Moje dieťa kojila cudzia žena
ahojte, zhruba pred dvomi týždňami sa mi narodil synček, počas vizity mi doktorka zistila, že sa mi uvolnil jeden steh na šití po nástrihu, tak sa rozhodla to hned opraviť, vraj to bude chvilka. Kedže malý bol práve nakojený a tvrdo spal (lebo mal novorodeneckú žltačku) rozhodla som sa nechať ho na izbe, s tým že spoluležiace som poprosila, aby mi ho postražili a ked´by sa náhodou rozplakal, aby ho utíšili. keby som vedela čo sa stane určite ho tam nenechám. To šitie sa nejako pretiahlo na vyše pol hodinu a keď som sa vratila vytrápená na izbu, zbadala som otrasnú vec. jedna z mamičiek kojila moje dieťa, bolo to pre mna ako nôž do srdca, mala som sto chutí jej vynadať, že čo si to dovoľuje, no akurát tam pri nej bola laktačná poradkyňa a ja som sa akosi ovladla a dusila to v sebe, po jej odchode som to už nerozpitvávala hoci ma to strašne trápilo a ešte stále trápi, nechapem prečo to urobila, ved ja som mala dost mliečka....velmi sa bojim, aby malý od nej nechytil nejakú chorobu...máte s tým niektorá skúsenosti?
Inak baby co pisete o sestrickach ktore sa maju starat o babo kym ste u dr..to kde ste rodili?? lebo tam co som rodila som radsej nechala malu na izbe so spolubyvajucou nez so sestrami. Tie svihli dieta do izby kde uz revalo 10deti a zvysoka na tie deti .... Max im svihli um ako mojej a to bola napapana a potom grcala o 106. Zurila som
@zuju2 no, najlepsie je ked mamicka vie,ze jej dieta je krmene v jej nepritomnosti..nechapem to v slovenskych porodnicach je personal taky iniciativny,ze ked dieta zaplace, hned ho krmia, ak tam nie je matka?a nechapem naco prikrmovat zdrave dieta ak matka koji aj tak do 3.dna ma len kolostrum,v kolostre je vsetko co potrebuje, energia, vitaminy,mineralne latky, tuky,cukry, bielkoviny, imunoglobuliny atd, hej v priemere sa tvori 30 ml denne, ale dieta je tak nasate vodou , ma take dobre zasoby,ze po porode ich potrebuje tak ci tak vylucit..to je to 10% schudnutie na 5 den...ak nadmerne nekrici od hladu,teda ze neprijalo ani kolostrum, tj ma zly saci reflex,alebo zle prilozene...to je ine.,..ale automaticke dokrmovanie....☹
@sissy27 jasne, beham po ulici a trham matkam deti z kocikov ze im ich idem nakojit 😉 moj prispevok ber cisto ako otazku zo zvedavosti - co konkretne mamickam na tom vadi, ze ina zena nakoji dieta... nikoho neodsudzujem, ani nechvalim.
Teraz je trend ze sa vsetci idu vracat k prirode, ziadne polotovary, podme doma piect chleba, mutit maslo, sliepocky chovat v zahradke, namiesto ockovania vitamin C v mega davkach, hura bio, eko a co ja viem co, porod bez epiduralu, nastrihu, klystiru, najlepsie doma s babicou... a zrazu aj ked samozvana"dojka" nadojci dieta, tak je to katastrofa a podme ju ukamenovat....
Ja si myslim že ked plakalo a dokonca ked tam bola ta laktačna ako pišeš možno jej ta povedala nech mu da.Ja osobne by som to bez suhlasu mamičky nespravila ale určite lepšie ako keby ti ho zobrali a dali flašu.Ja som ležala na izbe s mamoškou a nemala som mlieko tak mi dceru nakojila nemali sme problem.A sestra zase nechala raz svoju dceru u nas a dala som jej
@masinka takto... v nemocnici (a nie len tam) by som si nedovolila ani len požičať časopis od spolupacientky bez opýtania a nie ešte čokoľvek robiť s jej dieťaťom, ak nejde o záchranu života (čo v tomto prípade určite nešlo)... to je celý problém, takéto veci sa jednoducho nerobia bez vedomia druhej strany... či akože ty by si nemala problém s tým, keby si niekto cudzí robí s tvojím dieťaťom čo chce??
@masinka dojcenie, nie kojenie, je o vytvarani puta, nielen o krmeni.
Nikto nema pravo brat druhemu cloveku jeho sposob prezivania. Ak to vymyslenu maminu v tomto vymyslenom pribehu zaskocilo, mala na to plne pravo. Ma moznost to spracovat roznymi technikami. Nevyjadrujem sa k spravnosti alebo nespravnosti jej potencialnych reakcii a pocitov, len k tomu ze ma pravo citit nieco inak ako napr.ty. Priklad zo sexom a darovanim spermii bol samozrejme obrazny, mal vyjadrit ze zalezi aj na sposobe a forme, a dokonca to moze byt absolutne nepripustne len z hladiska sposobu co by inak bolo prijatelne az ziadane. Tu nenastala situacia zeby dieta zomieralo od hladu, zeby bol niekto nuteny pod nejakou hrozbou dojcit, situacia nebola prinosom pre dieta ani jeho matku. Nezda sa mi spravne ze by niekto bez mojho vedomia a zvolenia- som za dieta plne zodpovedna- robil s nim cokolvek co je proti mojej voli a mojmu presvedceniu. Je rozdiel nieco robit so suhlasom a vedomim a ine proti suhlasu a bez vedomia.
Ahoj, myslim ze zdravotne tvojmu malinkemu nehrozi nic, skor je to tvoj emocionalny problem.... Keby som aj ja videla, ako cudzia zena krmi moje malinke bez povolenia, tiez by mi to nebolo jedno 🙄 Lenze ty si nechala dietatko tej cudzej zene postrazit... mohla si ho dat sestrickam, alebo si odsat mliecko pre pripad, ze bude plackat. Ja osobne som chodila na WC alebo do sprchy vtedy ked mala spala a to na ultrarychlo... Inak moja mama tiez kojila cudzie dieta v porodnici, ale so suhlasom matky samozrejme...a o par rokov sa z neho vyklul moj spoluziak 😀
@zuzkat1 ... ano, skoda ze porodnice nezamestnavaju tolko sestier kolko je babatiek na oddeleni, popripade ked sa narodia trojcata tak prijmu dalsie.... aby kazda sestra cicikala dietatko na rukach a neplakalo. A ked sa pojde zaroven rodit tak tam dalsie sestry... je normalne, ze deti placu a zaroven plakajuce pobudia tie spiace, takze tam maju koncert...a to ze grckaju je tiez normalne, kedze traviacku nemaju este tak super vyvinutu ako mas ty. Davam klobuk dole pred sestrami na tychto oddeleniach, aspon u nas v Piestanoch. Mozno treba skusit ist rodit do zahranicia 😉
to šitie sa dalo spraviť aj s dieťatkom na mamičke. K ostatnemu sa moc nevyjadrujem, mne by tiež vadilo, keby ina žena dojčila moje dieťa, ale tu ženu by som asi za to neodsudzovala, lebo zrejme si neuvedomovala dôsledky svojho konania.
No je to o prekroceni hranic intimity, o ktorom kojenie minimalne spolovice je.
Co ale mohlo byt neumyselne, ked to nejaka zena tak neciti, tak ani nevie pochopit co by na to druhej mohlo vadit. Bolo to treba vykomunikovat, aj ked nasledne a prejavit svoje dojmy a podla reakcii uvidiet je umysly. Mozno boli ciste a aj ked by to vadenie neodstranilo, aspon by to zmiernilo. Takto to vyznieva tak uzurpatorsko - buransky, ani bu ani mu od tej co kojila, neopytala sa, akoby nic.
Ked nie som dohonuta, isto by som cudzie dieta ktoreho mama si len niekam odbehla nekojila, ved mrncat ci plackat nemusi nutne z hladu a keby aj, asi by som skor koliskala ked uz...ale ked si len niekam na chvilu odbehne, aj ked torchu meska a nie sme vyslovene dohodnute, je to podla mna dost buranske a necitlive mysliet si automaticky ze to chce a schvaluje. Fakt to svedci minimlane o nedostatku emaptie tej druhej mamicky.
Verim ze v minulosti to mohlo byt ine, ze mohlo byt bezne ze aj cudzia zena kojila kazde dieta ktore to potrebovalo, aj ked si nemyslim ze by ani to bolo bezne, skor to bolo o dohode (dojka) a potom uz ano. Alebo v nejakej komunite kde sa vsetci poznaju a maju istym sposobom nadstandartne vztahy a zladene zivotne vzorce. To ale dnes neplati. Matka mikam neodisla, len si odskocila. Dieta nebolo opustene ani nic take.
Ano, bolo to nevhodne.
Taketo veci, ktore nam zavadia, ale neprejavime vcas, vedia dost dlho trcat v mysli, nie je take jendoduche vyhnat ich, nechat to tak. A beru tym padom energiu lebo tak nenapadne v pozadi to nasrdenie pretrvava. Ja by som si asi v takomto pripade snazila zohnat kontakt od nemocnice na taku mamicku pod nejakou zamienkou, myslim ze by nakoniec dali. A skontaktovat sa s nou a slusne vyjadrit ze sa ma to dotklo, ale ze som bola natolko zaskocena ze som nevedela zareagovat hned, ale ze aj s odstupom ma to trapi. Keby bola slusna, ospravedlni sa alebo nieco a to by mohlo pomoct vyventilovat ten pocit krivdy, ktory nech uz je opravneny ci nie, je realny a v tomto zmysle s nim treba pracovat.
@vevapeto citala si celu diskusiu ? to som reagovala na prirovnanie dojcenia cudzou zenou na oplodnenie cudzim muzom ....
@sissmiss sorry, ja ta nechcem urazit, aj ked teda to tvoje prirovnanie mi prislo trosku pritiahnute za vlasy.
Kojenie je samozrejme intimna vec, ale je to hlavne sposob , ktorym nakrmim svoje dieta.A tu intimitu si maminka moze vytvorit s babom aj ked ho krmi odstirekanym mlieckom, alebo v pripade ze nemoze kojit, tak aj s umelym. Ked sa budovanie vztahu dietata ma odvijat iba od bradavky v puse, tak potom sa necudujem, ze maminy, ktorym sa nepodarilo dojcit ma z toho depky ☹
Inak ked este neexistovalo umele oplodnenie, ako myslis ze bezdetne pary prichadzali k detom ?
moja svokra po porode bola v ohrozeni zivota..preto mm kojilo cele oddelenie. tu je zivy a zdravy. jasne je to ina situacia si bola prec len chvilu. a co ked jej ho povedala nakojit laktacna? osobne? tazko by som ja nakojila cudzie dieta. na prvorodicku som nemala ziadne problemy s kojenim mala sa prisala nadherne hned po porode a rada sa koji doteraz. ale aby som nakojila len tak cudzie dieta? asi len v krajnom pripade ked by mamicka bola mimo ako bola svokra.sustred sa na dieta a neries lebo bohuzial neporiesis a len ta z tych nazorov rozboli hlava 🙂
@zuzkat1 ved predsa si si mohla odstriekat mliecko a dat sestricke nech to davaju...Prva volba sestricky je vopchat do ust mlieko, ked babo place, hoci nemusi byt hladne....plac moze mat x pricin, sama vies. Ono je najlepsie mat dieta stale pri sebe, aj si ho kupat a vezmu ti ho len na vysetrenie. Ale vsade to tak nefunguje. A to ze deticky tam boli same by som neriesila, je predsa nezmysel aby stal pri nich jeden clovek a stale na ne pozeral. Ved ani ty nepozeras stale na dieta ked spi....
@sissmiss suhlasim ze nikto nema robit s mojim dietatom nic bez mojho suhlasu ..... v nasich porodniciach je , zial, uplne normalne, ze dietatu daju cumlik, UM z flase a pod... cim dojcenie (dakujem za opravu) dopredu odsudia na neuspech.....hlavne toto treba riesit - a hned na mieste, nie vypisovanim na fore (a aj preto som sa hned ako ma postavili po sekcii doplazila na sesternu a dieta som si zobrala k sebe na izbu).
@vevapeto najlepšie je ho sestre vôbec nedavať... Vlastne nikomu ho vôbec nedavať a brať si ho všade so sebou. Na WC ko isť rychlo kym spinka - to netrva dlhšie ako 3 minuty. Škoda, že za to ženy musia bojovať, aby všetky ošetrenia s novorodencom boli vykonavane v jej pritomnosti. Aj to šitie, o ktorom zakladatelka pisala sa dalo spraviť s dieťatkom na matke.... Ale to by už bola zas za pošahanu extremistku v očiach lekarov sestričiek. 😒
@veronikaba Myslim, ze z toho robis prilis velku vec. Ak ti to prekazalo, mala si to riesit uz v porodnici s laktacnou poradkynou, ktora, ako ja predpokladam, mozno navrhla tej mamicke, aby skusila dat tvojmu placucemu dietatku mliecko. Mozno je toto tvoje prve dietatko, si velmi uzkostliva (aj ja som bola 🙂 ), ale skutocne sa nejedna o ziadny obrovsky problem, z ktoreho by si mala mat traumu.
Mnohe za tymto konanim vidia sialenost, nechutnost, humus, drzost, neuctu a co ja viem co. Ale nestalo sa nic zle. Neobvykle, to ano, ale nic zle.
Predstav si, ze ta mamicka si to teraz cita tu na MK. Robila to s dobrym umyslom, ty si neprotestovala (aj ked v sebe si to dusila) a preto si nemohla domysliet, ze ti to tak velmi prekaza. Ako sa teraz moze citit ona? Ako nejaky uchylak alebo psychiatricky pacient? Tvojmu dietatku neublizila, ziadnu psychicku ani fyzicku traumu z toho mat nebude a verim, ze aj ty sa na to s odstupom casu budes vediet pozriet s nadhladom 😉
@vejula vid vyssie moj prispevok, sama som pisala, aby dietatko bolo vzdy s matkou....je to to najprirodzenejsie a najlepsie pre oboch. Tie vysetrenia neviem, je to len chvila co ti dieta odsonuju, odvazia...matka tam byt nemusi podla mna... a este som zabudla, tej flasi sa neda vyhnut, mlieko sa ti spusta na 2.-3. den po porobe a babo musi nieco jest....kolostrum mu nestaci, hlavne ked rodis v horucavach, tam musi byt adekvatny prisun tekutin....
@veronikaba kazda z nas to tazko predychava , pretoze je matkou , ja na tvojom mieste by som to tiez tazko niesla , nechapem ale preco nezavolali sestru ?? 😕
tak ale uz je to za tebou a vsetko je ok , drzim palce 😉
@vevapeto flaška vôbec nieje nutna... Dieťaťu to kolostrum stačí. Či čo si myslíš, že príroda je tak hlupa, že nadelí maTKE mlieko až na 3. den, pokial by dieťaťu nestačilo kolostrum? Mysliš, že príroda sa spoliehala na to, že ved tí ludia raz vymyslia flašky a tuto moju chybičku vyplnia? A čo robili matky a deti v časoch ked ešte neboli flašky a UM???? Samozrejme, že flaška nieje nutnosť, je to len mytus, ktorým sa pletu mamičky a často kvôli nemu vznikaju neskôr problémy pri dojčení.
@bambina78 Co by mohla cudzia mama chytit od dietata? Napriklad virus mononukleozy.. A to by bol este ten lepsi pripad.. Vela chorob ma dlhsiu inkubacnu dobu, takze to, ze dojciaca zena vyzera zdravo, nezarucuje, ze v sebe nema uz nejake svinstvo. A nemusi o tom vobec vediet.
Spominali ste darcovstvo spermii. Pri darcovstve v Cechach muz daruje spermie a absolvuje zdravotne testy. Spermie zamrazia. O pol roka /!/ zdravotne testy zopakuje znovu a az sa vtedy ukaze, ze je zdravy, spermie pouziju. Ide o to, aby nebol nikto nakazeny, kym je darca v inkubacnej dobe, krvne testy su falosne negativne a darca bez priznakov.

@kaara1980 no, akurat som to dopisala, presne sme sa v uvahe zhodli. 😉