icon

Rozhodli ste sa dobrovoľne nedojčiť?

16. mar 2024

Je tu nejaka mamicka, ktora sa rozhodla dobrovolne nekojit a od zaciatku davat flasku? Mam od toho len kusocek, tak chcem pocut zopar nazorov. Dakujem

jajanka31
16. mar 2024

@fairyy lebo s tym nemaju prax.. a ako vo vela veciach clovek sa prisposobi spravi si system, efektivitu a ziaden problem.. po 10 mesiacoch si flasu uz aj drzi samo a nemusim drzat dieta napriklad na letisku na rukach, dam mu do kocika flasu a on si pije sam.. akurat ju potom musi niekto ist umyt.. nic strasne..

monikkatt
16. mar 2024

Vsetko ma vyhody aj nevyhody. Je to len a len tvoja osobna vec ci budes kojit a ostatnych je do toho velke.... 🙂

lilly7913
16. mar 2024

Ani ja som nekojila, už pred tým než som porodila som vedela že to robiť nechcem, proste sa mi to protivý, skúsila som keď sa malý narodil ale bolo mi to veľmi nepríjemné, tak som si ešte v pôrodnici dala zastaviť laktaciu, sestričky zazerali po mne ale bolo mi to jedno, potom mi nosili UM a mala som pokoj. Nemám vôbec pocit ze by som bola zlá matka, synovi nič nechýba, o chvíľu bude mať 2 roky a chorý ešte nebol, čiže reči ze dieťa na um bude stále choré su hlúposť.

dadka1997
16. mar 2024

Niesi zla matka.. a ak ti to niekto povie, zlý je on .. si najlepšia matka, lebo miluješ svoje dieťa, priviedla si ho na svet, objímaš ho, miluješ ho celým svojim srdiečkom.. to že mu nedaš materske mlieko, nie je tragedia.. dôležité je, že mu daš lasku🥰

heln
16. mar 2024

pri prvom boli zaciatky tazke, ale kojila som 2,5 roka. pri druhom som myslela, ze nebude problem, ale bol, velke bradavky, mala pusa, zla poloha, neskutocne sa vedel vykrutit, len nie tak ako sa ma, slaby tok mlieka, prikrmovali ho uz v porodnici z flase... neskutocne sme sa trapili, vyzeralo to ze moje mlieko nechce, ani odsate do flase, chcela som potiahnut aspon do 6 mesiaca, ale vzdala som to v 4tom. keby som mohla povedat svojmu mladsiemu ja: tak mu poviem, ked to nejde, tak to nejde, a krm umelym mliekom. mozno by sme aj v noci lepsie spali a nemuseli sa budit kazdu hodinu.

yanni
16. mar 2024

@jajanka31
@zuzanockamt a ked nemas doma muza? To co pises, je idealny stav. Ale kto ma taky? Moje deti ani jedno nemalo koliky. Vsetky kojene. Sesterka mala so synom strasne problemy. Kojenia sa vzdaly, flasa, koliky, nespali ani cez den, ano v noci. Muz na cestach. Tak si vyber. A co splietas s padanim z postele. Kazde dieta malo postielku a spalo tam. Od ca. 1,5 roka dokonca vo velkej posteli kazdy vo vlastnej izbe. To ze ty si mala problemy, nemala mlieko a mas odpor, neznamena to, ze to maju tak vsetci. Kojenie ma oproti UM dve, dokonca tri velke vyhody: zdrava strava, stale na dosah, jedno, kde sa nachadzas planovane, cie neplanovane, vzdy idealna teplota bez toho aby si nieco musela robit a v dnesnej dobe najväcia vyhoda ZADARMO. A to doslova. Nestoji to ani cent. Cize, ak plne dojcis, minimalne prvy pol rok nedas za stravu pre dieta ani cent. Ono, ked zena ma problem, alebo dieta ma problem, a je to jedno ci zdravotny alebo psychicky, tak nie je o com. Kazdy nech sa rozhodne ako chce. tak ako mas ty alebo ine nekojacie matky svoj nazor, mozu ho mat aj kojacie matky a tiez ho mozu vyslovit nahlas. A ten, co si pyta radu, nech sa rozhodne sam.

julish
16. mar 2024

Nebudeš zlá matka, len svojmu dieťaťu ovplyvnis život svojim rozhodnutím. Skús aspoň pol roka alebo pár mesiacov, je to krásne. Vždy predtym mi to pripadalo nechutne, ale realita mi ukázala tu krásu.

jajanka31
16. mar 2024

@yanni staci ze si precitas dokladne vsetky komentare a zistis ze ja som pol roka kojila dokonca 7 mesiacov.. teda najprv pekne citaj a tak reaguj..ked dieta spi od zaciatku v postielke nestaci vybrat prso a supnut do ust.. tiez musis vstat a prekladat ho do postele a potom z postele spat. Ale dalej sa mi uz nechce pisat kedze necitas dosledne..

kati301
16. mar 2024

Áno tady tudy🙋🏽‍♀️😁

nikha2809
16. mar 2024

Syna som kojila presne 1x v nemocnici inak mu už tam dávali um

bluka2
16. mar 2024

Ja som pri druhom dieťati nevzdala ani raz v noci z postele, jedine že by som sama potrebovala na WC… vlastne to kojenie bola taká automatika, že som tie noci proste spala a nevedela som, koľko krát som kojila. Toto si vôbec neviem predstaviť, ako môže byt lahsie s fľašou.

doriiis
16. mar 2024

@julish ....vysvetli mi prosím,ako sa dá nekojenim ovplyvniť život dieťaťa?

bluka2
16. mar 2024

@jajanka31 keď sa ti to dieta prekladať chce… ja v tom nevidím význam

jajanka31
16. mar 2024

@bluka2 ale potom muselo spat s tebou a manzelom . Ci?

luccija
16. mar 2024

Aspoň by som to vyskúšala, keď nie tak nie.Je to tvoje rozhodnutie.Pre mňa bolo kojenie pohodlne a prirodzenejšie.Okrem toho sa znižuje riziko rakoviny prsníka.

saw_
16. mar 2024

Sposob, akym krmis svoje dieta nerobi z teba dobru, alebo zlu matku.

30katrusa40
16. mar 2024

Ja som dobrovoľne nekojila. Povedala som laktacnej v pôrodnici že kojit nechcem chodila som si po fľašku .

uglybetty1234
16. mar 2024

Ja som sa rozhdola nekojit druhe dieta. Pri prvom som nejako cakala priodzene ze sa spusti mliecko, ale bola to tragedia. Druhe som kojit nechcela. Je mi to aj neprijemne, a ten stres tiez nestal za to.

mima1608
16. mar 2024

Ja som si kojenie veľmi vydrela po pôrode. Dlho mi mlieko nešlo, musela som dokrmovať. Prikladala som doslova každú hodinu, snažila sa odsávať a furt nič. Už som z toho bola na prášky, revala som ako blázon, hlavne v nemocnici...
Takže môj názor - nie, fľaška nie je jednoduchšia 😅 mám to odskúšané a ďakujem každému tam hore, že sa mi nakoniec laktácia rozbehla, nie len preto, že MM je to najlepšie čo môžem mojej dcére dať, ale aj preto, že naozaj to je bez roboty. Nemusím vyvárať a sterilizovať fľaše ,vlastne ich ani nemám už, všetky som vyhodila. Nemusím prevárať vodu na UM, nemusím ho zarábať, kupovať... Hlavne v noci ma to zarábanie UM nenormálne otravovalo. Nie je nič jednoduchšie ako vytiahnuť prso a hotovo. V noci kojim po ležiačky, obidve tak vždy aj zaspíme. A to ani nehovorím, koľko peňazí som ušetrila 🙈
No každopádne, ak si rozhodnutá nekojiť, je to škoda, ale je to tvoja vec. Ani v nemocnici ťa nikto nútiť nebude. Aspoň teda tam kde som rodila ja dali úplne bez problémov UM, keď som ho pýtala.

bluka2
16. mar 2024

@jajanka31 iba so mnou

thoughtfulweirdo
16. mar 2024

Prvé som nekojila, druhé kojila. Jednoduchšie je dávať fľašu než rozbiehať kojenie, ALE tisíckrát jednoduchšie už vymakané fungujúce kojenie než zarábanie fliaš 😅 dieťa na fľaši 15-18 krát za noc hore, kojene dieťa v tom veku neviem, lebo proste spím, on sa obslúži 😄 aj čo sa týka spontánneho zdržania sa mimo domu, nič neriešim, jedlo mám vždy so sebou 😁 ALE keď kojiť nebudeš, nestane sa nič. Ja som totálny fanúšik kojenia, paradoxne ale nekojene dieťa mám zdravšie, pohodovejšie, aj som s ním oveľa rýchlejšie naviazala väzbu. Takže opakujem, keď nebudeš kojiť, nestane sa vôbec nič, žiaden stres 😁

julish
16. mar 2024

@doriiis imunita

wanduska327
16. mar 2024

Srdiečko, v dnešnej dobe sú tie mliečka umelé na tak vysokej úrovni že sa nemusíš obávať.
A ja som sa rozhodla nedojčit, a bolo to to najlepšie rozhodnutie. Či už som si chcela niekde odbehnúť nemusela som oddávať mlieko a byť v strese....proste pre mňa osobne to bolo výhodné a v neposlednom rade keď je maminka v dobrej nálade je to pre dieťa oveľa lepšie ako keby si ho mala dojčiť a byť v nepohode

doriiis
16. mar 2024

@julish ...ale prosím ťa.Toto je dnes už dávno vyvrateny mytus

yoxinka
16. mar 2024

@julish
Mám tri kojené deti, každé takmer dva roky a dvaja sú takí alergici, že až strach.

matkahelka
17. mar 2024

@julish hej, hej imunita. pobavila som sa. deti kojene este rano pred skolkou a 2x do mesiaca chore, kazdy druhy mesiac na atb. kolko je tu takych matiek a takych deti? nekonecno... na imunitu vplyva milion faktorov a to kojenie je fakt zanedbatelne. nasa pediatricka ma 40 rocnu prax a bez okolkov povie, ze ani prirodzenym porodom ani dojcenim deti zdravsie nie su. fakt nie.

matkahelka
17. mar 2024

ak nechces nedojci, vobec z teba nebude zla matka. ja som aj dojcila, aj bolo dieta krmene z flase a za mna je komfortnejsia flasa. a ta nezavislost. ked dieta dojcis, nepohnes sa od neho nikam, vsade ho musis nosit so sebou, ak ochories, doma armagedon. flasu da dietatu hocikto. o uspavani nehovoriac, lebo dojcene deti zaspavaju na prsniku a neuspi ich ani svaty bez prsnika. ja som sa tomuto chcela vyhnut. a tie, co tu splietaju o pobehovani v noci po dome a vrestajucich detoch. pri posteli voda v remoske a davkovac mlieka- kym dojciaca zena vystrci prsnik, nedojciaca zarobi mlieko. mne to trvalo presne 7 sekund. nikdy sa ziadne pobehovanie po dome nekonalo. a nalietane mam s dietatom tiez dost, zazila som v lietadle babatka a nikdy ziadnemu letuska vodu neohrievala, lebo kazda matka mala v remoske vodu, nasypala UM a vybavene. dieta sa za minutu naje a cau. tie dojcene deti polovicu z 10 hodinoveho letu nalepene matke na prsniku. a co sa tyka spanku- dojcene deti sa budia 1459x za noc. lebo dojcenie, lebo dudlovanie, lebo matkina blizkost, lebo... aj moje sa tak budilo. v okamihu, kedy som dieta od nocneho dojcenia odstavila, po tyzdni prespalo celu noc a spi tak doteraz. tie hrozostrasne pribehy tu citat, ako zeny pri dpjcenych detoch este v 2 ci 3 rokoch vstavaju x krat za noc. a este aj v 2 ci 3 rokoch musis s tym dietatom v noci spat v posteli, ak nechces vzdy k tomu dietatu vstavat. no nie, dik.

ahhola
17. mar 2024

Nase mrna bolo tyzden na jiske a tyzden malo flasu ... Pecene holuby do huby a to bez namahy... Na kojenie sa uz nedalo privyknut, ale vycitky, ze sa s tym nebojovalo viac, su stale. 🥲 Nakoniec je zdravy jedinec uz rodic a znama, co kojila do 2 rokov sice ma zdravu 40.r.dceru,ale s neochotou sa mnozit.

ahhola
17. mar 2024

@matkahelka asi si mysllela termosku

matkahelka
17. mar 2024

@ahhola myslim, ze nie je nutne chytat sa za slovicka. kto chce, pochopi...