Kedy je čas prestať dojčiť dieťa?
Ahojky
mamicky, predchvilou som tu citala diskusiu o tom ako odstavit 4 rocne dieta od mliecka. Ak mam pravdu povedat zhrozila som sa 4 rocne dieta a este prsnik? Nepride vam to az uchylne?
Alebo ako to vnimate? Neviem neni su uz nato deti velke?
Mne pride uz aj 1,5 rocne velke nato aby behalo okolo prska.
Ci v com su benefity? Maju naozaj tie deti silnejsiu imunitu? Su menej chore ako ostatne deti v skolke? Nebojite sa ze ich spoluziaci v skolke sa im zato budu smiat?
Sa im za to budú smiať? A odkial by to mali vedieť? Môjho brata mama kojila fakt, že dlho a mal viac ako 4. Samozrejme, nebolo to tak frekventovane, ako keď bol malý, utekal k nej, keď sa vydesil, upokojovalo ho to.. a áno, má naozaj dobrú imunitu a pevné zdravie… myslím si, že záleží od dieťaťa.. ak bude chcieť, ale podľa teba už je na to veľké, budeš ho od seba hnať? Každé dieťa je iné, vývoj je iný… niektoré od toho idu skôr, niektoré to potrebujú dlhšie .. ako môžeš správanie dieťaťa nazvať úchylným?
Ked si to hodis do googlu, tak zistis, ze je to prirodzene, len spolocnost to zavrhla a kojene dieta po 1r je povazovane za uchylnost.
Pozri, tato diskusia sa zvrhne len na velky hate, lebo hlavne zatrpknute zeny budu chciet zhodit dalsiu zenu, co bolo ocividne aj tvojou snahou. Keby nie, sama si dokazes o tom zistit info.
Kazda matka nech si robi vsetko ako citi, ako uzna za vhodne, co jej a jej dietatku vyhovuje.
Peace
Je to uplne normalne a zdrave. Dieta vie co potrebuje a matka vie co dokaze dat. Ak je dopyt je aj ponuka.
Správanie a jeho potreby takto… dopĺňam
Tak sa zhrozuj nadalej a nechaj ostatne nech si riesia svoje deti po svojom
nie je to este za mna ok.
Môj syn jedného dňa povedal, že "mama neťem" a bolo po dojčení. Mal 3 roky aj mesiac. Ale teda posledné mesiace si dal len večer.
ja nesúdim iných ľudí ... no môj názor je taký, že keď už takéto veľké dieťa "cicá", nech to robí v súkromí ... rok dozadu sme boli na výlete, chlapec už veľký, mohol mať 3 roky pribehol k mame, ona vyhrnula tričko a on "cical" ... nechutné mi to prišlo, akési choré, zvrátené, akási závislosť nie dieťaťa, ale matky mi to prišlo ... za mňa toto nie.
@dzulli1980 niečo podobné som zažila tento týždeň ale vo vlaku v detskom vagón a najlepšie to ze matka sa to prso nesnažila ani nijako prekryť... Tiež mi to prišlo divne takto verejne na verejnosti... Ale tak co už...
WHO odporúča MINIMÁLNE do dvoch rokov a VIAC
@dzulli1980 toto som nedovolila, ani keď boli deti bábätká. Nikdy mi nevyhrnovali tričko a ani by som im to nedovolila. Dojcila som len doma. Tiež mi to v tomto kontexte príde nechutné.
Max do roka. Však po 1 už môže mať pestrú stravu
Nie je to normálne ale tu to povedať nesmieš biomatky ta zožerú 😄
Ano, pride mi to uz uchylne. To dieta uz ma normalnu stravu. A vy, co vam to pride normalne, tak do akeho veku, je to podla vas normalne? Este skolak nech si cucka?
Pre mna je uchylne si s dospelymi rozpravat o mliecku a prsku, snad mlieko a prso 🙂
Moje sieta ma 1,5r a plne usta zubov a to som si myslela, ze prestanem ked vyjde prvy zub :D
Ja tak uplne neviem co je na tom uchylne, chore alebo zvratene..ked vidite kravu a teliatko alebo ine zvierata, ktore dojcia scoje mladata je to podla vas znechucujuce?
Nerozumiem vam, ked sa babo narodi je to prirodzene a samozrejme, a teda vsetko ok a len preto, ze vyrastlo o par mesiacov uz je to uchylne..ved ale drobci to nevidia ako vy..pre nich je to stale rovnako prirodzene a nevinne naplnenie ich potreib ako bolo aj par mesiacov spat, len spolocnost sa uz ohrna nosom.
A videl si niekde, aby krava "dojčila" 3, 4 ročné "teliatko"? ... u zvierat-matiek je úžasné to, že príde čas, keď jednoducho svoje "deti" k prsníku nepustia ... mnohé ľudské matky by si z toho mali brať príklad ...
@zanny93
@belllinka?? Prsnik pre babatko nikdy nebol a nebude len o potrave! a len preto ze sa nasyti aj beznej stravy to este neznamena, ze prsnik nepotrebuje. Ale fajn ty si maj prsia na okrasu a detom daj umele hned v porodnici aby sa nedajboze nenaucili na dojcenie...booze to su tu dnes chore mozgy...ved skus porozmyslat co pises.
Pre mňa je kojenie zbytočne v čase, keď už dieťatko môže mať pestrú a vyváženú stravu. A keď moja neter prišla s svojej mame ako 2 a pol ročná, všetky mliečne zuby už von, a normálne si opýtala mlieko z cici, tak mne to bolo nechutne. Svoje by som takto dlho nekojila. Nemá to žiadne benefity ani pre dieťa, ani pre ženu. Takže autorka, úplne zdieľam Tvoj názor 😊
@lalala2020 ako to mozu vediet? Ved 4 rocne dieta ma dost rozumu a recovych schopnosti aby sa zdôverilo spoluziakom aj ked mozno nebadane pri debate o jedle, ze je este kojene
Pre mna je to uplne nechutne aby 4rocne, aj 3rocne dieta vyselo na cicku a je mi jedno aky ma kto na to nazor
@dzulli1980 a dieta dosahuje po dovrseni 2 rokov rozmery zreleho dospeleho jedinca, ktory je castokrat sam pripraveny na parenie? 😉 lebo zvierata ano..
Autorka, kojenie je niečo prirodzene, cize nie, nepripadá mi to úchylne... pripadá mi to skratka chore. Od tej matky, ktorá by sa konečne mohla "odputat" od dieťaťa. Bola tu jedna téma, kedy si matka chcela odskakovat z prace cez obed nakojit dieta, ktoré na obed vyberie tuším jeho babka zo škôlky ci co... no koniec 🤦♀️ niektorým fakt z toho kojenia teda poriadne hrabe 👌👌👌
Žiadna výhoda v tom nie je.
Krstná kojila obe svoje deti dlho, mladšie dlhšie (do 3.5r, už chodil do škôlky) a nepríde mi na tom nič úchylné. A áno, obe jej deti majú vynikajúcu imunitu a chlapec nebol chorý celé školkarske obdobie a aj počas školy mával ako jediný z triedy 0 vymeškaných hodín. Podľa mňa je to skôr obdivuhodné, že sa žena toľko dokáže obetovať. Ak ti to príde úchylné a čudné, tak neviem, akým spôsobom sa na to pozeráš, ale vypovedá to skôr o tebe, než o tej matke a tom dieťati.
Inak, dcérka má 11m, samozrejme ju kojím, lebo prikrmy sú u nej stále len o ochutnávaní a nechce sa zatiaľ rozjesť. WHO odporúča aspoň do 2. rokov. Ak budem mať dosť mlieka, kľudne ju potiahnem do 3. A nevidím na tom nič divné, dávam jej to najlepšie, čo existuje.
vseobecne cicavce potrebuju mlieko az kym nezacnu plne konzumovat pevnu stravu, ktora potom prirodzene nahradza ziviny ziskavane z materskeho mlieka. takze u cloveka to vidim na 9...max 12 mesiacov. ale na mk nie su popularne ine nazory ako mat dieta na prsniku az do jeho maturity.

Vo veku 4 roky je to už viac naviazanost a závislosť matky ako dieťaťa
4 ročne dieťa naozaj nepotrebuje “cecok”