icon

Čo urobiť, keď rodičia nepodporujú moje študijné rozhodnutia?

6. jún 2026

Dobrý deň, musím sa vyrozprávať. Akurát som zmaturovala a chystam sa na medicínu. Prijímačky mám 10.6., takže čochvíľa. Keďže som chodila na gymnázium a som typ študenta, ktorý nevie mať 4ky v škole aby sa aktívne pripravoval na prijímačky, tak som sa teda nestihla pripraviť a viem, že ma teda určite neprijmú, no prijímačky idem skusit aj tak, pretože sa teraz snažím naučiť maximum co ide. Ako zálohu mám teda osetrovatelstvo kde ma prijali bez prijímačiek, takže školu mám istú. Môj plán teda je, že nastúpim tam, a o rok pôjdem znova na medicínu s tým, že už viem, kde som v príprave poľavila a co podcenila, a budem sa teda svedomite pripravovať už od leta - od teraz. Stále sa s mamou hádam, pretože nechapem o co jej ide, ale stále ide komentovať, že som sa neucila a podobne a vôbec nevie pochopiť aj dôvod, že prečo. Znaturovala som na čisté 1, nemá mi co vytýkať a už vôbec nie lenivosť, ako stále vytýka. Až kvôli nej pociťujem hanbu za to, že idem na rok na ose namiesto medicíny. Strašne ma znechutila a zneistila a spochybnujem samu seba, pritom mi to príde rozumný a zrelý krok, urobiť to takto. Cele 4r som sa učila na 1.. Nerozumiem o co jej teda ide, ale veľmi ma to trápi. Keď jej poviem svoj pohľad, stále vraví, že jej vkladám do úst slova, ktoré nepovedala a že to, že sa trápim je vlastne kvôli mne lebo ja sama mám so sebou a svojou prípravou problém. Ano, trápim sa aj preto, ale ja od nej naozaj nepociťujem žiadnu podporu, ona si ide stále svoje. Mám pocit, že keď na rok nastúpim inam, tak sa ku mne asi ani neprizná 😀 prosím o akúkoľvek radu, ale už nie takú, že sa mám s nou porozprávať, to nepomaha a skončí to stále hádkou ( skúšala som už akokoľvek, výsledok je rovnaký ), alebo aspoň povzbudenie. Vďaka🫶

Strana
z5
autor
8. jún 2026
@luccija

@anonym_autor takých neúspechov ešte bude....ja by som mame povedala, že ti nepridáva jej nepodpora a hádky.Ja sledujem na IG stránku medikov a cesty sú rôzne niekto po roku školu preruší a vráti sa je tam veľa príbehov.Nie je dobre, keď na teba vyvíjajú tlak niekomu to pomôže ešte viac sa vyhecovať, druhému nie.Drzim ti palce sú žiaci, ktor neboli excelentní na gymnáziu a prijímačky spravili veľmi dobre.

@luccija dakujem🩷

beata_k
8. jún 2026
@sova7

@beata_k agresivita s teba len tak kričí

@sova7 Ked uz nemas co napisat, tak si aspon kopnes. Hej aj tebe pekny den

oblecenie99
8. jún 2026
@anonym_autor

@oblecenie99 ano, viem si predstavit to studovat aj dalej, ak by to o rok nevyslo. Chcem to o rok skusit z dovodu, ze byt lekarkou bol moj sen odmalicka a stale ma drzi😅 ak to znova nevyjde, budem to brat ako znamenie od Boha, ze to takto ma byt. Nevybrala som si taky odbor, ktory si ze neviem predstavit studovat a v buducnosti robit.
Prijimacky mam 10.6., takze v stredu. Ja verim, ze motyka vystreli, ale ak nie, tak co uz🥲
Ale ano, bude to tazke, uvedomujem si, ze skusky su uplne nieco ine ako maturita a trosku sa toho obavam. Ale momentalne som pocitila take sklamanie z mojej “pripravy”, ze to nehodlam opakovat nech sa deje cokolvek, jednoducho to chcem zvladnut.. a dakujem za nazor🩷

@anonym_autor Ja mám rodičov podobne nastavených, čiže chápem ťa (ale moji sú z tej "dokonalej najpracovitejsej naj naj naj" generácie Husakovych deti - prosím ostatných bra5 to ako srandu, tvoji už budú skôr generácia X 😁), niekto vyššie s tým malomestiackym prístupom trošku trafil klinec po hlave... Ale už som mamu aj ja, milenialka, tak sa snažím na to pozerať aj očami matky 🙈 preto píšem, že chápem aj ich... Lebo chcú pre teba to najlepšie, a vedia, že na to zrejme aj máš. Ale tak toto je už najmä tvoj život, ak sú ochotní to zafinancovať, tak pridaj budúci rok a uvidíš. Medicína je náročná, mala som spolubývajúce, dokonca som na dvoch intrakoch vychytala vždy medičky, a mali čo robiť, aj niektoré povypadávali, povedala by som, že to bolo tak 50:50.. ale tak uvidíš. Ošetrovateľstvo je náhodou tiež super, hlavne, že sa v tom vidíš aj v budúcnosti.

Ja náhodou trošku ľutujem, že mi vyšiel ten prvý odbor, často koketujem s myšlienkou, že by som mala byť inde... Na druhej strane, aj toto ma baví, najmä ako veda a už do toho išlo toľko energie, že to už nevzdám a nezavesim na klinec po x rokoch. Ale po rokoch, po skúsenostiach dobrých aj zlých, po deťoch, po istom nadhľade si myslím, že by som nedopadla zle, ani keď si dám ten druhý náhradný odbor.

Ja ti držím palce aspoň takto na diaľku 🍀

rebeka25
8. jún 2026
@beata_k

@anonym_autor A rok osetrovatelstva ty bude platit kto??? Rodicia? A po roku zbytocnych platieb pojdes na inu skolu? Dobre tomu rozumiem?

@beata_k presme toto aj mne napadlo

sova7
8. jún 2026
@beata_k

@sova7 Ked uz nemas co napisat, tak si aspon kopnes. Hej aj tebe pekny den

@beata_k konštatujem. Celý čas tu nasrane agresívne utocne reagujes ty. Načo plytvať slovami na niekoho ako si ty kto si potrebuje len ventilovať zlosť

beata_k
8. jún 2026
@sova7

@beata_k konštatujem. Celý čas tu nasrane agresívne utocne reagujes ty. Načo plytvať slovami na niekoho ako si ty kto si potrebuje len ventilovať zlosť

@sova7 Ako povies 😀

Strana
z5