Dieťa sa odtŕha od bradavky, jeduje sa
ahojte, neviem, ci mi bude vediet niekto poradit, no dufam, ze ano. dcera (6 tyzdnov) je zatial plne kojena a vyzera, ze aj prosperuje (neviem ale urcie ako pribera, poradna je az zajtra). no v poslednom case je to kojenie skor trapenie. pri kojeni sa kazdu chvilu odtrhne od bradavky, potom ju vzpati zase hlada, nevie ju dobre najst, musim ju stale prikladat, lebo sa kruti, ked sa znova prisaje, parkrat potiahne a zase sa odtrhne. ak su prsia plne, tak to ide lepsie. ale odtrha sa aj vtedy, len menej casto. takmer kazde kojenie konci, ze sa zacne jedovat, kricat. niekedy to je i a kvoli tomu, ze si potrebuje odgrgnut, no casto prave preto, ze sa po tom odtrhani rozculi a vtedy mi to pripada, ze asi nie je dostatok mlieka. stava sa to napriklad pri druhom nocnom kojeni alebo podvecer. neviem, co mam s tym robit, je to fakt strasny boj a dost ma to demotivuje, lebo je vyslovene nespokojna. co by pomohlo? odsavat a domrmovat z flase? po kojeni neodsajem urcite nic, ked odsajem vtedy, ked mam plne prsia, tak zas mam potom pocit, ze nema co pit, ked treba. odsat sa mi podari tak max. 70 ml za den. caje na kojenie pijem. neviem, co robit, aby to bolo lepsie...
Necitala som, co ti tu radili - no mam 3 deti a vsetky mali taketo obdobia, ze presne toto robili. Tiez som bola zufala, no bojovali sme a potom to same preslo. Tak drzim palce, podla mna je to len take obdobie u babatka, treba vydrzat. Laktacnou poradkynou a kontrolou prisatia vsak urcite nic nepokazis 😉
@eevicka83 agoj. To nebol návod ani kritika. Písala som o určitej esencii vzťahu mama+dieťa. Ak matka postupuje podľa rád poradkyne a tiež zapája svoje nastavenie, aby dieťa cítilo pohodu a vrelosť či vrúcnosť, môe byť úspešná. Niekedy to ozaj môže trvať mesiace. Pokiaľ ide o hmotu, v takejto situácii veľmi pomáha naložiť si dieťa do šatky. A pokiaľ id o psyché, matka má k dieťaťu vysielať porozumenie, veľa porozumenia. Má pracovať na svoej uvoľnenosti, čo môže byť naozaj ťažké, lebo môže pociťovať niekedy frustráciu zo stavu a tiež faj hnev. Sme ľudia, nevyhneme sa poctiom, emócii sklamania... Je to nesmierne náročná situácia. Na tejto pôde a týmito prostriedkami si nemôžem a ani si nerobím ambície komplexne poradiť. To sa dá jedine osobne. Držím palce a pozdravujem, Alena K.
Tak toto robila aj Karolinka, ale uz od troch tyzdnov. Kedze nic nepomahalo, zacala som mlieko odsavat a tak sme fungovali do konca 8. mesiaca plus sme prikrmovali.
@eevicka83 ahoj. Nepoznám ťa osobne, tak ťažko môžem zaujímať nejaké stanovisko. Chápem, čo píšeš o začarovanom kruhu. Z toho môže pomôcť aj práca na sebe. Som si vedomá, že čokoľvek tu napíšem, môže byť spochybnené, už len z podstaty tejto platformy. Nevidíme sa, nie sme spolu. Ataké závažné veci sa môže naprávať a riešiť iba osobne. Vždy stojí za to skúšať aj nové možnosti. Želám veľa síl a pozdravujem teba aj tvoje bábo, A.
@lucinocka ahoj. Nič nie je iba čierne alebo iba biele. Život je pestrofarený, my ľudia sme tiež "farební" 🙂 Ale ten, kto hovorí o širokom význame dojčenia, vie čo hovorí. Vždy stojí za to zápasiť o dojčenie, ak spočiatku sú problémy. 99,9 % matiek sú schopné plnohodnotne dojčiť. Nesmierne dôležitá je okrem praktických rád (postupov podľa protokolov) ohľadom dojčenia, ak sú problémy s prisatím či ak je dieťatko nevózne, odtŕha sa a plače atp atp, aj vytrvalá podpora matky zo strany poradkyne ako aj určité sprevádzanie celým obdobím, a tiež sprostredkovanie funkčných modelov komunikácie s dieťaťom a aj so sebou. Matka potrebuje prijať seba v tom ťažkom rámci, v ktorom sa ocitla. A toto býva niekedy najväčší problém. Opakujem: vždy však stojí za to vytrvať. Pozdravujem ťa, želám všetko najlepšie, A.
@libertine nesuhlasim s tym, ze to vytvara vztah medzi matkou a dietatom..kolko matiek radsej nabije dieta na prsnik aby bolo ticho, ako skusat ine metody upokojenia a snazit sa prist na to, preco dieta place a co potrebuje.. a uplny vrchol podla mna je vrieskajuce 3-4 rocne decko na ulici ukludnovat prsnikom.. to je podla mna zlyhanie a nie to, ze clovek chce, aby jeho dieta bolo najedene a spokojne
@libertine no kamoska ani nikam nechodila lebo vedela nakojit ako tak len doma po leziacky. Vtedy mala aspon trosku vypila. Jej pomohla laktacna mne naopak uskodila ked mi odporucala kojit na futbalku a ja som mala male prsia na to a tak som sa vykaslala na vsetky rady a kojila som podla seba a bolo vsetko ok
@evicka83neviem ti niejako poradit viem ze slova nestacia ale velmi ti prajem aby si to vydrzala ja tiez striehnem kedy vstane a rychlo krmit mam jaj vahu takze vazim pred a po ale ked pridem k lekarke na poradnu tak ona ma stale povzbudi ved aj vy ste stihla a manzel co chcete aby vase dieta bolo tucko a to ma povzbudi v3mesiaci pribrala500g a tvoja kolko vazi a uz mame prve antibiotika PENBENE zrejme ju moje mliecko neuchranilo .Ja uz mam starsie deticky a tie mi pomahaju .A UKLUDNIT SA PRSNIKOM TIEZ NEVIE MA DUDKU
@katarinka73 no moja pribrala v tretom mesiaci asi 350-380 g ... takze aj tvoja ked je nervozna nevies ju dat na prsnik ako ine deti? mne je vtedy najviac luto ze sa nevieme dojcit lebo vidim u sestry ako sa jej vzdy maly ukludnil ked sa dal na prsnik ... a vtedy si myslim ze ju neviem ukludnit... u vas asi nie je taka kriza lebo ja by som v ziadnom pripade malu nemohla dat na vahu.. ona by uz prsnik nezobrala... ona velmi slabo papa aj v spanku, dokrmujem prevazne lyzickou ale sem tam uz aj flaskou lebo som zufala.. a to prisatie je otrasne od kedy prikrmujem aj lyzickou aj flaskou.. aj ked veeeeelmi chcem a tuzim dojcit citim ze som uz na kraji sil.. no stale sa snazim...keby aspon som videla ze sa pekne v spanku napapa ale nie bohuzial.. este pred tyzdnom dvoma aj vytiahla co to viac ale teraz uz velmi biedne.. a dudku mate od narodenia lebo my sme ani tu nemali iba par krat a aj tak zacal strajk.. a vacsina mamiciek co je okolo mna a dojcia bezne od narodenia pouzivaju cumlik aj flasu s cajom a krasne sa chcu ich deti dojcit.. svagrinine deti pouzivali flasu od 3 mesiacov 2x za den a aj tak sa chceli dojcit.. laktacne by ti povedali ze kvoli dudke mate strajk... ale tak cim mas dieta ukludnit ked prsnik nechce do frasa.. ja si malu ani neuzivam ☹ stale sa len mordujeme a neviem ci to je normalne... ci by nebolo lepsie davat flasu a odsavat a uzivat si ju aspon o nieco viac.. raz som presvedcena ze toto je lepsie riesenie ale ked si vzapati predstavim ze uz sa neprisaje tak som zufala..
@katarinka73 a este stale si hovorim ze do frasa moje MM jej davat budem kym budem vediet aj tak prevazne odsavam a to ine co ma za ulohu plnit prsnik to aj tak nevyuzivame ked sa neprisava bdela.. tak vlastne o com to je.. a starsia dcera mala strajk do 10 mesiacov to bolo hrozne a potom sme este dojcili do 18 mes. ale vtedy som mala len ju tak sa to dalo..
@libertine to mas este dobre nase kojenie je taketo stale.. a ja som si tak hovorila ked som bola tehotna ze tentokrat to musi vyjst a spravim preto vsetko co som myslim aj spravila a ze budem kojit aj 3 roky.. take zufalstvo ma stale chyta.. u nas je to uz stratene ona ma totalne nervy na prsnik.. a najviac ma stve ze neviem preco... moja sa bdela nenapapa nikdy... a uz aj ta technika je bohuzial zla.. no na zaciatku vobec nebola.. ja som uz zdeptala celu rodinu z toho.. a ked citam mamicky ktore mi pisu ze to u nich trvalo 15 a 20 mesiacov tak nevidim ani svetielko na konci tunela...ja si uz chcem aj uzivat.. doteraz sa len trapim dni idu mala rastie a ja sa vobec nestiham tesit z nej... ale na druhej strane ked sa aspon sem tam prisaje neviem s tym skoncit.. a este ked vidim ze ked jej dam flasu tak sa tak isto jeduje a vobec sa nechce pekne napapat ani z nej.. ale tak da sa to lepsie ako z prsnika.. a ked citam mamicky ako si uzivaju dojcenie tak mi je do placu ☹
@lucinocka a pocuj, nepises ty o mne? To iste bolo u nas...Len u nas to nevyriesila ani flasa :( az po 4 mesiacoch sme zistili, ze ma intoleranciu laktozy, cize stav sa zlepsil az po nasadeni bezlaktozoveho UM. Tiez mam traumu z toho.
@eevicka83 no toto presne, ja casto skusam, ked je nervozna, ze dam ju na prsnik a ona zacne vrestat uz ked ju priblizim. U nas ziadne 15-20 mesiacov nebude, lebo tolko dlho ja za takychto okolnosti kojit nechcem. Mne sa nezda, ze to je pre nu to najlepsie, ked ju to takto rozculuje. Ona od narodenia sa proste stale od bradavky odtrhala, ze pocucala a odtrhla sa, potom nevedela najst, rozculila sa, to este ani nemala cumel. Len vtedy skoro stale spala, tak tak nevrestala. Ale ked uz zacla viac bdiet, tak zacla hrozne kricat. Casto som ju musela najprv dostat do polospanku, aby sa vobec dokazala napit.
@eevicka83dudku mame od 4tyzdnoch mala koliku a skoncili
sme na pohotovosti vtedy som jej dala prvýkrát dudku, bola som hrozne vycerpana neustale bola na prsniku a myslela som si ze je prejedena. Myslim ze s tou dudkou som to pokazila ale aka som bola stastna ked zaspala ANI MOJA SA NEUKLUDNI NA PRSNIKU.Mozno to vyznie nepekne odo mna ale sa velmi trapis skus jej davat len na flasu ona je zmetena aspon si to myslim.Ja ju na vahu davam ked ide spinkat a ked vstava tak ju nakojim a odvazim málokedy sa mi podari ju nakojit pred spanim.MUSI SI ZDRIEMNUT10MIN niekedy aj viac.A este nieco no nase deti nie su tabulkove co narobime A CO SOM SI VSIMLA MALA mi vela slini ,velmi vela . Pred tou kolikou sa mi stalo ze mi mala zvracala uplne zlte mlieko a mysim ze aj to zapricinilo ze jej nechuti.
@kikuleenka hlavne ze ste na to prisli🙂 druhykrat budeme mudrejsie, keby sa to opakovalo🙂
My sme mali podobný problém len trochu neskor prvý krát to bolo bolavé usko a druhý krát som cital ze vraj nějaký strajk podstatně je věřit si chcem kojit a budem kojit u nas tento boj trval mesiac ak nie aj dva teraz mame 9 mesiacov a stale sa kojime a uz je to radost přidané sa aj po sediacky držím palce a urcite sa porad s nějakou laktacnou poradkynou
@libertine no presne co pises..ako to pre nich moze byt to najlepsie ked pritom revuuuu a najedia sa viac menej ked nevnimaju z coho piju... a mam cakat do 10 alebo 15mes kym mala pochopi?? a dovtedy co bude s mojimi starsimi detmi s mojimi nervami a pod... booze ze preco som nemohla mat aspon 1x to stastie a normalne dlhodobo dojcit... a ty vies preco to zacala robit? ja bohuzial nie ale najviac mi to vychadza ze jej nechuti mlieko lebo ona ho vobec nechce pit z nicoho... reve aj z flase. ja som jej namiesto cumla na zaciatku ponukala prsnik lebo tak vsade pisu a ja mam pocit ze som jej zhnusila mlieko a prsnik lebo bola prepana a bolo jej tazko. tak si to vycitam ze na co som pocuvala tieto blbe rady ze na vsetko strcit prsnik...
@katarinka73 ja jej prsnik davam v spanku a ked je hore tak bud lyzicku alebo flasu.. keby si v spanku poriadne potiahla mliecko tak by som to bola tak tahala ale ona velakrat aj v spanku tahala malo. a inak u nas vobec problemy zacinali tak ze mala chytila prsnik a tahala a ked jej zacalo ist mlieko tak sa odtrhla a nechcela... a potom sa to stupnovalo a stupnovalo.. hned ako citila mlieko tak koniec papaniu.. a vsetko sa velmi prehlbilo ked dostala sople.. ja som asi spravila chybu lebo som sa riadila tym ze prsnik je na vsetko a tak som jej ho stale davala ked mrnkala a mozno sa prepapala a odvtedy to ma zafixovane a odmieta prsnik lebo to ma spojene s nejakou bolestou bruska.. lutujem ze som sa riadila tymi radami.. mat este jedno dieta tak by malo rezim kazde 2,5-3 hodky na zaciatku.. ked by bolo starsie tak castejsie ale na zaciatku kym je travenie horsie tak urcite takto.. sestra mala vsetko o.k. pri obidvoch synoch a pritom pri druhom jej malo papal a prsniky stale akoby prazdne a aj tak nemal problem ci slaby tok alebo ine blbosti...
@kikuleenka ako sa prejavovala ta intolerancia.. lebo ja uz fakt neviem moja mala uplne mlieko odmieta.. ale nechudne ani nehnackuje.
@eevicka83 ja vobec netusim, iba niekedy sa mi to podari zistit. Lebo niekedy vidim, ze ju na zaciatku rozculi, ze netecie hned. Inokedy ale zase prilozim a rozculi sa, uz ked sa priblizuje. Tak sajme tomu, ze vtedy nechce jest. Potom sa niekedy rozculi len tak, ked pije, tak si pomyslim, ze asi uz netecie a dam na druhy prsnik. Potom sa niekedy rozculi a zacne sa skrucat, tak si pomyslim, ze ju mozno boki brucho. Inokedy zase zaklana hlavu, tak si pomyslim, ze ma reflux. No ano, niekedy sa povracia este pocas kojenia. Niekedy zase kvici, lebo musi grgnut, inokedy zase asi ze uz ma dost a milion dalsich krat sa rozkrici a ja ani neviem preco a neviem potom, ci chce este a mam davat alebo nechce a nemam davat, proste kojenie skonci krikom a radsej ju rychlo davam prec, nech sa ukludni. Ja si proste mozem len mysliet, preco to je, ale vobec to neviem a ten krik je strasny. Ako keby ju rezali.
@libertine no u nas tiez.. ale u nas nie je ochota sa uz prisat bdela vobec.. lenze ona ma strasny bojkot na mlieko zo vsetkeho..ja uz proste budem musiet asi davat flasu pravidelnejsie a mozno potom zacne jest lebo toto je uz neznesitelne..ledva cika chudatko ale nechudne aj tak..
@eevicka83 Juj teraz mi napadlo, jej malej casom prisli na to ze ma skratene krcne stavce takze ju to tahalo ked mala hlavicku v urcitej polohe. Chodili na rehabka a tak sa to zacalo lepsit. Ono to ani nebolo vidno len on to nejak vypozorovala a isla si za tym u dokiho. A este jedna vec mi napadla sestrina mladsia mala tiez zo zaciatku problem ale tam to bolo sposobene kratkou uzdickou pri jazyku ( ci kde to je ) tam to hned poriesili nastrihnutim
@eevicka83 Ahoj.
Aj my sme mali krízy v dojčení a niekoľkokrát...tiež sa malý jedoval a odtrhával a prišla som na to, že si potrebuje odgrgnúť v rámci jedného kojenia aj viackrát...a ešte aj bruško ho k tomu veľmi bolelo a tiež sa mi z jedného prsníka rýchlejšie a silnejšie spúšťalo mliečko, aj to detičkám vadí...alebo ty môžeš mať problém, že ti tečie pomaly...
Ono dôvodov môže byť veľa...Musíš poskúsať a sama prísť na to, čo tvoje bábo od teba chce emoticon emoticon aj ked je to ťažké, viem...
@eevicka83 prejavovalo sa to takmer neustalym krikom, kratko po najedeni vzdy zacala plakat a nie a nie ju utisit, mala stale zaparenu ritku (ako sme zistili, tak mala vlastne hnacky, ale kedze vyzerali ako typicka prazenicka, nerozpoznali sme to) a vela prdkala, stale mala brusko nafuknute. Priberat priberala, ale nie nejako slavne teda, no to jej ostalo doteraz...najhorsie boli tie place, co ju muselo stale brusko boliet...
@kikuleenka lebo ja som uz zufala mala mi uz tri mesiace nechce papat MM...som zufala uplne odmieta iba v spanku alebo nasilu.tym padom aj pribera slabsie...potom si este kojila ci ste mali specialne mlieka?neviem uz co mam robit ale ine priznaky nema tak neviem co jej moze byt...

@eevicka83
@lucinocka
@mimake ja som sa minule pri kojeni totalne rozplakala od zufalstva. Lebo dieta spustilo taky strasny krik a vsetky tieto laktacne poradkyne a vsade vsetci vyvolavaju tlak, ze kojenie ma byt najkrajsie na svete, ze to vytvara vztah medzi matkou a dietatom, ze to dieta upokojuje, ze je to prenho najlepsie atd. Ale u nas to tak nie je. V niecom je proste problem, beviem v com. Starsia to nemala, ona dokonca aj zaspavala kojenim, tato mala sa iba kojenim rozculi. Ja to vydzrim este nejaky cas, ale nikto sa na mna nemoze skaredo poZerat, ked prestanem kojit co najskor, ako to bude mozne. Pochybujem, ze to vydrzim rok, ako pri prvej dcere. Jedine ze by to prestalo. Ale zatial to neprestava. Ono nie uplne kazde kojenie je take. Napriklad v noci, ked je v polospanku, sa to nedeje. Ale napriklad poobede, vecer to je katastrofa.