Čo urobiť, keď rodičia nepodporujú moje študijné rozhodnutia?
Dobrý deň, musím sa vyrozprávať. Akurát som zmaturovala a chystam sa na medicínu. Prijímačky mám 10.6., takže čochvíľa. Keďže som chodila na gymnázium a som typ študenta, ktorý nevie mať 4ky v škole aby sa aktívne pripravoval na prijímačky, tak som sa teda nestihla pripraviť a viem, že ma teda určite neprijmú, no prijímačky idem skusit aj tak, pretože sa teraz snažím naučiť maximum co ide. Ako zálohu mám teda osetrovatelstvo kde ma prijali bez prijímačiek, takže školu mám istú. Môj plán teda je, že nastúpim tam, a o rok pôjdem znova na medicínu s tým, že už viem, kde som v príprave poľavila a co podcenila, a budem sa teda svedomite pripravovať už od leta - od teraz. Stále sa s mamou hádam, pretože nechapem o co jej ide, ale stále ide komentovať, že som sa neucila a podobne a vôbec nevie pochopiť aj dôvod, že prečo. Znaturovala som na čisté 1, nemá mi co vytýkať a už vôbec nie lenivosť, ako stále vytýka. Až kvôli nej pociťujem hanbu za to, že idem na rok na ose namiesto medicíny. Strašne ma znechutila a zneistila a spochybnujem samu seba, pritom mi to príde rozumný a zrelý krok, urobiť to takto. Cele 4r som sa učila na 1.. Nerozumiem o co jej teda ide, ale veľmi ma to trápi. Keď jej poviem svoj pohľad, stále vraví, že jej vkladám do úst slova, ktoré nepovedala a že to, že sa trápim je vlastne kvôli mne lebo ja sama mám so sebou a svojou prípravou problém. Ano, trápim sa aj preto, ale ja od nej naozaj nepociťujem žiadnu podporu, ona si ide stále svoje. Mám pocit, že keď na rok nastúpim inam, tak sa ku mne asi ani neprizná 😀 prosím o akúkoľvek radu, ale už nie takú, že sa mám s nou porozprávať, to nepomaha a skončí to stále hádkou ( skúšala som už akokoľvek, výsledok je rovnaký ), alebo aspoň povzbudenie. Vďaka🫶
@beata_k v knižnici je taka tlacenka že sa tam nemáš šancu len tak dostať! Nemala si sa s týmto nastavením ani vydávať veď načo raz sa môžeš rozviesť ani vyjsť z domu veď sa ti moze nieco stat ani pracku si nekupuj pokazí sa ti. Teba niekto nasral lebo urobil nieco podobné ako autorka a ty sa teraz takto ventilujes? Alevo ti v živote niečo nevyšlo? S tebou komunikovať naživo a mať iný názor a plány musí byť fakt zážitok
@sova7 S tebou diskutovat nema vyznam. Reagujes krizom krazom na kazdeho a uplne od veci. Pekny den.
@beata_k aspoň nespraví gramatické chyby ako ty.
@anonym_autor dievča zlaté premotivovani rodičia sú asi najhoršia vec čo môžu rodičia spraviť deťom.Mamka nech dorába školu po 40 tke a nechá tá rozhodovať sa samu.Tymto dosiahne iba to, že ťa zdepta a nebudeš si veriť, tak ako sa to pomaly k tomu blíži.Chod na ten rok do školy a nie do práce a druhá vec čo ti neprajem, ale som realista tebe sa kludne môže stať, že ťa neprijmú ani o rok.Poznam dobrých lekárov, ktori sa do školy dostali na 3 krát prerušili školu atď.
Čo bude v poslednom ročníku, alebo kto to bude platiť je teraz bezpredmetné.Su ľudia čo si berú aj pôžičky, aby deti išli do zahraničia a študovali
Na margo tých čo mali byť prijatí bez prijímacích skúšok počet je limitovaný, keď už píšete overte si fakty.
O xy rokov, pokým skončíš školu môžeš byť niekde v zahraničí na stáží, brigáde.Som prekvapená, že špeciálny pedagóg má také medzery v psychológii, že sa dokáže takto správať k dieťaťu potom neviem ako sa bude správať k cudzim
Vkladanie svojich ambícií do dieťaťa je veľmi zlá vec.
@anonym_78009b Pointa ostava zachovana.
Ak Ti to nevyjde ani o rok, vies si predstavit robit realne osetrovatelku? Ak ano, tak chod do toho. Ak nie, tak chod na rok do zahranicia a popritom studuj. Namiesto zbytocneho vyhadzovania penazi si nieco privyrobis a neminies si rok studia ,,zbytocne".
@anonym_autor Urcite si sa rozhodla spravne. Neviem, co je to v starsich generaciach za presvedcenie, ze vsetko musi vyjst hned na prvy raz a este k tomu aj excelentne, inak sa o to ani nepokusaj. Hlavne u mladych ludi, ktori maju cely zivot pred sebou a takmer neobmedzene pokusy. Takto to v zivote nefunguje. Prve zamestnanie nevyjde, prvy vztah nevyjde, prva ziadost v banke o hypo, prve cokolvek. A casto ani prve prijimacky. A co, znamena to, ze teraz mas skocit z okna? Nie, znamena to, ze sa mas lepsie pripravit a skusit to znova. Drzim ti palce!
@anonym_09fe9d ak to zvládli ini, zvládnem to aj ja a toto ma nezastaví na ceste k môjmu snu. Ani popri inej vysokej škole nepracujete, nie je na to priestor pokiaľ je VŠ ťažká, tak teraz nemám študovať? Ja toto nevnímam ako problém 🥰
@anonym_autor hmm, a keď ti mama povie, že ti na školu nedá ani cent a ešte bude chcieť aby si prispela do domácnosti? Keď nevidíš problém v tom, že im budeš 7 rokov visieť na krku?
@anonym_autor hmm, a keď ti mama povie, že ti na školu nedá ani cent a ešte bude chcieť aby si prispela do domácnosti? Keď nevidíš problém v tom, že im budeš 7 rokov visieť na krku?
@123profil321 Tak si najde brigadu a izbu na private ako asi milion inych studentov? To s takymto pristupom moze ist autorka rovno robit za kasu a vykaslat sa na cele studium.
@anonym_e15568 ja som vo veku a v pozícii, kedy sa mi štúdium ešte neplatí a mám nárok na štúdium zadarmo. Na medicine sa mi zaplatí 1, posledný rok navyše, nie cele štúdium 😇 A ano, peniaze na to sú a viem, že mi ho zafinancujú. A aj keby nie, pre mňa to stále nie je stopka. Rok práce pre mňa nemá zmysel lebo stratím niť, radšej pôjdem študovať odbor príbuzný medicine, budem v nemocničnom prostredí a až tak veľa veci ma neprekvapí na medi ( + mi z ose vedia pár predmetov uznať ).
@anonym_autor školné síce neplatíš, ale potrebuješ skriptá, niečo jesť, cestovné alebo internát...
@123profil321 Tak si najde brigadu a izbu na private ako asi milion inych studentov? To s takymto pristupom moze ist autorka rovno robit za kasu a vykaslat sa na cele studium.
@zorienka28 autorka nema na to, aby robila a aj studovala (vychadzam z jej opisu " dosledneho pripravovania sa"). Preto je u nej dost relevantne, ci a kto a kolko jej studium hradit bude-nebude. Si prijimacky a studium predstavuje ako hurvinek valku...
Nie si prvá ani posledná čo takto urobí.Mam kamošku ktorá sa tiež nedostala hneď prvý rok na školu na ktoru chcela tak aby neostala len tak doma išla na skolu co ju prijali a o rok to išla skúsit znova.Dostala sa a doštudovala školu na ktoru chcela ísť.Veď to nieje stredná škola je to výška z toho sa až tak nestrieľa.Nerobila by som z toho.vedu kebybže fakt vidím že sa dieta snaží a nie že sa nedostalo len tak z rozmaru lebo sa na to vyprdlo.Držím prsty 😉
@beata_k nie je to zbytocny rok. Je to v odbore a lepšie ako ostat doma a brigádovať v Lidli
@sova7 áno, ak to má kto zaplatiť, sama autorka nevidí problém v tom, že rodičia ju budú ďalších 7 rokov živiť, lebo "vysnívaná" škola 🙈 neuveriteľné... @anonym_autor možno toto je téma, ktorú by si s mamou mohla otvoriť. A tiež si myslím, že sebaúčinnosť je veľmi dôležitá, si jednotkárka, učila si sa, prečo by si prijímačky nemala urobiť?
@zorienka28 autorka nema na to, aby robila a aj studovala (vychadzam z jej opisu " dosledneho pripravovania sa"). Preto je u nej dost relevantne, ci a kto a kolko jej studium hradit bude-nebude. Si prijimacky a studium predstavuje ako hurvinek valku...
@vevesh Prezradim ti take tajomstvo - mat alebo na nieco nemat je len a len rozhodnutie. Ja som sa ucila na 4-ky a cele okolie bolo plne reci, ze na to nemam. Dnes mam doktorat a firmu, pretoze som sa rozhodla, ze na to mam. Autorka nema hadam este ani 20, jej osobnost sa vyvija, a teraz nemoze nikto mat ziadne tusenie, aky je jej potencial. Nie je prva ani posledna, co pojde na prijimacky na 2x, su taki, ktori isli na 3-4x a dnes su z nich spickovi lekari. Neviem, co sa ti stalo, ze si takato jedovata.
@zorienka28 lenže z jej komentárov mám pocit, že ona si brigádu nebude schopná nájsť. Veľa vecí si neuvedomuje. A to ti píšem ako človek, ktorý počas celej VŠ ťahal prácu a teraz má 2 zamestnania
@vevesh asi tak...
@vevesh Prezradim ti take tajomstvo - mat alebo na nieco nemat je len a len rozhodnutie. Ja som sa ucila na 4-ky a cele okolie bolo plne reci, ze na to nemam. Dnes mam doktorat a firmu, pretoze som sa rozhodla, ze na to mam. Autorka nema hadam este ani 20, jej osobnost sa vyvija, a teraz nemoze nikto mat ziadne tusenie, aky je jej potencial. Nie je prva ani posledna, co pojde na prijimacky na 2x, su taki, ktori isli na 3-4x a dnes su z nich spickovi lekari. Neviem, co sa ti stalo, ze si takato jedovata.
@zorienka28 ale ty si to neprofiluj na seba. Ja som tiez v urcitych veciach vynimocna, dokazala som urcite veci, kde sa moji rovesnici nechytaju a tiez mi bolo povedane, ze som slaby priemer😀ale toto neplati o autorke a toboz jej prezentovaniu sa. A ano, bohuzial je dolezite, ci ti niekto moze alebo nemoze platit studium- budem osobna, nemohla som ist na medicinu, lebo neboli €€, tak som vystudovala nieco ine, co som si dovolila zaplatit sama popri studiu ( z rocnika som bola sama!!!, co pracovala aktivne popri studiu). Aj teraz v 40tke rozmyslam nad studiom mediny a opat sme pri €€- mam 4 deti a nemozem si dovolit 7-10 rokov odkvocat pri studiu len tak bez €€, pretoze okrem deti, potrebujem aj zdravotku, skripta, cesta, praxe - a to vsetko stoji tie €€€.....takze sa netreba hrat, ze vseto je pohodicka, malina a v dnesnej dobe su tie financie viac nez relevantne....🤫🤫🤫
@zorienka28 ale ty si to neprofiluj na seba. Ja som tiez v urcitych veciach vynimocna, dokazala som urcite veci, kde sa moji rovesnici nechytaju a tiez mi bolo povedane, ze som slaby priemer😀ale toto neplati o autorke a toboz jej prezentovaniu sa. A ano, bohuzial je dolezite, ci ti niekto moze alebo nemoze platit studium- budem osobna, nemohla som ist na medicinu, lebo neboli €€, tak som vystudovala nieco ine, co som si dovolila zaplatit sama popri studiu ( z rocnika som bola sama!!!, co pracovala aktivne popri studiu). Aj teraz v 40tke rozmyslam nad studiom mediny a opat sme pri €€- mam 4 deti a nemozem si dovolit 7-10 rokov odkvocat pri studiu len tak bez €€, pretoze okrem deti, potrebujem aj zdravotku, skripta, cesta, praxe - a to vsetko stoji tie €€€.....takze sa netreba hrat, ze vseto je pohodicka, malina a v dnesnej dobe su tie financie viac nez relevantne....🤫🤫🤫
@vevesh Aha, uz rozumiem. Teba serie, ze autorka robi nieco, co ty si chcela robit, lenze sama si sa rozhodla, ze sa neda. Tak mas potrebu presvedcit aj ju, ze sa neda. Ja som inak v biomedicinskej branzi a poznam ludi, ktori vystudovali aj vo vyssom veku a s detmi, ale tak ty uz vies, ze sa neda, tak sa asi neda.
Ty nevies, co plati a neplati o autorke. Aj o mne by si bola v mojej mladosti povedala, ze to na mna neplati.
@vevesh Aha, uz rozumiem. Teba serie, ze autorka robi nieco, co ty si chcela robit, lenze sama si sa rozhodla, ze sa neda. Tak mas potrebu presvedcit aj ju, ze sa neda. Ja som inak v biomedicinskej branzi a poznam ludi, ktori vystudovali aj vo vyssom veku a s detmi, ale tak ty uz vies, ze sa neda, tak sa asi neda.
Ty nevies, co plati a neplati o autorke. Aj o mne by si bola v mojej mladosti povedala, ze to na mna neplati.
@zorienka28 mna absolutne neserie, ako si to vyjadrila, co robi-nerobi autorka, lebo ona sa na tu medicinu este ani nedostala🫣🫣🫣🫣a ja mozno tu medicinu vystudujem, mozno nie- mam ine priority v zivote, ktore idu rad radom a ci na to pride, uvidime😇😇 ale absolutne si nepochopila podstatu mojho prispevku, to nic...aj porozmuenie pisanemu slovu je niekedy dolezite (a niekedy viac...)🙃🙃🙃
@anonym_autor Urcite si sa rozhodla spravne. Neviem, co je to v starsich generaciach za presvedcenie, ze vsetko musi vyjst hned na prvy raz a este k tomu aj excelentne, inak sa o to ani nepokusaj. Hlavne u mladych ludi, ktori maju cely zivot pred sebou a takmer neobmedzene pokusy. Takto to v zivote nefunguje. Prve zamestnanie nevyjde, prvy vztah nevyjde, prva ziadost v banke o hypo, prve cokolvek. A casto ani prve prijimacky. A co, znamena to, ze teraz mas skocit z okna? Nie, znamena to, ze sa mas lepsie pripravit a skusit to znova. Drzim ti palce!
@zorienka28 dakujem❤️
@123profil321 to nepovie, lebo silou mocou rodicia odo mna chcu, aby som studovala a su preto, citujem ich slova, schopní urobit cokolvek. Ak by sa nedajboze aj nieco take stalo, ja si to nejako zariadim a vas to nema preco trapit. 🙂 Myslim, ze v zivote sa da vsetko, ak mate otvorenu mysel a jasny ciel. Ak budem potrebovat popri studiu pracu? Tak jednoducho si to zariadim tak, aby som mala aj skolu, aj pracu. Ale toto uz nie je predmetom diskusie a nie je to ani vasa starost.
@123profil321 to nepovie, lebo silou mocou rodicia odo mna chcu, aby som studovala a su preto, citujem ich slova, schopní urobit cokolvek. Ak by sa nedajboze aj nieco take stalo, ja si to nejako zariadim a vas to nema preco trapit. 🙂 Myslim, ze v zivote sa da vsetko, ak mate otvorenu mysel a jasny ciel. Ak budem potrebovat popri studiu pracu? Tak jednoducho si to zariadim tak, aby som mala aj skolu, aj pracu. Ale toto uz nie je predmetom diskusie a nie je to ani vasa starost.
@anonym_autor takých neúspechov ešte bude....ja by som mame povedala, že ti nepridáva jej nepodpora a hádky.Ja sledujem na IG stránku medikov a cesty sú rôzne niekto po roku školu preruší a vráti sa je tam veľa príbehov.Nie je dobre, keď na teba vyvíjajú tlak niekomu to pomôže ešte viac sa vyhecovať, druhému nie.Drzim ti palce sú žiaci, ktor neboli excelentní na gymnáziu a prijímačky spravili veľmi dobre.
Snažím sa na to pozerať očami tvojej mami, aj tvojimi. Ona má svoju pravdu, aj ty. Ale tak keď sa na to pozrieš pragmaticky, oni chcú, aby si študovala. Tak asi ti ani nič iné nezostáva, či? Neviem.poradit, či by bolo lepšie radšej pracovať, nakoľko si myslím, že nie je dobré vypadnúť z toho režimu učenia sa. Mamky na materských by o Tom vedeli rozprávať, ja nie som nejak extra dlho doma na materskej, ale veru už cítim, že keď sem tam.pride nejaká požiadavka z práce, či otázka od kolegov, že sa ťažšie rozbieham a jaksi sa do toho nútim viac, ako inokedy, keď som v pracovnom tempe... takže za mňa to nie je zlý nápad, ísť vyskúšať príbuzný odbor a "zostať vo švungu", aj keď si nerob nádeje, že to bude malina, budeš mať čo robiť popri ošetrovateľstve sa pripravovať na medicinu. Príprava na maturity je nič v porovnaní so skúškami na vysokej škole.
Si ináč vysporiadaná vnútorne s tým, že AK by to náhodou nevyšlo ani na budúci rok, tak zostaneš na tom ošetrovateľstve? Ja som mala náhradnú školu (teda náhradný a úplne iný odbor) ale s tým, že ja som nemala v pláne skúšať o rok znova, ale prijala by som to druhé štúdium a nemala som problem to v hlave prehodiť, ale ja som sa dlho rozhodovala, ktorým smerom pôjdem, čiže by som to brala tak, že osud rozhodol za mňa 😁 kedy máš tie prijímačky? Ešte motyka môže vystreliť aj tento rok 😉
Snažím sa na to pozerať očami tvojej mami, aj tvojimi. Ona má svoju pravdu, aj ty. Ale tak keď sa na to pozrieš pragmaticky, oni chcú, aby si študovala. Tak asi ti ani nič iné nezostáva, či? Neviem.poradit, či by bolo lepšie radšej pracovať, nakoľko si myslím, že nie je dobré vypadnúť z toho režimu učenia sa. Mamky na materských by o Tom vedeli rozprávať, ja nie som nejak extra dlho doma na materskej, ale veru už cítim, že keď sem tam.pride nejaká požiadavka z práce, či otázka od kolegov, že sa ťažšie rozbieham a jaksi sa do toho nútim viac, ako inokedy, keď som v pracovnom tempe... takže za mňa to nie je zlý nápad, ísť vyskúšať príbuzný odbor a "zostať vo švungu", aj keď si nerob nádeje, že to bude malina, budeš mať čo robiť popri ošetrovateľstve sa pripravovať na medicinu. Príprava na maturity je nič v porovnaní so skúškami na vysokej škole.
Si ináč vysporiadaná vnútorne s tým, že AK by to náhodou nevyšlo ani na budúci rok, tak zostaneš na tom ošetrovateľstve? Ja som mala náhradnú školu (teda náhradný a úplne iný odbor) ale s tým, že ja som nemala v pláne skúšať o rok znova, ale prijala by som to druhé štúdium a nemala som problem to v hlave prehodiť, ale ja som sa dlho rozhodovala, ktorým smerom pôjdem, čiže by som to brala tak, že osud rozhodol za mňa 😁 kedy máš tie prijímačky? Ešte motyka môže vystreliť aj tento rok 😉
@oblecenie99 ano, viem si predstavit to studovat aj dalej, ak by to o rok nevyslo. Chcem to o rok skusit z dovodu, ze byt lekarkou bol moj sen odmalicka a stale ma drzi😅 ak to znova nevyjde, budem to brat ako znamenie od Boha, ze to takto ma byt. Nevybrala som si taky odbor, ktory si ze neviem predstavit studovat a v buducnosti robit.
Prijimacky mam 10.6., takze v stredu. Ja verim, ze motyka vystreli, ale ak nie, tak co uz🥲
Ale ano, bude to tazke, uvedomujem si, ze skusky su uplne nieco ine ako maturita a trosku sa toho obavam. Ale momentalne som pocitila take sklamanie z mojej “pripravy”, ze to nehodlam opakovat nech sa deje cokolvek, jednoducho to chcem zvladnut.. a dakujem za nazor🩷

@anonym_47d16a A co z toho ked to nedokonci? Preco by rodina mala vyhadzovat peniaze? A nebavme sa tu o kecoch, ze akekolvek studium je dobre studium. V takom pripade nech si to plati sama. Co jej uznaju? Jednu skusku? Vyhodene peniaze...Nech ide do kniznice. Bude to lacnejsie.
@beata_k v knižnici je taka tlacenka že sa tam nemáš šancu len tak dostať! Nemala si sa s týmto nastavením ani vydávať veď načo raz sa môžeš rozviesť ani vyjsť z domu veď sa ti moze nieco stat ani pracku si nekupuj pokazí sa ti. Teba niekto nasral lebo urobil nieco podobné ako autorka a ty sa teraz takto ventilujes? Alevo ti v živote niečo nevyšlo? S tebou komunikovať naživo a mať iný názor a plány musí byť fakt zážitok