icon

Bývanie ako záťaž: Ísť za prácou na Nový Zéland?

22. máj 2026

Tak sme si na Vianoce nadelili so snoubencom nové byvanie, kde on platí hypotéku (vlastník je on), dostal výhodný úrok na 5 rokov fixaciu, ja platím svoji čast energii a vacsinu nakupov. A tešili sme sa, ziadne podnájmy, kde nic nikdy nebude nase, sypanie penazi do svojho, ziadni otravní spolubyvajuci. Ale naskytla sa mi možnost odist na rok pracovne na Nový Zéland. Popravde, uvažovala som o tom pred 3 rokmi, ale ochorela mi mama, jazdila som za nou a končila do toho skolu. Mamka sa už dávno uzdravila, nic mna tu vlastne nedrží, práca nic moc, este stále vek odist niekam..zatial aj na farmu, kdekolvek. Potom sa uvidí, práce sa nebojím, na farme už som pracovala. Kydala hnoj, zbierala trus, hnojila, dojila kozy, nie je mi to cudzie a nemusim ostat len u toho. Ale partner je proti. Nevie jazyk, co je možno zle, ale tvrdí, že bez jazyka sa obide, lebo jeho kamarád za Noemových cias odisiel bez znalosti do Ameriky a jazyk tiez neovládal. Kedysi to možno šlo. Potom hypotéka. Navrhujem prenajat a do toho sa mu nechce. Že nebudu platit, nebudu si toho vážit a budu mat viac práv ako on nakoniec. A radi sa aj 3 hodiny s matkou a ta mu radi, aby mna len nepocuval, on ma hypotéku, co je zavazok a strašne velký, nech mna nepocuva, nech idem ak chcem, on tam musí zostat. Práca ho nebaví, je z nej otrávený, vybija si na mne, tak by to mohlo pomoct. Prenajat moze vždy.

Strana
z4
thirstymonk
22. máj 2026

@anonym_autor Čo sa týka prenájmu, tak má pravdu. Dnes nájsť dobrého nájomníka nie je špás. Väčšinou fakt narazíš na debkov, čo ti nebudú platiť.

Čo tak to predať a ísť na nový zeland?

anonym_74d2bf
22. máj 2026

Chápem oboch
Ale na rok na nový Zéland a potom čo....
On už sa ukotvuje a ty sa kde a kedy chces ukotvovat?
Veď môže zmeniť pracu aj doma
Či na novom Zélande by mal lepšie bez zazemia a jazyka?asi ťažko...
Ze sa radi s mamou je ok
Je to jeho rodina
Keby to bol dlhodoby plán ale obetovať byt a hypo kvôli roku čoho....?

anonym_e5d6eb
22. máj 2026

@anonym_autor pracu na farme na Novom Zelande povazujes za naskytnutie pracovnej prilezitosti? ci ako si to myslela?

anonym_e7b095
22. máj 2026

Ja by som to urobila takto: išla by som na Nový Zéland na rok. Pomôže ti to vyriešiť veľa vecí. Peniaze by som si šetrila na svoje vlastné bývanie (dáš prípadne do prenájmu). Za rok sa prehodnotí tvoj vzťah so snúbencom, ktorý vôbec nie je "ideálny". Vybíja si na tebe frustráciu radí sa s mamou, miesto toho, aby ste sa dohodli spolu na kompromise. Jeho byt nemusíte na rok dať do prenájmu. Však nech odhlási energie (neviem či sa to dá) a platí iba nájom, z príjmu na Zélande, to utiahnete. Za mňa sú to iba výhovorky, aby ti pristrihol krídla a bola si nútená zakrnieť tu pri ňom, keď on sa nevie rozhýbať. Mám 50+ a takto spätne vnímam svoj život. Aj keď mám úžasnú rodinku, ale takto sa nejako vnútorne cítim. Nedaj sa dievča ...

melanta
22. máj 2026

Išla by si na working holiday víza? Ak áno, iste vieš, že SR dostáva na rok iba 100 takýchto víz. Žiadosti sa dávajú do konca apríla. Čiže si o tie víza požiadala a dostala? Ak nie, tak najbližšie to môžeš riešiť až budúci apríl, čiže dovtedy času dosť ujasniť si s partnerom situáciu. Ak tie víza už máš schválené, tak ste s partnerom neriešili pred ich podaním ako sa zariadite, ak tie víza dostaneš?

O klasické pracovné víza asi nejde, keďže píšeš, že by si šla hoci aj na farmu. Pretože klasické pracovné víza dostaneš ak už máš vybavenú konkrétnu prácu u konkrétneho zamestnávateľa a ten to bude s tebou riešiť.

vroni
22. máj 2026

Ja ťa nechápem. Asi plánujete spoločnú budúcnosť a bla, bla, bla, ale fakticky situácia vyzerá tak, že ste si nič spoločné nekúpili, frajer si kúpil. A hneď sa aj oženil s bytom, lebo síce robota na nič ale byt a mamička za zadkom... Toto "víťazné kombo" by mi stačilo, aby som na Nový Zéland aj doplavala. A teda to odôvodnenie, že nájomníci "si nebudú vážiť", akože fakt????? Nájomníci sú na to, aby platili za bývanie, nie na to, aby sa mi klanali. A mamička môže zostať a dozorovať, aby nájomníci platili a nerozobrali byt na súčiastky. Uvidíš iný svet, získaš skúsenosti, to ti žiaden byt (a už vôbec nie cudzí) nedá. A frajerovi zrejme tiež bodne vyliezť spod materinej sukne.

anonym_d129e7
22. máj 2026

Lepsie kusky zariadenia niekam odlozit, nahradit lacnejsimi a prenajat. Najomnici budu splacat hypoteku. Ak nieco znicia, vymenite z toho, co zaplatia na najme. Kedy sa vam na buduce naskytne moznost ist pracovat do exotiky? Ked budete mat 3 deti, alebo v 50tke, ked budu velke?

betulinka1
22. máj 2026

@anonym_autor Ved jasne, ze mama nechce aby syn odisiel na rok prec. Za mna je prenajatie bytu Ok. Ale za mna by bola v pohode, ze ten byt neprenajmete vobec. Sem tam rodicia nech pridu vyvetrať a skontrolovat byt. Ved v pohode utiahnete hypo a poplatky aj zo Zelandu. Ťaháte to aj za mensi plat. Cize bud prenajať niekomu znamemu na rok alebo neprenajat vobec. Kazdopadne odist prec, zlepšiť jazyk, pocestovat, zarobit za rok lepsie peniaze je uplne super pre mlady par. Neváhajte!!!!

7miriam77
22. máj 2026

Bola som ako ty...cestovala som do 37 rokov a nič lepšie som urobiť nemohla a o nič som ani neprišla!!! Skôr naopak. Ak ťa to láka, tak určite choď,inak to budeš ľutovať. Zážitky ti nikdy nik nevezme a vo svete získaš veľa skúseností. Snúbenca nasilu vziať nemôžeš, nech sa rozhodne sám. Mne tiež padol vzťah,keď som začala s cestovaním ,no proste sme si neboli súdení.....

sissy27
22. máj 2026

@anonym_autor ja len ze ani toto nie je “vase”, je to len jeho. Byt tebou sa nefixujem na priatelov byt a jeho hypoteku, vo finale tam nebude tvoja ani klucka na dverach. Pre teba vyhoda, ze momentalne byvas len za cenu energii a nie za cenu komercneho najmu alebo plnych nakladov za byvanie a to je tak vsetko.
Isla by som na NZ a ten rok preveri vas vztah a buducnost po kazdej stranke… ale odpoved asi poznas - on so svojimi mindrakmi, mamickou za ritou a upnuty na svoj novy byt sa urazi a nepohne sa z miesta a toto vsetko bude viac ako nejaka akcna frajerka.

anonym_74d2bf
22. máj 2026

No toto ma každý inak...
Tiež som mala kopec príležitosti na všeličo tak isto aj druhá strana
Ale pre mňa je priorita vzťah
A je jedno byt nebyt ,peniaze nepeniaze
Ak niekoho naozaj mam rada neodišla by som
Ty si ujasni tiež, že čo..

anonym_a079d0
22. máj 2026

prenajimame 3 byty a ani s jednym najomnikom som nikdy problem nemala. Celkovo za tie roky som vystriedala asi 6 parov podnajomnikov na 3 nehnutelnostiach a nikto nikdy nic neznicil, dokonca to boli uplne super ludia. Ok, sem tam nepozmyvali, alebo neutreli prach, neštuchli kefou do zachoda, no nič čo by umyvaci prostriedok nevyriešil. Zničene nikdy nič nebolo.
Pozor na mamánkov. Kamaratkin snubenec si na natlaky z matkinej strany dokonca našiel milenku a podviedol moju tehotnu kamosku. Jeho matka mu vravela ako chcela preňho vždy inú ženu. Ak sa už teraz neviete zhodnúť na elementárnych veciach, ako chcete fungovať v manželstve? Prečo nemáš 1/2 bytu a 1/2 hypotéky ak sa idete brať? Prečo mu dovoliš aby si na tebe vybíjal frustráciu z práce? Mne to znie tak, že ty ideš na nový zéland a on nech si v tom zaprdenom byte kľudne aj dožije. Mama mu môže variť obedy v nedeľu a chodiť utierať zadok, lebo očividne bez jej povolenia to nevie ani urobiť sám.

autor
22. máj 2026
@anonym_e7b095

Ja by som to urobila takto: išla by som na Nový Zéland na rok. Pomôže ti to vyriešiť veľa vecí. Peniaze by som si šetrila na svoje vlastné bývanie (dáš prípadne do prenájmu). Za rok sa prehodnotí tvoj vzťah so snúbencom, ktorý vôbec nie je "ideálny". Vybíja si na tebe frustráciu radí sa s mamou, miesto toho, aby ste sa dohodli spolu na kompromise. Jeho byt nemusíte na rok dať do prenájmu. Však nech odhlási energie (neviem či sa to dá) a platí iba nájom, z príjmu na Zélande, to utiahnete. Za mňa sú to iba výhovorky, aby ti pristrihol krídla a bola si nútená zakrnieť tu pri ňom, keď on sa nevie rozhýbať. Mám 50+ a takto spätne vnímam svoj život. Aj keď mám úžasnú rodinku, ale takto sa nejako vnútorne cítim. Nedaj sa dievča ...

@anonym_e7b095 ved to. Naučíme sa riadne jazyk
Teda ja mám z angliny státnice, on nevie skoro nic.
Ale dlho som nepoužívala a chcem. Chytnem jazyk a prostredie, na farme mozem začat, o polrok už byt inde. Rady s matkou, ktora by tam s ním nešla namiesto so mnou. To sa asi bude s nou radit o vsetkom
Jeho sestra má pracu kusok od toho bytu a dochadza. Nie daleko, ale dochadza. Mohla by tam bývat za energie. Co minie, to si zarobi a splátky sa poriesia z NZ. Má trvalý prikaz v banke. Na to sa tvári všelijak..

anonym_bb93b6
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e7b095 ved to. Naučíme sa riadne jazyk
Teda ja mám z angliny státnice, on nevie skoro nic.
Ale dlho som nepoužívala a chcem. Chytnem jazyk a prostredie, na farme mozem začat, o polrok už byt inde. Rady s matkou, ktora by tam s ním nešla namiesto so mnou. To sa asi bude s nou radit o vsetkom
Jeho sestra má pracu kusok od toho bytu a dochadza. Nie daleko, ale dochadza. Mohla by tam bývat za energie. Co minie, to si zarobi a splátky sa poriesia z NZ. Má trvalý prikaz v banke. Na to sa tvári všelijak..

@anonym_autor inac diskusie o potencialnej buducnosti ako kto by sa ako staval k odstahovaniu / praci v zahranici apod sme riesili s manzelkou pred svadbou, kedze nejaky takyto "zivotny plan a postoj" je podla mna dost zasadny... lebo buducnost moze priniest cokolvek...
A inac sice mimo misu, ale v dnesnej dobe existuje (asi mlady) clovek, co nevie ceknut po anglicky?

anonym_a17a57
22. máj 2026

@anonym_autor nikdy by som neodišla z dobrej prace robiť mienke mimo na nejakú podradnejšiu prácu ako vykonávam tu. Hádam si naštudovala na to, aby si niekde pracovala na farme

anonym_7ecbc7
22. máj 2026
@anonym_74d2bf

No toto ma každý inak...

@anonym_74d2bf a čo ak sa o 5 rokov rozídu? Človek by si mal plniť svoje sny...žijeme len raz

autor
22. máj 2026
@anonym_a079d0

prenajimame 3 byty a ani s jednym najomnikom som nikdy problem nemala. Celkovo za tie roky som vystriedala asi 6 parov podnajomnikov na 3 nehnutelnostiach a nikto nikdy nic neznicil, dokonca to boli uplne super ludia. Ok, sem tam nepozmyvali, alebo neutreli prach, neštuchli kefou do zachoda, no nič čo by umyvaci prostriedok nevyriešil. Zničene nikdy nič nebolo.
Pozor na mamánkov. Kamaratkin snubenec si na natlaky z matkinej strany dokonca našiel milenku a podviedol moju tehotnu kamosku. Jeho matka mu vravela ako chcela preňho vždy inú ženu. Ak sa už teraz neviete zhodnúť na elementárnych veciach, ako chcete fungovať v manželstve? Prečo nemáš 1/2 bytu a 1/2 hypotéky ak sa idete brať? Prečo mu dovoliš aby si na tebe vybíjal frustráciu z práce? Mne to znie tak, že ty ideš na nový zéland a on nech si v tom zaprdenom byte kľudne aj dožije. Mama mu môže variť obedy v nedeľu a chodiť utierať zadok, lebo očividne bez jej povolenia to nevie ani urobiť sám.

@anonym_a079d0 ved toto. Mohla by tam bývat jeho sestra zatial, ta by sa postarala. Odpadlo by jej cestovanie do práce a z prace. Obchody, MHD hned pod nosom. My sme sa mali brat toto leto. Ale ten vztah sa mi začína nepozdavat, takže odkladam o rok. Ak o rok budeme spolu a budeme chciet, mozecsa debata svadba zase otvorit. Nerada by som sa rychlo rychlo vydala a rychlo rozviedla. Zobrat sa mozene vždy. Ta praca ho nebaví, stále tam je, počíta a počíta, vybija si hnev na mne, stále v sobotu, nevie ci má na vlak 5 eur, to je drahé, nemoze, ale obed za 15 eur už drahy nie je. Nikam ani chodit nechce, co je zadarmo. Hodim vak na chrbat, vodu a kus toho zvanca a idem, lesy máme za rohem. A to chodil. Práve turistika nás riadne zblížila

anonym_74d2bf
22. máj 2026
@anonym_7ecbc7

@anonym_74d2bf a čo ak sa o 5 rokov rozídu? Človek by si mal plniť svoje sny...žijeme len raz

@anonym_7ecbc7 to je to isté, čo ked jej to v zahraničí nevypali?
Len niečo stojí za to risknúť a niečo nie
Každý to ma inak

autor
22. máj 2026
@anonym_a17a57

@anonym_autor nikdy by som neodišla z dobrej prace robiť mienke mimo na nejakú podradnejšiu prácu ako vykonávam tu. Hádam si naštudovala na to, aby si niekde pracovala na farme

@anonym_a17a57 ale tam nemusím u toho ostat. Tu na Slonevsku začneš robit chyznu a robis chyznu aj o 20 rokov. Tam začnes od piky a o pár mesiacov mozes robit nieco ine. Kamaratka začala v Rakusku ako chyzna a už robí recepčnu. Bratranec tiez robil blbosti na zaciatku, chytil rec, kontakty a má sa výborne.

anonym_74d2bf
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_a17a57 ale tam nemusím u toho ostat. Tu na Slonevsku začneš robit chyznu a robis chyznu aj o 20 rokov. Tam začnes od piky a o pár mesiacov mozes robit nieco ine. Kamaratka začala v Rakusku ako chyzna a už robí recepčnu. Bratranec tiez robil blbosti na zaciatku, chytil rec, kontakty a má sa výborne.

@anonym_autor ale stále tam budes len rok a to asi nevybudujes kariéru
Preto je otázka co za ten rok chces dosiahnuť

autor
22. máj 2026
@anonym_74d2bf

No toto ma každý inak...

@anonym_74d2bf je to moj život. Už asi 3x som kvoli chlapovi neodisla, pretoze láska za hrob. Prehovaral, plakal, sluboval, potom sa on rozisiel a odpoveď bola, že som ho nemusela pocuvat. To teda nemusela. Tento asi ani velmi proti nebude, sa mi zda.

autor
22. máj 2026
@anonym_74d2bf

@anonym_autor ale stále tam budes len rok a to asi nevybudujes kariéru
Preto je otázka co za ten rok chces dosiahnuť

@anonym_74d2bf teraz tiez nemám extra kariéru. Minimálne jazyk a skusenosti mi to dajake dá. A niecsim ten typ, teraz sa vsetci poserte, došla magisterks, ta bude robit len vysoko kvalifikovanu prácu. Ziadna práva nie je podradná.

anonym_798562
22. máj 2026

@anonym_autor
Zda sa ze cez den su doma zaostale tetky aj tak vyzeraju odpovede, jasne ze chod co to mas za frajera ze nevie rec, a byt jasne ze prenajat len si zvyste zalohu na dva mesiace a dajte nizsie najomne.

anonym_a079d0
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_a079d0 ved toto. Mohla by tam bývat jeho sestra zatial, ta by sa postarala. Odpadlo by jej cestovanie do práce a z prace. Obchody, MHD hned pod nosom. My sme sa mali brat toto leto. Ale ten vztah sa mi začína nepozdavat, takže odkladam o rok. Ak o rok budeme spolu a budeme chciet, mozecsa debata svadba zase otvorit. Nerada by som sa rychlo rychlo vydala a rychlo rozviedla. Zobrat sa mozene vždy. Ta praca ho nebaví, stále tam je, počíta a počíta, vybija si hnev na mne, stále v sobotu, nevie ci má na vlak 5 eur, to je drahé, nemoze, ale obed za 15 eur už drahy nie je. Nikam ani chodit nechce, co je zadarmo. Hodim vak na chrbat, vodu a kus toho zvanca a idem, lesy máme za rohem. A to chodil. Práve turistika nás riadne zblížila

@anonym_autor ak ti mozem poradit, počkaj naozaj ten rok, ale podľa mňa sa rozídete.. Moj otec je taky isty, nikde nikdy nechcel chodiť, len na huby. Mamka sa s nim rozviedla, 2 frajerky ho nechali lebo to je o ničom život keď len sediš doma pri telke a nechceš nič robiť a sťažuješ sa. Najhoršie je, že sa to ľahko prenesie aj na teba to hundranie a keď nie si domased, tak budeš taký život ťažko znášať. Plus ak je lakomec, tak bohužiaľ takého chlapa nezmeníš

januska12323
22. máj 2026

Len pekne choď, keď sa o pár rokov obzrieš budeš rada, že si to urobila. Aj keď túto debatu ste mali mať pred kúpou a zásnubami. Buď pôjde s tebou alebo ostane s mamičkou. Stavím sa, že to druhé.

autor
22. máj 2026
@betulinka1

@anonym_autor Ved jasne, ze mama nechce aby syn odisiel na rok prec. Za mna je prenajatie bytu Ok. Ale za mna by bola v pohode, ze ten byt neprenajmete vobec. Sem tam rodicia nech pridu vyvetrať a skontrolovat byt. Ved v pohode utiahnete hypo a poplatky aj zo Zelandu. Ťaháte to aj za mensi plat. Cize bud prenajať niekomu znamemu na rok alebo neprenajat vobec. Kazdopadne odist prec, zlepšiť jazyk, pocestovat, zarobit za rok lepsie peniaze je uplne super pre mlady par. Neváhajte!!!!

@betulinka1 nechce aby jej odisiel na rok prec? Este tam má dalších 5 deti. Z toho jedno trochu hendikepované. To si ho asi ma doma do rámceka vystavit?

anonym_a17a57
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor si si naozaj istá, že tam mozes robiť niečo iné po pár mesiacoch? A dokedy tam mozes ostať pracovat, vieš?

autor
22. máj 2026
@anonym_a17a57

@anonym_autor si si naozaj istá, že tam mozes robiť niečo iné po pár mesiacoch? A dokedy tam mozes ostať pracovat, vieš?

@anonym_a17a57 je to možné rok. Aj Keby som ostala na farme, vadit mi to nebude. Sice mám vysoku školu, ale práca v kancelarii nikdy nebola moja salka kávy. Možno zistim nieco o sebe tam.

anonym_74d2bf
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_74d2bf teraz tiez nemám extra kariéru. Minimálne jazyk a skusenosti mi to dajake dá. A niecsim ten typ, teraz sa vsetci poserte, došla magisterks, ta bude robit len vysoko kvalifikovanu prácu. Ziadna práva nie je podradná.

@anonym_autor to je v poriadku
Len ja to myslim tak, že keby z dlhodobého hľadiska dalo sa tam usadit, žiť ale takto ked len na rok

anonym_a17a57
22. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_a17a57 je to možné rok. Aj Keby som ostala na farme, vadit mi to nebude. Sice mám vysoku školu, ale práca v kancelarii nikdy nebola moja salka kávy. Možno zistim nieco o sebe tam.

@anonym_autor takže si naozaj študovala dlhé roky na to, aby si pracovala na farme. Ok. Toto mi príde ako nápad 15-ročného dieťaťa

Strana
z4