icon

Môžem počas dojčenia jesť musli tyčinky?

nikuska1846
5. sep 2018
Strana
z2
ujaju
5. sep 2018

prečo by si nemohla?

beky1813
5. sep 2018

😮 rozmyslam, co je na musli tycinkach tale zle, ze ich nemoze jest dojciaca matka

myskahryzka
5. sep 2018

Pokial neobsahuje pol kila cokolady, tak kludne mozes. Je to to iste, ako keby si si dala akukolvek inu sladkost. Casom a skusenostami uvidis najlepsie co mozes jest a co nie. Aj babatka su kazde ine. Co jednemu nevadi, druhemu moze robit velke problemy.

marion09
5. sep 2018

kludne mozes

stratenanajdena
5. sep 2018

Choď nato jednoduchou vylučovacou metódou. Môžeš aj s kakaovou polevou, pokiaľ tyčinka neobsahuje sójový lecitín. Lebo ten v kombinácii s kakaom spôsobuje, že sa bábätko vyhádže.
Z ovocia môžeš všetky tuzemské okrem jahôd a zasa z cudzokrajných môžeš iba banány.
A ešte med nie, aj do troch rokov dieťaťa.
Nič iné si nemyslím, že by v musli tyčinkách mohlo byť, čo by bolo alergénom.

marion09
5. sep 2018

@stratenanajdena praveze cim skor pride dieta do "styku" s tzv,alergenmi tym skor si na nich vytvori imunitu.ja som dojcila do 18mesiacov a jedla som vsetko zaradom ale s mierou.

stratenanajdena
5. sep 2018

@marion09 mne sa dva dni po prvom pôrode vyhádzalo dieťatko. Nevedela som ešte vtedy, čo a ako, a návšteva mi doniesla tyčinku kit - kat. Ja som si dala JEDNU jedinú kocku. Dieťatko sa mi neskôr po dojčení vyhádzalo. Keď prišiel uznávaný doktor na vizitu, pozrel na dieťatko, potom na mňa a spýtal sa ma: "Vy ste jedli čokoládu?" a ja som bola v šoku, odkiaľ to vie.
Neskôr mal prednášku pre mamičky o tom, čo a kedy môžu mamičky jesť počas dojčenia. Všetko som si zapísala. A keď som šla o rok rodiť znova, znova som si sadla na tú prednášku a zopakovala si to 🙂
Ak by to bolo jedno a nemalo by to žiaden vplyv, tak by sme novorodencov mohli kŕmiť hocičím rozmixovaným. Nemajú tak ešte vyvinutý tráviaci trakt, aby zniesol takú záťaž a naraz.
Verím tomu, že postupné zaraďovanie potravín v správnom čase má svoj zmysel.
No aj sám doktor povedal, že treba skúšať (nie alergény, ale napr zelenina, ktorá nafukuje alebo také paradajky že môžu vyštípať bábätko). Že každého nafukuje niečo iné. Ale to už je iná téma.
Prípadne ak som niečo zjedla, a bábätko sa z toho nevyhádzalo, tak som si to dávala ďalej.

beky1813
5. sep 2018

@stratenanajdena vsetko je individualne a zalezi od dietata, moja sa napr.z cokolady nevyhadzala, ani jedna, prvej vadil len paradajkovy pretlak, ked som zjedla, druhej nic. Cize ziadny zoznam vhodnych 0otravin neexistuje, kedze kazde dieta je ine

stratenanajdena
5. sep 2018

@beky1813 ten zoznam existuje a má svoje opodstatnenie. Súhlasím s Tebou, že každé dieťa reaguje inak a potraviny jednoducho treba skúšať.

ludka140281
5. sep 2018

@nikuska1846 ja mam 5 mesačnu dcerku,dojčím a jem ich od narodenia,,už po mesiaci som si dala,brokolicu,kukuricu a dcerke nič nebolo,,,možeš všetko,ale do 6 mesiaca by som z mierou jedla,,,a sleduj,či to dietatu nesposobuje bolesti bruška,teda či velmi neplače..kludne si všetko po troške daj

lindusss2016
5. sep 2018

@stratenanajdena ale za to, ze tvoj novorodenec sa z cokolady vyhadzal, neznamena to, ze tak zareaguje kazde dieta. Takze zoznam opodstatnenie naozaj nema, kedze dieta moze zareagovat na hocijaku potravinu, ktora na nom ani nie je. A ze matka je vsetko a cez materske mlieko to prijima aj babatko je obrovsky rozdiel, ako mu dat pomixovanu stravu, to sa predsa porovnavat neda. Kojim 2,5 roka vkuse a uz druhe dieta, jem vsetko, ale s mierou, dokonca j vino si obcas dam a nikdy nic nebolo. O cokolade sa ani neda povedat, ze ju jem s mierou, tej si davam, kolko je 😂 a autorka nepise, ze ma doma pardnoveho novorodenca

stratenanajdena
5. sep 2018

@lindusss2016 nie len môj novorodenec sa vyhádzal, je to odpozorované a zrejme vychádzal pán docent (mimochodom veľmi skúsený) z nejakých reálnych štatistík a pozorovaní. Nikto Ti nedá záruku, z čoho sa kto kedy vyhádže alebo nevyhádže. Veď som písala, že každé dieťa môže reagovať inak. Je dobré čítať všetko 🙂
Ten zoznam stravovania sa je dlhý, aj s vysvetleniami, čo ako a prečo, ja som napísala len to, čo sa týkalo témy - musli tyčiniek. Som rada, že Tvoje bábätko reaguje dobre na potravu, alergickú reakciu neprajem nikomu (teraz sme ju riešili u násťročného, nezistili mu pôvod).
Víno je podľa mňa absolútne nevhodné ako pre dieťa v mlieku v stopovom množstve, tak v akomkoľvek pre dospelých. Je to vec životosprávy.

romiada
5. sep 2018

@beky1813 presne...moj pripad...malá v 8mes.vyhadzana-kozna mi kazala pisat co zje mala a co ja (bola prikrmovana a ja som ju dojcila) a aj tak sme na nic neprisli. Akurat co jen predpisala mast s kortikoidmi!!!! ...pri synovi som od 4mesiaca "žrala už rad radom všetko" a ten nemal jedinu vyražku. Zavisi fakt od toho co dostane babo "do vienka"

vanesanova
5. sep 2018

Pre pana to fakt???? Musli tycinky? Si robite srandu? To si fakt niekto mysli ze clovek co dojci dva roky ako ja sa kvoli tomu vzda vsetkeho? To by som uz davno nekojila ja som prvy pol rok nepila alkohol kavu s kofeinom a kolove napoje tot vsio inak uplne vsetko uz si dam aj pivo aj dve kavy aj kolu aj ceresne slivky kapustu hrach vsetko... A na opak u mna sa dojcenim zdvihla spotreba sladkeho vseho druhu asi o tisic percent vsak ma celu maly vyciciava keby som mala existovat bez cukru alkoholu kavy dva roky ked vobec nespim kde by som pre boha brala energiu z ryze a chleba? Asi tazko

lindusss2016
6. sep 2018

@stratenanajdena ano, vec zivotospravy. Nevidim nic nevhodne na obcasnom pohati vina pre dospeleho a pre dieta v mlieku je to mnozstvo tak stopove, ze na neho nema absolutne ziaden vplyv. Ked sa takto chces pozerat na zivotospravu, to by si podla teba potom dojciaca matka nemohla dat ani sunku alebo udeny syr, lebo to su omnoho nezdravsie potraviny ako vino.
Ja nepopieram, ze z cokolady sa nejaki novorodenci vyhadzat mozu, ale autorka v prispevku neozrejmila, ci sa jedna o niekolkodnove alebo niekolkomesacne dieta

nikuska1846
autor
6. sep 2018

@stratenanajdena ako. Paradajky vystipat bábätko

nikuska1846
autor
6. sep 2018

Mala bude mať teraz nedeľu 2 týždne

nikuska1846
autor
6. sep 2018

A také ze sójový rez, ta sladkosť? Lebo všade inak píšu na sójove veci, pri dojčení

majusska202
6. sep 2018

Ja som mála pri sebe laktacnu a ta mi povedala ze môžem jesť všetko hlavne mam jest nato načo mam chuť pretože to mi možno chyba v mlieku... Ja som sa nikdy ani raz pri malom neobmedzila jedla som totálne všetko aj všetky alergenne veci.

ankare
6. sep 2018

Jedz vsetko, na co mas chut. S mierou.

nikuska1846
autor
6. sep 2018

@ankare ďakujem 🙂 ja sa bojím

stratenanajdena
6. sep 2018

@nikuska1846 že mu paradajky môžu (ale aj nemusia) vyštípať na zadočku. Každému môže alebo nemusí sadnúť niečo iné, treba vyskúšať. Ale toto nám tiež vtedy v pôrodnici spomínal dr.

stratenanajdena
6. sep 2018

@nikuska1846 sójový lecitín v kombinácii s kakaom sa nemá jesť. samotný sójový lecitín máš v podstate všade, mne sa po čokine deti vyhadzovali, no napr. po kávenkách nie. Je dobré čítať zloženia 🙂

nikuska1846
autor
7. sep 2018

@stratenanajdena ja myslím sójový rez len tak. Čistý bez všetkého

bodka13
8. sep 2018

Ja som taká rada, že keď moje deti boli malé bol internet v začiatkoch a nemala ho bežne každá domácnosť.... používali sme zdravý rozum, počúvali rady mám a babičiek a najmä riadili sa pocitmi a inštinktom

zuzuliennka1
8. sep 2018

@nikuska1846 ja mam 9mes. syna, dojcim a jedine, na co som si este netrufla, je prave sojovy rez a jahody.... povedala som si, ze to riskovat nebudem, tieto konkretne veci vydrzim ten rok nejest a potom si dam....zatial sa mi to 9mes. dari 😊 ale ine mamicky davaju aj 7mes. detom jahody dokonca do prikrmov, je to len a len na tebe a tvojich pocitoch...soja je podla mna dost alergen, jahody tiez, tak som si povedala, ze pockam....inak jem vsetko, aj pijem kavu, sem tam aj trosku rumu 😊s mierou

marylynn
8. sep 2018

@nikuska1846 mozes všetko co nerobi problem tebe. Ak by to robilo malemu zle, tak si to predsa odsledujes. Vylucit preventívne všetko je nezmysel 🙂

evittam
8. sep 2018

@stratenanajdena Zaujimave. Ale len velka teoria. Ja som jedla ci uz pocas tehotenstva tak aj pocas dojčenia vsetko (zo zaciatku som si davala pozor na kyslu kapustu a strukoviny) co aj predtym a obe moje deti sa ani raz nevyhadzali ani nemali iné problémy. Ani nie sú alergici,nic. Jedla som jahody,med, vsetko co spominas. Kazda matka príde na to sama ci jej bábätku nieco skodi alebo vobec nie.
Cize uplny súhlas s @beky1813. Btw.akoze a čo že to povedal "aj lekar"? Ked ti lekár povie,ze mas dieta poldna držať dolehlavou na nejakej prednáške a ze je to tak super tak to spravíš? Ja som nebola na žiadnej prednaske ohľadom dojčenia a čuduj sa svete obe moje deti su zdrave a šťastné a jedla som ako pisem.

evittam
8. sep 2018

@stratenanajdena Prepac, ale dokazes sa ty vôbec vy...bez nejakého Dr. a opodstatnených zoznamov co kedy kde a ako mozes? A štatistík od docentov nevynímajúc....

sticker
evittam
8. sep 2018

@nikuska1846 Jedz co ti chuti a prestan čítať dobre mienene rady od premotivovanych matiek na MK.😉 Urobíš najlepšie co môžeš. A užívaj si dojčenie a drobca.

Strana
z2