icon

Akú vysokú školu by ste si dnes zvolili?

Dnes o 00:09

Chcem sa opýtať tých, ktorí už sú dávno von zo školy, po rokoch pracovných skúseností, ak by ste mali možnosť, akú vysokú školu by ste si teraz vybrali a prečo? Možno namiesto tej, čo máte vyštudovanú. Po rokoch človek rozmýšľa inak.

Strana
z2
zuzana76
Dnes o 10:46

logopedia, medicina, farmacia

zuzana76
Dnes o 10:49
@anonym_29d548

Ja som špeciálny pedagóg ale vybrala by som si logopédiu. Dúfam, že do budúcna bude pre nás možnosť si nejakým spôsobom logopediu "dorobiť " bez toho, aby som musela začínať celu školu znova. 🙂

@anonym_29d548 ale logopedia ma uplne iny plan studia, ine predmety, maximalne skolsku logopediu a to sa tusim da, ale klinicku nie. Ved taki logopedi su ucastni napr operacii mozgu, kde s pacientom pocas operacie komunikuju a zaznamenavaju jeho rec, ci chirurg neporusil recove centrum.

anonym_cffd7b
Dnes o 11:47

Ziadnu, vyska uspechu ci zarobku vobec nekoreluje s tym ci ma niekto VS. To neznamena ze sa clovek nemusi vzdelavat a ucit len ta VS je skor na skodu. Vybral by som si odbor (asi zas technicky) a ucil sa v nom svojpomocne a vykaslal by som sa na celu VS to bol zabity cas.

mandzula
Dnes o 11:52

Pravo, psychologia. Bavilo by ma to a aj lepsie zivilo.

barka1
Dnes o 12:16
@anonym_537c70

@barka1 ja som psychologicka a znova by som si vybrala psychologiu.krasna veda, vsestranne vyuzitie. Brali vtedy v pomere 1:17,teda sanca dostat sa velmi nizka(na porovnanie medicina v ČR aktualne 1:10). Rodicia nezaplatili ani cent aby som sa dostala a dostala som sa🙂

@anonym_537c70 áno, verim. Ja som maturovala v r. 99, v tom čase bola psychologia snad len na UK (nepočítam učitelské smery v NR či TT a BB) a veru som mala obavy, ze sa bez tlacenky nikam nedostanem.

anonym_899e33
Dnes o 12:28

@anonym_autor školu by som nemenila, študovala som informatiku - nepracujem v odbore ale čerpám z toho neraz. Avšak pohrávam sa s myšlienkou študovať psychológiu, ale pre to iste prečo som študovala inf. -lebo ma to zaujíma a vedela by som z toho čerpať v odbore.

anonym_9c3316
Dnes o 12:29
@anonym_29d548

Ja som špeciálny pedagóg ale vybrala by som si logopédiu. Dúfam, že do budúcna bude pre nás možnosť si nejakým spôsobom logopediu "dorobiť " bez toho, aby som musela začínať celu školu znova. 🙂

Chcela som byť neonatológ, som špeciálny pedagóg a venujem sa deťom s autizmom. Ak by som si teraz vyberala VŠ, bola by to fyzioterapia.

guiseppinka
Dnes o 12:44

Ja som taky celkom vsestranny clovek, takze tazko u mna... povodny plan bol farmacia, potom pravo, nakoniec som sla na andragogiku, koncila ako socialny pedagog. Co by som skor menila - sla na nemecky bilingualny gympel. Vysku by som si nechala, nakoniec bc bol super, presne odbor pre mna. Aj ked s pravom by som zarabala o dost viac🤣

dagmaraspi
Dnes o 12:53

@anonym_autor jednoznačne veterinu

vladi4444
Dnes o 12:57
@zuzana76

@anonym_29d548 ale logopedia ma uplne iny plan studia, ine predmety, maximalne skolsku logopediu a to sa tusim da, ale klinicku nie. Ved taki logopedi su ucastni napr operacii mozgu, kde s pacientom pocas operacie komunikuju a zaznamenavaju jeho rec, ci chirurg neporusil recove centrum.

@zuzana76 nebojte sa, ja toto všetko viem, štátnicu zo všeobecnej logopédie mam, môžem však robiť oficiálne len rozvoj jazykových rovín, sluchove uvedomovanie a podobne. Školská logopédia sa nedá dorobiť, dalo sa kedysi pre špecialnych pedagógov a keby chcem ísť na klinika musela by som si robiť ďalšiu špecializáciu na zdravotníckej univerzite a až tam sa učí to čo spomínate. Preto je klinických logopedov tak málo, nakoľko je to úzko špecializované a možnosti štúdia tiež.
Špeciálna pedagogika a logopédia sa učí na tej istej fakulte a mame veľa podobných predmetov. 🙂

zuzana76
Dnes o 13:06
@vladi4444

@zuzana76 nebojte sa, ja toto všetko viem, štátnicu zo všeobecnej logopédie mam, môžem však robiť oficiálne len rozvoj jazykových rovín, sluchove uvedomovanie a podobne. Školská logopédia sa nedá dorobiť, dalo sa kedysi pre špecialnych pedagógov a keby chcem ísť na klinika musela by som si robiť ďalšiu špecializáciu na zdravotníckej univerzite a až tam sa učí to čo spomínate. Preto je klinických logopedov tak málo, nakoľko je to úzko špecializované a možnosti štúdia tiež.
Špeciálna pedagogika a logopédia sa učí na tej istej fakulte a mame veľa podobných predmetov. 🙂

@vladi4444 studuje sa to na pedagogickej fakulte v BA, nejake predmety mozu byt spolocne, aj ked obsah predmetu moze byt scasti modifikovany a prisposobeny danemu odboru, ale vacsina predmetov nie je spolocna, zistovala som si to, tiez som pedagog.

https://www.fedu.uniba.sk/sucasti/katedry/kated...

zuzana76
Dnes o 13:07
@vladi4444

@vladi4444 navyse po skonceni VS to nekonci, treba atestacie a dalsie roky studia, aby si clovek mohol otvorit logopedicku ambulanciu. Studium je dlzkou porovnatelne s lekarmi.

anonym_f56c82
Dnes o 13:10
@barka1

@anonym_537c70 áno, verim. Ja som maturovala v r. 99, v tom čase bola psychologia snad len na UK (nepočítam učitelské smery v NR či TT a BB) a veru som mala obavy, ze sa bez tlacenky nikam nedostanem.

@barka1 V tom čase sa dala psychológia študovať určite aj v Trnave, nie učiteľstvo.

barka1
Dnes o 13:12
@anonym_f56c82

@barka1 V tom čase sa dala psychológia študovať určite aj v Trnave, nie učiteľstvo.

@anonym_f56c82 ok, už si to presne nepamatam. No skratka miest bolo malinko a maturantov ako maku.

zuzana76
Dnes o 13:13
@barka1

@anonym_f56c82 ok, už si to presne nepamatam. No skratka miest bolo malinko a maturantov ako maku.

@barka1 suhlasim, pred 30 rokmi bol problem dostat sa aj na ucitelstvo

terina25
Dnes o 13:19

@anonym_autor psychologia, jazyky, logopedia, spec.pedagogika

anonym_1ef08f
Dnes o 13:20

Namiesto tej, ktorú mám vyštudovanú, žiadnu (som pedagóg a moja profesia ma napĺňa). Avšak viem si predstaviť, že by som externe študovala psychológiu.

anonym_697cb5
Dnes o 13:43

Chcela som právo, to bol vždy môj sen. Maturita v 99, bez tlačenky nemožné, pochopila som na skúškach, čo sa tam dialo. Druhá možnosť bila slovenčina -nemčina. Nevyšlo.Na 2 roky som odišla do Nemecka, malý diplom z nj, po návrate opäť pokus VŠ slovenčina -nemčina, písomne super, ústne nie. Takže opäť nič. Moja práca - každodenná komunikácia v nemčine, potom bankový sektor -klasika pobočka, supervisor, osobný bankár, hypo, úvery, neskôr exekúcie, reklamácie, reštrukturalizácie. Po materskej poisťovňa - právna ochrana, všetko v nemčine. Dnes - v malom zaprdenom meste je mi toto všetko na tri veci 🤌🏻. Potrebujem začínať o 9, končiť max o 15. Neexistuje. Priemyselný park plný ľudí z opačného konca sveta, z ktorých majú strach i starí zamestnanci. Keď im potrebujú niečo vysvetliť, jedine cez appku, translator. Aj tak si urobia po svojom. Ako sa podarí zamestnať sa tam ľuďom, ktorých hľadá polícia ani vedieť nechcem. V meste si svoje miestečko každý stráži a robí z neho dedičné miesto. Na úradoch sa v ramci konsolidácie prepúšťalo pred vianocami. Dochádzať 70km do Ba a späť, ako za slobodna sa mi nedá. Zo sľubovaných home officov bolo vždy veľké nič. Nastupujem do callcentra, ako "agent s vrelou vodou", čo som nikde nechcela, a držím si palce, aby som po skúšobnej mohla robiť z domu. Možno ti zavolám 😉. Momentálne takto, veľa skúseností, praxe, len nepoužiteľnej. Aj na to právo som sa dostala 💪🏻, v 2010, keď brali na externé len na základe známok. Tesne pred bakalarom nám zomrel syn. Mám 5 semestrov, na školu som sa už nevrátila, hoci sa mala 3 roky prerušené štúdium. Narodil sa druhý syn, ktorý nechcel nikoho iného iba mňa. Ak by sa dal vrátiť čas, skúsila by som farmáciu, logopediu, psychológiu. A urobila som to, čo mi povedal môj dedko, ale vtedy učňovku každý zatraťoval. Remeslo má zlaté dno. Dala by som to na pekár -cukrar, kuchár, obkladač, kaderníčka, manikérka-pedikerka. Ale musí byť človek v tom skutočne dobrý a musí ho to baviť. VŠ ti zárobok ani úspech nezaručí, potrebuješ kus šťastia, pracovať s radosťou, využiť svoje schopnosti, cítiť, že tvoja práca ti dáva zmysel. Hoci si niekedy vyberieme zle, alebo musíme zobrať to, čo je, neznamená to, že to nemôžeme časom zmeniť.

anonym_3908b2
Dnes o 14:19

VS by som asi nemenila, na to co robim mi netreba specificku VS. Na to prave IT nemam, mne to nikdy nedavalo logiku, skusky som ledva preliezla vdaka teorii - mala som IT nastastie len 3 semestre.
Robit lekarku je tiez pekna predstava, ale tiez si nemyslin, ze mam na to hlavu - ja som si musela veci vydriet, na medine by som bola vecne v knihach a asi ani to by nestacilo.
Ale vzdy som chcela byt kadernicka a doteraz lutujem, ze mi rodicia tuto tuzbu zabili uz v zarodku, lebo ch eli aby ich deti mali vysoke skoly.
Robim v korporate na vyssej manazerskej pozicii a som v tom naozaj dobra, inak by som nebola kde som, ale stale mi sem tam napadne, ze dom mohla mat salon 😂

Strana
z2