icon

Jasličky a dojčenie

miritaify
17. jún 2023

Ahojte zeny. Radu potrebujem. Mam 13mesacne mladatko, ktore velmi, velmi, ale ze velmi lubi prsia a kojenie. Uz od narodenia som kojila kazdu hodinu, niekedy aj castejsie. Aj zaspaval pri kojeni a to mu ostalo dodnes. Po zavedeni prikrmov sa pekne rozjedol a postupne sme mali kojenie len na spanky a v noci. Lenze, 2 mesiace dozadu zrazu, z nicoho nic, len prsia a prsia a stale prisaty, pocas dna je schopny mi aj tricko roztrhat, len aby sa dostal po cickyba normalneho jedla sa skoro ani nedotkne, mozem navarit cokolvek, zje par lyziciek a hned potom sa po mne cape a chce sa kojit. Ja by som to ani neriesila a keby som mohla, nechala by som to tak, nech sa to casom vykrystalizuje, lebo mne osobne to ani zas az tak nevadi, lebo zijeme len spolu sami dvaja, tak tym nikoho neobtazujeme, ALE situacia sa vyvynula tak, ze sa musim vratit do prace a drobec nastupuje od septembra do jasli. A je netusim, skutocne netusim, co mam robit. Ci to nechat tak a dufat, ze sa v jasliach nastavi na nejaky rezim, aj co sa tyka spanku a jedla, alebo ci mam byt neustupna a nedavat mu prsnik pred jedlom/po jedle, alebo ci rovno ho odstavit. Este podotknem, ze pocas dna musim lezat vedla neho, inak spat nechce (nechce spat ani v kociku, aute, nosici, iba na posteli), v noci spi vedla mna na posteli a budi sa aj 15 krat a inak nezaspi, iba s prsnikom. Prosim nepiste mi, ze si tym kompenzuje nejaku moju nepozornost ci nieco podobne, lebo moju pozornost ma uplne vsetku, venujem sa len jemu, kedze sme ostali sami

mikadooo
17. jún 2023

@miritaify ja by som to nechala tak. A druhého septembra sa proste situácia zmení a proste kojenie už nebude cez počas pobytu v jasliach možné. Malý si to vynahradí potom 🤷.

kiki68
17. jún 2023

@miritaify nechat tak, tiez sme toto mali, hoci uz mal dva roky. Sam sa s tym vysporiadal. Kojenie je pri mame a ostatne je proste bez.

kate_cs
17. jún 2023

@miritaify učím v jasliach a zároveň mám dieťa v jasliach. Je dojčený, ale hneď na začiatku sme si stanovili pravidlo, že v jasliach mlieko nebude. Hoci nemal ani 2 roky, pochopil to, lebo mlieko v jasliach nikdy nepýta.
Mám v skupine viacero detí, ktoré sú dojčené. V jasliach s nimi nie je najmenší problém, to že ich matky dojčia som sa vždy dozvedela len náhodou.

jaskolka
18. jún 2023

@miritaify nechať tak. Deti v kolektíve(aj také maličké) sa správajú obvykle úplne inak, ako doma. Je možné, že tam si absolútne na prsník ani nespomenie, keďže bude mať rozptýlenie a bude vidieť ze tam ani jedni dieťa nemá "cici".
Ja napríklad som premýšľala, ako vydrží syn v jasliach bez jeho "kakavka"teda fľaše s mliekom s Grankom. No a jemu tam ani na um nezide niečo také, zje, čo dostane a pije úplne všetko len z pohára,nema žiaden problém

mogaa
18. jún 2023

@miritaify no cez deň jednoducho nedať...lebo ak im tam nebude chcieť dieťa jesť a bude len plakať , tak ti ho dajú domov, tomu ver.....ono záleží od dieťaťa ako sa tam bude cítiť a správať.....tam to jednoducho skúsia na týždeň možno dva, ale naozaj ak im tam dieťa nebude chcieť jesť a bude celý deň plakať, tak ti ho dajú domov a máš po práci....aké je tvoje dieťa bez teba? keď je len s mužom alebo je celý deň u babky? ono nie je nič ľahšie ako dať neodstavené dieťa do jasiel a hodiť to na učiteľky.....lenže ak tam dieťa nebude chcieť jesť normálnu stravu, bude nervózne, zlé - bude plakať a mamičke ho jednoducho vrátia domov....ano sú aj prípady že ak dieťa vidí ostatné detičky papať bude papať aj ono, ale rovnako aj také že im tam nebude chcieť jesť a to ti ho vrátia....naša chodila v 2rokoch do "škôlky" , tam boli deti 2-3roky....dievčatko čo nastupovalo s ňou po týždni vrátili, lebo nechcela jesť(a to ich tam krmili keďže tam boli aj 2ročné deti), celý deň plakala a čakala na mamu nechcela ani jesť ani piť...mamička si nepomohla, jednoducho učiteľky zhodnotili že dieťa ešte nie je pripravené a dali jej ju domov...a to podotýkam že tam boli 4učiteľky na 16detí...ale nenechajú dieťa trápiť...naozaj záleží ako sa to tvoje tam bude cítiť a ako bude reagovať....

miritaify
autor
18. jún 2023

@mogaa a z coho si usudila, ze to chcem hodit na ucitelky? Keby to tak je, tak sa asi ze nepytam, co by bolo najlepsie urobit, a len ho do tych jasli zavediem a nech si robia, co chcu.

mogaa
18. jún 2023

@miritaify tak odnaučíš jedine tak že prsník nedáš....týždeň dva bude plač a potom dieťa prestane pýtať prsník....ale ty si doma vieš odsledovať či ti počas toho týždňa nehladuje a v jasliach nebudeš vedieť koľko a čoho tam zjedlo....ak zje aspom volačo učiteľka ti povie že jedlo, ale ty nevieš koľko....to že jedlo môže byť že zjedlo 2lyžice polievky a trochu zemiakov, ale rovnako aj to že sa tam normálne najedlo....ak viac dieťa nechce, učiteľky ho nenútia - nechceš neješ....ty doma do neho dostaneš určite viac ako učiteľka v jaslaich...

luccija
18. jún 2023

@miritaify mojej, keď išli zuby sa chcela viac kojit.Vzdy skús najprv jedlo, až potom kojenie.
Zatiaľ by som neodstavila uvidíš čo bude, keď pôjde do jaslí.Nebude mama nebude pýtať🙂
Uvidíš časom zatiaľ nič nemen nech nemá veľa zmien naraz

jazula
18. jún 2023

Moja dcerka má 2r1m a je podobný závislák. Od jej 10m som naspäť v práci a ona je doma s ockom, ktorý je na RD. Bezo mňa skrátka funguje normálne bez prsa, čiže zje normálne jedlo, pije vodu (teraz už aj kravské mlieko), aj spinká poobede aj všetko. Akonáhle otvorím dvere, privíta ma Mama, prso 🤣. Ja ju uspavam výlučne na prsníku, dojčím ju aj v noci. Čo som stopla je dojčenie mimo domu, to mi vôbec nevyhovovalo.
Ja som bola pri nástupe do prace veľmi v strese z dojčenia, predsa bola maličká ešte a mliečko potrebovala. Skúšali sme jej dať aj umelé, ale to vyvolalo len hysáky. Tak sme to nechali tak a ono si to sadlo. Bála som sa aj straty mlieka a mám ho viac ako v prvý mesiac… Fungujeme tak, že ráno v posteli dostane cucnúť, potom idem do práce, ona od nikoho okrem mňa mlieko nepýta a papá normálne čo dostane (aj keď po troškách, je slabší jedák), hrá sa, spinká a keď prídem domov, väčšinou nadojčím, večer uspím na prse a v noci si tiež pár krát cucne. Ja už sa to pomaly snažím obmedzovať a dojčiť len pred spaním a v noci. Po lete by som chcela pomaly odstaviť, už mi dojčenie prestáva vyhovovať. Ale som rada, že sme to potiahli až doteraz a že to moj návrat do prace nezničil.