icon

Ako pomôcť synovi nájsť stratenú motiváciu študovať?

11. máj 2026

Ahojte zeny..poprosim o nejaku’radu’ z osobnej skusenosti.Syn ma 15 rokov, ucil sa dobre,tak sa sam rozhodol, ze pojde smer gymnazium a potom medicina.Avsak nieco sa zlomilo a jeho absolutne nebavi škola, ucenie.Lutuje vyber SS, taktiez prijimacky cele zle..a pritom si veril,ze vsetko bude fajn. Uz dlhsie pocuvam ako mohol mat nejake remeslo , pripadne hocijaku SS s maturitou.( mozno budeme zhanat ak ho neprijmu na gym.). Ze on nechce ist na VS, ze jeho sen je zarabat a nie studovat.Ze bude robit radsej barmana, kuchara.Akoze ja som vyber skoly nechala nanho, ked 5 rokov snival o medicine? Mate niekto syna, ktory takto zmenil postoj k uceniu a nakoniec sa opat nasiel? Nechcem,aby bol znechuteny skolou! Kamarati ho neovplyvnili, lebo vsetci idu na gymnazium a maju stale ciel VS.

anonym_b9d900
11. máj 2026

Ake prijimacky "cele zle"? Tie na gymnazium? A ucil sa vzdy prvotriedne? Lebo to ze si veril je jedna vec. Nedemotivovalo ho ked videl ze to nie je take jednoduche na gympli? Ved to je este len prvak nie? Nemoze sa hned vzdat.

Medicinu ako taku neriesim, aby niekto od 10 rokov snival o medicine, nie je momentalne relevantne. Ok aj take pripady sa najdu kedy to naberie realny smer, ale vacsinou su to nejake (pekne) predstavy a sny deti takze ci o x rokov bude alebo nebude medicina momentalne nie je podla mna dolezite, veci sa este x krat mozu zmenit.

anonym_fc169a
11. máj 2026

na gymn, veľa študentov sníva o medicíne 1-2 ročník, len keď vidia chémiu, tak veľa z nich od medicíny upustí.

loliki
11. máj 2026

@anonym_autor Gymnázium je dobrá voľba. Má veľa možností výberu. nemusí to byť hneď medicína, je naozaj veľa odborov.

autor
11. máj 2026
@anonym_b9d900

Ake prijimacky "cele zle"? Tie na gymnazium? A ucil sa vzdy prvotriedne? Lebo to ze si veril je jedna vec. Nedemotivovalo ho ked videl ze to nie je take jednoduche na gympli? Ved to je este len prvak nie? Nemoze sa hned vzdat.

Medicinu ako taku neriesim, aby niekto od 10 rokov snival o medicine, nie je momentalne relevantne. Ok aj take pripady sa najdu kedy to naberie realny smer, ale vacsinou su to nejake (pekne) predstavy a sny deti takze ci o x rokov bude alebo nebude medicina momentalne nie je podla mna dolezite, veci sa este x krat mozu zmenit.

@anonym_b9d900 on je len 9.rocnik a hlasi sa na gymnazium.Uci sa na 1, ale realne nie je studijny typ.Uci sa minimalne. Ono sa to zlomilo posledne mesiace, ze v skole sa nudi, nechce sa ucit uz, nechce na VS.Este pre pol rokom sebavedomo hovoril ako chce ist na VS.Bud je to pubertou alebo neviem cim! Ja z osobnej skusenosti som chcela byt zdravotna sestra a rodicia vybrali pedagogicku,tak aj ten vyber skoly sme nechali na nom, lebo chcel len gympel.Este uvidime,ci ho prijmu.

betulinka1
11. máj 2026

@anonym_autor je unaveny, vyhorený. Moze to byt obdobie -hormony. Moze to byt zacinajuca depka. Skocila by som s nim k psychologicke. Ze co sa deje.

anonym_4b71b9
11. máj 2026
@betulinka1

@anonym_autor je unaveny, vyhorený. Moze to byt obdobie -hormony. Moze to byt zacinajuca depka. Skocila by som s nim k psychologicke. Ze co sa deje.

@betulinka1
To moze byt presne pravy opak, jednickar a neuci sa, nasa znama mala daco podobne nastastie jeden ucitel zistil problem, nudil sa moc inteligentny zobrali ho do Mensy a zmenil skolu a ona nemala ani sajnu a tiez chcel ist robit.

letfenixa
12. máj 2026

Môže to byť aj pubertou, môže to byť nestastnou láskou, môže to byť aj tým, čo bolo vyššie spomenuté, že je nadaný a nudí sa.

anonym_b8bc5e
12. máj 2026

Alebo sa povadil so spoluziakmi,co idu tiez na gympel,preto ta nahla zmena.Musis sa ho opytat priamo na rovinu,ci sa nieco v skole neudialo.

outami
12. máj 2026

@anonym_autor treba sa s ním otvorene porozprávať, či sa niečo nestalo, prečo taká náhla zmena, keď sníval o medicíne. uvidíš, možno sa ti rozhovorí a ak nie, tak mu skús ponúknuť že sa môže porozprávať so psychológom, ak to tebe nechce povedať a uvidíš

eeffka
12. máj 2026

@anonym_autor syn sa na zs malo ucil, islo mu to samo a zrazu na prijimackach mu doslo ze ostatni makaju, sa doucuju, idu si za svojim a jemu skonci lajf a bude musiet sediet na zadku a ucit sa? Co mozno ani nevie? Mnw tiez gympel preplieskal kedze dovtedy som sa viezla z odpocuteho 🤣. No a medicina na tu treba extra pevny zadok. Ci toto nie je dovod takych porazeneckych reci, ak to myslel vazne a neboli to len chlapcenske sny.

autor
12. máj 2026
@betulinka1

@letfenixa
@outami
@anonym_b8bc5e
@anonym_4b71b9
@betulinka1 dakujem baby, kamosi idu na gympel a vsetci chcu nejaku konkretnu VS, frajerku nema a este ho dievcata nezaujimaju.Momentalne podlahol caru nejakej hre na PS,ale chodi aj casto von hrat futbal,tenis.Mne povie cokolvek,ale teraz citi, ze gymnazium nie je pre nho,lebo neznasa definite skole, ucit sa a pocuvat a na gympli to bude musiet robit.Uz ani do skoly nechce😳 bodaj by to boli hormony lebo aj jeho spravanie je horsie.Povedala som mu,aj ked vystudujeegymmazium tak moze robit cokolvek.Ze mozno nejaka SS s odborom by ho tiez nebavila 🫣

autor
12. máj 2026
@eeffka

@anonym_autor syn sa na zs malo ucil, islo mu to samo a zrazu na prijimackach mu doslo ze ostatni makaju, sa doucuju, idu si za svojim a jemu skonci lajf a bude musiet sediet na zadku a ucit sa? Co mozno ani nevie? Mnw tiez gympel preplieskal kedze dovtedy som sa viezla z odpocuteho 🤣. No a medicina na tu treba extra pevny zadok. Ci toto nie je dovod takych porazeneckych reci, ak to myslel vazne a neboli to len chlapcenske sny.

@eeffka uplne si to vystihla, on sa ani na prijimacky neucilea jedny uplne dokaslal.A straca motivaciu a neznasa uceniee, lebo ho budem nutit asi ked si vybral gympel,ak ho teda prijmu.

adriana633
12. máj 2026

@anonym_autor podľa mna je vyhoreny ja som momentálne tretiacka n SŠ a tiez sa mi nechce učiť a v deviatom rocniku som to mala rovnako ľutoval som výber škôl aj doteraz ľutujem. Ja by som zasla za školskou psychologickou

madeincssr
12. máj 2026

@anonym_autor netaha ho to vnutorne k nejakej praci (zalube, remeslu)? Co rad robi, co ho tesi (okrem mobilu, hier...)? Skor sa ho vludne (bez natlaku) pytaj, co by rad robil. Niektori ludia naozaj nie su studijne typy (medicinu podla mna musis velmi chciet, mat k tomu vztah, celozivotna praca s pacientmi je nezavideniahodna, mnoho ludi tam vyhori).
Inak gympel je dobry ako odklad rozhodnutia na aku VS ist, ale moze byt narocny, 'bezny jedinec' tam musi makat.
Niekedy ked si clovek neurobi VS zamlada, zas to neskor lutuje, doraba... Pokecajte nezavazne.

anonym_c05069
12. máj 2026

Ja by som možno zvážila či by nebola cesta zdravotná škola. Stále môže ísť na VŠ a bude mať dobrý základ, kamarátka takto išla. Ak by sa rozhodol že nie tak bude mať tiež celkom dobrý základ, dnes už nie je pravidlo že musíš robiť čo si študoval.

simsalabim
12. máj 2026
@anonym_autor

@eeffka uplne si to vystihla, on sa ani na prijimacky neucilea jedny uplne dokaslal.A straca motivaciu a neznasa uceniee, lebo ho budem nutit asi ked si vybral gympel,ak ho teda prijmu.

@anonym_autor ved mu povedz, ze moznostou je prestup na to "remeslo", co ho taha. Prijmu ho na gympel a moze rozhodit siete, kam by ho zobrali. Nech si najde skoly, co by ho bavili. To, ze ho prijmu na gymnazium, neznamena, ze tam musi byt. Povedz mu iba, ze trvas na vzdelani a ze SS musi dokoncit, inak je vysoka pravdepodobnost, ze skonci s minimalkou.

anonym_545329
12. máj 2026
@anonym_autor

@letfenixa
@outami
@anonym_b8bc5e
@anonym_4b71b9
@betulinka1 dakujem baby, kamosi idu na gympel a vsetci chcu nejaku konkretnu VS, frajerku nema a este ho dievcata nezaujimaju.Momentalne podlahol caru nejakej hre na PS,ale chodi aj casto von hrat futbal,tenis.Mne povie cokolvek,ale teraz citi, ze gymnazium nie je pre nho,lebo neznasa definite skole, ucit sa a pocuvat a na gympli to bude musiet robit.Uz ani do skoly nechce😳 bodaj by to boli hormony lebo aj jeho spravanie je horsie.Povedala som mu,aj ked vystudujeegymmazium tak moze robit cokolvek.Ze mozno nejaka SS s odborom by ho tiez nebavila 🫣

@anonym_autor druhy polrok v 9.rocniku bol najviac strateny cas a najvacsia nuda na svete, aku som zazila, vobec sa mu nedivim. Nech skusi nejake kurzy remeselne, vyplni zmysluplne cas, lebo deviataci sa uz teraz skoro nic neucia. Zaroven, ak je prakticky zamerany, tych 6 rokov mediciny, hlavne tu na SK, ho.moze dost demotivovat, same biflovacky. Ja by som nechala na jeho pocity. Remeslo, ale samozrejme aj to lekarske, bude coraz viac v kurze.

anonym_5284d3
12. máj 2026

Osobne si myslim, ze cela ta myslienka "on chce zarabat, nie studovat" neprameni z jeho hlavy. Mozno to pocul od kamaratov, alebo z internetu. Nesnazila by som sa ho nasilu presviedcat, skor do hlbky vysvetlit, lebo si to predstavuje az prilis jednoducho. Vysvetlila by som mu, ze ano, remeselnici zarabaju kralovsky. Ale len ti sikovni, ktori makaju, maju roky praxe a veru tiez to nie je uplne med lizat. Prve roky budu robit "len" pomocnika pri majstrovi za male peniaze. A ze ho to musi bavit a "ist od ruky". Zaujima sa o nejake remeslo vobec? Ci si to predstavuje len ako nejaku skratku k peniazom?
Remeselnikov nam treba ako sol. Ale lekarov tiez. A taky lekar, este k tomu povedzme sukromny, sa platom hravo dorovna aj tomu najlepsiemu remeselnikovi. Bez potu a spinavych ruk. Cize, syn si moze vybrat, ci obetuje x rokov drine v skole a potom ma pohodlne teple miesto, alebo sa na skolu vykasle, spravi si kurz a bude ho cakat x rokov driny v dielni.

kofa77
12. máj 2026

je manualne zrucny? pomaha ocovi pri nejakych pracach?
inak moj syn si bude podavat prihlasky na uni od septemba a netusi, kde, takze to, ze nevie v 15 je uuuplne normalne.
ked ho prijmu, nech nastupi, po 1 rocniku uvidi, ked tak da sa prestupi na nejaku odbornu skolu. ale aby nebol prekvapeny, az na par vyberovych odbornych skol je vacsina so zufalou urovnou.

maryetta
12. máj 2026

Skoda by bolo zahodit jeho vedomosti. Mozno len ozaj dohovorit nech vydrzi ten posledny mesiac na zakladke. Stredna to bude zas nieco ine. Kuchar? Ok nie zle.... chalan nech si ale uvedomi ze studovat strednu 4 roky. Vysoka.... a dozivodne praca. Kuchar to nie je len sem-tam navstivit kuchynu. Rovnako ziskat dobru kuchynu... za adekvatny plat.... nic nie je dnes lahke ani automaticke.

ika02
12. máj 2026

Ahoj, skús mu vybaviť nejakú brigádu (u kamoša na stavbe, babke vymaľovať byt...), aby pochopil, že nie je to také jednoduché, aby sa radšej začal učiť.
Podľa mňa je natoľko inteligentný, že na ZŠ mu stačilo vnímať učiteľku, urobiť domáce úlohy a bez akejkoľvek námahy mal jednotky. No nároky na gympli sú vyššie a zistil, že už nebude môcť sa celé popoludnie hrať na PC, alebo behať s kamarátmi po ihrisku. Preto ide ľahšou cestou. Na učilišti sa tie šikovné deti naozaj neučia NIČ doma. Ešte keď mu kamarát povie, že jeho brat zarába na stavbe v Holandsku 4000 mesačne, tak pozerá na život inou optikou. Neporadím ti, ja by som mu len dohovorila, že takto fyzicky ťažko sa dá robiť len do istého času, nie do staroby, alebo do choroby, úrazu...Čo v prípade, že si napr. poškodí platničky, dostane silnú cukrovku...? Čo bude robiť, ak bude mať napr. stavebné učilište a nebude vládať vláčiť tehly a mechy cementu?

anonym_3a0d4d
12. máj 2026

Poslat v lete na brigadu na 2 mesiace niekam do tehelne, na stavbu,... kde je tazka manualna praca. Pride odtial taky namotivovany do ucenia ...

tundra
12. máj 2026

@anonym_autor syn, mozno len rebeluje,hlada sa,mozno ma depresiu.
Skus mu vysvetlit,ze chirurg moze robit barmana,ked si spravi kurz,ale barman chirurga nie.Nas presiel podobnou krizou,ked bol druhak na gympli.Dnes je na vyske,o rok konci.
Skus ho nasmerovat tak,aby mal pocit,ze sa rozhodol sam.Drzim palce🍀

kofa77
12. máj 2026

na ucilistiach je uplne ine prostredie, ktore sikovneho absolutne nemotivuje v nicom, naopak, on sam sklzne na ich uroven.

anjelicek26
12. máj 2026

Puberta, unava, vyhorenie... moj sa ide vyucit za elektrikara, jeho rozhodnutie nezmenim a asi to taka drama asi ani nebude... bavia ho inteligentne systemy, obnovitelne energie, kadeco... pracu mat vzdy bude a ked sa nasledne rozhodne ist studovat, stale ma tu moznost... u nas v nemecku je ten system iny, ale pointa rovnaka... ciele sa menia, rovnako tie decka v tom veku maju strasne vela robit sami zo sebou a vsetkymi tymi hormonami... vela sportuje, kamosi.. proste zije... ja viem, ze by bolo "lepsie" ist tou "spravnou" cestou, ale viem, ze keby budem tlacit, len ho stratim a uz nebudeme komunikovat...

anonym_4f4fe5
12. máj 2026

Napíšem za seba - nechcelo sa mi učiť, hoc som na to mala, šla som na úplne najjednoduchšiu školu v meste, síce s maturitou ale no, najväčšia spodina tam chodila. Po cca pol roku na škole som pochopila, že tak žiť nechcem. Následne som si celý prestup na kvalitnú školu vybavila sama - mama mi to len podpísala. Začala som od začiatku 1.ročník, kopec ľudí mi hovorilo ako som stratila rok života… no nestratila, našla som seba. V odbore, ktorý som vyštudovala na SŠ pracujem a som najspokojnejší človek, urobila som si aj VŠ v blízkom odbore. Netlač naňho, ak je dosť inteligentný pochopí sám, kde je správna cesta.

januska12323
12. máj 2026

No asi mu došlo, že sa doteraz neučil a ak pôjde na gymnázium zrazu bude musieť. Počkajte do výsledkov, v škole môže byť aj duchom neprítomný to už je jedno len aby ju nejak skončil. Keď ho niekam prijmú nech sa rozhodne či tam rok skúsi ostať alebo idete rovno hľadať inú školu. Keď neprijmú budete vyberať z toho čo ostalo. Ale trvaj na škole, hocijakej.

kofa77
12. máj 2026

na zs sa vacsina bystrych deti neuci, tam ani nie je co velmi. ako ano, cast sa uci poctivo, bez toho dobre znamyk nema, ale ti ozaj bystri, to nepotrebuju. preto je ten gympel mozno trcoha sok, ze tam uz treba trocha pracovat. mozno ho niekto vystrasil, kto uz na G je a mlady sa zlakol.

anonym_7c3be2
12. máj 2026

Alebo ho prefackal a zabrzdil ten neuspech na prijimackach? Ze nadobudol v sebe pocit, ze na to mozno nema? Resp. bez ucenia a toho sa proste zlakol. Chce to dlhy a uprimny rozhovor.

anonym_e7aab9
12. máj 2026

Neries, co bude v 2030....upichni ho na SS a nech to nejak preklepe, v tomto veku sa nahlady na zivot menia nie denne, ale 3*za den😅 ono uz s celymi VS to neplati tak, ako kedysi, kolko milionarov ju nema... Aj u nas v rodine, chalan na STU v druhaku odisiel, lebo sa "nic nestane" ked tam on nebude a nestalo, teda stalo, zacal podnikat a k Vianociam si kupil Teslu, sice na odpisy, ale aj odlisovat treba mat z coho.