Kedy je čas prestať dojčiť dieťa?
Ahojky
mamicky, predchvilou som tu citala diskusiu o tom ako odstavit 4 rocne dieta od mliecka. Ak mam pravdu povedat zhrozila som sa 4 rocne dieta a este prsnik? Nepride vam to az uchylne?
Alebo ako to vnimate? Neviem neni su uz nato deti velke?
Mne pride uz aj 1,5 rocne velke nato aby behalo okolo prska.
Ci v com su benefity? Maju naozaj tie deti silnejsiu imunitu? Su menej chore ako ostatne deti v skolke? Nebojite sa ze ich spoluziaci v skolke sa im zato budu smiat?
Neviem, možno ten pocit toho že je to uchylne vo mne vzbudili situacie, ktore casto vidim. Teraz mam male miminko, lahneme si, papka si, ale tie vacsie deti uz pri tom su v pohybe, su velke okrem toho vedia rozpravat, chodit, jest normalnu stravu. Spoznavaju svoje telo, vidia telo mamicky, popripade ocka, su uz proste velke deti. Pride mi divne kojit dieta, ktore uz plnohodnotne vnima svet a nasava z neho informacie.
pre mna je dojcenie normalne pri nechodiacich detoch a vzdy som mala a mam v sebe blok, ze dieta, ktore chodi sa nedojci. a obe deti som po roku odstavila. a cuduj sa svete, su zdrave, aj v kolektive bez soplov a antibiotika nepoznaju. za to poznam deti, co ich matky dojcili este rano v satni v skolke a chore boli 2x mesacne, takze tolko k tej silnejsej imunite. to dojcenie u starsich deti nie je o dietati, ale o matke, lebo poniektore matky razia teoriu, ze puta s detmi sa tvoria len tym, ze ich maju nonstop na cecku. a ta otrepana fraza, ze WHO odporuca dojcenie do 2 rokov. uz aj decko v skolke vie, ze WHO to odporuca hlavne pre krajiny tretieho sveta, kde male deti vlastne inu potravu ako materske mlieko nemaju.
@autorka tak toto by ma nenapadlo… deti si to ani neuvedomujú, je to ich potreba, je to pre nich prirodzené, “myslia si” - je to v nich zakorenené, že všetky deti sú dookola kojené, také nieco deti nehovoria, museli by si uvedomovať, že to tak byť nemusí, čo si neuvedomujú … a ak by aj, no tak čo? V škôlke sú deti primalé, aby mali nejaké konkrétne posmešky nejakú trvácnosť.. vysmejú sa jeden deň, na druhý deň už ani nepamätajú
@nika23t neviem preco ste sa tu do mna obuli ako supi ale vysvetlim to este raz. Ja som napisala, ze dieta to nevnima uchylne, tj. eroticky ci sexualne, ako ma spolocnost fixnute zenske prsia je problem spolocnosti. Pre dieta je to od narodenia o tom istom - naplneni jeho potrieb. Dieta si neuvedomuje, ze je na nieco privelke alebo pristare. Ono je ono..ci ma rok alebo 5..ze je velke mu hovorime my, nepride na to same. Proste nieje na tom nic zle, hoci ja by som nechcela tak dlho kojit.
Ja, som raz zažila na kúpalisku také drzé chlapčisko, mohlo mať zo päť, šesť rokov ak nebol školák, tak predškolák určite. Robil všetkým deťom zle, nadával naozaj vulgárne na dieťa, spliechal skákal a keď ho plavčík vyhodil von z bázena, milé frustrované chlapča nabehlo na deku, stiahlo mame celú podprsenku, až po pupok a veselo sa "ukludňovalo" na prsníku, keď docical, tak ho mama upozornila, aby si len dával vo vodičke pozor a mal klobúčik na hlavičke, aby nedostal úpal. Malý jej ako potvrdenie, že to berie na vedomie ukázal fakera s poznámkou, aby sa strčila do riti a odpochodoval tyranizovat, všetkých na okolo.Dodnes, som z toho v úžase a myslím, že tá maminka cecek vytŕča a ponúka dodnes.
Co sa Ti zda na tom uchylne?
Autorka, teraz mas kojenca a pripada ti prirodzene dojcit kojenca, ci dojca ci ako sa to spravne povie. Pockaj ako budes vnimat 2 rocne dieta, mozno budes medzi tymi, ktore budu dojcit do 3 rokov a prehodnotis svoje vnemy.
Ja som tiež vždy tvrdila, že dlhšie ako rok by som nekojila a keďže mlieka bolo na rozdávanie, potiahla som do dvoch. A vôbec mi to neprišlo uchylne. Dieťa nevníma prsník svojej matky sexuálne. Ani matka z toho nejde od rozkoše zosaliet. Pomohlo mi to keď mali horúčku alebo vracali a odmietali tekutiny. Obe deti majú skvelú imunitu, aj po nástupe do skolky nebývali chorí.
@augustovkaa a ešte mi napadla jedna vec. Tak dojčenie do 2, 3 rokov je uchylne. Tak prečo vyrabaju umelé mlieka pre deti do 3 rokov. Poznám mamičky, ktoré 2 - 3 ročným deťom pred spaním dajú vypiť z fľaše umelé mlieko a cumel ale to je všetko v poriadku.
Privlastky ako choré, uchylne, cudne tomu dávame len my ľudia. V skutočnosti to iba existuje, dieťa sa buď dojčí alebo nedojci. Niekto preberie názor na dojčenie zo spoločnosti, vytvorí si vlastnu predstavu alebo s ním ma spojené nejaké skúsenosti a zážitky.
Mne je to cele úprimne jedno. Dôležité je, nech sú spokojní obaja, nielen to dieťa ale i matka. A tu castokrat vidím a som smutná, ak ma matka potrebu sa ´obetovať ´, osobne jej to vadí, premáha sa ale i napriek tomu v tom pokračuje, lebo niekto povedal to ci ono a ona nedá na vlastne pocity, potreby, trapi sa, je nešťastná…
To, že dieťa zje normálnu stravu, neznamena, že dojcenie nemá význam. Veď mozog dieťaťa ešte nie je zrelý, nie je už emočne vyspelé a teda sa to nedá celkom porovnávať s inými mláďatami. Takze na upokojenie, blízkosť, opateru, uspanie, utíšenie bolesti môže byt dojcenie prospešné. Rovnako sa tieto potreby dajú napĺňať i inak. Či je v tom nejaký rozdiel, netuším, neviem o žiadnej takej štúdii.
Dojcila som do troch rokov a prestala som len preto, ze ma cakala operacia a hospitalizacia. Kto si co o tom myslel a mysli, je mi uplne fuk, netusim, preco maju niektori pocit, ze maju patent na rozum.
A z mojej dcery nie je ziadny uchyl, dokonca aj strednu skolu zvlada, a sama.😉
. @dzulli1980 no ľudia nie sú teliatka, aspoň väčšina z nich ;) treba sa pozrieť na bližších príbuzných, keď už. Napr. orangutany dojčia svoje mláďatá do 7 rokov. Iné ľudoopy (gorily, šimpanzy) cca do štyroch rokov. Tým nechcem povedať, že to tak teraz musia robiť všetci, ale nie je na tom fakt nič úchylné.
tieto debaty sa este furt vedu? ja ze uz z toho ludia vyrastli
@augustovkaa zaujimavy postreh, ale pravdivy. Odstavime dieta od prsnika, ale supneme mu cumel s umelym mliekom, aby ten "cecok" nevyzeral pre niektorych uchylne, tak ta flasa posobi neuchylne, zaujimave...
@0silvia0 ved to, dôležité je, že umelé mlieko vypije z fľaše a nie cez cumel a cumel nosí aj do 3 rokov aj do škôlky. Zuby dopredu z cumla. Ale kojenie je fuj.
@augustovkaa
Oprava hlavne ze nepije z cicky ako to tu mamička nazvala
@augustovkaa cumel u 3-ročného dieťaťa je rovnako divný ako dojčenie 3-ročného dieťaťa. 😀
@lalala94 ale nikto toľko neochka keď vidí 3 ročné s cumlom ako keď sa dozvie, že ho mama koji.
@augustovkaa tak ten pocit teda rozhodne nemám, ja ani nemám v okolí nikoho, komu by prišlo normálne, ak má 3-ročné dieťa cumel.
Dojčila som staršiu dcéru 2 r. a 3.mesiace ,mladšiu cca 2,5 roka, nič úchylné na tom nevidím , posledný rok len pred spánkom na obed a večer. Nikdy nemali fľašu s cumlom ani cumel sám. Nikdy sa nedožadovali mlieka na verejnosti ani nerobili cirkus. Zato môžem povedať,že nás to veľa krát zachránilo , črevná viróza , cestovanie a pokazený autobus na ceste z letiska ,ktorý stál 5 hodín v poli ,bez možnosti čokoľvek kúpiť atď atď . Odstavenie trvalo 1 večer, stačilo vysvetliť ,žiadne únikové hry sa nekonali ani plač až do rána. Každý nech si robí ako mu vyhovuje ...
@lalala94 to netvrdím, len hovorím, že ľuďom príde normalnejsie 2, 3 ročné dieťa s cumlom ako 2, 3 ročné dieťa, ktoré je pred spaním kojene.
Ja som tiez kojila dlho.. najstarsieho dokonca do troch rokov, dcerky do nieco vyse dvoch, mladsieho syna len 9 mesiacov... proste tak dlho, ako oni chceli... po roku len doma, len v posteli - len rano po zobudeni a len vecer pred spinkanim, ziaden prso von, ziadne kojenie boh vie kde, vedeli pit z pohara po roku a vedeli jest normalne jedlo, absolutne nebol dovod vytahovat prsnik, nikdy, nikde. Ziadne vesanie na tricko, ziadne drankanie, lebo prsnik len doma v posteli a nikde inde.. Takze to nikoho neskrelo, nikto neriesil, nikoho nezaujimalo a nikto ziadne debaty o tom neviedol... po odstaveni uz nepili ziadne mlieko, proste bol ich cas.
@andreakotesova kriste pane aka konzerva
Mam na to taky nazor, ze sama by som to nerobila, ale je ma prd do toho, ci to robi niekto iny. Moje prsia k tomu nevyuziva, ked to im tak vyhovuje, ich vec. Je to divne? Je, lebo sme ako spolocnost uplne inak nastaveni a tu mnohym ludom pripada sexisticke aj pobozkat svoje vlastne dieta na usta. A btw dieta vnima a nasa informacie ovela skor, nez v 3-4 rokoch, z prsnikov sme sexualny objekt urobili my, dospeli ludia.
Nepovedala by som že uchylne, poviem ze je to zvláštne 😆 ja by som to teda nerobila

Kojila som do 3 rokov, alebo 3 a pol mala? To nie je len o jedle, aby sa dieťa najedli, to je o istote, bezpečí atď. Určite to dcére neublížila, dostala len večer pred spaním.
A ani ja som.nebola.na tom závislá, ako tu už bolo spomenuté. Jednoducho mi to prišlo prirodzené.