Bývanie v Bratislave alebo návrat k rodine?
Prišla som tu po radu alebo aspoň sa vyrozprávať ohľadom budúcnosti.
Žijem už dlhší čas v Bratislave. Tu som spoznala môjho partnera, mám tú prácu v tom, čo som vyštudovala, rovnako aj on, máme svoje bývanie. Keďže obaja odtiaľ nepochádzame, tak za rodinou chodíme často.
Od začiatku sme sa rozprávali, že kde sa usadíme. A tu nastáva ten, nazvem to rozpor. Hoci sme kúpili bývanie tu, ja som sa túžila vrátiť časom bližšie k našim rodinám.
Partner s tým až tak nesúhlasil.
Keď som otehotnela, tak vo mne sa niečo zmenilo a začala som viac myslieť na budúcnosť dieťaťa, nie až tak na našu. Už netúžim až tak potom sa vrátiť, ale partner by sa odrazu chcel, aby deti - bratranci a sesternice boli spolu. Tu máme Rakúsko, Česko poblízku, mám tu možnosť stálej práce. Čo sa týka práce tam, bolo by to ťažšie pre mňa. Preňho až tak nie, lebo ju vie robiť odkiaľkoľvek.
Nehádame sa preto našťastie, ale sama neviem. Okrem toho, rodina viac začala tlačiť, aby sme sa vrátili, vraj nám všetko zabezpečia od A po Z.
A keď to takto začali hovoriť, ja som pocítila taký stres, až napätie, neviem prečo.
Keď som bola len s ním, tak chcela som byť síce bližšie, ale teraz vo svojom vnútri cítim, že nechcem, aby malo dieťa horší život. Viem, že rodina je dôležitá, ale zároveň som vždy chcela, aby malo dieťa možnosti. Tak teraz neviem 😔
@anonym_autor teraz nie...keď budeš na RD môžeš tam chodiť na dlhšie a uvidíš.Ale ja by som sa už nevrátila je tu práca, školy, Rakúsko za rohom veľa možností.Bol by to krok späť, ale rodičov chápem, že chcú, aby ste boli bližšie
Ludia ziju vsade. A neplati to primitivne Ficove, ze na vychode nie je nic. Je tu kopec zahranicnych firiem, strednych, vysokych aj umeleckych skol, sportovych klubov, kina, divadla, vlastne divadla ma aj dedina v Bardejovskom okrese. Ved len kolko umelcov sa z vychodu vypracovalo na spicku, to predsa musis vediet. Doba sa zmenila, uz nik nie je zaostaly len preto, ze sa narodil a vyrastol na Vychode. Nikdy to ani neplatilo. Vychodoslovenski rodaci urobili dieru do sveta preto, ze na to mali v hlave. Ak raz nema, moze sa narodit aj v N.Y. Chapeme sa?
@anonym_713a49 ale ved o dedine nic nepise, ze sa tam ide stahovat napr v KE ktore spomina kde ma rodinu ma podobne podmienky ako v Ba su rozne sukromne skoly od jasli, sportove moznosti a umelecke (tanec, spev, hudobne nastroje...) tiez, dokonca tam je aj IP anglicke gymnazium (vratane skolky a ZS) ak by pre dieta nechcela len slovensku maturitu, co sa tyka volneho casu uplne od najmensich babatiek plavanie, telocvicne kde cvicia s rodicmi neskor bez... ZS-SS-gymnazia ktore pravidelne sa uniestnuju na vyssich poziciach v rebricku celoslovenskeho hodnotenia, verejne univerzity... Tieto dni akurat je v meste letne kino pre rodiny s detmi. Naozaj nevidim ziaden rozdiel ani dovod na nekvalitny zivot.
@anonym_4b5b9a kde v ke je letne kino pre rodiny s detmi?
https://galeriakosice.sk/event/tulave-letne-kin...
@anonym_5dca7b
Napisem ti ako to mam ja, bc som studovala v BA, dobre sa mi tam zilo ale proste na mgr som isla do ineho mesta (ta skola ma zaujala viac ako navazujuci mgr v ba), zz som nebola na intraku, dochadzáa som od rodicov, s muzom sme kupili byt v meste kde mal pracu, ja som si nasla pracu v mojom rodnom mini meste (zazrak). Casom sme chceli ist do domu, isli sme teda do nasho mikro mesta mala som tu pracu a ma dobru dostupnost na dochadzanie do vacsich miest. Zatial sa to dalo. Aj ked muz nikdy nezohnal pracu blizsie ako 30km od domu, co nie je katastrofa ale proste musel dochadzat. Potom som isla na matersku a prisla prva “facka” nie je tu NIC pre deti za vsetkym treba dochadzat minimalne 30km. My sme teda toto mesto aj dom brali ako predtupnu stanicu nie trvale usadenie ale pravdupovediac neviem ci sa este niekde presidlime. Sme pri rodicoch v podstate jednych aj druhych, je to fajn ale su uz starsi cize nie je to o babysittingu a pod. Skor oni budu zachvilu potrebovat pomoc a kedze vsetci surodenci su v BA hadaj kto bude pomahat🤦🏻♀️😁 ja som ale neskoro zistila ze som mestsky typ, chyba mi ten zivot v meste, toto ma vibe dediny skor. Nuz ja lutujem, ze som odisla z BA. Jaaj a perlicka na zaver, pracu tu uz nemam, robila som ako szco a po materskej ma uz nechcu takze depky kde sa zamestnat lebo mam dost specificky odbor, nie extra lukrativny. Tak som zohnala nieco na polovicny uvazok a budem dochadzat do ineho / vacsieho mesta. Ale zas, je tu priroda, menej ludi, menej zhonu tlacenic a podobne, je to tu menej uponahlane. A s rodinami mame dobre vztahy takze nie je to len cierno cierne ale keby viem zostanem 100% v BA, tam si spravim mgr a hladam pracu
Ak ti ide o blaho dieťaťa,tak by som sa pobrala uplne iným smerom ako na východ. A z PO do BA si za kolko? 4 hod a niečo? Ved to nič nie je.
@janinah z Presova do Bratislavy prides za idealnych podmienok do 5 hodin. Ak necakas v Ruzomberku hodinu a potom este pred dialnicou za dedinami v dalsej kolone dalsiu hodinu, napr.
S malymi detmi v autosedacke, revucimi, ktore sa tam spotia, uz nudia, nedokazu spat, je taka cesta hotove utrpenie. Absolvujeme presne tuto cestu pravidelne a zakazdym nadavame na to "prepojenie vychodu so zapadom". Ale to pochopia len ti, co chodia. Povedat, ze takato cesta a najma s deckami "ved to nic nie je" je presnym obrazom toho, ze to clovek nezaziva.
@anonym_autor Trvaj na svojom.
@anonym_autor keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...
Nejdem rozpisovať podrobnosti, to by bolo na niekoľko strán, tak len v skratketz vlastnej skúsenosti:
Boli sme s manželom v zahraničí - keď sme chodili domov, každý na nás bol zvedavý, ako sa máme, bla bla bla... Po čase nás aj unavovalo absolvovať všetky tie návštevy... Po čase prišli otázky, kedy prídeme domov a kedy a prečo a ako... Manžel chcel ísť na SVK, ja moc ani nie. Ale ok, dali sme tomu šancu - a oľutovali sme to už v lietadle!!!
Vrátili sme sa na Východ (okolie TV) odkiaľ pochádza manžel, ja som z KE. Za 7 rokov som si tam NEZVYKLA. A to tiež bolo kecov, jak mi bude kdekto pomáhať s deckom bla bla... Jasné, keď sa narodila prvá dcéra, JA SOM MUSELA DENNE ROBIŤ 100 KM s deckom v aute, aby som sa dočkala toho "babysittingu" a navyše, brazdila som s ňou všetky OC a kaviarne na Hlavnej.
Mali sme dilemu - rozhodovali sme sa, či si kúpime novú nehnuteľnosť v KE alebo okolí BA - v tých časoch (pred koronou) to vychádzalo ekonomicky veeeeľmi podobne - keďže nám chýbal závan zahraničia a tie "sľuby" o pomoci sa ani tak moc nenaplnili, zvolili sme Západ. A neľutujeme to.
Aj teraz na nás robia tlaky aj z manželovej a hlavne z mojej strany rodiny, ale už takí naivní nie sme, ako pred 10 rokmi pri návrate na SVK, to je proste krok späť... A človek by mal napredovať.
A okrem toho, Košice sú ako fakt DRAHÉ... Neskutočne! Bola som tam týždeň a deťmi, v júli. Mnoho vecí je drahších - od parkovania, taxíkov, až po ubytovanie (nehnuteľnosti) a i služby a gastronómiu.
@janinah z Presova do Bratislavy prides za idealnych podmienok do 5 hodin. Ak necakas v Ruzomberku hodinu a potom este pred dialnicou za dedinami v dalsej kolone dalsiu hodinu, napr.
S malymi detmi v autosedacke, revucimi, ktore sa tam spotia, uz nudia, nedokazu spat, je taka cesta hotove utrpenie. Absolvujeme presne tuto cestu pravidelne a zakazdym nadavame na to "prepojenie vychodu so zapadom". Ale to pochopia len ti, co chodia. Povedat, ze takato cesta a najma s deckami "ved to nic nie je" je presnym obrazom toho, ze to clovek nezaziva.
@anonym_de5c5e chodim presov brno za 5,5 resp.6 hod,tak nieco o tych cestach viem,ale vyrazam v sobotu skoro rano a este lepsie v nedelu ráno. Dcere s detmi sem to trva samozrejme dlhšie. Predpokladam,ze sa budu navstevovat vzajomne,nielen oni na vychod. A deti nebudú malé naveky. Kvoli tomu by som sa nesťahovala,ved napokon ani ty si to neurobila.
Ja som z Ba, zijem tu a nikdy by som nedokazala zit na dedine. Su ludia, kt. su s tym ok a potom su mes. typy. Byvala som s rodinou u kamosky v Rajke 2tyz. ked bola na operacii a strazili sme jej dom. Dom krasny, zahrada, pohoda, vydrzala som to 2dni potom som uz pocitala dni kedy pojdeme domov, aj ked niekolkokrat pocas 2tyz. som do Ba doslova utiekla 🤣🤣 takze velmi individualne 🙂
@sissy27 Aj ja mám divný pocit, lebo teraz až veľmi tlačia na nás, aby sme sa čím skôr vrátili. Trošku mi to príde, že mojej mame je ľúto, že nebude mať vnúča pri sebe, a svokra by zase chcela, aby nebola sama, lebo obe jej deti sú preč, a muža už nemá. Ten tlak proste je očividný. Naši nebývajú v dome, ale partnerova mama áno.
@anonym_c29bba a smiem sa spýtať, že či ste trávili viac času s rodinou alebo je to fakt také, že napokon rodina nemá ani toľko času? Teraz mi je jasné, že každý si na nás nájde čas, keď prídeme.
@anonym_autor s tým vybavením od rodiny od A po z vôbec nepocitaj. koľko už takých bolo.. keď boli v zahraničí a chodili na víkendy, boli vzácni. keď sa presťahovali do rodných krajov, po pár týždňoch keď osial prešiel po nich ani pes neštekol
@anonym_autor Vždy si človek človeku chýba, keď je ďalej od seba.Mozno je to dobré, že ste ďalej od rodiny a máte dobré vzťahy.Mozno 10% ľudí má prácu v oblasti, ktorú vyštudoval.Ty patríš medzi nich.Buducnost dieťaťa je dôležitá,ale šťastná mama= spokojné dieťa.Zostante ,kde ste, rodinu sa dá ísť vždy pozrieť.Komunikačné prostriedky sú, dopravné tak isto.Zostante, odísť sa dá vždy.
Ja hlasujem za to, aby ste sa vrátili. Všetci by sa mohli vrátiť do svojich rodných miest a dedín 🙏
Ja hlasujem za to, aby ste sa vrátili. Všetci by sa mohli vrátiť do svojich rodných miest a dedín 🙏
@anonym_25e1b4 A budu zit z lasky😃
@anonym_25e1b4 A budu zit z lasky😃
@anonym_f5e306 ja mám pocit že to bol komentár bratislavčanky ktorá by najradšej poslala všetkých nebratislavčanov z JEJ mesta naspäť domov
@anonym_f5e306 ja mám pocit že to bol komentár bratislavčanky ktorá by najradšej poslala všetkých nebratislavčanov z JEJ mesta naspäť domov
@anonym_91802f To si netrafila. Do BA chodim len vtedy, ked musim (asi 2x do roka). 🙃 Ale tak netvarme sa, ze sa vsetci nastahuju do dedin v hladovych dolinach a budu shiny happy people.
Nechcela som, aby sa to tu zvrtlo iným smerom, chcela som si skôr prečítať rady žien, ktoré toto prežili, či sa odsťahovať alebo nie a či brať ohľad na rodinu alebo radšej na prácu a tie možnosti, ak to takto zjednodušene napíšem. Chápem, že konečné rozhodnutie je len na nás, ale niekedy je lepšie si vypočuť rady iných, aby si to človek vedel nejako zhodnotiť.
@anonym_autor poviem ti to ako clovek co to reálne prežil.. som z východu, odisla som študovať na stredné Slovensko a uz som sa tu aj vydala, mam deti, a nikdy, nikdy v živote by som a na východ uz nevrátila.. teraz ked tam idem.raz za cas, je mi zle, samy rom na kazdom kroku, otras, nejdem to ani dalej rozpisovať, často sa hanbím odkial pochádzam a bohužiaľ kvoli otrasnemu prízvukuje ktorého sa nebavím nikdy, vsetci hneď vedia ze som z východu a nervy mam take z toho ze az.. nevracaj sa na východ.. najlepsie rozhodnutie môjho života ze som odisla
@anonym_25e1b4 a kam sa vratia manzelia nitrancan a kosicanka? kazdy do svojho?😀
@anonym_autor keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...
Nejdem rozpisovať podrobnosti, to by bolo na niekoľko strán, tak len v skratketz vlastnej skúsenosti:
Boli sme s manželom v zahraničí - keď sme chodili domov, každý na nás bol zvedavý, ako sa máme, bla bla bla... Po čase nás aj unavovalo absolvovať všetky tie návštevy... Po čase prišli otázky, kedy prídeme domov a kedy a prečo a ako... Manžel chcel ísť na SVK, ja moc ani nie. Ale ok, dali sme tomu šancu - a oľutovali sme to už v lietadle!!!
Vrátili sme sa na Východ (okolie TV) odkiaľ pochádza manžel, ja som z KE. Za 7 rokov som si tam NEZVYKLA. A to tiež bolo kecov, jak mi bude kdekto pomáhať s deckom bla bla... Jasné, keď sa narodila prvá dcéra, JA SOM MUSELA DENNE ROBIŤ 100 KM s deckom v aute, aby som sa dočkala toho "babysittingu" a navyše, brazdila som s ňou všetky OC a kaviarne na Hlavnej.
Mali sme dilemu - rozhodovali sme sa, či si kúpime novú nehnuteľnosť v KE alebo okolí BA - v tých časoch (pred koronou) to vychádzalo ekonomicky veeeeľmi podobne - keďže nám chýbal závan zahraničia a tie "sľuby" o pomoci sa ani tak moc nenaplnili, zvolili sme Západ. A neľutujeme to.
Aj teraz na nás robia tlaky aj z manželovej a hlavne z mojej strany rodiny, ale už takí naivní nie sme, ako pred 10 rokmi pri návrate na SVK, to je proste krok späť... A človek by mal napredovať.
A okrem toho, Košice sú ako fakt DRAHÉ... Neskutočne! Bola som tam týždeň a deťmi, v júli. Mnoho vecí je drahších - od parkovania, taxíkov, až po ubytovanie (nehnuteľnosti) a i služby a gastronómiu.
@helenbozka Ďakujem veľmi za tento príspevok. Áno, o KE viem, že enormne zdraželi, mám tam veľmi blízku kamarátku, aj časy rodiny a vždy, keď sme tam, mám dojem, že je tam niečo aj drahšie, napr. MHD oproti bratislavskej. Aj sme pozerali pred časom nehnuteľnosti a niektoré sú drahšie než tu. Ale tu máme svoj byt našťastie. Tiež sme už unavení, že vo väčšine chodíme iba my za rodinou. Popravde ešte len teraz kupujeme auto, pretože v BA v rámci mesta nám to prišlo zbytočné, prácu sme mali dostupnú pešo aj MHD, a keď sme boli dvaja, tak vlakom sa to dalo. Medzitým sme aj našetrili a už budeme traja, takže auto je už pre nás nevyhnutné, ak sa chceme presúvať aj mimo. Tiež sa obávam, že rodina sa na nás buď extrémne nalepí a nedajú nám dýchať, alebo sa časom na nás vykašlú, nevidím tam úplne zdravú mieru.
@anonym_autor poviem ti to ako clovek co to reálne prežil.. som z východu, odisla som študovať na stredné Slovensko a uz som sa tu aj vydala, mam deti, a nikdy, nikdy v živote by som a na východ uz nevrátila.. teraz ked tam idem.raz za cas, je mi zle, samy rom na kazdom kroku, otras, nejdem to ani dalej rozpisovať, často sa hanbím odkial pochádzam a bohužiaľ kvoli otrasnemu prízvukuje ktorého sa nebavím nikdy, vsetci hneď vedia ze som z východu a nervy mam take z toho ze az.. nevracaj sa na východ.. najlepsie rozhodnutie môjho života ze som odisla
@hylary Nedávno sme boli v Poprade a je pravda, že sa to tam extrémne zhoršilo. Poprad mám rada, nemám odtiaľ nikoho, ale vždy tam rada zájdem. Ale v Košiciach som zbadala, že je to tam čím ďalej tým horšie s touto situáciou, no lenže aj Bratislava má svoje špecifiká a to sú najmä bezdomovci, ktorých tu tiež pribúda. 😔 Aj mňa spoznajú, že som z východu, ale keď som dlhšie na západe, tak vraj to už tak nepočuť.
@anonym_autor rozmyslaj kde budete mať viac možností práce, kultúry, deti školy raz VŠ a lepšie uplatnenie pre život.Nie, nešla by som späť.len pozor, aby muža nezmanipulovali
@hylary Nedávno sme boli v Poprade a je pravda, že sa to tam extrémne zhoršilo. Poprad mám rada, nemám odtiaľ nikoho, ale vždy tam rada zájdem. Ale v Košiciach som zbadala, že je to tam čím ďalej tým horšie s touto situáciou, no lenže aj Bratislava má svoje špecifiká a to sú najmä bezdomovci, ktorých tu tiež pribúda. 😔 Aj mňa spoznajú, že som z východu, ale keď som dlhšie na západe, tak vraj to už tak nepočuť.
@anonym_autor no mna pocut stale a to som mimo vychodu 14 rokov 🫠
@anonym_autor nie, nevracajte sa. Teraz ako si písala ste im vzácni a potom to bude celkom iné. My sme postavili chalupu blízko mojich rodičov a moja mama má potrebu mi neustále rozkazovať a aby som jej pomáhala ako ona zapíska 😤 a že mi pomôže s deťmi tam ledva 2 hodiny zabavila. Za to brat, čo byva 20 km dlahe neustále baví deti a ešte chce po mne aby som mu aj ja pomáhala. Nerobte to, ti čo sú najbližšie sú najhorší väčšinou. Takto im aspoň budete vzácni
To sú také romantické predstavy ako budú spolu tráviť čas bratranci a sesternice. Jasné prve roky možno (aj to len možno), ale uvidíš ako príde puberta, každý puberťák sa na svoju širšiu rodinu vykasle, každý bude mať svoj okruh priateľov. A to je práve čas, keď budeš najviac potrebovať dobrú prácu, z rodinných vzťahov sa ešte nikto nenajedol 🤷 asi som cynická, ale pozerám na to realisticky. Keď boli moje deti malé, tak si síce rozumeli s bratrancami a sesternicami, ale čím sú väčšie tým viac inklinujú k iným kamarátom. Bývame blízko seba, lebo všetci pochádzame z Bratislavy. Ale nie je to nič na čo sa dá spoliehať, treba myslieť najmä na možnosti deti a seba.

Minule tu posala jedna, co sa vratila z Anglicka, dakde na vychod SK, kde lisky davaju dobru noc. Tiez ju presviedcali, ako sa budu starat a stretavat a bla bla. Realita bola, ze sa videli parkrat v style "ved si zavolame a dohodneme sa" a neuveris, kazdy na to kaslal a zil si svoj zivot. Takze sa vracali zbytocne a potom sa myslim aj vratili naspat do UK. Bolo to fakt poucne. Podla mna vracat na vychod SK, ak uz mam zazemie v BA, je ciste sialentvo. A vidim, ze babky by vam nedali dychat. Red flag ako hrom.