a nepije, keď sa konečne spusti mlieko mne ohľadne a pride úľava. Potom ako sa nakoji je všetko úplne ok, všetky negativne pocity su zrazu fuč.
Na zahraničných strankach som sa o tomto fenoméne dočítala viac, popisuju to ako breastfeeding aversion/agitation a ja som sa v tom úplne našla.
Vraj hormóny, cyklus, uvana a pod.
Dojčenie som vyrazne obmedzila, psychicky zvladnem len jedno, maximálne dve..
Skúšala som zaradiť UM ale to dcera vôbec nechce, dáva tak 20-30ml..
Mam v pláne úplne prestať ale neviem čo s mliekom ďalej ci musi ešte ročne dieta pit mlirko alebo stačí ak bude prijímať dostatočne množstvo mliečnej stravy.
Ďakujem
@anonym_autor ja som mala tieto pocity pri oboch deťoch, dojčenie bol jeden nepríjemný zážitok každý deň pre mňa
@pe_mi u mna to ale prišlo veľmi nahle, prveho syna som kojila 13m a nikdy som toto nezažila este mi bolo smutno ked som odstavila.. aj tu pri dcere prve mesiace uplne super, bola som vďačná že môžem.. ale toto čo sa deje je tak možno posledný mesiac
. Ako ja som nikdy dojcenie nebrala ako nejaku magicku, nadpozemsku činnosť ale toto je extrem čo pri tom prežívam
Nie si náhodou znova tehotná?
@pe_mi u mna to ale prišlo veľmi nahle, prveho syna som kojila 13m a nikdy som toto nezažila este mi bolo smutno ked som odstavila.. aj tu pri dcere prve mesiace uplne super, bola som vďačná že môžem.. ale toto čo sa deje je tak možno posledný mesiac
. Ako ja som nikdy dojcenie nebrala ako nejaku magicku, nadpozemsku činnosť ale toto je extrem čo pri tom prežívam
@anonym_autor rozumiem
Ja som neznašala dojčenie od prvého momentu a aj pri druhom dieťati. Myslela som si, že to bude iné a nie
Mne sa to hnusilo . Preto mi už do pôrodnice doniesol muž mlieko a toto som mu dávala .pár krát som vyskúšala ale ozaj nie premna
Nie si náhodou znova tehotná?
@anonym_6bf2fc nie, niesom
@anonym_6bf2fc nie, niesom
@anonym_autor len ma to napadlo, lebo kamarátka niečo podobné opisovala, keď zostala tehotná a dojčila.
@anonym_autor verte mi koľké toto zažili...
Nechapem co riesis. Mas rocne dieta, normalne ho odstav, prestan kojit. Na co je toto cele dobre? Mlieko sa prirodzene prestane tvorit. Mala ma rok, cize moze jest prakticky uz 90% normalnych potravin co jeme. Problem solved 🤷
Ja som musela odstavit 6 mesacneho - a (ziadne) UM nechcel ani za pana, primiesavala som mu do kasiciek, natolko aby to necitil za mliekom 😃 a od 6 mesiacov nemal ani materske mlieko, ani UM z flasky. Len primiesavane + mliecne vyrobky. Zdrave a spokojne decko.
Umele mlieko skus sunar, ten chuti najlepsie a nejaku flasu co ma lepsi prietok ze ho vypije viac. Normalne odstav. Mas pokoj.
Pridavam sa k averzii voci dojceniu, vacsi pocit slobody ako po odstaveni prveho dietata som v zivote nezazila. Odstavila som v 10,5m, bez vycitiek. V pohode si zvykla casom na flasu. Druhe dieta som bola rozhodnuta nekojit, no prisalo sa paradne,takze ziadne problemy ako 1x sa nekonali.Nastastie rovnaku averziu voci dojceniu chytila dcera v 8m a odstavila sa sama. V noci bola cisto len na vode, umele dokazala vypit jedine po 1.vecernom prebudeni. Inak ten pocit vo mne ostal, doteraz neznasam ked mi manzel chce chytit bradavku do ust. Chudak, snazim sa premahat,no stale to vo mne je.
Tento pocit som mala a viedol iba k odstaveniu, sice to trvalo ďalsie 3 mesiace kym mi to docvaklo.
Úplne rozumiem, o čom píšeš, mne sa to stalo tiež, keď som bola v 1.trimestri s druhým dieťaťom, starší bol v tom čase 13mesacny, odstavila som ho v priebehu 2 týždňov. UM ani kravské mlieko následne nepil, lebo to nechcel. Dávala som mu aké každý deň mliečne výrobky, tvaroh, jogurt, Ovsenu kašu alebo krupicovu kašu.
Bol to úplne hrozný pocit, každým satim som cítila, že vo mne rastie napätie až som chcela vybuchnúť, neskutočný hnev a frustráciu som cítila.
Pri druhom mi tiež ku koncu liezlo na nervy, najmä to nočné kojenie, ale nebolo to až také dramatické.

@anonym_autor ja som mala tieto pocity pri oboch deťoch, dojčenie bol jeden nepríjemný zážitok každý deň pre mňa