icon

Ako najlepšie využiť zdedený byt?

tilly
Dnes o 10:27

Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem

Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.

Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.

No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.

K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.

Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem

Strana
z3
anonym_132b1f
Dnes o 12:11
@hopatko

1. Ak je mozne ho prenajat v povodnem stave bez zasahu, tak zatial by som prenajala a pockala tych par rokov ked deti dostuduju, potom predala a rozdelila peniaze na start do zivota
2. Ak treba prerabat, tak predat a kupit nieco mensie a velmi vhodne na prenajom, bez investicie a zasahu.
3. Nic z tych penazi by som nedala ako investiciu do fondov/zlata/etf. A to sama som z financneho prostredia.

@hopatko preco nie?

3. Nic z tych penazi by som nedala ako investiciu do fondov/zlata/etf. A to sama som z financneho prostredia.

vroni
Dnes o 12:12

Byt predať je jasná voľba. Mám pocit, že kamarátke sa najviac pozdáva postaviť nové na opačnej strane Dunaja. Je to isté možnosť, ale... Baba nemá 30 a penziu na doplutie. Rakúske náklady sú vyššie ako slovenské, ťahať ich zo slovenskej penzie môže byť obmedzujúce. Ďalšia vec je že pozemky a domy v okolí Bratislavy dávno zohľadňujú kúpyschopnosti Slovákov a ich ceny sú medzičasom hodne nadnesene. Ak by skutočne zvážila stavbu domu v At, šla by som skôr smerom na Marchegg a Záhorie, do Bratislavy stále na skok a ceny oproti Hainburgu a spol. kdesi celkom inde. Kupovať byt na prenájom v Ba by som momentálne nerobila. Na to mi je momentalny vládny zbojnícky spolok príliš kreatívny. Peniaze vrazit do fondov či kryptomien, pokiaľ s tým nemá skúsenosti či to nepovažuje len za peniaze na rozhádzanie, je tiež riziko. Aj keď stále menšia hlúposť, ako si peniaze odložiť na dôchodok. Také spočítané, zrátané, asi by som sa priklonila (v jej prípade) k tej stavbe domu mimo Sk.

jasminet
Dnes o 12:36

Ja osobne by som teda urcite nepredavala byt a nestavala dom pre deti. Skor clovek preda byt nez dom a hlavne - kto vie, ci sa deti vobec zo zahranicia budu chciet vratit. Takze bud byt predat tak ako je a kupit 2 male byty v stave vhodnom na okamzity prenajom, tie zatial prenajimat a casom dat detom nech si s nimi robia co uznaju za vhodne - zostanu, predaju... alebo byt predat a kupit pozemok v okoli bratislavy, ten jest nepyta, na cene nestraca.

anonym_3762ae
Dnes o 12:47

Pekne je, že jej rodic prenechal byt
Možno by nebolo odveci aj rodičom niečo zainvestovať

hopatko
Dnes o 12:57
@anonym_132b1f

@hopatko preco nie?

@anonym_132b1f kvoli likvidite, realnemu zhodnoteniu vs inflacia, investicnemu horizontu, geopolitickej situacii atd. Nie som samozrejme proti investiciam, ale nie jednorazovo a velky objem., a nie do bitcoinu / zlata. Nepoznam klientkinu celkovu fin situaciu a jej portfolio. Velmi zjednodusene su to hlavne tieto dovody.
Proste v kontexte toho ako tilly opisala situaciu tak nie.

zalka
Dnes o 13:10

Pre tých, co si myslia, že zo zdedeného bude klientka tilly platiť dane dávam do pozornosti :

Otázka č. 2 - dedenie v nepriamom rade - zdaniteľný príjem
Daňovník predal v júni 2025 pozemok, ktorý nadobudol v decembri roku 2023 dedením po svojej sestre. Sestra nadobudla pozemok kúpou v roku 2015. Bude uvedený príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane?
Odpoveď
Nakoľko daňovník nehnuteľnosť nadobudol dedením, ale v nepriamom rade, na účely oslobodenia príjmu nie je možné aplikovať zákonné ustanovenie, ktoré vymedzuje, že od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (sestry). Nakoľko k predaju pozemku došlo do piatich rokov od jeho nadobudnutia daňovníkom (december 2023), príjem z predaja nie je oslobodený od dane a podlieha zdaneniu.

Otázka č. 4 - dedenie v nepriamom rade - výdavok pri predaji
Daňovník zdedil v roku 2021 po ujovi chatu. Ujo ju vlastnil od roku 2007. Daňovník následne v roku 2025 túto nehnuteľnosť predal. Bude uvedený príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane? Ak sa príjem zdaňuje, aký výdavok si môže daňovník uplatniť?
Odpoveď
Nakoľko daňovník nehnuteľnosť nadobudol dedením, ale v nepriamom rade (po ujovi), a k predaju nehnuteľnosti došlo do piatich rokov od jej nadobudnutia do vlastníctva predávajúceho (rok 2021), príjem z predaja nie je oslobodený od dane a podlieha zdaneniu. Pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej dedením sa do daňových výdavkov zahrňuje všeobecná cena uvedená v uznesení o dedičstve.
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

A ja by som byt prenajala. Musí byť obývateľný keď tam strýko žil, cena prenájmu by zohľadnila stav bytu. Určite by sa našli nájomcovia.

natalka13
Dnes o 13:17
@anonym_132b1f

@hopatko preco nie?

@anonym_132b1f a v vom mas ulozene peniaze na dochodok?

tilly
autor
Dnes o 13:35
@patrike

@tilly Tych prerabacov vidim nazivo a do detailov, ked robim kontroly, co sa v byte vlastne deje. Hnus a hroza : rychlo, lacno, zakryt problemy, ide sa na efekt. Kupit nieco take = problemy. Zlozenie partie : 1 x biely, 1 az 2x opaleni, vsetko na ruku bez papierov. Bezna situacia, ked sa im nieco znepaci, odidu, nechaju rozrobene, peniaze nevratia.

@patrike ja myslím skôr firmy, čo odkupujú pôvodné stavy a potom do ziskom predávajú. Poznám ich niekoľko, spolupracujeme. Nerobia dokonalé rekonštrukcie, ale nevyzerajú zle

tilly
autor
Dnes o 13:36
@anonym_132b1f

@hopatko preco nie?

@anonym_132b1f toto je zaujímavé. Prečo?

tilly
autor
Dnes o 13:38
@anonym_3762ae

Pekne je, že jej rodic prenechal byt
Možno by nebolo odveci aj rodičom niečo zainvestovať

@anonym_3762ae aký rodič? Nechápem

tilly
autor
Dnes o 13:41
@zalka

Pre tých, co si myslia, že zo zdedeného bude klientka tilly platiť dane dávam do pozornosti :

Otázka č. 2 - dedenie v nepriamom rade - zdaniteľný príjem
Daňovník predal v júni 2025 pozemok, ktorý nadobudol v decembri roku 2023 dedením po svojej sestre. Sestra nadobudla pozemok kúpou v roku 2015. Bude uvedený príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane?
Odpoveď
Nakoľko daňovník nehnuteľnosť nadobudol dedením, ale v nepriamom rade, na účely oslobodenia príjmu nie je možné aplikovať zákonné ustanovenie, ktoré vymedzuje, že od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (sestry). Nakoľko k predaju pozemku došlo do piatich rokov od jeho nadobudnutia daňovníkom (december 2023), príjem z predaja nie je oslobodený od dane a podlieha zdaneniu.

Otázka č. 4 - dedenie v nepriamom rade - výdavok pri predaji
Daňovník zdedil v roku 2021 po ujovi chatu. Ujo ju vlastnil od roku 2007. Daňovník následne v roku 2025 túto nehnuteľnosť predal. Bude uvedený príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane? Ak sa príjem zdaňuje, aký výdavok si môže daňovník uplatniť?
Odpoveď
Nakoľko daňovník nehnuteľnosť nadobudol dedením, ale v nepriamom rade (po ujovi), a k predaju nehnuteľnosti došlo do piatich rokov od jej nadobudnutia do vlastníctva predávajúceho (rok 2021), príjem z predaja nie je oslobodený od dane a podlieha zdaneniu. Pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej dedením sa do daňových výdavkov zahrňuje všeobecná cena uvedená v uznesení o dedičstve.
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

A ja by som byt prenajala. Musí byť obývateľný keď tam strýko žil, cena prenájmu by zohľadnila stav bytu. Určite by sa našli nájomcovia.

@zalka s týmto sa počítalo a do dedičského konania sa dala aktuálna trhová cena. Takže nejaké vysoké dane by tam nemali vyskočiť

patrike
Dnes o 13:42
@tilly

@zalka s týmto sa počítalo a do dedičského konania sa dala aktuálna trhová cena. Takže nejaké vysoké dane by tam nemali vyskočiť

@tilly Daň z predaja bytu na Slovensku sa neplatí, ak ho vlastníte viac ako 5 rokov, alebo ste v ňom mali aspoň 2 roky trvalý pobyt (pri predaji do 5 rokov od kúpy). V opačnom prípade sa daň 19 % (do 37 163,36 €) alebo 25 % (zo sumy nad) platí zo zisku (rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou + náklady)

anonym_3762ae
Dnes o 13:45
@tilly

@anonym_3762ae aký rodič? Nechápem

@tilly ved ked po strýkovi a rodičia žijú
Tak to je niekoho z nich brat nie?

tilly
autor
Dnes o 13:45
@anonym_3762ae

@tilly ved ked po strýkovi a rodičia žijú
Tak to je niekoho z nich brat nie?

@anonym_3762ae no, ona už nemá nikoho zo staršej generácie a ani súrodencov, bratrancov apod, smutná rodina.

tilly
autor
Dnes o 13:47
@patrike

@tilly Daň z predaja bytu na Slovensku sa neplatí, ak ho vlastníte viac ako 5 rokov, alebo ste v ňom mali aspoň 2 roky trvalý pobyt (pri predaji do 5 rokov od kúpy). V opačnom prípade sa daň 19 % (do 37 163,36 €) alebo 25 % (zo sumy nad) platí zo zisku (rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou + náklady)

@patrike toto ja ovládam 😉. Ide o to, že daň sa platí prijem-vydaj (náklady) a v tomto prípade sa ako náklady berie suma, ktorá je uvedená v dedičskom konaní

anonym_3762ae
Dnes o 13:47
@tilly

@anonym_3762ae no, ona už nemá nikoho zo staršej generácie a ani súrodencov, bratrancov apod, smutná rodina.

@tilly jaj ja som tam niekde čítala, že ma rodičov
A keďže, ak by žil ten rodič koho to bol brat,aj to by som brala do úvahy či niečo nechce nepotrebuje
Keďže dotyčná nepotrebuje nič

zalka
Dnes o 13:49

@patrike píšeš hlúposť, nakoľko trvalý pobyt už dávno nie je podmienkou ulavy pre neplatenie dane z príjmu pri predaji nehnuteľnosti do 5 rokov.

@tilly som to o dani napísala, kvôli tomu že pár príspevkov tu boli, že by nepredávali do 5 rokov aby nemuseli všetko zdanovať, tak som uvádzala na pravú mieru. 🙂

patrike
Dnes o 14:00
@zalka

@patrike píšeš hlúposť, nakoľko trvalý pobyt už dávno nie je podmienkou ulavy pre neplatenie dane z príjmu pri predaji nehnuteľnosti do 5 rokov.

@tilly som to o dani napísala, kvôli tomu že pár príspevkov tu boli, že by nepredávali do 5 rokov aby nemuseli všetko zdanovať, tak som uvádzala na pravú mieru. 🙂

@zalka Aktualny stav je teda aky ? Kto ma ulavu pri predaji do 5 rokov ?

tilly
autor
Dnes o 14:04
@zalka

@zalka áno. Ja viem, všimla som si

tilly
autor
Dnes o 14:05
@patrike

@zalka Aktualny stav je teda aky ? Kto ma ulavu pri predaji do 5 rokov ?

@patrike len ak dedíš v priamom rade a poručiteľ mal nehnuteľnosť viac ako 5 rokov vo vlastníctve.

patrike
Dnes o 14:13
@tilly

@patrike len ak dedíš v priamom rade a poručiteľ mal nehnuteľnosť viac ako 5 rokov vo vlastníctve.

@tilly Ano, zabudol som na tu moznost dedenia. Pravdu mas.

anonym_9e6cb6
Dnes o 18:29

ubytovat v byte partiu robotnikov v stavebnictve.
dat im minimalny alebo len symbolicky najom. po praci co-to opravia, zrekonstruuju ( jasne,ze sekat elektriku po poobediach a veceroch nebudu). ale vymaluju, polozia podlahy, mozno sa podari ciastocne spravit sanitu. na prenajom studentom to postaci. a ked sa majitelka rozhodne na zaklade situacie o par rokov co vlastne od zivota chce, preda to.
poznam viac takych pripadov, ked partia z vychodu si ubytko odpracovala.

Strana
z3