Dojčenie za každú cenu
Milé Mamičky,
obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom dojčenia. Pracujem na oddelení patologických novorodencov. Máme detičky s vrodenými vadami, predčasne narodenými detičkami na tie sa špecializujeme, a potom detí s infekciami. Nie všetky z týchto detí sú schopné dojčiť sa, predčasniatka vôbec, chré závisí od typu choroby a infekcie, fúú jedna tragédia.
Problém je, že ja ako sestra potrebujem aby tieto detičky jedli tolko koľko majú, v takých intervaloch ako sú naordinované a pod.
Je pre ťažké vysvetliť mamičkám, že dojčiť dieťa hodinu a ono spapá len 15 ml nie je príliš v danom stave bábatka efektívne. Ak náhodou spomeniem, že laktácia je slabo rozvinutá alebo slabá tak katastrofa, koniec sveta
Navrhujeme im odsávať mliečko, eventuélne striedať, raz prsník a raz umelá z fľaše alebo ak je mliečka dosť tak materské. Pre tieto krpce je lepšie piť z fľaše ako sa mordovať pri prsníku. Tieto detičky sú radi, že sú radi.
Maminky sú však tak nadupané aj volovinami, že nie je šanca často na normálny rozhovor a domluvu.
Ak použijeme argumenty, počkajte kým ustúpi akútna infekcia, upraví sa žltačka, ktorá deti zvykne tlmiť a sú lenivšie a potom budeme len dojčiť, sme označované za zlé, nepríjemné a proti vzťahu matka- dieťa
AKý máte na to názor Vy ako mamičky?
A este som chcela povedat... za dojcenie som ja velmi bojovala prave kvoli tej mojej potravinovej alergii, ako prevencia pre moje deti... ja som, zial, dojcena nebola, kedze nebola ziadna podpora laktacie, takze mozno mam preto taku silnu tu alergiu... kazdopadne, som za tuto osvetu vdacna, som za dojcenie, no nie za kazdu cenu... bolo by treba prinasat aj informacie z druhej strany, ako to spravila aj napr. autorka tejto diskusie @niki101988 ... 😔
@ikika Ďakujem za pozitívnu reakciu, ale stretávame sa s všeličím a všelijako sa s nami bavia. Občas mi príde, že si zo mňa strieľajú, mám na starosti 6 detí a nezastavím sa celý deň. Papiere dopisujem aj hodinu po smene samozrejme na úkor svojho času a zadarmo. Milujem túto prácu, milujem keď sa po polroku príde ukázať maminka aj s dieťaťom a pozhovárať sa. Keď však prijímate dieťa, ťažký stav a rodičia miesto toho aby Vám urobili priestor tým, že pojdu na moment za dvere na Vás zaútočia, že im bránite v kontakte s deťmi, nevenujete sa im a pod. mám chuť kričať.
@niki101988 Ahoj,nečítala som zvyšok čo ti dievčatá písali. Skús si poštudovať na mamila.sk (http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/predc... , http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/ , http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/kurzy-pre... ), pozri si videá, pozvite si dievčatá odtiaľ, podľa mňa by vám radi prišli spraviť prednášku čo a ako s detičkami. Na kurze učia, že dieťa sa vie dojčiť od cca 28 týždňa tehotenstva a piť z fĺaše až od nejakého 34 týždňa. Na prsníku sa určite žiadne predčasniatko (pokiaľ to situácia a stav dovoľuje) netrápi - je to to najprirodzenejšie, to jediné čo vie robiť čo má v sebe zakódované, a keď je pri tom aj s matkou, koža na kožu nie je preň lepší liek! (samozrejme chápem všetky nevyhnutné veci čo máte v nemocnici, ale snáď rozumieš ako to myslím 😉 ), len aj mamičkám treba pomôcť, lebo veľa krát nevedia ako na to, a veľa krát to nevie ani okolie lebo generácia našich mám nás odchovala na UM ... Prajem veľa síl, inšpiratívnych stretnutí. Robíš krásnu prácu, držím ti palce. 🙂
@horana Tak to Vám tlieskam, zákazník, to som dlho nepočula. Viete koľko ste zaplatili za celý život zdravotné poistenie a viete koľko stojí Váš porod? Váš deň v nemocnici? Deň Vášho dieťaťa v nemocnici? Ak ste rodili v súkromnej porodnici áno ste zákazník. V štátnej však budete stále pacient, snahy o zlepšenie sú, ak však majú dve sestry na starosti 28 detí, verte mi, že na móresy každej matky náladu skutočne nemajú vždy. Matky častokrát zabúdajú, že aj my sestry sme ĽUDIA z masa a kostí. Maminkám, pre mňa zdravých detí donosených nar. v termíne, nekecám do ničoho, jedine tak, že dieťa občas skontrolujem čo sa týka tepov, dychov a pod.
Ak príde maminka sama, že si s niečím nevie rady, bojí sa chytiť dieťa, ktoré má zavedenú kanylu kvoli ATB, pomožem, ukážem, vysvetlím a nechám ju tak. AK je istý úbytok hmotnosti, žiaľ rieši to už lekár a sestrička si častokrát vypočuje svoje a nestojí jej to za to, takže občas sú k maminkám ako bacharky.
K tomu zdravotníctu len toľko, žijem v ČR, pracujem tu, platím si zdravotné poistenie a ak sa niekam objednávam a dajú mi termín tak neskáčem prečo nie vtedy, ale vtedy. Pokiaľ je to štátny subjekt neriešim. Mám však lekárov, kde platím nemalé peniaze a ak zavolám, že termín vtedy a vtedy viem, že ho dostanem za tie prachy čo platím ročne ešte aby nie.
K štátnym nemocniciam a lekárom rozhodne neuplatňujem prístup, ja som zákazník a vy poskytovateľ služieb, to by som Ti ani neradila aby si nenatrafila na niekoho kto Ti to sakramentsky rýchlo vysvetlí.
@paula_1 Ahoj, noo neviem, ten pán sa tomu venuje cca od rokov 1995 až 2004. Náš pán profesor o tom počul vie a razantne to odmietol.
Deti tak malé sať vačšinou vedia, ale je to sanie také nesanie, síce sajú ale ak im začne niečo tiecť do tej pusinky zakuckávajú sa, šednú a podobne.
Mala som maminku, ktorá mala synčeka, jeho váha pri narodení 450g, 26cm, keď som ho prijímala na JISku mal takmer 2000g. Maminka dojčiť, dojčiť, nevedel poriadne udýchať ani kŕmenie cez sondu, kŕmenie z fľaše ani nevravím. Na naliehanie matky po konzultácii sme v jednu kľudnú nedeľu priložili. Zrazu akcia srdca 40, nasýtenie krvi kyslíkom 10, dieťa vdýchlo neefektívnym saním mlieko, ktoré mu maminka nastriekala do pusinky. Dieťa sme jej odtrhli od prsníka, zresuscitovali a maminka nám potom po tomto zážitku povedala odkiaľ to mala naštudované.
Je to krásne, ale je dieťa a dieťa, žiaľ matky sa chytajú všetkého a keď sa im to nepodarí sestra je zlá, neochotná, ale ja som rada, že mi bábo dýcha bez podpory kyslíka, naučí sa piť aspoň z fľaše bez toho aby sa takmer udusilo. Ak je schopné tak sa prikladajú, podporujeme v tom, ak je stav zlý žiaľ nemôžeme to vždy dovoliť
Treba si uvedomiť, že mnohé s týchto detí by ešte pred niekoľkými rokmi nemali nádej prežiť a dnes prežívajú len vďaka prístrojom a starostlivosti vyškoleného zdravotníckeho personálu - a to žiaľ tiež nie vždy. Články laktačných poradkýň mi pripadajú niekedy ako sci-fi. Článok o predčasniatkach na mamile zase vytvára mylný dojem, že všetky predčasniatka sú jednotná homogénna skupina na ktorú je jedno univerzálne riešenie. Neviem nakoľko má táto diskusia význam, pretože to by chcelo zo strany laktačných poradkýň štúdium jednotlivých ochorení a problémov, ako aj navštíviť takéto oddelenie a reálne vidieť, k čomu sa vyjadrujú.
Riešiť prisatie, keď sa bojuje o život dieťaťa mi príde v týchto prípadoch nie podstatné.
@niki101988 ano, viem, my sme tiez boli hospitalizovani na patologickych novorodencoch (vdaka Panu Bohu, len reflux - sanitka nas doviezla, lebo nam skoro umrela), takze som nieco z toho, co popisujes, videla... babatko "odkvecnute" na prsniku, nepriberajuce, mama hodiny odsavala a neodsala dokopy nic a prikrm odmietala, dieta zlte, neprosperujuce... tak som jej povedala, nech mu to dava aspon striekackou, ak by to sal, ale nesal to, kvapkala mu to tam... vsetky sme jej potom dohovarali, ze nech da ten prikrm umelym mliekom, ze to neznamena, ze je zla mama... 😔
@paula_1 pre take male dieta je sanie - a dlhe sanie - ako maraton, ved kolkokrat sa pritom riadne aj zapotia, vsakze 😉 ... ako, pekna je podpora dojcenia, len treba uvazovat, ze co robit, ak to neni az take idealne, ale dieta ma naozaj zdravotny problem... neviem, dr. Newmann je pediater, len neviem, ci ma aj skusenosti s detmi s nejakou patologiou, je pekne, ze podporuje dojcenie, ale tiez treba na to pozerat realisticky... a neni jediny pediater na svete, ktoremu zalezi na detoch a ma ich rad...
A trosku mimo temu - rady matkam typu "na liecbu mas aj pri kojeni narok, ved mozes brat lieky na vlastnu zodpovednost, nikto ta nemoze donutit", tak to su rady na figu (ok, kasel matky neratam, ked si da 2 dni sirup na kasel) - ja by som uz malej len robila zle s mojou alergiou a davala jej zle naformatovane protilatky a o xy kusoch liekov denne ani nehovorim, co by sa dostali do mlieka... na co by jej to bolo? Aby sa jej (malej) pecen a ladviny znicili??? 😔
@niki101988 - az teraz som si vsimla Tvoju otazku 🙂 No, neviem presne, ake hodnoty mal syncek, co sa zltacky tyka. Velmi sa do toho nerozumiem, ale pediater povedal, ze je "to" mierne, pod lampou bol 1 noc. Mame sice inkompatibilitu Rh, ale pricina zltacky vraj bola syndrom modrej masky (pan doktor nam povedal, ze tak mu to vyslo v krvnych testoch, ze toto bola pricina a nie ta inkompatibilita).
Moj syncek sa dojcil naozaj do tych 10 minut, na prsniku nevystrajal a pokojne sa najedol. S dojcenim sme od zaciatku problemy nemali, uz na sale sa prisal asi 30 sekund po tom, ako mi ho polozili na brucho (za tych 30 sekund sa priplazil a prisal). Takze osobne si myslim, ze v nasom pripade by urcite bolo prospesnejsie to vyberanie spod lampy podla jeho potreby - kedze tie intervaly naozaj neboli take, ze by mu to trvalo pol hodiny a ze by jedol kazdu hodinu...
Ja by som v celej tejto teme este ale chcela povedat jednu dolezitu vec - je velky rozdiel o tom, o akych predcasniatkach sa tu bavime. Lebo je rozdiel, ci ide o babo, co ma teda tych 450g a je vyslvoene ohrozene na zivote a je rozdiel, ci ide o babo, co ma 2400g a je narodene o cca 3 - 4 tyzdne skor. Proste tieto veci su vysostne individualne a tiez si myslim, ze vacsina inteligentnych maminiek dokaze normalne pochopit, kedy dojcenie moze babatako snad aj ohrozit na zivote (z dovodu dusenia, extremnej namahy a pod.). Ale ak sa viac menej brani dojceniu babatka, ktoremu dojcenie v ziadnom pripade neohrozuje zivot ci jeho kvalitu, hoci je aj nedonosene, tak tomu ja vobec nerozumiem.

http://www.pluska.sk/mamina/dojcenie/nahradna-v...
@ikika Ahoj, ja som mimo praxe, takže toto Ti zodpovie lepšie @niki101988, ale vyššie som dala odkaz na článok kde sa o tom píše 🙂