Ako sa rozhodnúť, či mať dieťa?
Mam 35 rokov, manzel 44. Manzel ma z predosleho manzelstva takmer dospelu dceru. Ja deti nemam. Ani neviem, ci ich chcem. Ak by sme mali, tak len jedno. No lenze ja neviem, ci dieta chcem. Ked si predstavim situaciu, ze mame dieta, je to v poriadku. Ale aj situacia, ze dieta nemame je v poriadku, nijak ma to nedesi. Vsetky moje kamaratky aj spoluziacky deti maju. Bojim sa len jednej veci, ze na starobu zostanem sama. Ale to nevidim ako popud dieta mat, kedze to nie je zaruka, ze ma v starobe bude navstevovat.
Co vam pomohlo pri rozhodovani?
@beronsche
Výhovorky,kecy.
Dôvodov prečo nie,si kaźdý sebec nájde koľko len chce.
@anonym_f370c1 vysvetli, z akého dôvodu je to sebecké..
Sebecké voči komu? Sebe? Kvôli očakávaniu spoločnosti?
Tebe úplne uniká fakt, ako deti, ktoré sa narodili matkám, ktoré ich vlastné nikdy nechceli, trpia.
@beronsche
"Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve."
A ani sa to nikdy nedozvieš...
@anonym_f370c1 čo sa nedozviem?
Ja deti mám. Vždy som ich chcela, život by som za nich dala.
Ale nemyslím si, že všetci to musia brať ako ja, že musia mať mentalne nastavenie ako ja, inak sú v neporiadku..
Na rozdiel.od teba.
Uff, no ty dieťa radšej nemaj s takýmto postojom.
Mne nechýbalo dieťa ale chýbalo môjmu srdcu niekoho ďalšieho milovať
a keďže dvoch chlapov nechcem, rozhodla som sa pre dieťa 😋a veru, že ho milujem ako koňa 😍
@anonym_autor nám pomohlo pri rozhodovaní, keď nám tú otázku ako poslednú šancu kládli lekári, ohľad na zdravotný stav a možné komplikácie. O to to bolo ľahšie, lebo sme nikdy predtým a skôr intenzívne deti neplánovali. Je to takto ok.
@anonym_autor
Stačí si odpovedať na otázku,čo po tebe zostane.
Život bez detí je prázdny,rozhodnutie deti nemať je sebeckè a je to len neochota vzdať sa pohodlia a konzumného spôsobu života.
Už som počul,aká je zlá doba,vysoké ceny,bývanie,náklady...čistý alibizmus a výhovorky.
Všetko pravda,ale to bolo a bude vždy a deti sa rodili aj keď padali bomby, jedlo bolo na prídel,obuv a oblečenie sa dedilo a v 1.izbe spali 5-ti.
A predstav si,že to vôbec nebolo až tak dávno....moji rodičia v tom vyrastali.
@anonym_f370c1 no bohovský život o kôrke chleba a v zbombardovanom dome. Keď na toto máš spomienkový optimizmus, prečo sa nepresťahuješ za východnú hranicu???🤦♀️
@anonym_f370c1 no bohovský život o kôrke chleba a v zbombardovanom dome. Keď na toto máš spomienkový optimizmus, prečo sa nepresťahuješ za východnú hranicu???🤦♀️
@anonym_7c4404 presne tak. Toto nie je sebecké? Vedome počať dieťa do vojny.
Ak dieťa nema byt zaplata na samotu ak zabudneš na dôvod kamošky majú musím tiež ako to cítiš. Predstav si že máš 49 a už je ten vlak preč. Mas pocit že dieťa chces ak sa podarí zajtra tak by bolo úplne super alebo s toho mas skôr strach. Toto za teba nikto nevyrieši. Ty ho budeš vychovávať tu budeš bez neho. Aký otec je tvoj partner? 35 je dosť ale nie koniec sveta. V tejto veci sa musíš rozhodnut dobre dieťa je na celý život a ako ti píšu je to lotéria môžeš sa v materstve nájsť aj môžeš byť s toho že si mamou nešťastná. Tiež si myslím že ak sa ráno nebudis s pocitom že dieťa už aby bolo a nemáš tej túžby plnú hlavu neriešis že uz nevies vydržať až budeš mamou radšej ešte chvíľku počkaj. Tu je to skôr o chcení a túžbe ako o tom ako sa rozhodnúť
@anonym_autor
Stačí si odpovedať na otázku,čo po tebe zostane.
Život bez detí je prázdny,rozhodnutie deti nemať je sebeckè a je to len neochota vzdať sa pohodlia a konzumného spôsobu života.
Už som počul,aká je zlá doba,vysoké ceny,bývanie,náklady...čistý alibizmus a výhovorky.
Všetko pravda,ale to bolo a bude vždy a deti sa rodili aj keď padali bomby, jedlo bolo na prídel,obuv a oblečenie sa dedilo a v 1.izbe spali 5-ti.
A predstav si,že to vôbec nebolo až tak dávno....moji rodičia v tom vyrastali.
@anonym_f370c1 tieto dristy, že deti sa rodili aj počas vojny...vy si vážne myslíte, že tie deti boli vytúžené? Že boli chcene? Ženy zrobene, vyhladovane, bez zdravotnej starostlivosti, znasilnovane aj vlastným manželom, večer sa na nej vytriasol a bolo zarobené...vysoká úmrtnosť pri pôrodoch, vysoká úmrtnosť deti...deti bez kvalitnej starostlivosti, stravy, vzdelania, casto bite, zneuzivane...tazka robota na poliach...dievča nech sa rýchlo vydá, nech ju netreba živiť a kolotoc rodenia odznova...ženy boli celé stáročia (u niekde stále su) chodiace vagíny a maternice....je vysostnym právom každej ženy rozhodnúť sa ci dieťa chce alebo nie, zväčša je ona ta, ktorej sa zmení život...
@anonym_f370c1 tieto dristy, že deti sa rodili aj počas vojny...vy si vážne myslíte, že tie deti boli vytúžené? Že boli chcene? Ženy zrobene, vyhladovane, bez zdravotnej starostlivosti, znasilnovane aj vlastným manželom, večer sa na nej vytriasol a bolo zarobené...vysoká úmrtnosť pri pôrodoch, vysoká úmrtnosť deti...deti bez kvalitnej starostlivosti, stravy, vzdelania, casto bite, zneuzivane...tazka robota na poliach...dievča nech sa rýchlo vydá, nech ju netreba živiť a kolotoc rodenia odznova...ženy boli celé stáročia (u niekde stále su) chodiace vagíny a maternice....je vysostnym právom každej ženy rozhodnúť sa ci dieťa chce alebo nie, zväčša je ona ta, ktorej sa zmení život...
@anonym_6cc2c3
Tento feministický grc si si mohla odpustiť,ale je možné,že v tvojej rodine to bol štandard, takto nejako sa vyjadruje aj Šimečka st.
@anonym_6cc2c3
Tento feministický grc si si mohla odpustiť,ale je možné,že v tvojej rodine to bol štandard, takto nejako sa vyjadruje aj Šimečka st.
@anonym_f370c1 nahlaseny. A dufam, ze ta odtialto zmazu nafurt do zabudnutia.
@anonym_6cc2c3
@anonym_f370c1 ten simecka, to mala byt urazka? smola, neviem aké má reči, nie som jeho volicka...a áno, pre takých ako ty, je to feministicky grc...ale krajiny ako Afganistan a spol, ukazujú aký je feminizmus dôležitý...a vlastne je smutné, že v roku 2026 musia ženy stále obhajovať co robia so svojím telom a svojim životom
@anonym_f370c1 nahlaseny. A dufam, ze ta odtialto zmazu nafurt do zabudnutia.
@anonym_95f62d
To vážne,už sa trasiem strachom ty " nahlásený"
A čo ti presne prekážalo,ten " feministický grc" alebo tvoje dehumánne kidy o chodiacich vagínach? To je
podľa vlastných skúseností?
@anonym_f370c1 ten simecka, to mala byt urazka? smola, neviem aké má reči, nie som jeho volicka...a áno, pre takých ako ty, je to feministicky grc...ale krajiny ako Afganistan a spol, ukazujú aký je feminizmus dôležitý...a vlastne je smutné, že v roku 2026 musia ženy stále obhajovať co robia so svojím telom a svojim životom
@anonym_6cc2c3
No tak si to predstav,mňa nejaký Afganistan vôbec aleže vôbec nezaujíma.
@anonym_autor ako dlho si s ním?Keď si vieš predstaviť ako budete spolu po 5-10 r bez dieťaťa, tak ho nemaj.Ci si máte čím vyplniť dní prídete domov z práce a čo ďalej?A čo po 50 tke?ak by som ho mala tak kvôli sebe a nie kvôli partnerovi ten si to už zažil a prežil tie city.Pre mňa bolo vždy jasné, že dieťa chcem a mám jedno.Cim je starší prijala by som ešte jedno, ale už kvôli veku do toho nemôžem ísť, ale bola to chýba mať iba jedno veľmi mi tie časy chýbajú.
Žeby som bola bezdetná nad tým som nikdy nerozmýšľala.Pre mňa by bol ten život prázdny a fádny aj, keď som veľa cestovala kvôli práci darilo sa mi, sme akčné tipy, ale dobrovoľne nemať dieťa určite nie.
@anonym_autor ako dlho si s ním?Keď si vieš predstaviť ako budete spolu po 5-10 r bez dieťaťa, tak ho nemaj.Ci si máte čím vyplniť dní prídete domov z práce a čo ďalej?A čo po 50 tke?ak by som ho mala tak kvôli sebe a nie kvôli partnerovi ten si to už zažil a prežil tie city.Pre mňa bolo vždy jasné, že dieťa chcem a mám jedno.Cim je starší prijala by som ešte jedno, ale už kvôli veku do toho nemôžem ísť, ale bola to chýba mať iba jedno veľmi mi tie časy chýbajú.
Žeby som bola bezdetná nad tým som nikdy nerozmýšľala.Pre mňa by bol ten život prázdny a fádny aj, keď som veľa cestovala kvôli práci darilo sa mi, sme akčné tipy, ale dobrovoľne nemať dieťa určite nie.
@anonym_f3e1f9 urobil si dieta preto aby si "mali cim vyplnit dni ked pridu z prace" rozhodne nie je dovod mat dieta
@anonym_6cc2c3
@anonym_f370c1 feministicky grc?
Čo z toho považuješ za nepravdu?
To ma teda veľmi zaujíma..
Ze ženy nemali žiadne slovo? Že ich mnohopocetne tehotenstva a pôrody vyčerpávali? Že údelom ženy bolo jediné sa vydať a rodiť?
Alebo máš problém s tým, že každá žena má právo (alebo by mala mať), rozhodnúť či a koľko detí chce?
@anonym_f3e1f9 urobil si dieta preto aby si "mali cim vyplnit dni ked pridu z prace" rozhodne nie je dovod mat dieta
@anonym_2be2d1 neprekrucaj to, čo som napísala.Ked sú to ľudia čo chodia do fitka, stretávajú sa so známymi, cestujú, majú náročnú prácu majú hobby, ktorému sa venujú tak dní budú mať vyplnené.Ak prídu domov prehodia 3 vety a nemajú do čoho pichnúť časom príde nuda, vekom ešte väčšia aj zdr.problemy a to je potom zle.Ja nepíšem, že majte deti, aby ste sa nenudili.Moja sestra je terapeutka vieš kedy tam chodia ženy s depresiou?pred 50 tkou, lebo vtedy definitívne pochopia, že je to preč dovtedy a možno by sme mali, uvidíme, možno sa zadari.Na adopciu neskoro a čo ďalej?Je to aj biologicky a hormonálne dane také bilancovanie.
Pre mňa to je jeden z dôvod mať dieťa nebyť samaat sa komu venovat, niečo ho naucit vychovať tešiť sa z jeho uspechov
@anonym_2be2d1 do 45-50 r majú ľudia kamarátov, grilovačky, spoločne vylety vekom sa rozvádzajú, starosti, vnúčatá a prichádza zvlástne obdobie kto si ho nezaplni môže to zvládať zle
Ze ženy nemali žiadne slovo? Že ich mnohopocetne tehotenstva a pôrody vyčerpávali? Že údelom ženy bolo jediné sa vydať a rodiť?
Alebo máš problém s tým, že každá žena má právo (alebo by mala mať), rozhodnúť či a koľko detí chce?
@beronsche áno, takí ako on s tým majú problém vidno to na všetkých reakciách...kedykoľvek sa ženy ozvú, už rozčuľene kopkajú nožičkami...
@anonym_6cc2c3
No tak si to predstav,mňa nejaký Afganistan vôbec aleže vôbec nezaujíma.
@anonym_f370c1 tomu sa hovorí prehľad, záujem, solidarnosť, obozretnost, informovanosť...ale takým ako ty je to jedno, vidno ako prizemne reagujes...staraj sa prosim o svoje množenie a ostatné nechaj na každom ako sa rozhodne
Uff, no ty dieťa radšej nemaj s takýmto postojom.
@anonym_447552 S akým postojom?
@beronsche
S týmto:
"ženy boli celé stáročia (u niekde stále su) chodiace vagíny a maternice"
Takéto všeobecné hodnotenie je dehumánne.
Ty sa cítiš ako chodiaca vagína?
@anonym_2be2d1 neprekrucaj to, čo som napísala.Ked sú to ľudia čo chodia do fitka, stretávajú sa so známymi, cestujú, majú náročnú prácu majú hobby, ktorému sa venujú tak dní budú mať vyplnené.Ak prídu domov prehodia 3 vety a nemajú do čoho pichnúť časom príde nuda, vekom ešte väčšia aj zdr.problemy a to je potom zle.Ja nepíšem, že majte deti, aby ste sa nenudili.Moja sestra je terapeutka vieš kedy tam chodia ženy s depresiou?pred 50 tkou, lebo vtedy definitívne pochopia, že je to preč dovtedy a možno by sme mali, uvidíme, možno sa zadari.Na adopciu neskoro a čo ďalej?Je to aj biologicky a hormonálne dane také bilancovanie.
Pre mňa to je jeden z dôvod mať dieťa nebyť samaat sa komu venovat, niečo ho naucit vychovať tešiť sa z jeho uspechov
@anonym_f3e1f9 ty nechapes ze pre niektorych ludi je fajn prist domov z prace a nemat ziadne plany a ziadne povinnosti. A je to ich vec. Nikto nema ziadnu povinnost viest " naplneny" zivot a ty nemas patent na to aby su urcovala co je naplneny zivot a do toho ci a ako ma niekto naplneny zivot je Ti velke h0vn0
@anonym_autor tiez som nazoru ako uz niekto pisal,daj si zmrazit vajicka pre istotu a daj si napr deadline do 40-42rokov..ak sa dovtedy nerozhodnes by som sa na to vykaslala..ale budes mat aspon aku taku poistku..pripadne si povedz ze do 38ky tomu nechas volny priebeh a co sa ma stat sa stane.
ale pokial deti nie su zmyslom tvojej existencie tak to silit nemusite,nieje to povinnost.najma manzel z toho moze byt dost frustrovany po tolkych rokoch zas male dieta..
@anonym_2be2d1 do 45-50 r majú ľudia kamarátov, grilovačky, spoločne vylety vekom sa rozvádzajú, starosti, vnúčatá a prichádza zvlástne obdobie kto si ho nezaplni môže to zvládať zle
@anonym_f3e1f9 po 50 ked deti odidu z domu alebo ak deti nema je to obdobie rovnake pre obe skupiny.
je uplne jedno ci mali nemali deti.
@anonym_autor U mňa to bolo to viac dôvodou aj to ze na starobu aby som nezostala sama a chcela som male mimino a akasi automatika bola vo mne ze proste som zena ze to dieta by som mala mat ,ale vtedy som bola 21rocna ked som sa tak rozhodla😉

Vzdy som chcela dve deti a tie aj mam. Nemusi mat kazdy dieta. Ak si spokojna tak kludne bez deti, hlavne nemaj dieta len preto, ze “vsetky” okolo teba maju, alebo by si bola niekym k tomu tlacena.