Dieťa sa odtŕha od bradavky, jeduje sa
ahojte, neviem, ci mi bude vediet niekto poradit, no dufam, ze ano. dcera (6 tyzdnov) je zatial plne kojena a vyzera, ze aj prosperuje (neviem ale urcie ako pribera, poradna je az zajtra). no v poslednom case je to kojenie skor trapenie. pri kojeni sa kazdu chvilu odtrhne od bradavky, potom ju vzpati zase hlada, nevie ju dobre najst, musim ju stale prikladat, lebo sa kruti, ked sa znova prisaje, parkrat potiahne a zase sa odtrhne. ak su prsia plne, tak to ide lepsie. ale odtrha sa aj vtedy, len menej casto. takmer kazde kojenie konci, ze sa zacne jedovat, kricat. niekedy to je i a kvoli tomu, ze si potrebuje odgrgnut, no casto prave preto, ze sa po tom odtrhani rozculi a vtedy mi to pripada, ze asi nie je dostatok mlieka. stava sa to napriklad pri druhom nocnom kojeni alebo podvecer. neviem, co mam s tym robit, je to fakt strasny boj a dost ma to demotivuje, lebo je vyslovene nespokojna. co by pomohlo? odsavat a domrmovat z flase? po kojeni neodsajem urcite nic, ked odsajem vtedy, ked mam plne prsia, tak zas mam potom pocit, ze nema co pit, ked treba. odsat sa mi podari tak max. 70 ml za den. caje na kojenie pijem. neviem, co robit, aby to bolo lepsie...
okolo 6 tyzdnov nastupuje tzv rastovy spurt, babatko zrychlene rastie a zrazu je viac hladne, lebo ma vacsie naroky na potravu..a produkcia mliecka sa samozrejme nezvysi z hodiny na hodinu..a preto sa babatka jeduju..su hladne, a mliecko nejde tak rychlo,aby ich zasytilo,ale tento stav by sa mal coskoro upravit ak ho castejsie prikladate....ine je ,ked sa to bud nepodari upravit alebo je pricina ina ako spurt.napr zla technika prilozenia.do 6 tyzdnov to mohlo ledva stacit a zrazu babo potrebuje viac,ale nevladze si pre zle prilozenie vytiahnut,,alebo sa pre zle prilozenie nestimuluje tvorba mlieka tak akoby mala...alebo .deti sa vedia jedovat a domietat prsnik aj ked im mliekco nerobi dobre ,pri laktozovej intolerancii...a to je uz vazny problem..
@eevicka83 ☹ uz som zabudla, ci si spominala,ze ci ste mali robenu laktozovu intoleranciu?boli ste na gastro?to sa mi uz nezda, podla mna tam bude takyto nejaky problem.,nechcem ta strasit☹.neodkladala by som to a nespoliehala ,ze to bude lepsie..kamoskin maly bol o.k prve 2 mesiace, nemal ani koliky a potom sa zacal jedovat, odmietat az "vrieskal" ked videl prso, flasa tiez nic moc, a nakoniec bola z toho laktozova intolerancia..takto sa ale trapili 3 mesiace,nepriberali,ako rats rastol,ale nepriberal..plus uz mal nakoniec kriticky nozske zelezo..stale spal, nevladal nic robit, nenapredoval preto vo vyvine...az kym isla snim k dr..a uz tu vahu nikdy nedohnal..deti s laktoz.intoler.,celkovo priberaju zle..
@eevicka83 nekojila, aj ked neskor som zistila, ze existuju kvapky coliprev, co je vlastne ten enzym laktaza, ktoty pri intolerancii chyba, takze daju sa dojcit aj deti s intoleranciou...ja som mala ale zaroven aj slaby tok mlieka, takze Hanka pila tiez iba v polospanku, inak sa stale len hnevala, chvilu u podudkala a ked neslo ako by ona chcela, tak uz sa neprisala...laktacna ma tlacila do uzivania costi/motilia, kedze vsak su to lieky na travenie a v tom case uz boli oba na recept, nedala som sa na to. Bylinky mi nezaberali, dost mlieka som mala iba na nocne kojenie, vtedy pila pekne. Ked sa vsak uz aj ukazalo, ze ma intoleranciu laktozy, presla som hned na bezlaktozove UM. A od vtedy mam spokojne dievcatko, uz bude mat coskoro rok 🙂 Ak by som mala dalsie dieta, urcite by som sa na kojenie opat dala, lebo je to jedina prirodzena vyziva, ale nie za kazdu cenu 🙂
@eevicka83 Tak som sa ti na to spytala kamaratky ze ako to bolo u nich. Tak okrem tych problemov s krkom mali oni uz hned od zaciatku problemy aj s jazykom.Laktacna jej zistila ze mala jej zle uklada jazyk, takze sa chvilu kojili aj cez prst aby ju naucila ako spravne davat jazycek a musela brat vela byliniek na mliecko aby mala stale plne prsniky lebo tym padom jej malanevedela dobre sat a potrebovala aby to mlieko tieklo. Vela vela prikladala, normalne vedela nakojit len v noci cez den jej mala stale prsnik odmietala. Ja som to videla takze ti to popisem. Hned ako malu prilozila tak mala sa zacala odtahovat ako keby vobec to mlieko nechcela, plakala, kamoska zasa prilozila mala sa zasa odtiahla a takto dokolecka. Podla mna skus vylucit vsetko co to sposobuje a ked nic tak prejdi na UM. Babo potrebuje v prvom rade kludnu maminu.
mne robili obe deti presnee to iste....nakoniec som musela pumpovat ale kojila som len 5 mesiacov,brala som lieky,2 caja,homopatika 5 veci do kopy ale mne absolutne nic nepomahalo... ale som rada aj ze tych 5 mesiacov lepsie ako nic....mne sa furt jedovali mohli sa na bradavku prichytit ale tam nechceli ostat,non stop sa jedovali az som nakoniec zacala pumpovat...tak vela stastia
@mimake no keby som tak vedela co to sposobuje ☹ ☹ bola u nas aj laktacna ale to este v zaciatkoch problemu kedy ona tvrdila ze nic sa nedeje vsetko je o.k... no potom sa to stupnovalo a ona sa mi prestala ozyvat co ma dost nahnevalo lebo za kazde stretnutie som jej platila 10 eur = 1 hodina.. niekedy bola dlhsie.. ale nie o vela.. neviem cim to zacalo vobec netusim.. a je a aj bolo jedno ci mam malo mlieko alebo som si spravila nadprodukciu aby jej lahko islo...rozdiel v tom ci chcela som nevidela.. bdela sa prisat nechce a nechce.. a kedze mam tri deti neda sa mi neustale byt doma ale sa vracat domov ked spi a v tichosti.. castokrat sa zobudi skor ako ju nakojim lebo nie som s nou sama.. kamoska neviem ci ma este nejake deti ale ked ma len malu tak sa to zvladnut dalo.. takze ona cely den ponukala a ked jej viac krat odmietla za sebou co jedla? ci nic a cakala kedy sa jej to podari? to som ja raz spravila ked bola mensia a moja si viac nepytala iba zacala byt malatna a spava... to uz viackrat zazit nechcem... doteraz som ju bud prikladala v spanku alebo ked sa nepodari tak dokrmovala lyzickou ale uz sa to neda zvladat tak sa snazim co najviac lyzickou a niekedy uz aj flasu pouzivam a prsnik ked zaspi .. ale zlenivela tahat aj odtial aj v spanku..lebo aj z lyzicky jej ide lahko a z flase tiez... no ale ona vypije hrozne malicko zo vsetkeho ci z lyzicky ci z flase...
nic viac by som si nezelela iba vediet dovod preco mi to robi co jej vadi aby som to mohlo odstranit..ale ako rozmyslam tak rozmyslam a vsimam si ju a pod.. vsetko co ma napadlo nic nebol dovod...
ahoj. toto mi pripomína môjho malého. odžili sme si svoje. po 3 mes mi nachladol prsník a začala som s umelou stravou. ani vtedy to nebolo nejak dobré, ale o niečo lepšie. Priberal stále veľmi dobre. Aj počas prvých mesiacov, ked bol len kojený. Akurát, že som sa venovala len jemu. Zistila som, že je to v povahe dieťaťa. Dodnes si vyžaduje pozornosť. Je to jeho jazyk lásky. Povahová črta. Prežili sme to a je z neho krásny chlapček. Najviac by nám vtedy pomohla istota a silné zázemie ktoré som vtedy necítila.
Tak ja som vypozorovala dalsiu situaciu, kedy sa jeduje. Z jedneho prsnika ide menej mlieka a ked ju ako k prvemu prilozim k tomuto, tak sa strasne rozculi. Ale iba niekedy, neviem preco. Dnes rano som ju takto prilozila a strasny vresk a sa odtahovala, prilozila som k druhemu a ok, pila. Ked som kojila okolo obeda, tak uz nemala s tym menej oblubenym problem. Ja jej proste nerozumiem. Ale vacsinou sa na tomto prsniku aj hrozne zaklana, vytaca krk, no proste asi ho nema rada.
Zase som dnes aj vcera mala sto chuti to kojenie vzdat. Okrem tychto vreskotov jej aj skoro vsetko vadi v mojej strave, mam velmi obmedzenu stravu. Vcera som myslela, ze ked uz ma takmer 4 mesiace, ze uz jej to snad nebude tak vadit, tak som si dala trosku rizota a noc bola horor ☹ krutila sa, plakala, od 02:00 do 4:30 sme boli hore. Ach hrozne som uz z toho vycerpana a smutna.
@libertine ahoj,nasla som tvoj príspevok,presne mame takýto problém,akoby som čítala o svojom dieťati 🙂 chcem sa opýtať ako to dopadlo nakoniec,upravilo sa kojenie? Moj syn má mesiac,doteraz s kojenim nebol problém.
@mariana225 casom sa to upravilo. ja si myslim, ze to bola kolika a bolesti brucha. casom to preslo a kojenie bolo bez problemov. len som sa mala menej stresovat a viac instinktivne pocuvat dieta, ako chce mliecko
@libertine ďakujem, že si napísala,s kolikami sa trápime,tak či to nebude aj tým, že ho brucho bolí ☹
@mariana225 je to mozne. ono sa to spravi, len treba trpezlivost, nechat odgrgavat a s kludom.
Ja len pridam moje skusenosti, keby niekto zhanal... Bud dietatko boli brusko, nevie sa vykakat, vtedy najviac pomaha rektalba rurka. Alebo ste zjedli nieco, co mu proste v mliecku bechuti a treba gyckat a jest vela sladkeho, najlepsie smotanove kolace.
Citala som iba uvodny prispevok, tak dufam ze nebudem odveci 🙂 moj ma 3mes. a tiez sme presli takym "strajkom". Mlieka som mala myslim dost, dodnes nechapem preco to robil a samo od seba to prestalo. Kazdopadne som zacala pit vineu, po nej sa mi vzdy urobi viac mlieka, pripadne mozes vyskusat nejake pripravky a bylinky z lekarne na zvysenie tvorby mlieka. Ked nam ale nepomohla ani vinea, ked sa zacal takto vzpierat kojila som hojdajuc s jemnym tlapkanim po zadocku, vtedy sa upokojil a pil dalej pokojne. Postupne tie boje prestali. Pribral nadpriemerne za to obdobie, takze pil dostatocne urcite.

@eevicka83 ahoj, vy sa este stale trapite😲...laktacna kriza by mala byt vyriesena do 3 dni, to je doba, ked dieta este to toleruje,bez toho aby stradalo a zacalo chudnut..