Syn nechce ísť na vysokú školu: Čo robiť?
Prajem pekný večer.
Syn nám oznámil, že nechce ísť na vysokú školu. Chce si nájsť prácu a osamostatniť sa.
Úprimne ma to zaskočilo. Vždy som automaticky počítala s tým, že bude pokračovať v štúdiu. Tvrdí, že nevie, čo by chcel študovať, že ho nič nezaujíma až tak, aby sa tomu chcel venovať a nechce ísť na vysokú len preto, aby mal titul. Strednú má gymnázium.
Nechávate už tieto rozhodnutia iba na deti? Alebo sa im snažíte dohovoriť?
Aj ma to mrzí, pretože si myslím, že na to má, je šikovný.
Podľa mňa keď by sa aj rozhodol neskôr, bude sa mu ťažšie začínať.
@anonym_autor a na to gymnázium išiel prečo? Vtedy chcel ísť po ňom na nejakú vysokú alebo ste ho tam dotlačili vy rodičia alebo tam išiel preto že nevedel čo chce?
je dospelý, nechaj naňho jeho rozhodnutia a na výšku vie nastúpiť aj neskôr keď si to rozmyslí
@anonym_autor brat vymyslal rovnako, porozpravali sme sa o tom a proste dostal ultimatum ze bud pojde do skoly alebo pojde pracovat s otcom a bude platit najom, jedlo, atd. Eventualne si to rozmyslel a ak ho nikde nevezmu, da si na rok pauzu. Ak ho to nebude bavit, tak skusi o rok nieco ine.
@anonym_autor a na to gymnázium išiel prečo? Vtedy chcel ísť po ňom na nejakú vysokú alebo ste ho tam dotlačili vy rodičia alebo tam išiel preto že nevedel čo chce?
@marsmykkok Bol jednotkách na základnej škole, aj poradkyňa v škole mu radila gymnázium. A všetci sme tak nejako predpokladali, že pôjdem na vysokú školu.
je dospelý, nechaj naňho jeho rozhodnutia a na výšku vie nastúpiť aj neskôr keď si to rozmyslí
@anonym_d24842 No, s tým že ľahko si dorobí nesúhlasím, až raz človek vystúpi z toho návyku učiť sa ťažko sa do neho vracia. Málokto napríklad po dvoch rokoch neučenia sa dá na nejakú riadnu školu. Ak sa študuje tak maximálne potom nejaká sociálna práca na Alžbete externe ak niekto robí v štátnej správe a potrebuje v tabuľkách platových ísť vyššie. Ale na riadnu školu už ťažko veľmi.
Treba ho nechať tak, nech si to vyskúša. Možno sa mu to bude páčiť a možno sa vypracuje, titul nie je zárukou ničoho. Môže sa mu dariť aj bez neho. Ak zistí, že nie, tak si podá prihlášku o rok. Najhoršie je nútiť dieťa do vysokej školy, iba by sa trápil, zbytočne vyhodené peniaze aj rodičov, keď nedokončí.
Brigádoval niekde počas štúdia na sš?
Môj bol tiež tak, že nechcel ísť na vš, potom bol v rámci školy robiť v Nemecku a skúsil aj jablká v Taliansku a rozmyslel si to 😃. Teraz je prvý rok na vysokej.
@anonym_d24842 No, s tým že ľahko si dorobí nesúhlasím, až raz človek vystúpi z toho návyku učiť sa ťažko sa do neho vracia. Málokto napríklad po dvoch rokoch neučenia sa dá na nejakú riadnu školu. Ak sa študuje tak maximálne potom nejaká sociálna práca na Alžbete externe ak niekto robí v štátnej správe a potrebuje v tabuľkách platových ísť vyššie. Ale na riadnu školu už ťažko veľmi.
@marsmykkok tak to je dobrá hlúposť 😃😃
@anonym_autor Ja ucim na VS a schvalujem jeho rozhodnutie. S nemotivovanymi studentmi, ktorych to nebavi, to nie je ziadna slava. Ked ho to nebude bavit a nebude sam chciet, tak sa bude snazit len prejst s nutnym minimom a naco je to dobre...Mavam aj studentov, ktori studuju kvoli rodicom a je to cele pre nich viac menej utrpenie. Takze ja hovorim, nech ide do roboty a casom mozno zisti, v com presne by chcel doplnit vzdelanie a pojde studovat motivovany. A mozno sa mu naozaj bude pacit pracovat a bude uspesny aj bez VS.
@marsmykkok Bol jednotkách na základnej škole, aj poradkyňa v škole mu radila gymnázium. A všetci sme tak nejako predpokladali, že pôjdem na vysokú školu.
@anonym_autor No super poradkyňa, to aj ja idem robiť poradkyňu, jednotkárom budem radiť gymnázium, dvojkárom obchodnú alebo hotelovú, priemer 2,5 nejakú priemyslovku, nad 3 učňovku s maturitou nad 4 učňovku a je. Myslím že poradkyňa by mala riešiť aj čo ho baví a smerovanie do budúcna nie len na základe známok lebo to môže robiť aj robot potom zadarmo.
@anonym_autor No super poradkyňa, to aj ja idem robiť poradkyňu, jednotkárom budem radiť gymnázium, dvojkárom obchodnú alebo hotelovú, priemer 2,5 nejakú priemyslovku, nad 3 učňovku s maturitou nad 4 učňovku a je. Myslím že poradkyňa by mala riešiť aj čo ho baví a smerovanie do budúcna nie len na základe známok lebo to môže robiť aj robot potom zadarmo.
@marsmykkok toto poradkyna neriesi, to riesia psychlogovia v ramci profesijnej orientacie, kludne mu vtedy mohlo vyjst gymnazium, ludia sa menia. Mozno pojde na rok robit a potom pojde studovat. Kludne aj nieco tazsie. Mozno momentalne ma take obdobie.
@marsmykkok mala som kopec spolužiakov na výške, ktorý boli starší odomňa a začali ju študovať lebo chceli a nie preto, len aby mali titul. viacero z nich už malo rodiny a nepotrebovali titul kvôli práci a tabuľkám. áno, je pravda, že ak nastúpi neskôr a už bude mať stálu prácu, je ťažšie študovať externe, nie každá fakulta to dovolí.
Nechaj ho.
Ja s ním dokonca súcitím. Ono ak nevie ČO chce študovať, ČO chce robiť, tak akú VŠ? Hocijakú len aby bolo? Ja chápem, že ťa desí, že má "len" gympel (tj vlastne žiadnu špecializáciu), ale za mňa je desivejšie to, že by 5 rokov študoval niečo len aby bolo a potom by zistil, že do riti, veď ja toto ale že vôbec nechcem robiť... Ja som bola v rovnakej situácii ako tvoj syn. Nakoniec som predsa len na VŠ šla - skôr na nátlak rodičov. Ešte v prvom semestri som z nej odišla a spravila som si aj tak podľa seba 🙂 Skúsila som si pracovať, aj si trochu viac užiť život, snažila som sa v reálnom pracovnom svete zistiť čo vlastne chcem robiť, aké práce mi ne/vyhovujú, na čom mi v práci ne/záleží, atď... Ja ten čas "pauzy" vnímam ako veľmi fajn aj takto spätne 🙂 ... Fakt by som ho nenútila ísť po ceste, po ktorej zjavne aktuálne ísť nechce... Inak nakoniec mám Ing.. Nevadilo mi sa vrátiť po pauze do školy... Nabehla som znova do učenia úplne v pohode.. Dokonca aj práve teraz už roky po ukončení VŠ uvažujem o ďalšom štúdiu 🤔😁... Ale ono aj keby sa nevrátil do školy a nakoniec sa v tej "pauze" niekde v nejakej práci, odbore, atď našiel a nepotreboval by k tomu VŠ vzdelanie, tak čo je na tom zlé? 🤔
@marsmykkok poradkyna riesi prihlasky, ak sa niekto nikam nedostane, riesi volne skoly, kontroluje prihlasky v systeme a pomaha rodicom, ak nevedia podat prihlasku. Do vyberu skoly zasahuje minimalne.
@marsmykkok mala som kopec spolužiakov na výške, ktorý boli starší odomňa a začali ju študovať lebo chceli a nie preto, len aby mali titul. viacero z nich už malo rodiny a nepotrebovali titul kvôli práci a tabuľkám. áno, je pravda, že ak nastúpi neskôr a už bude mať stálu prácu, je ťažšie študovať externe, nie každá fakulta to dovolí.
@anonym_d24842 práve to, nie všetko sa dá študovať externe, väčšinou len také ľahšie alebo všeobecnejšie odbory a je to aj ťažké popri práci a rodine. A náš systém je taký, že je 9 rokov základná, veľa ľudom ešte zle vychádzajú roky a aj na základnú školu nastúpia ked majú skoro 7 rokov, takže ak skončia strednú majú už dosť rokov a fakt potom po roku-dva ťažko ísť naplno denne, to by skončili pomaly v 30tke a kedy by sa zase osamostatňovali a budovali si rodinu?
@anonym_d24842 práve to, nie všetko sa dá študovať externe, väčšinou len také ľahšie alebo všeobecnejšie odbory a je to aj ťažké popri práci a rodine. A náš systém je taký, že je 9 rokov základná, veľa ľudom ešte zle vychádzajú roky a aj na základnú školu nastúpia ked majú skoro 7 rokov, takže ak skončia strednú majú už dosť rokov a fakt potom po roku-dva ťažko ísť naplno denne, to by skončili pomaly v 30tke a kedy by sa zase osamostatňovali a budovali si rodinu?
@marsmykkok externe sa dá študovať kadečo, právo, psychológia, pedagogika a môžem pokračovť. to sú podľa teba ľahšie odbory?
A jaky s tym mate problem, ked nechce?
@anonym_autor v ktorom je rocniku? Co chce po maturite robit? Ake zamestnanie?
Aspoň nejaký kurz, niečo
Lebo len s gymplom čo by chcel
@marsmykkok externe sa dá študovať kadečo, právo, psychológia, pedagogika a môžem pokračovť. to sú podľa teba ľahšie odbory?
@anonym_d24842 psychologia urcite nie, teda spon potom uz ten druhy stupen, len na 2 VS! Sama viem, lebo mam len Bc. a pravdepodobne si po 40-ke budem dorabat, ale je to komplikovane uz. Navyse, ak by clovek chcel mat casom vlastnu prax, nejaku klinicku psychologiu, tak to uz ani nedas popri rodine podla mna. A zerie to aj vela financii.
@anonym_autor a co chce robit? Vo fabrike za pasom alebo v lidli pri pokladni ho to bude bavit viac? Ja by som sa ho snazila prehovorit. V 18-19 rokoch je sice clovek dospely, ale este totalne naivny. Nech si vyberie podla predmetov, ktore ho najviac bavili.
Tie, co radite, aby isiel robit, tak kam?
@belllinka hocikam 🙂 hocikam, kde mu stačí SŠ vzdelanie s maturitou.. hocikam, kde ho to aspoň trochu ťahá.. hocikam nech si môže pozisťovať o sebe, čo vlastne v práci ne/chce atd atd atd...
Ja sa skôr pýtam, že tie čo radia VŠ, tak akú? Na základe čoho keď on sám netuší? A zatiaľ čo v práci si môže skúšať, odísť z nej, hneď na to nastúpiť do ďalšej, meniť, spoznávať sa, skúšať atď... tak keď bude študovať nebodaj až doštuduje niečo, čo vlastne ani nechce robiť to už tak ľahko nezmení... skrátka to rozhodnutie "do akej práce" nie je tak záväzné ako "na akú VŠ" 🤔 hmm
@belllinka hocikam 🙂 hocikam, kde mu stačí SŠ vzdelanie s maturitou.. hocikam, kde ho to aspoň trochu ťahá.. hocikam nech si môže pozisťovať o sebe, čo vlastne v práci ne/chce atd atd atd...
Ja sa skôr pýtam, že tie čo radia VŠ, tak akú? Na základe čoho keď on sám netuší? A zatiaľ čo v práci si môže skúšať, odísť z nej, hneď na to nastúpiť do ďalšej, meniť, spoznávať sa, skúšať atď... tak keď bude študovať nebodaj až doštuduje niečo, čo vlastne ani nechce robiť to už tak ľahko nezmení... skrátka to rozhodnutie "do akej práce" nie je tak záväzné ako "na akú VŠ" 🤔 hmm
@wolf_ a je to také jednoduché bez školy ísť hocikam?
@marsmykkok mojho sa najskor opytala,co chce studovat a syn hned gymnazium a medicinu.Poradkyna/psych. az potom povedala,ze spravny vyber z hladiska toho,ze je vyborny student.Ale tiez meni plany,tiez ho nebavi uz ucit a nechce VS. My sme ho na gympel nenutili! Sam si to vybral s nejakym cielom.
@anonym_autor meniť ho , ja mám 5 deti traja synovia dospeli a vysokú ma len najstarší , a uplatnili sa všetci traja my s mužom tiež nemáme vysokú a tiež sme úplne v pohode
@anonym_autor Ja ucim na VS a schvalujem jeho rozhodnutie. S nemotivovanymi studentmi, ktorych to nebavi, to nie je ziadna slava. Ked ho to nebude bavit a nebude sam chciet, tak sa bude snazit len prejst s nutnym minimom a naco je to dobre...Mavam aj studentov, ktori studuju kvoli rodicom a je to cele pre nich viac menej utrpenie. Takze ja hovorim, nech ide do roboty a casom mozno zisti, v com presne by chcel doplnit vzdelanie a pojde studovat motivovany. A mozno sa mu naozaj bude pacit pracovat a bude uspesny aj bez VS.
Tiež učím na VŠ a úplne súhlasím s týmto komentárom, nebudem sa opakovať, tak sa len podpisujem.
Sama som najskôr zvolila zlú VŠ, kam som ešte počas prvého semestra prestala chodiť, lebo to bolo naozaj trápenie. Rok som pracovala a nastúpila na inú, žiadny ťažší začiatok sa nekonal a za ten rok som si urovnala priority, dospela, pristupovala k tomu už trochu inak.
Svoj názor mu samozrejme povedať môžete, ale nechajte to na ňom a netlačte na neho… nejedného spolužiaka z gympla mám, čo nešli na VŠ alebo nedokončili a darí sa im dobre
@wolf_ a je to také jednoduché bez školy ísť hocikam?
@anonym_33d7aa nie, život jednoduchý nie je 🙂 konieckoncov ani po tej VŠ to nie je easy - lebo však absolvent, často bez relevantnej praxe 🙈😁 Resp. celkovo pracovný trh je na tom tak ako je....
Ale to že reálny život nie je jednoduchý neznamená, že sa šikovný chalan nevie zamestnať aj "len s gymplom" a pospoznávať sám seba z hľadiska kariéry....

Ak nechce ísť nedonútiš ho. Má gymnázium, nech vyskúša nájsť si prácu, keď vlastne nemá vyštudovaný žiadny odbor. Nech skúsi z výplaty vyžiť sám. A možno mu docvakne, že tu VŠ bude potrebovať.