Článok o kojení - váš názor
http://www.cas.sk/clanok/284438/zeny-celeho-sve...
Chcela by som baby počuť Váš názor na tento článok. Ja osobne som zasadne proti tomu aby si ženy verejne na FB alebo kdekoľvek vycapovali fotky ako kojí dieťa. Taktiež som zásadne proti tomu aby žena kojila dieťa na verejnosti. Myslím, že kojenie je veľmi intimna vec ktorá je len medzi matkou a dieťaťom a nepríde mi vhodne aby sa žena zvliekala aj ked len podprsenku na verejnosti a kojila tak dieťa. Je x miest kde môže nerušete nakojiť dieťa. Nehovorim to z dôvodu, že ma to pohoršuje ale z dôvodu, že je to intimné puto medzi matkou a dieťaťom a malo by byť v súkromi a nie aby ma na verejnosti očumovali cudzi muži. Mám snad blbí pohľad na vec?
@latvia ked vidis niekoho sa sparat v nose, je to hrozne? Alebo len neprijemne.
Ak vidis chlapa s otvorenym rozparkom a tam sa mu nieco hompala, je to hrozne?
Je to uplne prirodzena vec, ale podla mna to nepatri na verejnost 🙂 . A teraz myslim prsniky, nie dojcenie. Ved si precitaj moje prispevky hore, lebo sa mi zda, ze sa len opakujem
Fotku kde kojim by som na net urcite nevycapovala, ani taku nemam, je to prilis intimne. Co sa tyka kojenia na verejnosti, mne osobne to bolo vzdy neprijemne. Vlastne som tak kojila len parkrat, vzdy som sa snazila najst si nejaky kutik. Ak to robia ine tak mi to pripada normalne, nevadi mi to, ved krmia svoje babatko.
Ja osobne som kojila len velmi kratko, ale co ma ma viac rozculit a poburit?
Idem si po meste s detmi.
...v parku na obed vracia opita bezdomovkyna( vravimvsynovi pozri hore su vtaciky- nech sa na to musel pozerat)
...idem dalej hocaky chlap ho vytiahne hocikde a vykona malu potrebu..nemusim to teda vidiet ani moje deti
....idem po meste a parik sa háda a zaznievaju slova ty pi.., ty ko..( ani moje deti ani ja to necheme pocut)
..sedime v meste na lavicke s detmi a pani pride sadne si vedla nas a zapali cigaretu ( nechceme to dychat)
...slecna oproti nam kracajuca v style dobry den kozy ven...( vacsi vystrih sa uz nedal)
....mlady chlapec s velkym psikom, necha ho vykakat pri detskom ihrislu a nezdvihne a neuprave po svojom milacikovi( koho dieta do toho strci nohu ci nebodak ruku)
...Sedime s kamoskami v parku deti behaju a ona nakoji svoje dieta a decentne, nikto nic nevidel, nebehala odhalena po parku🙂...je to az take hrozne a poburujuce?
@cta ja sa len cudujem, ako niektori ludia vidia prsia vyslovene ako sexualny symbol.. priroda prsia predsa nevytvorila na to, aby boli sexualnym objektom, vytvorila ich na jedenie pre dieta.. to, ze ludia ich povazuju za nieco sexualne je nieco, co sa nadobudlo spravanim ludi..
ked kojim na verejnosti, urcite nevystavujem vsetkym na obdiv svoje prsia, vidno kusok koze a tu mi vidno aj na lici.. a ak ma vidi nejaky cudzi muz, no a co? je na jeho svedomi, ci si za hlavou mojho dietata predstavuje moju bradavku, alebo to jednoducho odignoruje..
ale prosim nevrav, ze ta to nepohorsuje, ale ide ti o nejake intimne puto..
pretoze o moje intimne puto medzi mnou a mojim dietatom sa nemusis bat - to je v poriadku ci kojim vonku, alebo doma..
ak tebe vyhovuje viac kojit doma, vklude koj.. nie kazdy za kojenim hlada nejaku intimitu, podla mna je kojenie vyslovene o jedle dietata..
inak ak pojdes nahodou nabuduce do zoo a uvidis tam nejakych cicavcov, co prave krmia svoje mlada, dufam, ze vratis vstupenku...
@adri266 porovnávaš neporovnatelné. Tu ide o zámer. O čo ide žene, ktorá si da priesvitnu bluzku pod ktorou nič nieje a o čo ide matke, ktorá dojči svoje dieťa. Tá prvá chce vzbudiť pozornosť a tá druhá chce nakrmiť svoje dieťa.
Ano matka má rozzum a používa ho. Zhodnotí čo je pre nu priorita, či nakrmiť svoje dieťa, alebo brať ohlad na par ludí, ktorým vadí dojčenie na verejnosti. Ak skutočne nejaká žena dojčí svoje dieťa preto aby ukazala prsníky, tak to je iná vec. Ale my nevidíme nikomu do hlavy a nemôžeš niekoho len tak odsudiť za to, že dojčí len preto aby sa ukazala. LEbo je to len tvoja domnienka, ktorá môže byť absolutne mylná.
Tá pani na kupalisku sa proste zabudla. No a? JE to človek, pre pana krála, ved to neurobila naschvál. Citila sa velmi trapne, ked som ju upozornila, aj preto som to potom tak nadlahčila, aby to nebrala ako horor... VEd také veci sa stávaju. JE to ako ked si niekto zabudne zapnuť zips na gaťoch ked ide z WC. Proste sa pozabudol a čo? Mam sa nad tým teraz pohorššovať? A na čo? Ved človek je tvor omylný a môže zabudnuť. Uplne iné je, ak by človek schválne pod zámerom ukazať sa robil tieto veci. Vždy ide najmä o zámer a podla toho sa ja na veci dívam.
@vejula ok, tak potom co tie zeny, ktore si pravidelne vycapuju fotky ich prsnikov, ked dojcia? To je ktory pripad? Ze chcu nakrmit hladne dieta? Ze chcu ukazat svoje prsia? Aky maju zamer ony?
Lebo cela tato diskusia zacala tym, ze autorka nechape, preco by zeny chceli davat svoje fotky kojenia na verejny portal.
@adri266 tak zámer môže byť tiež rôzny. Niektoré ženy to môžu myslieť v dobre napríklad ako osvetu dojčenia. Napríklad ja som jediný raz zverejnila fotku na ktorej dojčím. A to tu na koniku práve vtedy, ked mal MK mesiac s nutrilonom (či inou značkou UM) A prečo som to urobila? Ako odpoved na milion blikajucich reklam kde sa usmievali detikčy vedla krabíc s umelým mliekom. Mala som ju tu asi tri dni. To bol napríklad dôvod prečo som zverejnila svoju fotku ja.
@adri266 myslím, že ked ženy dojčia na verejnosti, dávaju tým najavo svoje presvedčenie o tom, že dojčenie je normálne, že potreby dieťaťa maju byť pre matku na prvom mieste, že dojčenie nieje nič necudné ani vulgárne a nieje o nič pohoršujucejšie ako ked matka na verejnosti krmi svoje dieťa flaškou so sunarom.
@cta neviem, ci mas dieta, neviem, ci ho dojcis, ale ak ho budes mat a budes dojcit a nebudes sediet do veku, kym zacne papat aj nieco ine len doma na zadku, urcite sa dostanes do situacie, ze ho budes musiet nadojcit aj v "terene" a potom mi prosim napis aspon 5 miest, kde sa da nerusene kojit 😉 mozes zacat napriklad od supermarketu, verejne WC ako vhodny priestor nepovazujem, cakaren u gynekologa, ci detskeho lekara, atd. 😉) co sa tyka fotiek, to je kazdeho osobna vec, ludia podla mna vesaju na net aj ovela vacsie hovadiny
Kedže som dosť hamblivá, tak nemám fotku ako kojím na FB. Ani fotku v plavkách a pod. Nevadí mi, ak niekto takú fotku zverejní, no moju tam nenájdete.
Čo sa však týka samotného kojenia - je mi jedno kde som.Nehambím sa, lebo namám za čo! Kojila som dieťa už asi všade. Ak je hladné, tak mu dám a nebudem dieťatu do roka ani len vysvetľovať, že počkaj. Načo? Ono nepochopí, bude plakať a budeme budiť nežiadúcu pozornosť. Ak sa dá, tak v súkromí, ak nie, tak ozaj kdekoľvek 🙂 Mne bolo vždy prednejšie dieťatko ako to čo si myslia iný.
Po roku som sa snažila kojenie na verejnosti už "korigovať". No nie vždy s úspechom. Keď vám napr. kojené 17-masačné dieťatko, ktoré práve ide z vyšetrenia od lekára spadne a len si "buchne" kolienko, tak mu ani za svet nevysvetlíte, že teraz prsko nie. Aj keby ste museli kojiť na rukách cez celú polikliniku až k autu /pretože po ceste zaspí na prsku / - jednoducho to urobíte nerozmýšľate či to niekoho pohoršuje.
P.S. Viac ako kojené deti ma trápia deti opustené, choré, týrané.... ak viete ako im pomôcť podme o tom diskutovať a hľadať riešenie. Možno niekomu pomôžeme! A nie riešiť nepodstatné veci.
@vejula ale problem je v tom, ze ti, ktori chcu dojcit, budu tak robit aj doma, a decentne. A tie zeny, ktore si povedia, ze ony nechcu ovisnute cecky, nebudu presvedcene ani milionmi zien kojacimi v zastupe.
A skor ako kojenie na verejnosti by mali vzniknut miestnosti,kde sa da dieta kludne nakrmit a prebalit. Lebo toto sme sto rokov za opicami oproti zahraniciu 🙄
Ked sa niektori pohorsuju, ze zena ma odhalene prsia pri dojceni, co je prirodzeny akt, chcela by som vidiet tych istych ludi, zena/muz, ci si trufnu otvorit usta na nejaku ochechulu na kupalisku, ktora tam lezi hore bez, pretrca sa tam
Este som o tom nepocula, ze si niekto otvoril na taku osobu usta
@monhla
@senta_sofia
@vejula
@jana_eyre
@dejka77 @adri266 pamätáte na tú ženu čo na jej psa útočia zlé malé deti? Tak to je tá čo túto tému založila. Tuším niekde písala, že je v skupine snažilky lebo jej je z tých žien smiešno a ona sama neznáša deti. A toto bude zjavne ďalšia téma na ktorej sa iba baví. Zbytočne sa tu hádate.
@adri266 možno nepresvedčíš, len poukažeš na to, že dojčením len naplnaš potreby dieťaťa. Tak ako sa neschováva žena ked dava dieťaťu flašku, tak sa nemusí schovávať ani pri dojčení. Tak isto naplna jeho potreby vo cvhíly, ked to dieťa potrebuje. Tá žena ukazuje, žeje v prvom rade zodpovedná za svoje dieťa a dojčenie nieje o nič zvrhlejšie či vulgarnejšie ako ked matka krmi svoje dieťa flaškou. Ako tu už bolo napísané. Prsia su v prvom rade určené na dojčenie. Sexualny objekt sme si z nich urobili až mi, našim správaním. Inak spomínam si v jednom kostolíku v Taliansku bola pri oltári socha Márie, ktorá dojčí malého Ježiša. A predstav si celý prsník mala holý 🤐 keby to bola taka necudnosť, asi to v kostole nieje. Takže to nemôžeš porovnávať napr so sexom. Či vieš si predstaviť, že by v kostole boli sochy sexujucich ludí?
@adri266 selfies, to je uz diagnoza...minule som citala vyjadrenie nejakeho psychologa, ze to je porucha prameniaca z nedostatku sebavedomia...clovek sa stale foti, lebo nikdy nie je uplne spokojny s vysledkom..tak sa foti znova a znova a zdiela to za ucelom ze od niekoho zozne pochvalu a to jeho sebavedomie trochu nadvihne...ti ludia potrebuju terapiu...
ja osobne napriklad nechapem ani to, ked niekto zdiela s prepacenim kazdy svoj "prd" na fb ci inej socialnej sieti, takisto nechapem ludi, co potrebuju taketo statusy komentovat. Nechapem ani mamicky, ktore si tu fotia outfity svojich deti a zverejnuju ich fotky dennodenne. Kebyze som uchyl, tak si tu nejake dieta vyhliadnem, objednam si od mamicky z bazara nieco a hned mam aj adresu..uz mi nic nebrani ist spehovat alebo cosi horsie...je velmi jednoduche tieto informacie pouzit, zneuzit, ci uz ide o foto, alebo o text...
ale kazdy sme nejaky, co uz...

@adri266 a bolo to take hrozne to vidiet?