icon

Nervozita pri dojčení - ako dlho to bude ešte trvať?

mamicka2405
2. jan 2020

Ahojte ženy, prosím poraďte. Viem, že tu už bola podobná diskusia, ale chcela by som aktuálne skúsenosti. Takže moja malička sa už nejaký čas hnevá na prsníku, nejaký čas saje a potom už začne byť nervózna, sa to zhoršuje postupom dňa. Mlieka myslím mam dost, užívam aj bylinky na zvýšenie tvorby. Mate podobne skúsenosti? Ako dlho to trvalo, čo vám pomohlo? Ja skúšam vsetko možné, ale je ťažke. Večer už je úplne nervózna a nevie zaspať a ci chcem ci nie musím jej dat cumlík na ukludnenie, nedokrmujem. Včera som jej skúšala dat odsate mlieko cez lyžičku ale tiež plakala. Prosím poraďte.
Ďakujem

Strana
z2
smejko25
2. jan 2020

Mne sa tak malá znervozňovala po narodení nakoľko sa narodila väčsia a nemala som ešte uplne rozbehnute mlieko 🙂 Ale postupom času sa sama ukludnila a pekne sa prisava teraz 🙂 Podľa mňa je to len o čase a trpezlivosti 🙂 Hlavne nebuď ty nervozna lebo babätko citi nervozitu 🙂 A skús aj meniť polohy možno jej nevyhovuje

pininka1
2. jan 2020

Mne sa tak malý znervoznoval keď mal 5 mesiacov a skončilo to žiaľ ukončením dojčenia, lebo nakoniec už nechcel prsnik ani vidieť a odtlacal má rukami. Skúšala som všetko možné, mlieka som mala pre celé mesto, islo mu samé, ale nechcel. Dosť som sa naplakala, ale už som to nezvratila

marlenka222
2. jan 2020

@mamicka2405 no jediná rada- trápiš dieťa hladom. Je fajn že chces aby sa ti mlieko rozbehlo ale ratas medzičasom že to nebude za hodinu a tvoje dieťa bude zo dňa na deň viac hladné a nervózne? A čo je to za systém cez lyžičku? To ako mlieko ktoré bolo odsate a stalo v niečom si ani neohriala a dala rovno cez lyžičku dieťaťu? Ty si to malej liala do úst? Takýmto štýlom ju prinajlepšom ešte aj zalejes. Skúšať kadečo namiesto jednej dobrej fľaše s minimálnym prietokom/ prípadne podľa zatiaľ malej vybrať + 1 krabica mlieka ti spraví až tak veľa v rozpočte? Máme v rodine jednu zlatú mamičku ktorá rovnako ako ty čakala kým sa jej spustí mlieko 3 mesiace. Dieťa dnes chodí na neurológiu koli nevyvinutosti (mozgu, tela, je pozadu, trpaslicieho vzrastu) nie nadarmo mali starí ľudia rovnicu keď nie je nasýtené telo, ani mozog sa nenaje. Moja rada znie- nečakaj, prvá lekáreň, 1 fľaša, 1 krabica nlieka. Ak sa tebe rozbehne mlieko po x dňoch, týždňoch, mesiacoch trápenia, vrátiš sa k dojčeniu. Ak nie, budeš vedieť že si pre svoje dieťa urobila všetko.

habibim
2. jan 2020

Ak si myslíš, že mlieka máš dosť, skus zmenijt polohu dieťatka pri dojčení... Mne malý krásne pije mliečko z ľavého prsníka a z pravého tak ako tvoje, niekedy nechce, niekedy odtahuje rukami, ale keď ho zmením z iného uhla aby pil z p r aveho tak ťahá až až... Možno sa mu len zmenšil tok mliečka a potom je nervózne.. Držím palce

luba41
2. jan 2020

@mamicka2405 štrajk z dôvodu nesprávneho dojčenia ..ak chceš rady, nájdi si tu na MK skupinu Laktačná poradna..

evittam
2. jan 2020

Suhlas s
@marlenka222
@mamicka2405
Pravdepodobne je dieťa hladné. Ja som syna plne dojcila. Pri dcerke som mala menej mlieka a tak som ju dokrmovala-cca 1x za den proste po nadojceni bola este hladná tak dostala flasu. Vsetko bolo aj je v poriadku. Dojcila som kym sa sama neodstavila. Spokojne dieta=spokojná matka.

777januska777
2. jan 2020

@marlenka222 nesúhlasím, prepáč to sa akože má vzdať len tak? Mlieko sa spustí hneď, prvorodička do 5 dní, ak je však dieťa zle prisate alebo má zlu polohu, mlieka nebude tak moc. A ak začne riešiť veci s fľaškou a prikrmovanin to mlieko sa jej nemusí vôbec nikdy poriadne spustiť. No to by teda dopadla.
@mamicka2405 tebe odporúčam prehodnotiť dojciacu polohu, pravdepodobne je zle prisata alebo sa jej v tej polohe zle pije. Ja som vyskúšala všetky možné polohy a nakoniec sme mali 2 polohy v ktorých to bolo ok. Lebo nie každá poloha je pre každé dieťa ok. A hlavne nepočúvaj baby čo ti radia hlúposti o fľaške a podobné veci.

evittam
2. jan 2020

@777januska777 A ako by dopadla? Ze da jest dieťaťu, ktoré je hladne? A nic nepíšeme o vzdávani ale o tom ze nakŕmi svoje dieťa, ktoré je hladne.
Tvoj nazor ti neberiem ale ako je pre teba hlúposť dať dieťaťu co potrebuje pre mna môže byt hlúposť pchať prázdny prsník hladnemu dieťaťu. A ano viem co je dojcenie a ako sa to robí-prveho syna som len dojcila. Proste sa môže stať to co som uz napísala a silou mocou dávať dieťaťu prázdny prsník ked reve od hladu len preto lebo ved musim dojcit je hlupost.

kate_cs
2. jan 2020

@mamicka2405 ja som mala toto iste, keď mal drobec 2 mesiace. Bol to laktačný štrajk. Pomohlo mi počas dojčenia byt na fitlopte a pohojdávať sa, alebo jednoducho len chodiť. To zabralo vždy. Možno to znie šibnuto, ale ja som chcela skúsiť všetko, predtým než to vzdám. Trvalo to asi mesiac a prešlo to samé. Teraz má 14 mesiacov a stále ho kojím a nemal ani kvapku umelého mlieka. A samozrejme mi pomohla laktačná poradkyňa.
Veľa síl prajem 🙂

777januska777
2. jan 2020

@evittam no veď ale treba riešiť príčinu a nie hneď sa uberať ľahšou cestou, samozrejme, že je hladné, lenže to je vina polohy alebo zlého prisatia, autorka chce dojčiť a práve preto, ak bude dávať umelé, tak dojčiť poriadne nebude nikdy. Ak by autorka nechcela dojčiť, tak fajn nech dáva aj fľašu, ale hnevajú ma také názory, ktoré sa jej snažia nanútiť silou mocou fľašu. Ja som si tiež prešla svojimi problémami pri dojčení a keďže syn bol menší, tak to bolo duplovane, každý sa ma snažil natlačiť na fľašu, ale ja som chcela silou mocou dojčiť a aj som dojčila, žiadne prikrmovanie nebolo a syn ukážkovo priberal.

marlenka222
2. jan 2020

@777januska777 ale momentálne je dieťa hladné. To že má snahu autorka riešiť situáciu a čakať kým sa jej mlieko spustí nemení nič na Tom že dieťa má nedostatok. Mlieko sa jej nepustí za deň
Aj 4 dní to môže trvať. Aj 2 týždne ako v mojom prípade a veru hladné dieťa 2 týždne je tak na zanedbanie starostlivosti a nie na ľahšiu cestu. No ak veru si nechodila ešte po lekároch s tým že takému malickemu dieťaťu dávali roztoky aby nebolo dehydrovane a aby malo prísun živín, tak len porád dobre autorke, nech počká. Dieťa nepočka, ono má momentálny stav ktorý nie je naplneny. Matka ho svojim spôsobom zanedbáva. Nedostava, čo pitrebuje. Snaha matky je super ale MOMENTÁLNE to riešiť neporiesi inak ako umelou výživou. Ja netvrdím keď sa jej mlieko spustí, nech ostane na umelej. Ale teraz potrebuje dieťa jesť

evittam
2. jan 2020

@777januska777 Ale samozrejme. Ja som tiez riesila ale proste bolo mlieka menej tak som zacala dokrmovat a nic hrozne sa nestalo a nic som nevzdala. Nebudem trapit dieta aj seba. A ano vyskusala som všetko. Len tieto rady ako za kazdu cenu len dojcit a trápiť dieta hladom je cez. To je všetko. To ze das 1x za den trochu UM neznamená ze nebudeš dojčiť. Moj syn pil aj vodu aj čaj od 2.tyzdna a nic sa nepokazilo. To len "dojcomafia" v 21.storoci strasi mamicky.

habibim
2. jan 2020

Ja som si pri jednom aj pri druhom dieťatku prešla zápal i prsníkov, bolesť pri pristátí a tahani až v palci na nohe, teploty cez 38, prsníky naliate ako balóny, sama som si ich vystriekacala do plienky, len aby som mohla dojčiť... A to všetko mesiac až dva cez bolesti s klobúčik i bez, ale nikdy som ani len nepomyslela, zeby som dala umelé, aj keď som ho mala pre prípad núdze kúpené doma, tak potom aj skončilo v kosi... Prvé som dojcila cez 2roky a druhe teraz už skoro 8m.
Ja som toho názoru že najprv treba všetko vyskúšať a až tak sa vybrať tou lahsou cestou... Dieťatko nikdy nebude také hladné, aby mu nestačilo to, čo maminka ma v prsníku, stačí len častejšie dávať alebo meniť polohy a ono si na niečo zvykne.. Niekedy treba len trpezlivosť a nejakú dobu..
Ak autorka nechce dojčiť, tak môže prejsť na UM, to je najľahšia varianta... Ale ak si povie, že sa nevzdá, držím prst hore🙂

habibim
2. jan 2020

@evittam ja napr.nepatrim medzi ,, dojcomafie" 😜😉 mne je to tak úplne jedno.. Dala som svoje skúsenosti a svoj uhol pohladu. A možno autorka vyskusa

777januska777
2. jan 2020

@evittam ja mám práveže skôr pocit opačný, nie že dojčiť za každú cenu, ale nedojči daj fľašu. V mojom prípade a nebolo to dávno som sa nestretla s tým aby ma niekto vôbec podporil v nápade dojčiť (jedine moja mama) a aj tu na modrom koniku je to tak, väčšinou to nie je o tom nech dojčí, ale o tom, že veď umelé je ok.
@marlenka222 ja nie som lekárka, ale mne moja doktorka v nemocnici vravela, že mlieko sa mi spustí do 5 dní a čím viac bude dieťa dať, tým to bude lepšie a rýchlejšie. Takže nechápem ako sa tebe mohlo poriadne mlieko spustiť do dvoch týždňov. A na izbe v pôrodnici som bola s babou čo mala zápal prsníka, ale mlieko jej išlo poriadne.

evittam
2. jan 2020

@habibim Iste zvykne si ze je furt hladné a furt zavesené na prsniku len aby malo trosku mlieka. Prepáč no medailu pre teba naozaj. Nechať dieta hladovat. Dietatko nikdy nebude také hladné? No prajem ti (nie v zlom) zazit rev hladneho dieťaťa po nadojceni ked ma malo. A ano prázdny prsnik nepomohol. Aj teba posadit ked budes hladna k prázdnemu tanieru-ved taká hladná nebudeš a najes sa aj z neho.
Fakt prepáč ale takéto typy ma vedia "nadvihnúť". A potom tu mame vystresovane matky s vystresovanymi detmi ked čítajú takéto veci.

evittam
2. jan 2020

@777januska777 No vidis nechápeš. O tom to je. Mam znamu-ma 4synov-nikdy mlieko nemala tak možno trošku, nikdy sa jej nespustilo nech robils čokoľvek.
Ja som za dojcenie aj som dojcila a ani pri jednom dieťati som nechcela inak. A nesla som len tak ako pises "lahsou" cestou. Ale proste ako som uz napísala nebudem trapit dieta hladom.

evittam
2. jan 2020

@habibim A to ze das flasu UM neznamená ze prestanes dojcit a vzdás to.

marlenka222
2. jan 2020

@evittam ja mám pocit že za neustálymi dojčením aj keď naprázdno a z prázdneho sú práve ženy ktoré sami boli nonstop neustále a z prázdneho dojcene. Inak by logicky normalna zdravá žena nemohla nechať dieťa hladne. Iba ak sama zaviva hlad (poniektoré zrejme celý život). Zrelé dotyčná ešte nepočula o istých telesných príjmoch ktoré dieťa musí mať denne aby prospievalo, aby silnelo a mudrelo. Inak proste samé bludy z neho pôjdu

777januska777
2. jan 2020

@evittam a ako vieš, že bolo hladné? Ono deti nie sú len hladné prsník majú aj na uklidnenie. Znamej tak dieťa plakalo, dojčila a dojčila a nakoniec to dieťa len bolelo bruško. A hlavne dieťa keď je malé nemá žalúdok ako obor, veď takým malým deťom v pôrodnici stačí kolostrum a to je veľmi málo.
Mne veriť nemusíš, stačí sa spýtať odborníkov (lekárov čo sú za dojčenie) a oni ti povedia. Chápem, že sú nato tabuľky koľko má dieťa vypiť a podobné veci, ale každé dieťa je iné, to sa nemôže tak generalizovať.

evittam
2. jan 2020

@777januska777 A ja sa tu skôr stretávam s typmi "dojcomatiek" pre ktoré je matkaco nedojcila alebo nedojci uplna katastrofa a dojcenie do 4-6rokov to najlepšie co moze dieťaťu dať.😉

evittam
2. jan 2020

@777januska777 😁😁😁 Som matka. Vedela som ze je hladná. 😉 A naozaj bola. To si môžeš byť ista.

habibim
2. jan 2020

@evittam nebolo dieťa hladné, bolo len nervózne, lebo mu šlo veľa mlieka a nevedelo dobre pit..
Medailu nepotrebujem...nehadam sa ani nevnucujem myšlienky tak akk ty, napr. Napísala som svoju skúsenosť a svoj uhol pohladu... A to CK si autorka z tejto diskusie vezme k srdcu, je len na nej.. Takže požiadam ne útočiť!

lucinkab
2. jan 2020

@marlenka222 🤦🤦🤦 maminku nepoznas a hned vies ze je dieta hladne 🤷🤦🤦🤦
@mamicka2405 skus porozmyslat co jes,bylinky na tvorbu mlieka neexistuju je to len blud, tvori sa prikladanim distata,mizno tie mu nesedia a boli ho brusko z tvojho mlirka,uorav stravu a dufam ze nwveris tomu ze viea a ine sytene kraviny ribia viac mlieka,kedze oxiduhlicity robi detim bokesti brucha a jeduju sa....

kate_cs
2. jan 2020

Baby a prečo tu riešime zas dva tábory. Proti umelému mlieku a za umelé mlieko? Veď otázka bola, či sa niekto stretol s podobným problémom. Prečo majú matky stále tendenciu "bojovať" za alebo proti dojčeniu?
Mne to príde, že je to v každej diskusii, kde je spomenuté dojčenie o tom istom.
Veď ja ako kojaca žena, ktorá bojovala o každú kvapku a jednoducho som to umelé mlieko nedala, nepresviečam iného, že môj názor je správny.
Prečo to nevedia aj ostatné?

lucinkab
Odpoveď bola odstránená
evittam
2. jan 2020

@habibim Nikde neútočim.

evittam
2. jan 2020

@lucinkab Ale ty vies ze bylinky su blud. Mne bylinky zachránili dojčenie.😉

evittam
Odpoveď bola odstránená
evittam
2. jan 2020

@kate_cs No ja mam ten pocit ze asi preto lebo si myslia ze bez nich by to dieta neprežilo.

Strana
z2