Akú vysokú školu by ste si dnes zvolili?
Chcem sa opýtať tých, ktorí už sú dávno von zo školy, po rokoch pracovných skúseností, ak by ste mali možnosť, akú vysokú školu by ste si teraz vybrali a prečo? Možno namiesto tej, čo máte vyštudovanú. Po rokoch človek rozmýšľa inak.
Ja som špeciálny pedagóg ale vybrala by som si logopédiu. Dúfam, že do budúcna bude pre nás možnosť si nejakým spôsobom logopediu "dorobiť " bez toho, aby som musela začínať celu školu znova. 🙂
@anonym_29d548 ale logopedia ma uplne iny plan studia, ine predmety, maximalne skolsku logopediu a to sa tusim da, ale klinicku nie. Ved taki logopedi su ucastni napr operacii mozgu, kde s pacientom pocas operacie komunikuju a zaznamenavaju jeho rec, ci chirurg neporusil recove centrum.
Ziadnu, vyska uspechu ci zarobku vobec nekoreluje s tym ci ma niekto VS. To neznamena ze sa clovek nemusi vzdelavat a ucit len ta VS je skor na skodu. Vybral by som si odbor (asi zas technicky) a ucil sa v nom svojpomocne a vykaslal by som sa na celu VS to bol zabity cas.
Pravo, psychologia. Bavilo by ma to a aj lepsie zivilo.
@barka1 ja som psychologicka a znova by som si vybrala psychologiu.krasna veda, vsestranne vyuzitie. Brali vtedy v pomere 1:17,teda sanca dostat sa velmi nizka(na porovnanie medicina v ČR aktualne 1:10). Rodicia nezaplatili ani cent aby som sa dostala a dostala som sa🙂
@anonym_537c70 áno, verim. Ja som maturovala v r. 99, v tom čase bola psychologia snad len na UK (nepočítam učitelské smery v NR či TT a BB) a veru som mala obavy, ze sa bez tlacenky nikam nedostanem.
@anonym_autor školu by som nemenila, študovala som informatiku - nepracujem v odbore ale čerpám z toho neraz. Avšak pohrávam sa s myšlienkou študovať psychológiu, ale pre to iste prečo som študovala inf. -lebo ma to zaujíma a vedela by som z toho čerpať v odbore.
Ja som špeciálny pedagóg ale vybrala by som si logopédiu. Dúfam, že do budúcna bude pre nás možnosť si nejakým spôsobom logopediu "dorobiť " bez toho, aby som musela začínať celu školu znova. 🙂
Chcela som byť neonatológ, som špeciálny pedagóg a venujem sa deťom s autizmom. Ak by som si teraz vyberala VŠ, bola by to fyzioterapia.
Ja som taky celkom vsestranny clovek, takze tazko u mna... povodny plan bol farmacia, potom pravo, nakoniec som sla na andragogiku, koncila ako socialny pedagog. Co by som skor menila - sla na nemecky bilingualny gympel. Vysku by som si nechala, nakoniec bc bol super, presne odbor pre mna. Aj ked s pravom by som zarabala o dost viac🤣
@anonym_autor jednoznačne veterinu
@anonym_29d548 ale logopedia ma uplne iny plan studia, ine predmety, maximalne skolsku logopediu a to sa tusim da, ale klinicku nie. Ved taki logopedi su ucastni napr operacii mozgu, kde s pacientom pocas operacie komunikuju a zaznamenavaju jeho rec, ci chirurg neporusil recove centrum.
@zuzana76 nebojte sa, ja toto všetko viem, štátnicu zo všeobecnej logopédie mam, môžem však robiť oficiálne len rozvoj jazykových rovín, sluchove uvedomovanie a podobne. Školská logopédia sa nedá dorobiť, dalo sa kedysi pre špecialnych pedagógov a keby chcem ísť na klinika musela by som si robiť ďalšiu špecializáciu na zdravotníckej univerzite a až tam sa učí to čo spomínate. Preto je klinických logopedov tak málo, nakoľko je to úzko špecializované a možnosti štúdia tiež.
Špeciálna pedagogika a logopédia sa učí na tej istej fakulte a mame veľa podobných predmetov. 🙂
@zuzana76 nebojte sa, ja toto všetko viem, štátnicu zo všeobecnej logopédie mam, môžem však robiť oficiálne len rozvoj jazykových rovín, sluchove uvedomovanie a podobne. Školská logopédia sa nedá dorobiť, dalo sa kedysi pre špecialnych pedagógov a keby chcem ísť na klinika musela by som si robiť ďalšiu špecializáciu na zdravotníckej univerzite a až tam sa učí to čo spomínate. Preto je klinických logopedov tak málo, nakoľko je to úzko špecializované a možnosti štúdia tiež.
Špeciálna pedagogika a logopédia sa učí na tej istej fakulte a mame veľa podobných predmetov. 🙂
@vladi4444 studuje sa to na pedagogickej fakulte v BA, nejake predmety mozu byt spolocne, aj ked obsah predmetu moze byt scasti modifikovany a prisposobeny danemu odboru, ale vacsina predmetov nie je spolocna, zistovala som si to, tiez som pedagog.
@vladi4444 navyse po skonceni VS to nekonci, treba atestacie a dalsie roky studia, aby si clovek mohol otvorit logopedicku ambulanciu. Studium je dlzkou porovnatelne s lekarmi.
@anonym_537c70 áno, verim. Ja som maturovala v r. 99, v tom čase bola psychologia snad len na UK (nepočítam učitelské smery v NR či TT a BB) a veru som mala obavy, ze sa bez tlacenky nikam nedostanem.
@barka1 V tom čase sa dala psychológia študovať určite aj v Trnave, nie učiteľstvo.
@anonym_autor psychologia, jazyky, logopedia, spec.pedagogika
Namiesto tej, ktorú mám vyštudovanú, žiadnu (som pedagóg a moja profesia ma napĺňa). Avšak viem si predstaviť, že by som externe študovala psychológiu.
Chcela som právo, to bol vždy môj sen. Maturita v 99, bez tlačenky nemožné, pochopila som na skúškach, čo sa tam dialo. Druhá možnosť bila slovenčina -nemčina. Nevyšlo.Na 2 roky som odišla do Nemecka, malý diplom z nj, po návrate opäť pokus VŠ slovenčina -nemčina, písomne super, ústne nie. Takže opäť nič. Moja práca - každodenná komunikácia v nemčine, potom bankový sektor -klasika pobočka, supervisor, osobný bankár, hypo, úvery, neskôr exekúcie, reklamácie, reštrukturalizácie. Po materskej poisťovňa - právna ochrana, všetko v nemčine. Dnes - v malom zaprdenom meste je mi toto všetko na tri veci 🤌🏻. Potrebujem začínať o 9, končiť max o 15. Neexistuje. Priemyselný park plný ľudí z opačného konca sveta, z ktorých majú strach i starí zamestnanci. Keď im potrebujú niečo vysvetliť, jedine cez appku, translator. Aj tak si urobia po svojom. Ako sa podarí zamestnať sa tam ľuďom, ktorých hľadá polícia ani vedieť nechcem. V meste si svoje miestečko každý stráži a robí z neho dedičné miesto. Na úradoch sa v ramci konsolidácie prepúšťalo pred vianocami. Dochádzať 70km do Ba a späť, ako za slobodna sa mi nedá. Zo sľubovaných home officov bolo vždy veľké nič. Nastupujem do callcentra, ako "agent s vrelou vodou", čo som nikde nechcela, a držím si palce, aby som po skúšobnej mohla robiť z domu. Možno ti zavolám 😉. Momentálne takto, veľa skúseností, praxe, len nepoužiteľnej. Aj na to právo som sa dostala 💪🏻, v 2010, keď brali na externé len na základe známok. Tesne pred bakalarom nám zomrel syn. Mám 5 semestrov, na školu som sa už nevrátila, hoci sa mala 3 roky prerušené štúdium. Narodil sa druhý syn, ktorý nechcel nikoho iného iba mňa. Ak by sa dal vrátiť čas, skúsila by som farmáciu, logopediu, psychológiu. A urobila som to, čo mi povedal môj dedko, ale vtedy učňovku každý zatraťoval. Remeslo má zlaté dno. Dala by som to na pekár -cukrar, kuchár, obkladač, kaderníčka, manikérka-pedikerka. Ale musí byť človek v tom skutočne dobrý a musí ho to baviť. VŠ ti zárobok ani úspech nezaručí, potrebuješ kus šťastia, pracovať s radosťou, využiť svoje schopnosti, cítiť, že tvoja práca ti dáva zmysel. Hoci si niekedy vyberieme zle, alebo musíme zobrať to, čo je, neznamená to, že to nemôžeme časom zmeniť.
VS by som asi nemenila, na to co robim mi netreba specificku VS. Na to prave IT nemam, mne to nikdy nedavalo logiku, skusky som ledva preliezla vdaka teorii - mala som IT nastastie len 3 semestre.
Robit lekarku je tiez pekna predstava, ale tiez si nemyslin, ze mam na to hlavu - ja som si musela veci vydriet, na medine by som bola vecne v knihach a asi ani to by nestacilo.
Ale vzdy som chcela byt kadernicka a doteraz lutujem, ze mi rodicia tuto tuzbu zabili uz v zarodku, lebo ch eli aby ich deti mali vysoke skoly.
Robim v korporate na vyssej manazerskej pozicii a som v tom naozaj dobra, inak by som nebola kde som, ale stale mi sem tam napadne, ze dom mohla mat salon 😂

logopedia, medicina, farmacia