icon

Trojročné dieťa sa nevie odstaviť

20. mar 2021

Milé maminky- píšem už zo zúfalstva, s nádejou že sa nájde ešte nejaká mama, kt. Riešila a úspešne vyriešila podobný problém.

Mám dcéru- jedináčika, kt. bude mať za mesiac a pol 3 roky. Defacto od narodenia spala so mnou v posteli (v postielke ručala), a nemala nikdy cumel (dávivý reflex). Od 1 roka je defacto kojená už len na zaspatie- poobede a večer. Inak zaspať nevie. Chcela som ju odstaviť už okolo 1,5 roka, pre nátlak okolia (cčo jej budeš dávať umelé, ešte je malá a pod.) sme pokračovali, a dostali sa do dnešnej situácie. Už asi pol roka som rozhodnutá odstaviť, ale.. proste sa fo nedá. Nefungoval ocot, prelepenie bradaviek, vydiskutivanie, uspávanie otcom (to vôbec). Dcéra je rozumná, keď jej vysvetľujem, že je už veľká tak to chàpe. Ako náhle však príde na lámanie chleba- v posteli nechcem dať, dostane vždy taký záchvat, že to vydržím max 15 min. Nie je to normálny plač- je to doslova amok, strašne kvíli, ručí, doslova “nevie čo zo sebou”. Pri poslednom pokuse sa dokonca aj pocikala. Pokus uspať ju túlenín a hladkaním ju ešte viac vyštengruje. Začínam byť ozaj zúfalá- skončí sa to niekedy? Dojčenie mi začína už niekedy vyslovene prekážať, cítim sa pri tom až zúfalo. Konzultovala som aj s detskou psychologičkou, tá radila že to proste musim vydržať- plakať kľudne s dcerou atď, ale to mi nepríde ako najvhodnejšie riešenie. Dieťa sa vždy po pár min “nedania” dostane do takého amoku, že si neviem predstaviť akoby inak zaspala bez prsa. Doslova “o sebe nevie”.

Jedna kamarátka mi povedala, že možno ešte nie je pripavená- ale veď už bude mať 3 roky, od sept nás čaká škôlka (to si pri súčasnom stave ani predstaviť neviem).

Máte skúsenosť s niečím podobným? Ďakujem

Strana
z2
sara07
21. mar 2021

@ajka0207 moje všetky 3 deti takto veru nevrieskali, je rozdiel plač z unavy a je rozdiel jedovaty plač , vrieskanie doslova každy den poobede a každy den večer
snád v tom rozdiel vidíš, je rozdiel raz za čas že je mrzuté alebo horšie počasie alebo unavejšíe ako každy den 2x

littlebubble
21. mar 2021

@elizabet173 Mňa mama nemala v pláne dojčiť mesiac, ale tak stalo sa.Imunitu má ona príšernú a matka odovzdá dieťaťu len svoje protilátky.Takže mi vlastne odovzdala základ ktorý som si časom vybudovala na lepšiu imunitu.Bola som otužilá, jedla som zeminu, sneh.Jednoducho telo sa naučilo bojovať s chorobou.Keď mi chceli dať bundu v 20 stupňoch tak som odmietala 😂.
Jasné aj ja som bola chorá, ale raz za 5 rokov tak, že som musela ostať doma.Súrodenci? Každé 3 mesiace.Sestra má problém aj s MS je strašne chudá a ako dieťa odmietala jesť.Ona len cicinku.Bude plnoletá čochvíľu a chová sa ako 12 ročná.Veľmi ťažká povaha.V 3 rokoch chytala hysák keď nedostala cicku.Bola schopná mamu biť.Aj mňa bila 😂.
Podľa mňa treba odovzdať dieťaťu živiny.Poskytnúť mu to čo mu patrí a s dojčením prestať skôr než si uvedomuje svoju existenciu lebo potom je to trauma aj pre to dieťa aj pre matku, že niečo robí zle.Ten prsník je len zvyk pretože dieťa to berie ako svoj denný rituál.Je to pre neho prirodzené.Odstavené deti skôr v 5 rokoch prsník nevyhľadávajú.Skôr im to príde zvláštne.Dieťa už v tomto veku dokáže chápať, že mama ma môže objať, byť pri mne, ale prsia sú veci ktorých sa nedotýkame.

Keď počujem, že dieťa sa utišuje na prsníku 🤦.Dudlaním? Nestačí prítomnosť matky? Áno prestane plakať, ale len nadobúda zlozvyk, že pri strese musí vždy niečo dudlať a to mu ostane aj v dospelosti.Žužlanie pera napríklad.
Ak dieťa nepochopí hranicu od malička tak potom ani dospelý muž nepochopí hranicu, že ženské prsia nie sú hračky.Ja si osobne myslím, že dojčenie si dieťa pamätať nemá a toto si má uchovať v pamäti len matka.

V dojčení by mal matky zdravotnícky personál plne podporovať a mať s nimi trpezlivosť.Žiadna matka by sa však nemala obviňovať z toho, že nedojčí.V živote dieťaťa sú podstatnejšie veci na ktoré si dieťa spomenie.Zlá matka je tá ktorá svoje dieťa nechá hladné a nie tá ktorá svoje dieťa nakŕmi aj UM.

Stránka mamila mi príde nie ako podpora dojčenia, ale ako nejaká sekta.Nedojčené deti sú chorľavé.Nedojčené deti majú nižšie IQ.Nedojčené deti nemajú vzťah s matkou.A čo sú to za matky ktoré nedajú prsník 7 ročnému dieťaťu ak si oň žiada a spôsobujú mu citovú traumu.My sme vlastne všetci asociáli bez vzdelania, stále chorí a s deficitom lásky od matky. 🤷

Jedna laktačná poradkyňa z mojej známej urobila tú najhoršiu matku na svete lebo jej povedala, že jej dieťa odmieta prsník, trápia sa obaja a tak dojčenie ukončila.Nedostala pomoc, ale vypočula si aké sú jej priority, že je sebecká keď odmieta dojčiť dieťa do 3 rokov, že nebudú mať medzi sebou žiadne puto.

Každá žena vie najlepšie čo jej dieťa potrebuje a nech si každá dojčí ako chce a ako dlho chce, ale nech nikto nečíta tie bludy na internete.Nech sa každá riadi sama sebou.Žiadna milujúca matka nemôže byť zlá matka.

ajka0207
21. mar 2021

@sara07 každý deň na obed v škôlke dieťa vrieskalo? Ako dlho? Niekedy tá adaptácia veru trvá.

ajka0207
21. mar 2021

@sara07 a áno, niektoré deti zvládajú škôlku lepšie ako iné. Ale súvislost s dojčením sa tam fakt hľadá ťažko. Aspoň teda z mojich skúseností

sara07
21. mar 2021

@ajka0207 ale ona ho začala cca pol roka pred škôlkou odstavovat a doma mala toto, potom ešte v škôlke cca pol roka chodilo preto na obed domov lebo to nešlo tam nespalo jedine dieta a teraz neviem dali sme si preto dvere odizolovat lebo to ako fakt nešlo
aj mne plakavalo aj plače občas pred spaním dieta mrnči hej žiadny prírodny ukaz ? ale každý den ? celu zimu, celu jar ? aj leto ?

ajka0207
21. mar 2021

@sara07 fúha, tak to je ale skôr ojedinelé si myslím. U nás nebol problém so školkou vôbec, nebola mama, nebolo prso. :D a mladšia zatiaľ nechodí do škôlky ale doma to isté keď som mimo, zaspí sama, keď som doma pýta.

domak2
21. mar 2021

Ja som kojila skoro do 3 rokov, ale s tým že to šlo do stratena. Že som niekedy dala radšej mlieko so slamkou, že som nutne musela ísť niečo spravit pri uspavani ale hneď sa vratim, že teraz nie že za chvíľku a tak. Ten posledný pol rok som to proste nenasilne redukovala a posledný mesiac kojila možno 10x. Potom si už nespomenula a plus si v 5 rokoch myslela že deti pijú mlieko z flasky 😅

ziarifka
21. mar 2021

Moja má 3,5 roka. Dojčím ju tak 1-3x denne, ale uspávať na prsníku som prestala, keď mala 1,5 roka. Kvôli mladšej dcérke som za posledný rok bola 4x7 dní v nemocnici a kvôli covidu sme sa so staršou nemohli vidieť. Bez prsa prežila úplne v pohode a keď som sa vrátila, dojčila sa ako predtým. Do škôlky chodila a tiež žiaden problém, že tam nemá prso.

Nám pomohla empatia z mojej strany - viem, že mliečko od mamky je pre teba láska, ale mňa to už v posteli bolí. Tak som jej spievala na želanie, postupne zastávala bez spievania a od 2,2 roka zaspáva sama, že s ňou ani nie som v izbe. Z mojej strany ale bola ochota urobiť všetko, čo si dcérka vymyslí miesto dojčenia a tak dlho, ako to bude potrebovať (napr som 20 minút v kuse spievala Kukulienka kde si bola).

ckatka
21. mar 2021

A čo na dobrú noc fľaška s mliečkom? Nepomohla by? Nášmu sme dávali cca od roka na dobrú noc fľašku s mliečkom. (Vybral.si v obchode fľašku sam). Vypil položil a spal. Teraz ma 4 roky a ešte si občas vypýta...ale to väčšinou len keď ma vidí kojit bábätko.

elizabet173
21. mar 2021

@ckatka možno by to pomohlo, ale to len nahradíš jeden zlozvyk iným. Po vypití mlieka si ešte ide vyčistiť zuby?

autor
21. mar 2021

@ckatka flasu absolutne nechce.. to sme uz skusali

elizabet173
21. mar 2021

dcéra má amok preto, lebo vie, že na teba zaberie. Ty nie si vnútorne presvedčená o tom, že ju chceš odstaviť, má pocit, že jej ublížiš, ak jej pred spaním prsník nedáš a ona to cíti. Keby si musela ísť na týždeň do nemocnice, ver mi, že by prežila aj bez prsníka a možno by si bola prekvapená, že aj bez amoku. Keby bola normálna situácia, poradila by som ti ísť na pár nocí na hotel, zaspala by pri manželovi, najlepšie začať z piatku na sobotu, aby sa aj on do práce vyspal. No možno by si to vedela zariadiť. Trojročné dieťa je už natoľko rozumné, aby si to dalo vysvetliť a natoľko rozumné, aby vedelo, že vydierať mamu revom sa oplatí.

ckatka
22. mar 2021

@elizabet173 pitie mlieka pred spaním mi vôbec nepríde ako zlozvyk. Co je na tom zle? Zuby si čistí ráno aj večer sonickou curaproxkou, k zubarke chodíme každých 6 mesiacov a všetko je v poriadku.
To si snáď kojene dieťa v noci chodí zuby umývať??

ckatka
22. mar 2021

Nuž....sprav ako vyhovuje tebe a tvojmu dieťaťu. Tu je veľa.roznych názorov a každý iný...

elizabet173
22. mar 2021

@ckatka zalezi na tom, do akeho veku je dieta v noci dojcene. Pisala som vyssie, ze po 18 mesiaci by som dieta v noci nedojcila. Mozno pisem pod vplyvom zubarov v rodine a ich skusenosti.

Strana
z2