Ako sa rozhodnúť, či mať dieťa?
Mam 35 rokov, manzel 44. Manzel ma z predosleho manzelstva takmer dospelu dceru. Ja deti nemam. Ani neviem, ci ich chcem. Ak by sme mali, tak len jedno. No lenze ja neviem, ci dieta chcem. Ked si predstavim situaciu, ze mame dieta, je to v poriadku. Ale aj situacia, ze dieta nemame je v poriadku, nijak ma to nedesi. Vsetky moje kamaratky aj spoluziacky deti maju. Bojim sa len jednej veci, ze na starobu zostanem sama. Ale to nevidim ako popud dieta mat, kedze to nie je zaruka, ze ma v starobe bude navstevovat.
Co vam pomohlo pri rozhodovani?
@anonym_autor Ja som sa nemusela rozhodovať, na 100% som vedela, že po deťoch túžim. Ak by som si nebola istá, asi by som radšej ešte počkala.
určite nie takéto dilemy.
Jednoducho som ostala tehotná aj bez plánovania. Bola som hlavne mladá, ešte pomerne blbá, sex bez ochrany. Raz sa to muselo stať...
Len nemaj dieťa z dôvodu tvojho opatrovania .
@anonym_autor Partner ☺️, vedela som, ze s tymto clovekom chcem mat urcite dieta a aj sa mi to potvrdilo, je to skvely otec.
@oceanahory 👍👍👍 uplne rovnako
Deti som vzdy chcela. Ak by som to musela takto matematizovat + moj silny argument by bol "nebyt sama na stare kolena", radsej by som ich nemala. Prilis velky zavazok, obmedzovanie, rizika (tehotenstvo, zdravie dietata) vzhladom na to, ze realne po dietati netuzis.
Za mňa je dieťa veľký zaberák, aj keď som ho veľmi chcela a nikdy som o tom nepochybovala. S tvojim nastavením by som do toho nešla. Iba ak by chlap ozaj chcel, čo nespomínaš.
Hmmm mame 4 deti. Ale naozaj ziadne so zamerom aby som nebola sama. Aby sa mal kto o nas postarat. Skor o ten zmysel zivota-ze kym tu budu deti budem mat aj moj zivot stale o nieco vacsi zmysel, vacsiu radost z kazdeho dna... vidim to aj na svojich rodicoch ked k nim pridem. Radost z deti sa narodenim vnucat znasobila.
@anonym_autor
Stačí si odpovedať na otázku,čo po tebe zostane.
Život bez detí je prázdny,rozhodnutie deti nemať je sebeckè a je to len neochota vzdať sa pohodlia a konzumného spôsobu života.
Už som počul,aká je zlá doba,vysoké ceny,bývanie,náklady...čistý alibizmus a výhovorky.
Všetko pravda,ale to bolo a bude vždy a deti sa rodili aj keď padali bomby, jedlo bolo na prídel,obuv a oblečenie sa dedilo a v 1.izbe spali 5-ti.
A predstav si,že to vôbec nebolo až tak dávno....moji rodičia v tom vyrastali.
Mala som to rovnako, ked som nad tym vtedy uvazovala. Stabilne manzelstvo, spolahlivy manzel. Vravim si - ak bude dieta, bude to fajn, ale ked nebude, bude to tiez v poriadku. Mna brzdilo hlavne to, ze som neverila sama sebe, ze budem dobrou mamou (traumy z detstva, ktore som nechcela prenasat na dieta). Ja som to nechala na osud, prestali sme sa chranit a vravim si: “ak si tam hore niekto trufa, aby som mu robila mamu, uvitam ho s otvorenou narucou” :D. Obe deti prisli na “druhy” sup. Rodicovstvo so mnou zamavalo riadne (ako asi s vacsinou), ale tiez ma v mnohom posunulo. Zakladom podla mna je dobry manzel/partner. Ten moj je este k tomu aj skvely otec.
@anonym_autor
Život bez detí je prázdny,rozhodnutie deti nemať je sebeckè a je to len neochota vzdať sa pohodlia a konzumného spôsobu života.
Už som počul,aká je zlá doba,vysoké ceny,bývanie,náklady...čistý alibizmus a výhovorky.
Všetko pravda,ale to bolo a bude vždy a deti sa rodili aj keď padali bomby, jedlo bolo na prídel,obuv a oblečenie sa dedilo a v 1.izbe spali 5-ti.
@anonym_f370c1 Prečo by rozhodnutie nemať deti malo byť sebecké?
@anonym_f370c1 Prečo by rozhodnutie nemať deti malo byť sebecké?
@anonym_94a288 A tiez preco by po mojej smrti malo nieco po mne ostat? 😅 Sice dieta mam, ale toto su fakt blbe argumenty...
Kazdy nieco budeme lutovat , otazka je ze kedy.
Bud dieta bude a sem tam budes nestastna v najlepsich rokoch ze mas na krku dieta co sa ukaze ze nieje az take terno, ze dieta nieje nic extra specialne, ze dieta ma kde kto , ze sa obetujes bez toho aby ti to nieco dalo, zahul na vztah atd....
Alebo decko nebude, prezijes si zivot podl seba, a budes v starobe sem tam lutovat samotu (co inak budes mozno aj ked dieta bude mimochodom). Staroba bude tak ci tak stat za staru backoru ,
Otazku si poloz inak - dokazes naplnit svoj zivot (pre teba) zmysluplne aj bez decka? To velmi vela ludi nedokaze. Dieta je pre ludi aj taky zolik a nekonecna odpoved na tazke otazky - preco nemam karieru? lebo dieta, Preco niesom milionar? lebo dieta, preco som nokdy neurobil dieru do sveta? lebo dieta
Dieta je pre ludi co by ajtak nedokazali zmysluplne naplnit svoje zivoty univerzalne riesenie .
Aky typ cloveka si ty?
Dalsia velka vec je majetok. Mame prirodzeny evolucny navyk zhrnat majetok. Vsak pre deti. cely zivot mas v hlave ze ak po tebe nieco ostane tak to bude pre deti.....
Ale bezdetny musia skoncit zivot idealne s nulou na konte a toto je uplny bizar . Budes musiet velmi racionalne mysliet na svoju smrt a skusit ju racionalne nacasovat tak aby si nesla do hrobu s majetkom ale si ho uzit za zivota (manzela uz vtedy mat asi nebudes)
@anonym_autor tvoj partner je aky? Staral by sa o to dieta tiez? Upratoval by domacnost, riesil nakupy, jedlo ak by sa stalo, ze babatko by bolo prve mesiace velmi narocne? Ako by znasal vecerne, nekonecne place kvoli kolikam, neprespate noci, preplakane navstevy pediatra? Vlastne obaja. Tie babatka a rodinky na instagrame, internete su jedno a realita je casto krat nieco uuuplne ine. Moze sa ti narodit babatko, ktore niekam polozis a tam zaspi, bude vacsinu bdeleho okna len pozerat niekam neurcito..Ale moze sa ti narodit aj extremne kontaktne babatko, ktore bude chciet byt prve mesiace iba v tvojom naruci, bude odmietat kocik, autosedacku, nosic, take, co bude plakat vzdy ked bude mimo tvojho narucia, prsnika, bude spavat iba kontaktne pri tebe, na tebe... Vies si ty predstavit na chvilu (par mesiacov) takyto zivot, kde ty takmer prestanes existovat pre vsetko ostatne okrem tvojho dietata? Mozno iba stale doma, bez casu nieco ine spravit, niekam ist...
Kazdy nieco budeme lutovat , otazka je ze kedy.
Bud dieta bude a sem tam budes nestastna v najlepsich rokoch ze mas na krku dieta co sa ukaze ze nieje az take terno, ze dieta nieje nic extra specialne, ze dieta ma kde kto , ze sa obetujes bez toho aby ti to nieco dalo, zahul na vztah atd....
Alebo decko nebude, prezijes si zivot podl seba, a budes v starobe sem tam lutovat samotu (co inak budes mozno aj ked dieta bude mimochodom). Staroba bude tak ci tak stat za staru backoru ,
Otazku si poloz inak - dokazes naplnit svoj zivot (pre teba) zmysluplne aj bez decka? To velmi vela ludi nedokaze. Dieta je pre ludi aj taky zolik a nekonecna odpoved na tazke otazky - preco nemam karieru? lebo dieta, Preco niesom milionar? lebo dieta, preco som nokdy neurobil dieru do sveta? lebo dieta
Dieta je pre ludi co by ajtak nedokazali zmysluplne naplnit svoje zivoty univerzalne riesenie .
Aky typ cloveka si ty?
Dalsia velka vec je majetok. Mame prirodzeny evolucny navyk zhrnat majetok. Vsak pre deti. cely zivot mas v hlave ze ak po tebe nieco ostane tak to bude pre deti.....
Ale bezdetny musia skoncit zivot idealne s nulou na konte a toto je uplny bizar . Budes musiet velmi racionalne mysliet na svoju smrt a skusit ju racionalne nacasovat tak aby si nesla do hrobu s majetkom ale si ho uzit za zivota (manzela uz vtedy mat asi nebudes)
@martinmmartin preco by bezdetni "museli" skoncit zivot s nulou na konte? Najbizarnejsia cast tvojho podivneho prispevku
@anonym_autor
@anonym_f370c1 brasko, ty musis mat teda hrozny zivot. Smutne.
@martinmmartin preco by bezdetni "museli" skoncit zivot s nulou na konte? Najbizarnejsia cast tvojho podivneho prispevku
@anonym_2be2d1 no a co chces s kontom po smrti? Bezdetni si musia robit racionalnu matematiku a zacat rozpustat majetky tak aby z nich nieco mali.
Toto je luxus ktory rodicia maju (nemusiet takto rozmyslat o svojej smrtelnosti s chladnou hlavou)
Sme prirodzene nastaveny zhrnat cely zivot ako mravceky vsak deti si to uziju.....
@anonym_autor
@anonym_f370c1 rozhodnutie nemať dieťa rozhodne nie je sebecké!!
Skôr dieťa mať, hoci ho vlastne nechceš, netúžiš po ňom a riskujes, že si k nemu nenájdeš cestu - to dieťa vždy vycíti, je hrozne. Nechcené a nelubene deti by ti o tom porozprávali , aké to je, ako ťa to negatívne poznačí, zjazvi navždy..
A najmä,rozhodnutie (ne)mať dieťa je osobne, takže žiadne primitívne súdy o sebeckosti nie sú na mieste.
Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve.
A poviem ti, to je ale výhra, mať dieťa v hrozných podmienkach, priviesť ho do utrpenia, hladu a bolesti. Ked už, tak toto je sebecké...
Úplne ľahká otázka a takéto siahodlhé úvahy. Čisto racionálne, v súčasnej situácii vo svete je každé zdravé biele dieťa dar. Rozmnožovanie je základom prežitia druhu. Aj toho tvojho. Spoločnosť do teba investovala minimálne 25 rokov a ty jej to môžeš splatiť práve tak, ze porodís pokračovateľa a nástupcu. Nevidím dôvod neurobiť to, keď máš všetky podmienky a nebude ťa to stáť extrémne veľa námahy. Vychovať jedno dieťa nie je nič, čo zdravý človek nezvládne popri bežnom živote. A ako už bolo napísané, sebe zabezpečíš dediča. A potom sú tu aj mnohé sentimentálne dôvody materstva, ktoré sú dôležité pre niektoré ženy.
@anonym_autor
@anonym_f370c1 Po rodicoch zostane podla mna ovela menej ako po nerodicoch. Maloktory clovek vytvori v zivote viac ako zozere
@anonym_2be2d1 no a co chces s kontom po smrti? Bezdetni si musia robit racionalnu matematiku a zacat rozpustat majetky tak aby z nich nieco mali.
Toto je luxus ktory rodicia maju (nemusiet takto rozmyslat o svojej smrtelnosti s chladnou hlavou)
Sme prirodzene nastaveny zhrnat cely zivot ako mravceky vsak deti si to uziju.....
@martinmmartin mozem majetok venovat na dobrocinne ucely napr, alebo vzdialenejsej rodine- netere, synovci
@martinmmartin mozem majetok venovat na dobrocinne ucely napr, alebo vzdialenejsej rodine- netere, synovci
@anonym_2be2d1 mozes ale je to blbost 🙂 . To mozes urobit aj za zivota. Cely zivot na niecom makas a mal by si ty z toho nieco mat , nie nejaky vzdualeny bratranec
@anonym_autor nikdy som sa nerozhodovala, vždy som vedela, že dieťa chcem. Len som čakala na vhodný moment.
Takže neviem, čo by som robila na tvojom mieste, zrejme sa zariadila podľa partnera, keďže píšeš, že predstava byť matkou ti vlastne nevadí...
@martinmmartin a rodicia nerobia " racionalnu matematiku"? Ved prace ti musia pocitat kedy a kolko mozu dat dietatu/investovat do neho/dopriat mu pocas mladosti dietata aj dospelosti
Manzel sa trochu boji, ze uz je na dieta stary. Zaroven ale dodava, ze by so mnou dieta chcel. Ja uz nemam moc casu, mam 35 rokov, na druhej strane necitim neviem aku tuzbu ze ho musim mat.
Úplne ľahká otázka a takéto siahodlhé úvahy. Čisto racionálne, v súčasnej situácii vo svete je každé zdravé biele dieťa dar. Rozmnožovanie je základom prežitia druhu. Aj toho tvojho. Spoločnosť do teba investovala minimálne 25 rokov a ty jej to môžeš splatiť práve tak, ze porodís pokračovateľa a nástupcu. Nevidím dôvod neurobiť to, keď máš všetky podmienky a nebude ťa to stáť extrémne veľa námahy. Vychovať jedno dieťa nie je nič, čo zdravý človek nezvládne popri bežnom živote. A ako už bolo napísané, sebe zabezpečíš dediča. A potom sú tu aj mnohé sentimentálne dôvody materstva, ktoré sú dôležité pre niektoré ženy.
@anonym_6298b2 áno, dedič je veľmi dôležitý. Najmä, ak si z kráľovského rodu a tvoje kralovstvo by s tebou zaniklo, že?
Inak je to totálna kravina, tá vec s dedičom...
@martinmmartin a rodicia nerobia " racionalnu matematiku"? Ved prace ti musia pocitat kedy a kolko mozu dat dietatu/investovat do neho/dopriat mu pocas mladosti dietata aj dospelosti
@anonym_2be2d1 ano to hej ale maju ten luxus ze sa uplne nemusia zamyslat nad koncom zivota a aktivne k nemu napredovat. Cely zivot nam stupa graf majetku (idealne) nahor a rozhodnut sa ze stop a ideme odteraz dole je velmi neprirodzene
To co hovoris ty, investovanie do deti, je furt v kategorii - co je doma to sa pocita. A presne moj point. Ak mas dieta tak mas zmysel budivat aj buducnost po tvojej smrti. Ak nemas tak buducnost po tvojej smrti musi byt 0 inak si blbec co pali zbytocne svoju vynalozenu energiu. A toto psychycky ukocirivat je velmi tazke
@anonym_autor na starobu môžeš ostať sama, aj keď budeš mať 5 detí 🙂 Nemusíš sa staroby dožiť, nemusíš sa doožiť ani 60tky. Môžeš byť na starobu s mužom - ani to nebudeš "sama".
Môžeš mať dieťa a zistiť, že je to to naj na svete, čo existuje. Ale aj mať dieťa a zistiť, že len čakáš, kedy odrastie, lebo materstvo ťa nenapĺňa. Môžeš mať zdravé dieťa, môžeš mať dieťa zťp pri ktorom vieš, že sama určite nikdy nebudeš, lebo si celý život bude vyžadovať tvoju opateru.
@anonym_2be2d1 mozes ale je to blbost 🙂 . To mozes urobit aj za zivota. Cely zivot na niecom makas a mal by si ty z toho nieco mat , nie nejaky vzdualeny bratranec
@martinmmartin blbosti pises akurat ty a uz na teba nebudem reagovat. Takze vsetko len sebe a inym nic? Odkazat majetok dobrocinnym organizaciam ktore pomahaju ludom, zvieratam a casto supluju neschopny stat, je krasne a maximalne nesebecke.
To musis citit ,to sa neda vynutit .

@anonym_autor Partner ☺️, vedela som, ze s tymto clovekom chcem mat urcite dieta a aj sa mi to potvrdilo, je to skvely otec.