icon

Mám 26 mesačnú dcéru odučiť od kojenia ja alebo manžel?

zvonkohra
28. mar 2012

Ahojte dcerka ma 26mesiacov-zavislacka na prsniku 😝 v maji idem na 3 dni do plzne,neviem ci ju oducit od prsnika teraz pred odchodom alebo nechat to tak a nechat to na manzelovi?bojim sa ze mala to nezvladne,bude mat s toho niejaky sok-traumu....ps:nechcem oducit len preto ze idem prec ale proste uz dost,nevladzem-boli ma chrbat,hlava stacilo,cize odpovede typu neprestavaj kojit si nechajte pre seba dakujem

nice202
2. apr 2012

moja ma 22 mesiacov a tiez to nevidim s odvykanim ruzovo. neviem si ani dobre predstavit, ako by to bolo, keby som ju neuspavala na prsniku, alebo zeby sa sama rozhodla prestat.

silvialongo
3. apr 2012

@strapco13 Zdravím Vás, čítam tieto príspevky, zaujali ma Vaše názory. Včera večer sme sa prvý krát pokúsili malú začať odstavovať, tým, že s ňou zaspával manžel, ale vzdal to skôr ako ja. Malá má 29 mesiacov. Príšerne plakala, kopala a zúrila, pýtala si iba mlieko, čaj odmietala. Ja som tiež plakala v druhej izbe. Ani ja nie som úplne pripravená na odstavenie, ale zrejme by mi to bolo ľúto aj o pol roka neskôr. Zbytočne to odkladám. Alebo je naozaj lepšie počkať na chvíľu, keď sa odstaví sama? Pije už len na zaspávanie na obed, potom na zaspávanie večer a v noci sa budí aj 5 krát. Potom chce zase, keď sa ráno prebudí. Prosím poraďte mi. Ďakujem, Silvia

nice202
3. apr 2012

@silvialongo ahoj a ked sa ti neodstavi sama? ani do 6 tich rokov? ja som na tom podobne, tiez neviem co mam robit. neverim, ze ona sa sama odstavi

adri266
3. apr 2012

dcerku som tiez kojila dlho kvoli tomu, ze som alergickou a u nej sa tiez potvrdil nabeh. Takze som ju kojila co najdlhsie. Ale. Prislo obdobie, ked si chcela pocmulkat kazdych 20 min, takze som to radikalne stopla a kojila len rano a vecer (mala asi 24 mesiacov). Bolo to najprv tazke, ale vzdy som sa snazila ju zaujat niecim inym. Po par dnoch si zvykla, ze mliecko je len rano a vecer. No a ked mala 34 mesiacov, tak som jedneho pekneho dna povedala, ze koniec, a ano, boli slzicky v prvy vecer, bola hore do 12, plackala, ja som ju mojkala, kolisala, a nakoniec zaspala sama. A na druhy den uz nepytala ani rano. Podla mojho nazoru aj skusenosti su deti dlho kojene 'zavisle' na kojeni, hoci nie na mlieku, skor im ide o ten dotyk s mamkou. Takze ide len o odhodlanie zo strany matky a hlavne nesmie povolit. Drzim prsty

zvonkohra
autor
4. apr 2012

@nice202
@silvialongo kupte si aprilovy casopis mamina ja som prave docitala je tam o odstaveni aj takychto starsich deti...pokial s tym nieste vysporiadane vy tak ani nemate oducovat lebo stale povolite a to dietatko si zapamata....cize ja sa zrejme do toho pustim as fakt v maji ked budem musiet odcestovat do zahranicia....verim ze to tatko s malou zvladne

diusik
4. apr 2012

@zvonkohra,no obdivujem ta,ja som sice kojila len 5 mesiacov,takze moc mudra sa nechcem robit.Mam kamaratku ktora mala tiez takto staru dceru zavistlu na prsniku :o) a tiez musela odist na 4 dni.Proste nic nerobili,odisla,lebo musela( na zakrok do nemocnice) a ostatne bolo na manzelovi a vobec to nebola taka pohroma ako sa zdalo byt.Ked prisla domov stale hladala prsnik,ale potom jej uz povedala ze sa mliecko minulo a viac uz nechcela...

zvonkohra
autor
4. apr 2012

@diusik vdaka ale poviem ti ze teraz mam aj vycitky ze som ju takto naucila zaspavat 😝

nice202
4. apr 2012

@zvonkohra no ved, ja stale ustupim.... este asi fakt nebudem riesit, ja nie som pripravena

strapco13
4. apr 2012

@silvialongo podla mna je pre dieta aj pre matku nechat odstavenie na dieta, pre dieta je to velky krok, ktory ked dokaze sam, tak to posilni jeho sebavedomie a nehovoriac o tom, ze ked sa dieta rozhodne odstavit same tak je to bez placu, narekov ..proste bezbolestne..aspon pre dieta..mamicka to bud zvladne alebo si trochu poplace, ze ake uz ma velke dieta
ziadne dieta sa nekoji do nekonecna..kazde raz dospeje do stadia ze prisiel spravny cas na odstavenie

@nice202 podla mna mas este prilis male dieta na to aby si bola pripravena ho odstavit..a tak to ma byt..ak to dieta potrebuje a ty sa na to necitis odstavit tak to neriesit a dojcit sa dalej..nasilnym odstavovanim sa budete trapit obe

@zvonkohra ty si ju to nenaucila..jednou z funkcii dojcenia je uspat babo..cize dieta to potrebuje uz pri narodeni, bolo to tak cele veky doteraz /len komunizmus..to obdobie sa strasne vela veci zmenilo..niekto nadiktoval, ze tak to ma byt a kto vycnieval z radu bol vyluceny, zabudlo sa na individualne potreby a vlastnosti cloveka/

cicavce sa daju rozdelit cca do trochu druhov podla spravania sa k mladatam
tie co deti schovaju a idu na lov /vlk, liska a pod/
tie kde deti hned nasleduju rodicov /kone, kopytniky a pod/..proste mlada sa hned po porode postavi na nohy a ide so stadom
a potom tie ktore svoje deti nosia /opice, ludia, koala, klokan/..tieto mladata nie su schopne prezit osamote bez matky, nevedia sa samy pohybovat, su uplne co sa tyka jedla a pohybu odkazane na matku
cize dieta sa nenauci na ruky, nenauci sa zaspavat na prsniku, nenauci sa nosit ..ludske dieta sa rodi s toto potrebou a je na matke ci tuto jeho potrebu naplni alebo ho nanuti na nieco ine, co je vacsinou spojene s placom a rezignaciou dietatka

zvonkohra
autor
4. apr 2012

@strapco13 jasne ja chapem ale tak mozno by bolo lepsie keby som ju naucila zaspavat inak aj ked toto je najlahsi priebeh....ja sa len vlastne bojim ako tie 2-3 noce zvladnu 😔

strapco13
4. apr 2012

@zvonkohra moj syn prvykrat zaspaval bezo mna v den porodu...a uplna pohodicka, moj zavislak ak potrebujem zaspi uplne sam, nenormalne som sa bala o neho ked som sla rodit...a on to vzal uplne v pohode..dovtedy s tatom nezaspal ani raz..a zrazu to ide..odvtedy aj napriek tomu ze je stale dojceny, tak zaspinkava vecer s tatom a ja uspavam malu a cez obed ho nadojcim v obyvke, odprevadim do izby, vybozkavam, ulozim do postele a idem s malou do obyvky a on bez kriku, vymyslania pekne zaspinka..obcas vyleze ze chce este cikat, ale potom uz spinka
cize neboj sa .---oni to zvladnu

silvialongo
4. apr 2012

Ďakujem pekne, dobre sa to číta, ale fakt sa neviem rozhodnúť. Už sa neviem dočkať, kedy sa aj ja konečne vyspím bez trhaného spánku. Bývam v noci nervózna a aj sa hanbím za svoje nočné zlostné reakcie, keď sa malá opakovanie budí. Neviem dokedy to vydržím...

mobilo
4. apr 2012

ahoj nečítala som komentáre mám tiež závislaka doma 😅 😅 😅 ale čítala som, že keď matka odstavuje dieťa tak by mu mala dať najavo, že ho aj tak ľúbi a nie ho nechať napr. manželovi ! je to veľký krok pre dieťa aj matku a dieťa potrebuje cítiť, že aj tak je ľúbené! Starší syn bol tiež závislak a odstavila som ho v pohode do dvoch týždňov tak uvidíme ako to bude s mladším.

mobilo
4. apr 2012

@strapco13 tak to si mala šťastie moj veru nezaspal inak ako bezo mňa a keď som bola v porodnici tak som som sa bála a aj tak to dopadlo 😠 😠 😠 😠 😠 ako zaspal s mm ale mm si teda užil ...a ten jeho pohľad akým ma prišiel pozrieť do nemocky ako 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 ale našťastie ako som prišla domov sme sa uzmierili a všetko je ok prežili sme to všetci bolo to ťažké ....no a odvtedy zaspáva zase len so mnou,,,teda obaja 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mobilo
4. apr 2012

@silvialongo ja som raz čítala , že dojčenie po roku a pol sa stáva závisle 😠 😠 😠 😠 preto aj druhého syna som chcela odstaviť dovtedy. Ja som sa bála staršieho ale on v pohode proste som miesto didi hojdala na fitlopte asi dva týždne skoro celé noci a potom nastal zlom a on prespal celú noc a pre mňa to ako sci- fi bolo...
no a druhý ten je závisly ešte viac on rok nechcek nič okrem didi cez deń ešte ako tak keď sa zabávame sme vonku, ale akonáhle ideme spať a ja ho hojdám on mi ako blbej začne ukazovať na postel, a kričí didi, didi 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 zatiaľ to nechávam tak ale musím ho nejako prekabátiť 😠 😠 😠 😠 😠 lebo tiež sa celé noci budí a ja potrebujem spánok

strapco13
4. apr 2012

@silvialongo moja sa niekedy budi 10 x, niekedy menej...ked je to vela..aj ja mam niekedy zlostne reakcie...to je normalne, si clovek, unavena..kazdy ma pravo na obcas "divnu rekaciu"
ale z vlastnej skusenosti viem..ze cim sa viac hnevam, tym viac sa potom budi..a ak to neriesim a spinkam pritulena k nej a neriesim jej zobudenie po polhodke ako ja konecne zaspim, tak mala citi ze som kludna, tak spi kludnejsie a dlhsie bez zobudenia
dnes v noci som napr dojcila o pol tretej /plus nieco predtym/ zaspala som pri tom, a zobudila som sa s malou na prsniku, respektive uz lezala iba na bruchu a ja som spala po sediacky az do pol 7 rano...proste som ju prilozila, a eriesila dalej a spala som /neviem dojcit po leziacky/..viem ze som si chcela iba zatvorit na chvilku oci, kym sa napapa 😅 ..a nie je to prvykrat co som sa zobudila v takej polohe..OK boli ma trochu chrbat a krk..ale som vyspata 😀 😀

zuzanka.h
4. apr 2012

ja som tiež kojila 26 mesiacov. Ja som malého odstavovala postupne. Vyhla som sa tak problémom s naliatymi prsníkmi . Začala som obedným vynechaním potom večerným a nakoniec ranným. To ranné bolo pre neho najťažšie, ale zasiahol osud a ja som bola na záskok na týždeň v práci, a som odchádzala predtým ako sa budil jednoducho mliečko nemal. Babka vravela, že to bral ako fakt, nie je mama nie je mliečko. A ako som odnaúčala. Chodila som so zalepenými bradavkami. malý strašne reaguje keď som mu povedala, že mám bobenko a tečie mi krvička.... to hneď pochopil a obišlo sa to u nás bez nervov a plačov 🙂

zvonkohra
autor
5. apr 2012

@silvialongo jaaj moja to by si mala pocut mna v noci 😀
@mobilo ked neide po dobrom podla mna je normalne ked pomoze manzel tiez je rodic

mobilo
5. apr 2012

@zvonkohra mne mm veľmi pomáha vo všetkom ....lenže čo sa tohto týka ja nie som za to učiť deti niečo na úkor toho, že ich nechám plakať a tak . Vždy sa dá všetko vyriešiť aj bez toho. Áno aj mm je rodič ale nemá didi 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 ja nejako nechávam všetko voľné a počúvam to čo mi hovorí vnútro a keď mi povie, že teraz je ten správny čas pojdem do toho...my máme zatiaľ len rok a pol takže mám ešte času....

zvonkohra
autor
6. apr 2012

@mobilo ved ja nepisem ze mi mm nepomaha ale uz bolo na case aby aj zacal uspavat malu uz dost akoze ja nevladzem som s toho kojenia nocneho strasne vycerpana mala dost chape veciam co jej hovorim tak verim ze aj to odlucenie zvladne a inak uplne ale uplne inak sa sprava ked je len s mm a ked je s nami spolocne

silvialongo
6. apr 2012

@zvonkohra kúpila som si ten časopis, čítala som to už zopár krát. Celkom rozumne napísané, aj som sa zasmiala na tých príbehoch mamičiek. Ďakujem, Silvia

silvialongo
8. apr 2012

Ešte sa chcem vrátiť k téme. Skúsili sme dva dni odstavovať, prišla mi na pomoc sestra a bol doma aj manžel. Ja som spala v druhej izbe, vôbec som sa jej v noci neukazovala. Prvú noc plakala skoro dve hodiny, ale nebolo to nič hrozné. Tak sme sa ráno potešili, že celkom fajn. Ale táto druhá noc čistá katastrofa. Už večer o jedenástej bola prvý krát hore, čo býva väčšinou až o pol druhej a začal cirkus, nevedeli ju upokojiť, stále hrozne plakala. Už som si myslela, že to bol plač z nejakej bolesti. A tento plač som nezvládla, v podstate sme ho nezvládli všetci traja. Vzdali sme to a kojila som ju pár krát do rána, ako vždy predtým. Mám pocit, že vôbec nie je správna chvíľa. Necháme to tak. Chcela som vyskúšať, či by si neodvykla aspoň v noci, chcela som, aby pila už len na zaspávanie, alebo odstaviť úplne. Nezvládli sme to ...

mamutka
8. apr 2012

@zvonkohra ahoj, necitam to teraz cele, nestiham, tak mozno nieco zopakujem 😉
tvoja slecna uz je dost velka, takze chape take veci, ze maminka - luxusny dudlik je po ruke, tak cuckame, ked nebude po ruke, bude len tatko, pochybujem, ze by si nejak seriozne spomenula na dudku.....
kojila som zavislaka 24 mesiacov, mala som obavy ako prestaneme a slo to tak pohodovo, az som bola v soku. vysvetlila som, ze uz vycuckal vsetko mliecko, ze teraz bude uspavat tatusko. a aka pohoda - tatusko vymysla perfektne rozpravky a ta sranda pred spanim je asi lepsia ako to dudkanie 😀
tak drzim palce aby to bolo aj u vas tak, nas dovtedy bez prsnika nezaspal, uspavanie trvalo aj hodinu, no proste si to vychutnaval a potom prisiel ten spravny vek kedy pochopil vysvetlene a slo to. ten vek je u kazdeho iny, ale ja na tvojom mieste by som sa netrapila s oducanim.
len vysvetluj, ze sa mina mliecko, casto to opakuj, nech chape, ze coskoro uz nebude. potom pride den kedy proste bude len s tatom a ten si poradi, neboj.

ak ma byt u vas cirkus, ked budes prec, tak bude aj teraz pri oducani, kedze vie, ze si po ruke......ale uz si na po nociach natrapila dost. ak cirkus nema byt, znamena, ze mala dozrela a pochopi teraz vysvetlovanie o minani sa mliecka a tatko vymysli uzasne rozpravky na uspavanie, tak to bude totalna pohoda. takze by som to nechala tak, neoducala, len ysvetlovala, ze uz coskoro nebude - len moj nazor a skusenost, uvidis sama ako bude

katkav
8. apr 2012

podla mna musi byt mamicka na 200 percent rozhodnuta, ze nadisiel ten spravny cas, rozlucit sa s kojenim. Ja nekojim 20 dni a maly si zvykol relativne rychlo, ozaj som sa toho hrozila, ze ako to zvladne, lebo bol ozaj zavislak, on by sa kojil hadam aj do piatich rokov, ale ozaj to uz bolo iba o tom, ze ma chce pri sebe citit. Takze ked mal presne 31 mesiacov, tak som si povedala a dost, uz sme dost velki, uz som sa chcela ozaj vyspat, aj potrebujem kvoli zdraviu schudnut, vsak papa vsetko mozne, tak to zvladneme aj my. Prvu noc dostal este vecer pit, v noci som ho utisila iba tym, ze som si ho privinula a hladkala ho. Na prsnik som si po kojeni dala citron aj ocot. Lenze rano ho ta citronova chut ani octova vona nejak nezastavili, tak sme si dali este jedno kolo. Vecer chcel mliecko tiez, ale ja som si natrela horcicu a ukazala mu, ze mam bobo, lenze on ho len pohladkal a chcel pit, horcica nehorcica, tak som utekala do chladnicky a nasla wasabi. 😀 trosku som si dala na bradavku a ked to olizol, tak ho to stipalo, uz potom nechcel, tak sme si poplakali spolu a zaspinkal, v noci zase trosku plakal....o 2 dni to uz bolo lepsie, pred tym nez isiel spinkat som mu vzdy dala flasu s mlieckom, tu uz teraz ani nepotrebuje, proste sa zhasne a on do 5 minut spinka, prsicko uz nepotrebuje 😉 prespi celu noc, co je perfektne 😉 sem tam mi vyhrnie tricko, pohladka prsicko a povie fuj 😀 ja mu vzdy poviem, ano stipe 😀 uz sa pokazilo, uz neni 😉 ja som sa pokusala maleho odstavit od 18.tich mesiacov, aj to ked som videla ten plac, ked sme to skusali prvykrat, tak som si povedala, ze pockam, kym sa odstavi sam, to sa nestalo... ale ked pride ten spravny cas pre mamicku aj babatko, tak to zvladnu 😉

zvedavamt
8. apr 2012

@zvonkohra
dobry navod ako oducit dieta od nocneho krmenia som citala v knizke
http://www.ulozto.cz/xjfFpdg/kazde-dieta-sa-vie...
stahuje sa zadarmo v pdf
len treba pozriet celu,neviem v ktorej casti to bolo.
Doporucujem vsetkym rodicom,ktori chcu prespat v klude celu noc.

zvonkohra
autor
8. apr 2012

@silvialongo moja mi sme tiez skusali uz par krat hlavne noc ale plakala kedze ma ma ako cumlik...neviem aky nazor mas ty na homeopatika ale nasa od stvrtka berie a klop klop konecne spi normalne budi sa len 3-4x za noc na didu oproti tomu ze ju mala skoro nonstop v puse je to pohodicka..... 🙂
@mamutka dakujem ti za radu tak ja jej vravim ze maminka pojde o mesiac prec a berie aj didku kedze je uz velka potrebuje male mimi mliecko tak mamka ide odniest miminku....ona mi pritom povie ze dobre ze je uz velka slecna ale pride vecer a mama diduuuuu,cize ja verim ze ked odidem bude statocna 🙂
@katkav co tak citam tak vidim ze vsetko sa da 🙂

silvialongo
8. apr 2012

@zvonkohra a aké homeopatiká máte?

zvonkohra
autor
9. apr 2012

@silvialongo pulsatilla 15ch

silvialongo
9. apr 2012

@zvedavamt výborné čítanie, páči sa mi to. Niečo z toho vyskúšame!

zvedavamt
9. apr 2012

@silvialongo
tak to ma teši, že to ešte niekomu pomohlo
🙂