Môžem dojčiť po celkovej anestéze?
Ahojte nemáte niekto skúsenosť/info ako to je s kojením po cel.anestéze? Idem na zuby cca 3 hoďky uspatia. A povedali mi že 36 čo mi pride veľa a hlavne na noc, idem ráno na 8 tak ma napadlo čo sa stane ak by som aspoň na noc kojila…samozrejme spravím všetko aby maly spal inak ponúknem fľašku ale ak by bolo najhoršie…
Toto ti povie konkretny anesteziolog podla konkretnych liekov,ktore dostanes pri operacii.
ja som bola uspata tiez na cca 3hod a nemohla som kojit.. okrem narkozy dostanes aj ine lieky, proti bolesti, na zrazanie krvy atd. a to vsetko ide aj do mlieka, kojit sa naozaj nemoze neklamali ti 😄 36h je taky bezpecny cas kedy znovu kojit.. ja som neriskovala
Mňa uspali o 7 ráno, keď som sa zobudila odstriekala som si mlieko, prvý krát som kojila o 18 večer. Ja som mala ale kratší zákrok.
Ano cca 8-10 hodin nesmies, je dobre to mlieko nejak odsat/ vytlacit a potom uz zase mozes.
Teda zalezi aky dlhy zakrok, ine je 15 min a ine je 3 hod
ja som bola uspata tiez na cca 3hod a nemohla som kojit.. okrem narkozy dostanes aj ine lieky, proti bolesti, na zrazanie krvy atd. a to vsetko ide aj do mlieka, kojit sa naozaj nemoze neklamali ti 😄 36h je taky bezpecny cas kedy znovu kojit.. ja som neriskovala
@kvetinka103 ja nikde neuvádzam že to nedodržím a podobne iba som na mk čítala rôzne diskusie, opýtala som sa iba
Absolutne NEMUSIS mlieko odsavat a vylievat, mozes pokojne dojcit aj hned po zobudeni 🙏 uz prestanme mamicky strasit a deti trapit nespravnymi informaciami o celkovej narkoze.
Ide aj o to koho sa pýtaš. Mne povedal anestéziológ ze kľudne takmer hned - aj keď výrobcovia liekov sa chránia a zakazujú dojcenie niekoľko hodín. Vysvetľoval mi ze ten rozpad tej látky je rýchly a po pár hodinách nech nadojcim . Dojcila som asi 4-5 h po. Ale určite sa pýtaj lekára, dvoch ....
Tak baby pýtala som sa PEDIATRA, ten odporúčil 24hod. a aj keby dojčím po hoďke malý max môže byť oťapený a ani to nie. Ale je to odpoveď premňa, celková narkoza u zubára na kazy kazdy zakrok je iny.🩵
Ide aj o to koho sa pýtaš. Mne povedal anestéziológ ze kľudne takmer hned - aj keď výrobcovia liekov sa chránia a zakazujú dojcenie niekoľko hodín. Vysvetľoval mi ze ten rozpad tej látky je rýchly a po pár hodinách nech nadojcim . Dojcila som asi 4-5 h po. Ale určite sa pýtaj lekára, dvoch ....
@cecilia29 lenze vyrobcovia liekov nerobia studie, oni sa len ochrania formulkou ako sa dojcit nema, tak je to skoro pri vsetkych liekoch, aj pri obycajnom ibuprofene, ktory je ale plne bezpecny pocas dojcenia. Pribalovy letak je to posledne, kde sa taketo informacie maju hladat - bohuzial. A bohuzial vacsina lekarov, lekarnikov a inych zdravotnikov prave tam informacie hlada. Pritom relevantne info sa da najst lavou zadnou v na to urcenych databazach ako e-lactancia a lactmed 🙂 len by to museli lekari vediet alebo sa o to zaujimat. Ale jednoduchsie je povedat, ze sa dojcit nema a neriesit…
Guideline on anaesthesia and sedation in breastfeeding women 2020
Guideline from the Association of Anaesthetists
J. Mitchell, W. Jones, E. Winkley, S. M. Kinsella
First published: 01 August 2020 https://doi.org/10.1111/anae.15179Citations: 45
This is a consensus document produced by members of a Working Party established by the Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland. It has been seen and approved by the Board of Directors of the Association of Anaesthetists. It has been endorsed by the Royal College of Midwives and the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, and supported by the Obstetric Anaesthetists’ Association and the Royal College of Anaesthetists.
SectionsPDFTools Share
Summary
Breastfeeding has many health benefits for the mother and infant. Women who are breastfeeding may require anaesthesia or sedation. Concerns regarding the passage of drugs into breast milk may lead to inconsistent advice from professionals. This can sometimes result in the interruption of feeding for 24 hours or longer after anaesthesia, or expressing and discarding (‘pumping and dumping’) breast milk; this may contribute to early cessation of breastfeeding. However, there are data regarding the transfer of most anaesthetic drugs into breast milk. We advise that breastfeeding is acceptable to continue after anaesthesia and should be supported as soon as the woman is alert and able to feed, without the need to discard breast milk. We provide evidence-based information on the pharmacokinetics of drugs commonly used during anaesthesia so that professionals can undertake a risk-benefit discussion with the woman. We advise the development of local policies that aid logistical planning and guide staff to facilitate breastfeeding during the woman’s hospital stay. To be continued ...
@anavixy asi ludia co sa tomu venuju, a ja sa toho nezastavam ale azdaj keby domna natlakuju neviem co nezabijem si dieta cize aspon cas priblizny urcite dodrzim po prebudeni
@ancusiik 🤷🏻♀️ neviem co ti na to povedat, ja som z fachu, ale nepoznas ma, takze radsej veris niekomu, koho poznas trochu viac, aj ked ti dava skodlive rady, to je pochopitelne… len je skoda, ze napriek tomu, ze si vies relevantne info od neanonymnych odbornikov dohladat aj sama uplne jednoducho (dokonca ti sem ina baba aj skopirovala uryvok z guidelines anesteziologov!), tak radsej budes slepo verit niekomu, kto zjavne nema zaujem o osviezovanie vedomosti a informacii. Samozrejme, urob ako myslis, nech ti zakrok dobre dopadne 🙂
@ancusiik 🤷🏻♀️ neviem co ti na to povedat, ja som z fachu, ale nepoznas ma, takze radsej veris niekomu, koho poznas trochu viac, aj ked ti dava skodlive rady, to je pochopitelne… len je skoda, ze napriek tomu, ze si vies relevantne info od neanonymnych odbornikov dohladat aj sama uplne jednoducho (dokonca ti sem ina baba aj skopirovala uryvok z guidelines anesteziologov!), tak radsej budes slepo verit niekomu, kto zjavne nema zaujem o osviezovanie vedomosti a informacii. Samozrejme, urob ako myslis, nech ti zakrok dobre dopadne 🙂
@anavixy vyssie jedna mama pisala ze chodi do prace a dojci, keby idem niekam na pol dna lebo musim co napises? Nejdem sa hadat ale to nekojenie ma nezabije ja som sa pytala kvoli noci cez ddn bude mat odsate moje mliecko
@anavixy vyssie jedna mama pisala ze chodi do prace a dojci, keby idem niekam na pol dna lebo musim co napises? Nejdem sa hadat ale to nekojenie ma nezabije ja som sa pytala kvoli noci cez ddn bude mat odsate moje mliecko
@ancusiik ja neriesim tvoje rozhodnutie, to je len a len na tebe. Ja riesim to, ze zdravotnici rozdavaju skodlive rady a mylne informacie a ludia im slepo doveruju. To, ze sa dieta jeden den nebude dojcit mu nijako neublizi a mozno neovplyvni dojcenie ani tvorbu mm (ak budes odsavat), ale je to zbytocne. A niektorym detom/mamam to uskodit aj moze.
@ancusiik ja neriesim tvoje rozhodnutie, to je len a len na tebe. Ja riesim to, ze zdravotnici rozdavaju skodlive rady a mylne informacie a ludia im slepo doveruju. To, ze sa dieta jeden den nebude dojcit mu nijako neublizi a mozno neovplyvni dojcenie ani tvorbu mm (ak budes odsavat), ale je to zbytocne. A niektorym detom/mamam to uskodit aj moze.
@anavixy no ano neviem kto sk neppznam ta cize prepac budem sa riadit sebou asi hlavne
Mne po zakroku kazali 2x po sebe prsia vyprazdnit a mlieko vyliat.na 3x uz som mlieko davala. Dali mi vela tekutin aj inguziu aby to islo rychlejsie a lieky uz potom take ktore mozu aj dojciace.dcerka mala 7 tyzdnov.tak asponn na 3 krmenia by si mala byt zasobena
Mne po zakroku kazali 2x po sebe prsia vyprazdnit a mlieko vyliat.na 3x uz som mlieko davala. Dali mi vela tekutin aj inguziu aby to islo rychlejsie a lieky uz potom take ktore mozu aj dojciace.dcerka mala 7 tyzdnov.tak asponn na 3 krmenia by si mala byt zasobena
@saxana000 to ano ale kazdy zakrok je iny a pri kazdom sa davaju ine veci lieky sposob uspania

@ancusiik ja som si mala asi jeden den odsavat a vylievat. Mne robili zlcnik a pruh, vo stvrtok ma operovali, v sobotu na obed som uz dojcila dceru.