Dojčenie popri príkrmoch
rada by som sa s vami poradila kolkokrat taketo babätka v idealnom pripade dojcit. Moja princeznicka ma 9 mesiacov a doteraz som ju dojcila tak 4-5x denne. posledne som zacala vynechavat doobedne dojcenie a promptne si ona zrusila nocne, takze zostali odrazu len 3 dojcenia za den. A to si teraz to tretie musim prelozit na cas hned po obede, aby som nemala raz dlhanske pauzy, raz kratke. Ale nie je to zrazu malo tie tri? Staci to 9-mesacnemu babu, alebo mam predsa len vsunut aj to stvrte denne? A odkedy staci dojcit len rano a vecer? Citala som, zeby baba v jej veku mali pit len nejake 4 dl mlieka...je to tak?
rosienka, aj my sa tak dojcime, maximalne 4x za den a raz v noci..tiez sa mi to zdalo malo, ale viac si uz neziada 😉
@strapco13 - fiha, no to som nevedela 😉 Inak, vcera sme v aquaparku stretli kolegu mm, oni maju 4-mesacnu dcerku a ta ma 9 kg! Riadne babo je to teda! Nasa Terezka bude mat rok a 9 kg teda este nema... 😀
@rosienka - no presne, aj ja mam dakedy dojem, ze ja ju nutim jest... dnes sa tak teda chova cely den, len co ma opluje vsetkym. Ale aspon to mlieko si dnes dala...
@zuzannas dnes mala zas len styri dojcenia a staci nam obom. Ona ma strasne rada aj kadejake ine prikrmy kde moze hlavne papat rucickami tak jej nebudem furt cicku pchat 😀
@katrinka8 u nas je jedenie niekedy boj niekedy hit. Raz sa trha a nestiham ju ladovat a niekedy ju zaujima vsetko okolo okrem lyzicky a krmime sa aj pol hodiny a koncime zabryzgani a opluti 😅
@rosienka - u nas je jedenie vzdy boj 😀 Sada do stolicky - preventivne zamrncanie. Prva lyzicka, mrncanie. Druha - piata lyzicka dobre, zjeme. Siesta lyzicka - dost bolo srandy, ideme plut... U nasich ma stolicku bez tych popruhov, tak tam pocas jedenia najskor vykruca hlavu na vsetky strany, spolu s hornou polovicou tela - to este otvara usta a je. Takze do ust triafam tak, ze si idem vyklbit ruku. Potom zacne vyskakovat, postavi sa (vtedy, ked prave naberam jedlo do lyzicky vystihne chvilu a postavi sa), otoci sa a vyskakuje po stolicke tak, ze sa drzi za operadlo. To musim polozit lyzicku, dieta posadit, znovu nabrat jedlo a lyzicku, ale to uz medzitym znovu vstava... a tak sa to opakuje... takze mame veselo... 😀 Nakoniec sa to skonci tak, ze niekto dalsi ju musi davat sediet, pripadne jej nieco ukazovat a zabavat ju, aby aspon nieco zjedla... ☹ Ale konci sa to vzdy plutim... Ja dost dbam na stolovanie, tak nechapem, kde na toto prisla... Nikdy by mi nenapadlo, ze budem musiet dieta zabavat, aby jedlo - ale fakt iny sposob neexistuje. Ona totiz niezeby proste vyplula jedlo preto, ze ho nechce - to by som pochopila a nedala jej ho teda nasilu. Ale ona otvori usta, ked vidi, ze idem s lyzickou. Dokonca jej to vlozim do ust a namiesto toho, aby to prehltla, to vyprskne. A este sa na tom zasmeje... 😠 A niekedy to robi tak, ze medzi prskanim to je. Prska, prestanem davat, tak otvara usta a pyta si to. Zase zje par lyziciek a medzitym prska. Takze tazko odhadnut, kedy to zje a kedy vyprskne. Niekedy odhadnem - ked podozrivo velmi otvara usta. Ale dakedy proste fakt neviem...
no chvalabohu, nas Marko este nepluje 😀 ..on lubi papkat, a najradsej by zjedol vsetko to co jem ja..my mame teraz asi 8,4kg.. 🙂 ale tiez sa mi zda, ze to kojenie cez den ako keby som ho nutila, bez problemov je iba v noci, teda nad ranom okolo tej 5-tej...
@katrinka8 😀 Tak aspon sa pri krmeni nenudis 😉 Taketo divadlo poznam, nasa ked moc nechce tak zacne mavat rucickami a vrazat schvalne do lyzicky a ked sa to dobre na vsetky strany rozleti, tak ma z toho najväcsiu srandu, ale väcsinou ju prekuknem a uhybam, alebo chytam rucku. Posledne nemozeme s nou spolu jest, lebo chce akurat len to, co my mame a ked nie, tak je zle nedobre. 😅 Ach tie deturence vychcane! Inak ani my nemame opraty, ale ja som to jej vstavanie zatrhla opaskom. Normalne ju priviazem opaskom dokola, aby to mala tak natesno, ze nevstane a je pokoj. Inak je to velmi nebezpecne, aj ty ju bezpodmienecne uviaz, lebo sa moze zrutit.
@zuzannas uz su to mali nezbednickovia a ziadne neviniatka... Zial 😝 Ale este furt ich mozeme dobre prekabatit. Moja tiez tolko vazila v 9 mes. Ja by som rada vedela, kolko si tojo mliecka za den vytiahne, lebo mam pocit, ze tam cez den toho vela nie je. Po 3-4 hod. by uz nehrozilo dojcit, to by si moc nepotiahla, ale za 6-8 hod. je tam asi dost.
Ako dlho sa tie vase v noci dojcia? Moja tam visi popri spanku hrozne dlho a neviem ci sa to da este nejako zmenit 😲
@rosienka - no Ti poviem, tie deturence su riadne prefikane!! Ona ma "nepriviazovaciu" stolicku len u nasich, tam ju ma vzdy kto "zahatat", doma mame, nastastie, stolicku na zapinanie, tak ju priputavam a tam mi sedi 😉 Ona inak neznasa akekolvek obmedzovanie v pohybe, takze neviem si predstavit, co by robila, keby som ju priviazala pevne opaskom 🙂 Ona mi nedokaze ani minutku lezat, ked jej napr. vymienam plienku alebo chcem len body zapnut. Su to opice tieto deti... Dnes nam prisli vysledky z krvi a zistilo sa, ze je trosku anemicka, tak musi papat zelezo, ach jaj... no som zvedava, co z toho vzide ☹
@zuzannas tak to mas super, ta moja je hrozna cuckoska v noci a vecer pri zaspavani, to " sa dojcime" aj hodinu a pol, ze si pri tom obe pospime, precitneme a dalej spime 🙂 Ked sa ju snazim odtrhnut, ohromne sa preberie a hlasno protestuje, takze na nu musim s citom 😵 Ale cez den je väcsinou do 15 min hotova.
@katrinka8 to pises asi o mojej, tiez mam zive striebro a prebalovanie je bojisko. Ona proste "nema cas" na take kraviny, treba odrazu vsetko chytat, vsetko mat, ale len par sekund a hned dalsie. Najlepsie to, co mat nemoze 😀
Dufam, ze vam zelezo pomoze a nie je ta anemia nic vazne.
Posledny tyzden zacala ukazovat na prsia a tak davat najavo co chce, alebo ma trha za tricko. Zlatusik moj 😵
Caute, trochu to tu ozivim, lebo sa chcem spytat, kolko krat je este z nutricneho hladiska potrebne dojcit po roku. Ja ked som dnes vravela kamoske, ze Milenku dojcim este 3-4x denne, tak zdesene reagovala, ze to uz netreba, ze ona dojci dva-krat a to uz aj tak konci. Ma tiez akurat 13-mesacneho syna. Nie zeby som sa nechala velmi ovplyvnit, dojcim ako to nam vyhovuje, hlavne si Milenka pyta aj v noci a ja jej to nemienim upierat len preto, ze to uz akoze nemusi, ze je to len zvyk, ktory sa da zmenit. Aj tak by som rada vedela ako je to z hladiska potreby mlieka. Hlbsi vyznam dojcenia je nespochybnitelny.
@rosienka okrem psychologickeho hladiska / to tu rozoberat teraz nebudem..vsetci vieme o co ide 😵 /..cize rozoberieme si cisto zlozenie mlieka
po roku je mliecko dokonca bohatsie o latky pozbudzujuce imunitu ..lebo dietatko kolo roka uz vacsinou nastevuje nejaky kolektiv, strka si voonku vselico do ust, proste necistota je beznou sucastou / a velmi vitanou detmi 😀 😀 😀 /..a mliecko na to reaguje zlozenim, cize obsahuje ovela viac protilatok ako u dietatka ktore nema tolko mikrobov v kontakte
kedze po roku zacnu deti ochutnavat a jest uz normalnu stravu tak jedia viac veci ako alergeny, tazsie stravitelne veci..mm nadalej pomaha ich stravit a pomaha vyhnut sa neziaducim reakciam, pomaha stiepit zlozene cukry, skroby, v jedle, kedze obsahuje mlieko aj tuk aj vodu tak sa z potravin lepsie uvpolnia vitaminy ktore su rozpustne bud v tukoch alebo vo vode
proste mlieko po roku nie je voda ktora neobsahuje nic...ma nadalej rovnake vyzivove latky ako pred rokom..nadalej sa prisposobuje potrebabam babatka, batolata, dietata, skolkara...
@strapco13 ahoj mam taky problem mala si začakla nahradzat jedlo MM nedavno sa to dalo zvladnut no teraz zje vstavame o cca 8.30 -9.00to sa koji hadam uz od 8.00 sama ...predtym sme boli zviknute vstavat okolo 8.00 a o 9.00 vzdy krasne papala chlebik alebo jogurt teraz ledva polovicu ,obed mam tiez problem do nej dostat zje maxim. 3-4lyžičky a začne mi trhat tričko že chce mlieko už som jej vysvetlovala že musi papkat aj obedik no vždy spusti neskutočny plač a vyzlieka ma desiatu ovocie spapa troska max. polvyzivy babanu atd...a tiez dokojit a vecere spat chodime cca 20.30 v noci kojim 2-3x nad ranom si to ani nepametam ale mm hovori že okolo 5-6 rano.vahu ma nad normy 13,80kg zubkou mame uz 13 je pravda že stoličky jej vyšli no nie este cele ešte sa predieraju spolu s očnymi neviem ci je to tym horučky ani hnačky nemame dokonca co mala každy den stolicu teraz ma raz za 3dni ale myslim že to je tym kojenim.myslite že to prejde ono ja by som aj kojila menej len ona namna pozre zbada didi a zacne ma vyzliekat otvarat mi tričko a plakat že chce mliečko.no a nedaj jej.
@nibiru deti prechadzaju vselijakymi fazami..nestal sa teraz nejaky pokrok v motorickom vyvoji? zacala chodit napr? nemate v rodine nejake stresy?..deti zvyknu reagovat takto aj pri kazdej zmene
skuste sa zamysliet co sa stalo predtym ako si zacala takto viac pytat kojenie....nechceli ste ju naucit byt samostatnou, do novej izbycky a pod?..mozno na zmenu nebola este pripravena a takto si to kompenzuje..predsa len mama a mliecko je pre nu ta najvacsia istota na svete
je mozne, ze je to aj zubkami
a je jedna moznost..privelmi riesite jej caste dojcenie, ste z toho nervozna, mala to citi a tym padom sa potrebuje uistit, ze ste tam stale pre nu..skuste to chvilu neriesit, dojcit ju podla jej potrieb a s kludom
a nie ste tehotna?
@strapco13 nie niesom ano zacala chodit neskor aj stvornozkovat mali sme to opacne najradcej sama vsade chce bit 😀 tiez zacala aj viacej rozpravat v poctate mi nevadi take caste dojcenie lem na zaskocilo to ze ukazkovo papala aj sa dojcila a zrazu akoby utalo radcej dojcenie ako jedlo neviem ci jej moze nieco chybat alebo jej proste staci co sa tyka vyzivi mlieko.celkovo mam pocit ze je z nej zrazu velmi hrave zive dieta doteraz bola skor taka lenivejsia,pokojnejsia 🙂
@nibiru mliecko ju energizuje..asi mas redbull 😀 😀 😀 aspon ja som to tvrdila pri mojom 😀 😀
je mozne ze sa zlakla svojej samostatnosti a zaroven chce byt s tebou..skus to chvilu naozaj neriesit a nechat ju
viem ze ta to zaskocilo..mne sa maly vratil po polroku k dojceniu 😵 a taky zavislacik je z neho 😵
🙂 tak to ma ani nenapadlo ze by ju mohla zaskocit vlasna samostatnost ale asi nieco na tom bude 😀
čo ja viem, môj drobec má 7m, dojčím raz v noci 4x denne... viac ho neprinútim,,,... o´čoskoro bude čas na další príkrm a tak jedno dojčenie odbudnr
@luciferkax moj nazor...trosku malo sa dojci 😕 koko ma prikrmov? ine tekutiny?
a prikrmy nemaju nahradzat dojcenie..do dvoch rokov zavadzame prikrmy pori dojceni..stale ma mlieko mat hlavnu ulohu
@skeptik myslela som 2 roky ako som to aj napisla 😉
citujem svetovu zdravotnicku organizaciu Odporúčame výlučné dojčenie do 6. mesiacov a potom s postupným zavádzaním príkrmov do 2. rokov a potom ďalej tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje.“
http://dojcenie.wordpress.com/2011/07/01/dokedy...
@skeptik ak mozem do toho vstupit WHO aj UNICEF odporuca dojcit do aspon 2,5 roka ak dieta o kojenie javi zaujem, resp do prirodzeneho odstavenia. Materske mlieko je aj neskor vysoko nutričné, pomaha traviacemu traktu dietata znasat a travit prikrmy, predchadza alergiam z jedla a stale podporuje crevnu floru cim nenahraditelne prispieva k imunite. Kojene deti, ktore uz normalne jedavaju aj tuhu stravu vykazuju niekolkonasobne nizsi vyskyt alergii ako nekojene. Informacia ze kojenie je nutricne do jedneho roka je neaktualna a medzinarodnou pediatrickou spolocnostou a studiami vyvratena. Prikrmy z hladiska vyzivy nenahradzuju kojenie, ale ho doplnaju. Toto okrem zahranicnej odbornej verejnosti ,,hlasaju" aj laktacne poradkyne. 😉
@strapco13 si ma predbehla s odpovedou 😉 darmo, som spomalena 🙂
@danka.chomka
@strapco13 Vy ste ale WHO nepochopili v zmysle toho, ze sa jedna o vyspelu krajinu, v ktorej su lahko dostupne rozmanite potraviny. A WHO po 1 roku zivota NEODPORUCA MM ako HLAVNU zlozku potravy.

@atrami ma uz asi tak styri prikrmy. rano hned mliecko, potom zanedlho na ranajky som zacala davat chlebik s maslom, potom spi, po zobudeni dojcim, potom ma obed, zase si ide pospat, poobede tiez jedno dojcenie a na olovrant väcsinou ovocie, pripadne jogurt (tan davam niekedy aj doobeda), na veceru obilninova kasa (posledne s ovocim, lebo jej prestala taka fadna chutit) a pred spanim dojcenie. V noci sa dojci maximalne raz, niekedy to potihne skoro do rana, tak potom doobedne dojcenie odpada, kedze to dalsie ranne je dost neskoro. Cize mi to vychadze zhruba na styri dojcenia, obcas pät.
Ty si fakt v tom case este 9x dojcila? to sa mi zase zda prehnane, to bolo u nas tak prve dva-tri mesiace...