icon

Riešenie problémov s dojčením a príkrmami u detí

18. júl 2024

Ahojte, rada by som sa opytala, ci to mal niekto podobne.
Dcera 6,5m mala problem s dojcenim, aj ho stale ma.. priberala pekne, avsak stale sa odpajála od prsnika, pocas kojenia kopala nohami a buchala ma rukou, sem tam to robi doteraz v ramci dna, inokedy sa nakoji pekne. Doma som mala LP, ktora zhodnotila prisatie ako spravne a ze mam stlacat prsnik (to dcere vadilo, vtedy sa odpajala, nerobim to teda)
Uz davnejsie som zacala s prikrmom, z ktoreho nikdy nic porisdne nezje, standard je 30g, niekedy sa podari 50, max bolo 70g.
Zavedenu ma zeleninu, ovocie, par druhov masa a par druhov kasi. Zeleninu a maso mi na obed nezje, niekedy da tri lyzice a skoncila, zatne usta, odvracia sa a dojedla. Pritom ked jeme my doma, ide nas zjest pohladom.
Rovnaky problem je s pitim vody, skusali sme pohar, flasu s cumlom, uciaci ale nic do nej nevieme dostat, ani v tychto horucavach..Vodu jej davam striekackou.
Je to v poriadku? Pediater to neriesi…mam obavy, neviem ci a kedy zaviedt salsi chod v ramci dna ked ma taketo sklony k jedeniu, sem tam jej dam kasu s ovocim, tu mi zjedla az 2x celu misku (cca 70-90g) ale nevazila som ju.
Mize mat problem s prijimanim stravy, nejaky gastro problem alebo to chce jednoducho cas? Prosim uvedte ma do obrazu, kedze od pediatra nemam ziadne informacie a nemam sa ako na neho obratit kedze tieto moje dotazy ignoruje.
Dceru som skusala naucit aj na umele mlieko a flasu, ale bezuspesne, popritom si vsetko stria do ust, obzuva hracky, nabytok, mna. Zuby ma prerezane 2, dalsie nevidim.

autor
18. júl 2024

Pre ujasnenie, prikrmy som skusala rozne, domace varene z domacej zeleniny a masa, z kupovanej zeleniny a nasledne uvarit, kupovane hotove prikrmy, pyre uplne hladke aj s kuskami, studene, teple, v rozne hodiny dna, ci nie je chyba v tomto, pred kojenim, po kojeni, nechala som ju trochu visc hladnu, aby jej chutilo..
Skusala som krmit v lehatku, v stolicke kde lezi ako vo vajicku, na zemi ked lezi na brusku, ked sedim a chytim si ku v tureckom sede, nechala som ju brlat sa v miske samu. Proste nic.
Mozno na to nie je pripravena ale ponukam dalej aby mala zavedene potraviny.

Vodu tiez ponukam v roznych casoch pocas dna, v lahu, v kociku, v lehatku.

Moze byt ze jej staci mlieko a zatial fakt len ochutnava a zlomi sa to ako s jedenim tak aj s prijmom tekutin vo forme vody?

ella1234
18. júl 2024

Ahoj v 6,5 mesiaci nemusí vobec jest úžasné porcie prikrmov. Ano su deti ktoré su papkaci a zjedia hned krásne plné misky, ALE potom je tu druha polka detí a hlavne tie kojene že je to do roka fakt len o okostovani.
Prestan vážiť jedlo koľko zje, budes z toho len frustrovana, aj tak to množstvo neovplyvnis ci jeden deň zje 50g a na dalsi 20g. Pekne pokracuj ako doteraz, nesnaz sa spekulovat nech proste len vyskusa rozne chute. Pockala by som kludne aj do 8-9 mesiaca s nejakým dalsim chodom.
A voda je to iste... Do roka ide len o návyk... Vsetku vodu co potrebuje dostava z kojenia.
U nas sa to zlomilo az 2 tyzdne pred prvym rokom tak viem o com píšem, proste netlac na pilu, dieťa do roka potrebuje mlieko a kostovat rozne chute, nic viac 🙂

autor
18. júl 2024

@ella1234 dakujem, upokojila si ma, len kvoli teplu som z toho pitia mala zly pocit a to jedenie, kase nevazim a zelenina s masom som chcela vediet len pre zaujimavost, ale dam kolko dam a co zje to zje. Iste som mala lepsi pocit z tych kasi ktore som si neprevazovala..len ma trochu zarazaju vsetky ostatne deti v okoli, ktore zboznuju prikrm a este sa dotlacia mliekom a maju uz 3 chody v tomto istom veku. Aj ked mam jemne pochybnosti o tom, ci tie zeny tvrdia pravdu a kazdy chod ma dieta o vahe 150g 😁 lebo sa mi to trosku nezda a potom ma chyta frustracia.

A vlastne som vzdy prikrm mala za doplnok k mlieku a aby dieta co najviac ochutnalo a zoznamilo sa do roka s co najvacsim spektrom potravin, ktore bude neskor jest. Len niektore zeny tie deti laduju fakt vsetkym moznym a u nas trvalo tych 90 g asi tak hodinu a pol a vsetko oststne bolo zaujimavejsie ako jedlo.

Dakujem presne toto som si potrebovala citat, ze je vsetko v poriadku. Mala som len obavu z horucav a pitneho rezimu a ci nebude dcere nieco chybat po nutricnej stranke, tak verim, ze ma vacsinu obsiahnutu v mlieku. 😊