icon

Bývanie na internáte počas štúdia , alebo radšej s rodinou každý deň

alebostraka
31. júl 2026

Ahojte chcem sa opýtat či sa oplatí prežiť svoje štyri roky života na nejakom komunistickom intraku. Mám svoj ročnú sestru a rada by som videla ju vyrastať ale čo z toho budem mať keď začnem chodiť na intrak a ona bude mať tri roky a keď prestanem chodiť bude mať sedem. Jaja nechcem prísť o čas s rodinou kôli štúdiu pri ktorom si niesom sto percentné istá že tú prácu chcem robiť mali ste to aj vy tak keď ste išli na intrak alebo som len ja nevyspelá pretože ja hocikedy (mám 14 ) prídem ku mamine a dám jej pusu alebo sa k nej pritúlim proste a neviem či je to v mojom veku normálne či som len proste nevyspelá proste alebo príliš naviazaná na mamu alebo čo. Ono ja nemám moc ideálny vzťah s otcom ale bola by som schopná sa každý deň s ním radšej hádať ako opustiť všetkych čo mám prosím poraďte mi čo mám robiť

Strana
z2
kofa77
Včera o 10:13
@anonym_1c619a

@anonym_fe2f37 internáty sú plné detí od 14 rokov,tiež som bola na intráku.

@anonym_1c619a a co? Plno 14 rocnych aj starsich nie je. Aku to ma vypovednu hodnotu? Ak sa dieta na to neciti, je lepsie byt este s rodicmi. Kazdy sme iny.

anonym_1c619a
Včera o 10:23
@anonym_53a5a1

@anonym_1c619a ty si v 14tich bola aka/aky?

@anonym_53a5a1 bola som na intráku od 15tich.
Vyrastá tu generácia snehových vločiek,ktorá si nevie samostatne ani zaviazať šnúrky na topánkach a potom v 20 sedia furt v detskej izbe,nie sú schopné ani telefonovať,iba smsky píšu,a nevedia si nájsť prácu.

januska12323
Včera o 10:44

@alebostraka vyber si školu aká by ťa bavila až potom rieš intrak. Ak by si aj išla na školu ďalej stále môžeš dochádzať alebo to skúsiť na intraku. Domov prídeš každé prázdniny a každý víkend aj ti budú časom liezť na nervy. Ja by som to asi nedala ale ani som nemala možnosť skúsiť. Je to len na tebe a nie si o nič horšia ak to nezvládneš a iný áno.

anonym_53a5a1
Včera o 12:04
@anonym_1c619a

@anonym_53a5a1 bola som na intráku od 15tich.
Vyrastá tu generácia snehových vločiek,ktorá si nevie samostatne ani zaviazať šnúrky na topánkach a potom v 20 sedia furt v detskej izbe,nie sú schopné ani telefonovať,iba smsky píšu,a nevedia si nájsť prácu.

@anonym_1c619a to z teba urobilo taku cynicku?

sidicek
Včera o 12:43

Podla mna SŠ idealne este doma a VŠ internat .

ivana11155
Včera o 12:57

@alebostraka som sa zlakla ze ides na vysoku🙈. Ano si nevyzreta na internat a velmi.

michaela329
Včera o 13:05

Pozri, vyskúšaš a uvidíš. Moja segra sa vratila po mesiaci z intraku a dochadzala potom 4 roky. Hlavne hľadaj školu, ktorá Ťa bude baviť a nechaj veci plynúť

alebostraka
autor
Včera o 21:21
@evkatk

A to chceš ostať bez vzdelania, len preto, že nechceš odísť od rodiny? Je to totálna hlúposť, to chceš ostať v očiach všetkých ako hlúpy debilko, čo si nevie spraviť školu a potom bude živoriť, prípadne robiť upratovačku s umývaním zíchodov? Rozmýšľaj, máš už svoj vek na to, aby si vedela čo chceš v budúcnosti robiť a čo študovať. Tu zanedbali povinnosť rodičia, lebo s deťmi sa o budúcnosti a budúcom štúdiu musia baviť už na 2. stupni ZŠ. Ak to nerobia, to znamená, že im nezáleží na tom, čo z teba bude, aký budeš mať v budúcnosti život. Namiesto toho, aby to s tebou riešili a usmerňovali ťa, pomáhali ti vybrať niečo, čo ťa bude baviť, ale aj živiť, lebo oni ťa najlepšie poznajú, ich to asi nezaujíma a na teba kašľú. Čo iné napadne také dieťa? Tak zostanem doma a nemusím do žiadnej školy. Budem sa starať o sestru. Tá ťa ale v budúcnosti živiť nebude. Ak tvoji rodičia zaujali k výberu tvojho štúdia ľahostajný postoj, potom ťa musia veľmi nenávidieť a neprajú ti dobrú budúcnosť.

@evkatk to je dosť hnusná správa moji rodičia sú tý najlepší rodičia akých som si mohla vzivote priať nikdy pre mňa nechceli nič zlé, áno mamina má vychovala trochu ako jej tretí cecok ale to preto že som bola jej prvé dieťa a chcela aby som mala najlepšie detstvo sama vnímam že to momentálne nieje moc ideálne byť na ňu tak naviazaná ale už som dosť menej naviazaná na ňu ako pred rokom

alebostraka
autor
Včera o 21:25
@anonym_d6d0e9

Mna z celeho toho vyjadrenia najviac zarazilo spojenie komunisticky intrak. Na toto 14-rocna urcite sama neprisla, takze aby to este nebolo tak, ze ju rodina presviedca, aby tam nesla. Dievca, intrak vobec nie je len o priestoroch, ale aj o ludoch, kamaratstvach, novych skusenostiach a osamostatneni sa.

@anonym_d6d0e9 práveže rodičia mi povedali že sa mám rozhodnúť sama kde chcem ísť na strednú sama som prišla s touto školou v Žiline ale niesom si úplne istá či chcem ísť na intrak a to spojenie...pozerala som videá o tom ako to vizerá na intrakoch a ako väčšina tých intrakoch je škaredá

alebostraka
autor
Včera o 21:26
@ivana11155

@alebostraka som sa zlakla ze ides na vysoku🙈. Ano si nevyzreta na internat a velmi.

@ivana11155 ja viem 💗

alebostraka
autor
Včera o 21:27
@anonym_1c619a

@alebostraka áno,si nevyzrelá.Nauč sa samostatnosti.

@anonym_1c619a 💗

anonym_c0feb5
Včera o 22:05
@alebostraka

@anonym_d6d0e9 práveže rodičia mi povedali že sa mám rozhodnúť sama kde chcem ísť na strednú sama som prišla s touto školou v Žiline ale niesom si úplne istá či chcem ísť na intrak a to spojenie...pozerala som videá o tom ako to vizerá na intrakoch a ako väčšina tých intrakoch je škaredá

@alebostraka Skús sa rozhodnúť podľa toho, či by ťa to bavilo. Nemáš podobný odbor vo svojom meste, niekde v susednom, žeby si dochádzala ?
Keď sa na to necítiš, nemusíš ísť na intrák.

euka210
Včera o 22:16

@alebostraka vidis, a moj 14r syn sa tesi. Este sice nic nie je iste, musi skkncit 9roc a urobit prijimacky, ale jeho ten odbor uz roky bavi a chce ist na kvalitnu skolu 90km od nas. 25min.busom ma vedla v meste podobnu, ale to bude len poistka.
Piatok vecer inak prides domov na vikend az do nedele. A doma si kazde prazdniny. Sestru uvidis vyrastat, neboj sa.

anonym_c7e34b
Dnes o 05:29

Nikdy nic a nikto by ma za ziadnych okolnosti nedostal od mojej rodiny. A to si zapamataj - mozes mat na ucte miliony, so vzdelanim, ci bez, ale ak nemas nikoho, kto ta ma rad, vsetky materialne veci su ti na nic… Vsetky skoly, vsetky roky co obetujes studiu venujes praci, ale na konci zivota nebude dolezite kolko rokov si odrobila vo “vysnivanej” praci, ani kolko si zarobila. Podstatne bude, aku hodnotu si tu za sebou zanechala, ci sa budes moct pozriet spatne na svoj zivot s radostou a spokojnostou, alebo budes lutovat vsetky premrhane roky, ktore si investovala nespravne. Ja osobne by som nesla na intrak, mas pekny vztah s mamou aj so sestrou, ty nemusis “utekat” od rodicov tyranov. A ak sa rozhodnes v dospelosti ist na vysoku skolu, intraku si uzijes dost, ale budes rada, ze si bola aj so sestrou a videla ju vyrastat. Drzim ti palce. ❣️

Strana
z2