Ako najlepšie využiť zdedený byt?
Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem
Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.
Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.
No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.
K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.
Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem
No ked sme uz zacali tu vojnu, byty a zlato, tak byt alebo aj ina nehnutelnost su pri vojne sakra zla investicia. Urcite aj plno Ukrajincov malo nakupene byty ako investiciu. Teraz maju kopu rozbiteho betonu nad dierou po ruskej bombe a precitajte si podmienky kazdej jednej poistovne : vyluka na vojnu alebo terorizmus. V lepsom pripade dom alebo byt stoji, ale neda sa tam byvat pre blizkost frontu a tie uzemia, ktore zatial ziskalo Rusko, tam kto chce byvat, je tlaceny do ruskeho obcianstva.
Zlato v banke moze byt tiez nedostupne, ked ho mate pri sebe, mozu vam ho zobrat ozbrojenci so samopalmi alebo stat zakaze jeho vyvoz ...
@mirka2405 Zlato kupovat nema vyznam, snad len zlate mince a mini tehlicky fyzicky, ked sa chystas utekat pred vojnou alebo cakas armagedon. Na vsetko ine su tu zahranicne fondy a zahranicni brokeri, na to SK vlada dosah nema a viem sa k tomu dostat z mobilu kdekolvek na svete s internetom, ak by som aj utekal pred vojnou.
@patrike Presne to som mala na mysli, ďakujem. Ale každému vyhovuje niečo iné a môže si vybrať. Vlastníctvo nehnuteľnosti človeka zväzuje v rozhodovaní, na Slovensku je na vlastníctvo tohto druhu je považované za istý druh "honoru", ale sú aj iné možnosti. Pokiaľ má človek zabezpečené bývanie, tak je fajn o nich uvažovať.
@patrike Presne to som mala na mysli, ďakujem. Ale každému vyhovuje niečo iné a môže si vybrať. Vlastníctvo nehnuteľnosti človeka zväzuje v rozhodovaní, na Slovensku je na vlastníctvo tohto druhu je považované za istý druh "honoru", ale sú aj iné možnosti. Pokiaľ má človek zabezpečené bývanie, tak je fajn o nich uvažovať.
@mirka2405 Hlavne take tie rozne "dobre" napady ako kedysi : postavme obrovsky dom, my budeme dole, mladi s detmi hore, koncia uzimenou babkou s dedkom, ktori nemaju na plyn vykurit tu opachu a sedia v kuchyni pri piecke na tuhe palivo a deti su v meste alebo v zahranici. Dom postupne chatra a celkovo hodnota opachy kdesi v okrese Poltar je o nicom.
Moderna verzia je : kupim byt, ved ked syn dostuduje, ako by nasiel. A syn po skole ostane v zahranici.
@hopatko To je pohlad cloveka, ktory sa vyzna. Ucitelka dejepisu s partnerom smatlavym informatikom, ktory ani ziarovku nevie vymenit, ti netusia nic o vymene kablov. Das nove zasuvky a povies "ciastocna rekonstrukcia elektro prebehla".
@patrike 😁😁😁 Este som nevidela itckara, ktory by sa nevyznal v elektrike. Ja som ucitelka jazykov a strednu skolu mam odbor automatizacna technika. Pri obhliadke nehnutelnosti sa ma snazil realitak obabrat podobnym sposobom. Stacil pohlad na vypinace v pivnici, staru 30 rocnu malovku a hned mi bolo jasne, ze nic menene nebolo. Uz len obycajna isticova skrina da cloveku napovedu.
@patrike 😁😁😁 Este som nevidela itckara, ktory by sa nevyznal v elektrike. Ja som ucitelka jazykov a strednu skolu mam odbor automatizacna technika. Pri obhliadke nehnutelnosti sa ma snazil realitak obabrat podobnym sposobom. Stacil pohlad na vypinace v pivnici, staru 30 rocnu malovku a hned mi bolo jasne, ze nic menene nebolo. Uz len obycajna isticova skrina da cloveku napovedu.
@anonym_b4dfd5 Smatlavych ajtakov mas plno, sam ich poznam dost. To, ze teba realitak neobabral je tvoje plus, ale neboj nic, predal to nejakym naivkam. Priklad ajtak a ucitelka je modelovy, mozes to zamenit za dvoch gayov kadernika a baletaka.
Čisto matematicky. Ak byt predá teraz, koľko zaplatí daň (cca)? Kolko zaplatí za 5 rokov držania bytu bez toho, aby ho prenajímala (150x12x5)? Čo je menej? Koľko by ma stála prerábka? Keďže prerábku nechce teraz, možno po čase zmení názor. Teraz by ho nechala tak, rok dva, nech si to nechá uležať v hlave a možno sa rozhodne prerobiť a prenajímať časom.... Alebo prerobený predať
@tilly aj mna by zaujimalo, čo si jej radila ty. Vyzerá, ze máš prehlad. Vieš, ze staré neprerobene byty kupuju prerabali, takze máš vedomosť, ze mnoho ludi skupuje byty, prerobí ich a s veľkým ziskom preda. Na druhej strane píšeš, ze tvoj manzel je Elektrikar, ona robi v okoli stavebníkov. Postavit dom nemá problem, ale zrekonštruovať byt Ano?
Moja rada, buď prenajat tak ako je (aj keby tam sli byvat robosi), alebo prerobit a prenajat. Na jej mieste neriešim dom, ani iné alternativy
@katkazatka ja sa akurát chystám prerobiť 3izbak v Petržalke, elektrika, nová linka, kúpeľňa a WC (našťastie je tam murované jadro), interiérové aj bezpečnostné dvere, podlahy. Som zvedavá, koľko to vyjde.
@tilly tvoj nazor je aky? prerobit, predat so ziskom a kupit daco mensie a prenajimat? z ostatku cestovat a uzivat si zivot?
@mirka2405 Hlavne take tie rozne "dobre" napady ako kedysi : postavme obrovsky dom, my budeme dole, mladi s detmi hore, koncia uzimenou babkou s dedkom, ktori nemaju na plyn vykurit tu opachu a sedia v kuchyni pri piecke na tuhe palivo a deti su v meste alebo v zahranici. Dom postupne chatra a celkovo hodnota opachy kdesi v okrese Poltar je o nicom.
Moderna verzia je : kupim byt, ved ked syn dostuduje, ako by nasiel. A syn po skole ostane v zahranici.
@patrike Presne toto sa stalo viacerým známym a aj nám, predpokladalo sa, že deti budú bývať tu, bohužiaľ situácia na SR je taká aká je, deti išli študovať do ČR a už sa nevrátili a bývanie si budú zabezpečovať tam, resp. ani nechcú kupovať, ale prenajať si. Takže v horšom prípade ti ostane veľký dom, pozemok, v lepšom byt. Čiže keď už byt silou mocou kupovať, tak v mieste, kde študuje dieťa, nemusí platiť intrák a zoberie si kamošov na byt, ktorí mu ho pomôžu splácať. A po 5 rokoch predať, ak sa rozhodne pôsobiť inde. Ale napr. môj syn chcel bývať na intráku, aby bol so spolužiakmi, čiže tiež záleží od situácie.
@anonym_b4dfd5 Smatlavych ajtakov mas plno, sam ich poznam dost. To, ze teba realitak neobabral je tvoje plus, ale neboj nic, predal to nejakym naivkam. Priklad ajtak a ucitelka je modelovy, mozes to zamenit za dvoch gayov kadernika a baletaka.
@patrike smutné je, že koľkokrát ani ten realitak nechce obabrať, ale sám nevie 🤦♀️
Čisto matematicky. Ak byt predá teraz, koľko zaplatí daň (cca)? Kolko zaplatí za 5 rokov držania bytu bez toho, aby ho prenajímala (150x12x5)? Čo je menej? Koľko by ma stála prerábka? Keďže prerábku nechce teraz, možno po čase zmení názor. Teraz by ho nechala tak, rok dva, nech si to nechá uležať v hlave a možno sa rozhodne prerobiť a prenajímať časom.... Alebo prerobený predať
@ajsha123 daniam sa venujeme na prvej strane. Nebudú tam dane
@tilly tvoj nazor je aky? prerobit, predat so ziskom a kupit daco mensie a prenajimat? z ostatku cestovat a uzivat si zivot?
@anonym_b31ee7
@anonym_132b1f prerábať nechce, má na to svoje dôvody, ktoré treba rešpektovať.
Ja som jej poradila to, čo som urobila ja pred 4 rokmi v podobnej situácii a som s tým rozhodnutím spokojná, ale viem, že nie každému to môže vyhovovať. Ja som vtedy byt predala a kúpila apt. v Španielsku, ale ja som kupovala pre syna viacmenej, tak to bola trošku iná situácia.
A potom sa mi páči možnosť kúpiť pekný byt v novostavbe s parkingom. Musela by doplatiť cca 20tis, ale to by vraj nebol problém, to sa jej pozdáva.
@patrike toto moji rodičia tak postavili. Dvojgeneračný dom, potom druhý dvojgeneračný. Prvý sme kúpili my a jeden byt z toho nepoužívame, lebo naše deti nechcú bývať s nami, chcú byť samostatné. A rodičia teraz žijú v tom druhom dvojgeneračnom sami. Susedia tu u nás, všetko podobné, 7 izbové obrovské domy. 8 vedľa seba, v prvom žijú dvaja, v druhom dvaja, občas im prídu deti, v treťom žije sama suseda, vo štvrtom my momentálne ešte traja, v piatom suseda sama, občas jej prídu deti zo zahraničia, v šiestom dvaja, občas tam majú vnuka, v siedmom dvaja, v lete vnúčatá, v ôsmom dvaja a vnúčatá chodia na návštevy 😂. Kupovať, stavať domy pre deti asi nie je dobrá investícia. Máme v podstate nepredajné domy. Tieto veľké domy, aj keď energeticky nenáročné (zateplené s modernými technológiami) nikto nechce. Každému stačí 4i bungalov...
@tilly Ešte je možnosť, že ho predá sa za rovnakú cenu ako bola stanovená jeho hodnota pri dedičskom konaní, vtedy nevznikne daňová povinnosť.
@mirka2405 áno, toto sa riešilo na prvej strane. Do dedičského sa dávala trošku vyššia hodnota. Ako realitka dávame často potvrdenia o hodnote nehnuteľností, na účely dedičského konania, nie sú nutné znalecké posudky, takže sme tam dali mierne vyššiu cenu, aby nevznikla daňová povinnosť
@patrike toto moji rodičia tak postavili. Dvojgeneračný dom, potom druhý dvojgeneračný. Prvý sme kúpili my a jeden byt z toho nepoužívame, lebo naše deti nechcú bývať s nami, chcú byť samostatné. A rodičia teraz žijú v tom druhom dvojgeneračnom sami. Susedia tu u nás, všetko podobné, 7 izbové obrovské domy. 8 vedľa seba, v prvom žijú dvaja, v druhom dvaja, občas im prídu deti, v treťom žije sama suseda, vo štvrtom my momentálne ešte traja, v piatom suseda sama, občas jej prídu deti zo zahraničia, v šiestom dvaja, občas tam majú vnuka, v siedmom dvaja, v lete vnúčatá, v ôsmom dvaja a vnúčatá chodia na návštevy 😂. Kupovať, stavať domy pre deti asi nie je dobrá investícia. Máme v podstate nepredajné domy. Tieto veľké domy, aj keď energeticky nenáročné (zateplené s modernými technológiami) nikto nechce. Každému stačí 4i bungalov...
@tilly to mas pravdu, stavat detom domy je blbost. Celkovo dom sa tazsie preda, byt predas skor. Lebo kto chce dom, tak si ho zvykne nadizajnovat podla seba. Tvoj syn zije v Spanielsku, ked pises, ze si mu tam kupovala apartman?
@tilly to mas pravdu, stavat detom domy je blbost. Celkovo dom sa tazsie preda, byt predas skor. Lebo kto chce dom, tak si ho zvykne nadizajnovat podla seba. Tvoj syn zije v Spanielsku, ked pises, ze si mu tam kupovala apartman?
@namornicka nie, žije tu, to je na dlhšie vysvetľovanie.
@tilly prosím Ťa, a kde máte tie veľké dvojgeneračné domy? My hľadáme (za ľudskú cenu) a nevieme zohnať, potrebujeme 7-10 izbový... 🫣🙈
@tilly prosím Ťa, a kde máte tie veľké dvojgeneračné domy? My hľadáme (za ľudskú cenu) a nevieme zohnať, potrebujeme 7-10 izbový... 🫣🙈
@anonym_909254 Ludska cena je ta, kolko mate penazi a viac neviete zohnat ? To realitny trh nezaujima, asi chcete kupit pod cenu, s cim pochopitelne nik nesuhlasi.
@anonym_909254 tu sa inak domy moc nepredávajú, ľudia odtiaľto neodchádzajú. Ja by som ten náš aj predala. Za cenu znaleckého pred rekonštrukciou v 2012 plus cena rekonštrukcie a vybavenia (bazén, ftve s batériou, tč,... ) ale myslím, že je to aj tak nepredajné 😄
@anonym_909254 tu sa inak domy moc nepredávajú, ľudia odtiaľto neodchádzajú. Ja by som ten náš aj predala. Za cenu znaleckého pred rekonštrukciou v 2012 plus cena rekonštrukcie a vybavenia (bazén, ftve s batériou, tč,... ) ale myslím, že je to aj tak nepredajné 😄
@tilly Predajne je vsetko, ked das dobru cenu. Ale chapem, velky dom v BA = velka cena a aj ked mierne spustis, ten, kto ma tolko penazi si postavi novostavbu po svojom a nekupi nieco, kde mu vela veci nesedi.
@tilly Predajne je vsetko, ked das dobru cenu. Ale chapem, velky dom v BA = velka cena a aj ked mierne spustis, ten, kto ma tolko penazi si postavi novostavbu po svojom a nekupi nieco, kde mu vela veci nesedi.
@patrike tu si moc novostavbu nepostaví. Pozemky tu idú po 800 - 1000 eur/m2 🤦♀️. Za mňa strašne veľa. Momentálne, čo sledujem, tak je tu na predaj jeden starý dom na buď kompletku, alebo zbúranie na 6 arovom pozemku za 650tis, alebo krásny rožný pozemok 8 arov so starým domom za 850tis. Dve novostavby po 750tis, jeden novozrekonštruovaný dom, ale holodom s veľkým pozemkom za 870tis. Inak nič, čo stojí za reč. "Od.ebky" bývalé záhrady bez poriadneho prístupu na periférii za 500tis nerátam.
Ale tento náš dom myslím, že nie je predajný, už ZP je na vysokú cenu a ten posudok nebol nijako ovplyvňovaný, chceli sme vedieť reálnu cenu. A lacno ten dom určite nedám, keďže tiež budem musieť niekam ísť a ja nie som typ do paneláku. Rada si spievam a tancujem doma 😂😂. By ma vyhodili.
Ja som si našla pozemok, ktorý by mi vyhovoval v inej ba štvrti za 750tis. Môžem o ňom snívať 😂😂
@patrike tu si moc novostavbu nepostaví. Pozemky tu idú po 800 - 1000 eur/m2 🤦♀️. Za mňa strašne veľa. Momentálne, čo sledujem, tak je tu na predaj jeden starý dom na buď kompletku, alebo zbúranie na 6 arovom pozemku za 650tis, alebo krásny rožný pozemok 8 arov so starým domom za 850tis. Dve novostavby po 750tis, jeden novozrekonštruovaný dom, ale holodom s veľkým pozemkom za 870tis. Inak nič, čo stojí za reč. "Od.ebky" bývalé záhrady bez poriadneho prístupu na periférii za 500tis nerátam.
Ale tento náš dom myslím, že nie je predajný, už ZP je na vysokú cenu a ten posudok nebol nijako ovplyvňovaný, chceli sme vedieť reálnu cenu. A lacno ten dom určite nedám, keďže tiež budem musieť niekam ísť a ja nie som typ do paneláku. Rada si spievam a tancujem doma 😂😂. By ma vyhodili.
Ja som si našla pozemok, ktorý by mi vyhovoval v inej ba štvrti za 750tis. Môžem o ňom snívať 😂😂
@tilly Uplne suhlasim, ale myslel som novy dom inde, nie u teba v Ruzinove. Pokial niekomu nevadi nebyvat v meste a ma radsej prirodu, tak logicka volba je kupit tam, kde su lacne pozemky a za 400 000 ma postavene aj zariadene.
Vela ludi robi z domu alebo aj tak chodia autom hore dole po celom SK.
@tilly Uplne suhlasim, ale myslel som novy dom inde, nie u teba v Ruzinove. Pokial niekomu nevadi nebyvat v meste a ma radsej prirodu, tak logicka volba je kupit tam, kde su lacne pozemky a za 400 000 ma postavene aj zariadene.
@patrike áno. Inde jasné. Len tu v okolí ba išli pozemky za posledných 5 rokov raketovo hore. Z jednoduchého dôvodu. Už nie sú. Nedá sa to tu nafúknuť. Kedysi sa robili obrovské nové štvrté, ako tri vody a pod. To už teraz nejde. Ani kvôli kapacite sietí a infraštruktúry a ani kvôli miestu. A cestovanie do ba je stále horšie. Mne trvá cesta do úplného centra okolo 50 minút pešo, kolega to nedá autom zo satelitu.
@patrike v BA proste pozemky nemas, v meste ich je velmi malo, objavuju sa sporadicky (take tie "lacnejsie". A tie najlepsie, v lukrativnych stvrtiach ako su Palisady, Horsky park, Koliba,Podhradie, tam su tie ceny tak sialene, ze na to nemaju uz pomaly ani milionari. Lebo sa bavime o stotisicoch iba za pozemok (az do miliona kludne). Ak sa nieco "lacnejsie" objavi, trebars stary dom, tak ludia su ochotni burat, len aby mali pozemok. A buracie prace nie su lacne. Momentalne uz ludia stavaju v zahradkarskych oblastiach a proste to je uz katastrofa, lebo to nie je urcene ani na byvanie povodne. Jasne, boli vybudovane satelity, ale tam sa uz nema tiez kde stavat.
@tilly nahodou, kedy si spievala moje oblubene pesnicky, tak by som nemala problem 😂😂😂 Kedysi som byvala nad didzejom a ten si robil diskoteky o druhej v noci a sused bol neuspesny operny spevak..takze to je len o mentalnom nastaveni susedov 😂

@anonym_132b1f Nie všetky do jednej investície, ale rozložiť do viacerých fondov, akcií, nákupu zlata.
@mirka2405 Zlato kupovat nema vyznam, snad len zlate mince a mini tehlicky fyzicky, ked sa chystas utekat pred vojnou alebo cakas armagedon. Na vsetko ine su tu zahranicne fondy a zahranicni brokeri, na to SK vlada dosah nema a viem sa k tomu dostat z mobilu kdekolvek na svete s internetom, ak by som aj utekal pred vojnou.