Dali by ste dieťaťu zo svojho dedičstva?
Ahojte
Mám len jednoduchú prieskumnú otázku.
Predstavte si situáciu.
Ste jedináčik, máte jedného syna, umrú vám rodičia. Po nich zdedíte dom ktorý predáte, zdedíte aj pekný obnos peňazí. Vy sami máte kde bývať a máte aj nové auto. Dali by ste niečo svojmu synovi aj keď už má 32 rokov? Alebo si poviete, že veď je dospelý, nech sa postará sám o seba a svoju rodinu. Teraz dedíte vy, on dostane predsa až keď umriete .. ak bude čo lebo ste rozhadzovačný človek.
Ako by ste sa k tomuto celému postavili vy?
Nemusí sa to tu nejak extra rozoberať, len ma zaujíma postoj ostatných ľudí k takýmto veciam. Ďakujem krásne za zapojenie ☺️
Kamoska dostala od maminy niekolko tisic a tiez uz bola dospela . Tiez by som dala
Áno. Aj ja som dostala
ja by som pomohla, ale to asi aj preto, lebo aj mne vždy rodičia, keď bolo treba pomohli..teda samozrejme by záležalo aj od situácie, či ten syn neholduje alkoholu, drogám a podobne a ak nie, tak určite..
Ak je dedic rozhadzovacny typ,iste daruje i dietatu.
Osobne nemam preco dat moje dedičstvo mojim deťom a ani som nedala.
Ak by bolo vsak navyše,jasne.
@iva_pecarova94 Ja by som si kúpila investičný byt a teda raz by ho možno syn zdedil, možno by som mu dala nejakých pár tisíc maximálne do 5 000 eur nech ich využije podľa uváženia. Ale radšej by som zabezpečila seba s tým že ak ja to nevyužijem zdedí raz syn. Môžeš byť chorá napríklad 20 rokov tak že budeš v domove dôchodcov a majetok sa ti zíde na zaplatenie poplatkov. Poznám aj extrémy že napríklad žena nemá nič a býva u partnera v jeho byte a byt po svojej mame dala synovi čo je extrém za mňa. Treba naozaj zabezpečiť hlavne seba, lebo na starobu sa to môže zísť a ak nie syn raz zdedí.
@iva_pecarova94 áno pomohla. Príde mi to prirodzené. Aj nám pomáhajú rodičia a veľmi nám to pomohlo . Vďaka nim máme bývanie a môžeme si aspoň trocha vydýchnuť v rôznych oblastiach.
@iva_pecarova94 Ja by som si kúpila investičný byt a teda raz by ho možno syn zdedil, možno by som mu dala nejakých pár tisíc maximálne do 5 000 eur nech ich využije podľa uváženia. Ale radšej by som zabezpečila seba s tým že ak ja to nevyužijem zdedí raz syn. Môžeš byť chorá napríklad 20 rokov tak že budeš v domove dôchodcov a majetok sa ti zíde na zaplatenie poplatkov. Poznám aj extrémy že napríklad žena nemá nič a býva u partnera v jeho byte a byt po svojej mame dala synovi čo je extrém za mňa. Treba naozaj zabezpečiť hlavne seba, lebo na starobu sa to môže zísť a ak nie syn raz zdedí.
@marsmykkok veď nikde nie je napísané, že mu musí dať celé dedičstvo, ale časť z toho napríklad na rozbeh rodine alebo ak splácajú hypo mu môže pomôcť lepšie si žiť..
Záleží od vzťahu matka - syn, matka - synova žena, rodina. Závisí od toho, aký je syn, načo by asi to dedičstvo minul/neminul. Ak ich syn nepotrebuje, je zabezpečený v tom veku, pravdepodobne nedala by som. Preferujem klasicky štandard, ak to syn má, nedostane teraz.
@iva_pecarova94 ani by som neváhala, okamžite by som svojmu dieťaťu dala koľko by som mohla.
tipujem, ze tebe mama nic nedala?
A ty si nespokojne dieta, ktoremu nedali? 😁
Ok teraz k veci. Ak by som videla, ze si dieta vazi peniaze a same si pekne setri na byt, lebo na to vacsinou taky mlady clovek potrebuje peniaze, urcite by som niecim prispela. Na hluposti a ine minanie by som peniaze nedavala.
@iva_pecarova94
Moja generácia máme všetci hypotéky. Ja by som si vyplatila hypotéku a čo by mi ostalo a nepotrebovala by som dám určite dieťaťu.
Do hrobu si tie peniaze nevezmem a aby som ich škrečkovala na účte 30 rokov v tom význam nevidím. Ak syn potrebuje,určite by som mu časť peňazí dala. Ak sa bojíš , daj mu ich s tým ,že ich minie na konkrétny účel , napríklad tu máš na novú kuchynskú linku atď atď
pisala si ze mas vsetko, takze ja by som vsetko unblok dala dietatu...ak nad tym vahas asi nemas dobry vztah s vlastnym synom /ak nevie hospodarit tak vies kupit i konkretnu vec ako byt ci auto/
@iva_pecarova94 v pripade ze som zabezpecena ja a nevysim nikomu na krku a zdedim peniaze.... nieco by som si nechala a zbytok dala dcere... ved co by som ine s tymi peniazmi robila... zalezalo by to , v akej zivotnej situacii by bola ona...urcite by to bolo viazane na byvanie... nie len tak do ruky... aby to malo zmysel ale urcite by som dala
Aby som ozrejmila situáciu, nech si nemyslite, že som zle zmýšľajúca mamina alebo smutné dieťa čo nič nedostalo.. Prípad sa týka chalana z mojej rodiny. A aj keď som si povedala, že ja by som svojmu dieťaťu dala aj posledné tak ma celkom zaujímalo ako sa voči tomuto stavajú ostatní ľudia. Celkom ma to celé aj mrzí zaňho. Ide o syna a otca. Otec po rozvode odišiel žiť a podnikať do CZ a teda so svojim synom sa od jeho 16 videl len pár krát. Aj keď syn mal záujem vidieť ho viac. Ale viete ako.. zaneprázdnený podnikateľ. Veľa času teda na stretnutia so synom nemal. Ale komunikovať spolu komunikovali aspoň telefonicky. Teraz jeho tatko zdedil pekné peniaze a dom predal za takmer 200 tisíc. Nežije si zle ten jeho otec, má všetko čo by už človek v jeho veku chcel mať. Jeho jediný syn je slušný pracujúci človek ktorému sa však ešte nedarí ako jemu samozrejme. Aj keď nežije ako chudák tak to má ďaleko od života jeho otca. Chce zakladať rodinu tak sa pokorne spýtal otca či mu niečo babka s dedkom nezanechali. Že by ho potešilo niečo na taký štart do života keďže ani od neho ani od matky nič nedostal. Samozrejme otec ho vysmial, že nie že veď to je jeho dedičstvo. Mne osobne to príde fakt smutné a nedokážem si predstaviť nepomôcť vlastnému dieťaťu. Dala by som aj keby to nepotrebuje. Áno riešim blbiny do ktorých ma nič nieje ale vážne som sa nad tým začala zamýšľať, že ako to v živote ľudí chodí. Či keď už majú dieťa čo začalo pracovať tak záujem po tejto stránke skončil. Alebo si ludia stále hovoria, že je to moje dieťa ktorému pomôžem aj keď bude mat 50 rokov. Ja osobne ešte starých rodičov mám ale aj mne sa rodičia vyjadrili už dávnejšie že po babke dostanem aj ja peniaze aby som si v živote dopriala to čo mi ešte chýba.
Nie je to jedno, ako by sme sa zachovali my? My nie sme v topankach tej, ktora zdedila. Co ak ma dlzoby (pises, ze je rozhadzovacna), co ak si doteraz odopierala nieco, po com velmi tuzi (napr. cestu okolo sveta)? Nie je povinnostou rodica starat sa o dospele, zarabajuce deti a nie je ani povinnostou zanechat nejaky majetok.
Aby som ozrejmila situáciu, nech si nemyslite, že som zle zmýšľajúca mamina alebo smutné dieťa čo nič nedostalo.. Prípad sa týka chalana z mojej rodiny. A aj keď som si povedala, že ja by som svojmu dieťaťu dala aj posledné tak ma celkom zaujímalo ako sa voči tomuto stavajú ostatní ľudia. Celkom ma to celé aj mrzí zaňho. Ide o syna a otca. Otec po rozvode odišiel žiť a podnikať do CZ a teda so svojim synom sa od jeho 16 videl len pár krát. Aj keď syn mal záujem vidieť ho viac. Ale viete ako.. zaneprázdnený podnikateľ. Veľa času teda na stretnutia so synom nemal. Ale komunikovať spolu komunikovali aspoň telefonicky. Teraz jeho tatko zdedil pekné peniaze a dom predal za takmer 200 tisíc. Nežije si zle ten jeho otec, má všetko čo by už človek v jeho veku chcel mať. Jeho jediný syn je slušný pracujúci človek ktorému sa však ešte nedarí ako jemu samozrejme. Aj keď nežije ako chudák tak to má ďaleko od života jeho otca. Chce zakladať rodinu tak sa pokorne spýtal otca či mu niečo babka s dedkom nezanechali. Že by ho potešilo niečo na taký štart do života keďže ani od neho ani od matky nič nedostal. Samozrejme otec ho vysmial, že nie že veď to je jeho dedičstvo. Mne osobne to príde fakt smutné a nedokážem si predstaviť nepomôcť vlastnému dieťaťu. Dala by som aj keby to nepotrebuje. Áno riešim blbiny do ktorých ma nič nieje ale vážne som sa nad tým začala zamýšľať, že ako to v živote ľudí chodí. Či keď už majú dieťa čo začalo pracovať tak záujem po tejto stránke skončil. Alebo si ludia stále hovoria, že je to moje dieťa ktorému pomôžem aj keď bude mat 50 rokov. Ja osobne ešte starých rodičov mám ale aj mne sa rodičia vyjadrili už dávnejšie že po babke dostanem aj ja peniaze aby som si v živote dopriala to čo mi ešte chýba.
@iva_pecarova94 ako som už vyššie písala, ja som ten typ, že by som dala a zvlášť keď je to tak ako píšeš, tak už dupľom by som dala a je jedno koľko by malo moje dieťa rokov..ale tak v tomto prípade je otec sebestredný egoista..
@iva_pecarova94 V tomto prípade sa nečudujem. Otec roky syna nevidel, je to pre neho cudzí človek, zrejme k nemu nikdy nemal vrúcny vzťah, keď to takto dopadlo. Ale čudujem sa aj synovi, že peniaze pýtať vedel, hoci s otcom v osobnom kontakte neboli.
tiež budú mať deti dom - do hrobu si ho s manž. nezoberieme.
@iva_pecarova94
Ja to prave teraz robim nechavam si 1/4 traja by mali dostat zvysne 3/4 to je 210000€ kazdy.
zalezalo by, aky mame vztah, ako casto sa navstevujeme. nemyslim to nijako vydieracsky, len aj to zavazi, alebo aj to, ci potrebuje nejako pomoct s niecim...
@iva_pecarova94 toto sa pyta matka ?????????????????????????????????????? ak mas normalneho syna, preco by si mu nepomohla??????????????????? Normalny vztah, nie dakeho povalaca, samozrejme...ale syna, co sa o matku aj zaujima, a uz pracuje a nie len cicia z cecka samozrejme !

@iva_pecarova94 V tomto prípade sa nečudujem. Otec roky syna nevidel, je to pre neho cudzí človek, zrejme k nemu nikdy nemal vrúcny vzťah, keď to takto dopadlo. Ale čudujem sa aj synovi, že peniaze pýtať vedel, hoci s otcom v osobnom kontakte neboli.
@anonym_aa7acb volali a písali si spolu pravidelne. Ako som písala, stretávať sa chcel. Pravidelne chcel za ním pricestovať, veď do Česka to ďaleko nemal. Len otec odmietal keďže bol vždy pracovne zaneprázdnený a usúdil že prísť možno na hodinu niekedy večer sa neoplatí ani jednému z nich. Ale teda nebolo by tak že by spolu neboli v kontakte a že by si boli cudzí. Len teda krutejší je fakt, že koľko krát za tie roky videl syna tak ešte menej krát ten otec videl vlastných rodičov. Ale dobre to už je úplne iná vec 🤗 Dediť žiaľ zdedil aj keď vlastných rodičov by do tvare nespoznal keby ich vidí na ulici.
Nie je to jedno, ako by sme sa zachovali my? My nie sme v topankach tej, ktora zdedila. Co ak ma dlzoby (pises, ze je rozhadzovacna), co ak si doteraz odopierala nieco, po com velmi tuzi (napr. cestu okolo sveta)? Nie je povinnostou rodica starat sa o dospele, zarabajuce deti a nie je ani povinnostou zanechat nejaky majetok.
@emjee o čom píšeš? Aká ona,aká rozhadzovačná?

ja mam so synom tak dobry vztah, ze urcite by som mu pomohla, ved komu ked nie vlastnemu dietatu?