icon

Dali by ste dieťaťu zo svojho dedičstva?

iva_pecarova94
28. máj 2026

Ahojte
Mám len jednoduchú prieskumnú otázku.
Predstavte si situáciu.
Ste jedináčik, máte jedného syna, umrú vám rodičia. Po nich zdedíte dom ktorý predáte, zdedíte aj pekný obnos peňazí. Vy sami máte kde bývať a máte aj nové auto. Dali by ste niečo svojmu synovi aj keď už má 32 rokov? Alebo si poviete, že veď je dospelý, nech sa postará sám o seba a svoju rodinu. Teraz dedíte vy, on dostane predsa až keď umriete .. ak bude čo lebo ste rozhadzovačný človek.
Ako by ste sa k tomuto celému postavili vy?
Nemusí sa to tu nejak extra rozoberať, len ma zaujíma postoj ostatných ľudí k takýmto veciam. Ďakujem krásne za zapojenie ☺️

Strana
z4
rozculena
Včera o 09:12
@anonym_b9f2f8

@rozculena

zabi ma , pretoze citam ja hlupa len uvod, zabi ma preto, ze zena co chce radu, ide pisat zas roman a odhalovat svoj zivot na 99 stranach 🙂 a otvara 13 komnatu po par komentaroch az. Pani rozculena, nesedim a nezachytavam kazde slovo ale ty asi ano :DDD

@anonym_b9f2f8 na rozdiel od teba čítam odpovede autorky,kiež by to robili aj ostatní.
Nemám dôvod ťa zabíjať,ty zabíjaš svojich oponentov?
častokrát to tak býva,že sa reaguje len na hlavný príspevok a diskusia sa potom vedie úúúúplne iným smerom a autor/ka dostáva rady alebo hejty od veci.

emjee
Včera o 09:30
@rozculena

@anonym_b9f2f8 na rozdiel od teba čítam odpovede autorky,kiež by to robili aj ostatní.
Nemám dôvod ťa zabíjať,ty zabíjaš svojich oponentov?
častokrát to tak býva,že sa reaguje len na hlavný príspevok a diskusia sa potom vedie úúúúplne iným smerom a autor/ka dostáva rady alebo hejty od veci.

@rozculena a to je dovod hejtovat komentujuce? Uvodny prispevok je napisany tak, akoby sa pytala zena. Medzicasom tu pribudli 3 strany komentov, z toho x tvojich rozculenych vykrikov ako nevieme citat. Nechaj to tak, autorka pochopi, ze je to k prvemu komentaru a nie az k tomu v prvej tretine diskusie, kde objasnila, ze sa nejedna o nu samotnu.

anonym_2240a2
Včera o 09:40

Teraz ja z pozicie dcery, ktorych rodicia dedili - nikdy ma ani nenapadlo od nich pytat prachy z ich dedicstva. Bola som rada, ze si mohli polepsit, nieco nove prikupit do baraku, alebo hoci aj nieco dopriat, co si pred tym nemohli dovolit. Bolo to ich dedicstvo, ich prilepsenie a tiez som v tom momente nemala vela. Drahy syn nech sa zoberie a pracuje a ked nie je spokojny tam kde je, nech hlada noeco lepsie. A ty sa do toho naozaj nemas co miesat, je to vec jeho otca a nie tvoja

anonym_4e93fb
Včera o 09:44
@iva_pecarova94

Aby som ozrejmila situáciu, nech si nemyslite, že som zle zmýšľajúca mamina alebo smutné dieťa čo nič nedostalo.. Prípad sa týka chalana z mojej rodiny. A aj keď som si povedala, že ja by som svojmu dieťaťu dala aj posledné tak ma celkom zaujímalo ako sa voči tomuto stavajú ostatní ľudia. Celkom ma to celé aj mrzí zaňho. Ide o syna a otca. Otec po rozvode odišiel žiť a podnikať do CZ a teda so svojim synom sa od jeho 16 videl len pár krát. Aj keď syn mal záujem vidieť ho viac. Ale viete ako.. zaneprázdnený podnikateľ. Veľa času teda na stretnutia so synom nemal. Ale komunikovať spolu komunikovali aspoň telefonicky. Teraz jeho tatko zdedil pekné peniaze a dom predal za takmer 200 tisíc. Nežije si zle ten jeho otec, má všetko čo by už človek v jeho veku chcel mať. Jeho jediný syn je slušný pracujúci človek ktorému sa však ešte nedarí ako jemu samozrejme. Aj keď nežije ako chudák tak to má ďaleko od života jeho otca. Chce zakladať rodinu tak sa pokorne spýtal otca či mu niečo babka s dedkom nezanechali. Že by ho potešilo niečo na taký štart do života keďže ani od neho ani od matky nič nedostal. Samozrejme otec ho vysmial, že nie že veď to je jeho dedičstvo. Mne osobne to príde fakt smutné a nedokážem si predstaviť nepomôcť vlastnému dieťaťu. Dala by som aj keby to nepotrebuje. Áno riešim blbiny do ktorých ma nič nieje ale vážne som sa nad tým začala zamýšľať, že ako to v živote ľudí chodí. Či keď už majú dieťa čo začalo pracovať tak záujem po tejto stránke skončil. Alebo si ludia stále hovoria, že je to moje dieťa ktorému pomôžem aj keď bude mat 50 rokov. Ja osobne ešte starých rodičov mám ale aj mne sa rodičia vyjadrili už dávnejšie že po babke dostanem aj ja peniaze aby som si v živote dopriala to čo mi ešte chýba.

@iva_pecarova94 ten tatko je egoisticky chrapun, ktoreho o to vsetko obtiaahne nejaka lahkozivka a chalan je chudiatko... Ja som dostala, aj som dala. V 90.rokoch 200 000sk,co bolo vtedy 80.-100 vyplat a snad to moji nikdy neolutovali... Ja som dala 20a pozemok, dedicstvo/prikupene a dom, velmi vyhodne kupeny. Neviem si predstavit nepomoct detom, ked mam z coho, moze byt, ze niekdo by dal, keby mal...ja mam, asi som nieco sprava dobre🌸 . Na co mal syna ten cesky debil, len na deptanie ?

anonym_967b16
Včera o 10:36
@anonym_80704d

Ano dala , každý rodič chce aby sa dieťa malo lepsie ako ja v tom veku

@anonym_80704d z môjho okolia viem, že nie každý rodič dá.Aj rodičia sú sebecki, vypočítavi, manipulatívni, egoisti.Kazdy to projektuje na seba ja by som dal, ale nie všetci tak rozmýšľajú.Moja svokra niečo zdedila a pred 4 r povedala mužovi, že mu dá 5 t eur dodnes mu ich nedala a on je hrdý si ich vypýtať.Ale jeho brat sa neštíti pýtať na všetko pre deti, bazén, tábor, lyžovačka.Ak chcem dám a nerozprávam o tom.

anonym_4a79b9
Včera o 10:41

Ja kebyže som v takej situácii že zdedim kopa peňazí tak určite by som dala z toho mojim deťom aby mohli trochu ľahšie žiť. No keďže peniaze nemám ani nebudem mať navyše tak o tom môžem len snívať že pomôžem deťom. My budeme platiť aj hypotéku až do 68 rokov.

anonym_f2fbfa
Včera o 10:54

Predpokladam, že si syn, ktorý sa dožaduje peňazí, ktoré mu neplatria. A nie, nedala by som, nechala by si ich pre seba. Dopriala by som si na starobu to, čo by som len chcela. A odložila na horšie časy

luccija
Včera o 12:41

@iva_pecarova94 tá babka a dedko, ktorých syn doopatroval boli rodičia otca?Tak to ide generáciou taká sebeckosť 🤣sú aj také rodiny len chamtat.Otec je asi workoholik podľa toho čo píšeš celé dni a víkendy preč podľa mňa sa zbadá až, keď bude starý, že má syna.Necitam všetko, ale ja by som dala aj ja som dostala a tak isto dostane dcéra.

anonym_2240a2
Včera o 12:48

Inaksie tu je problem aj to, ze vacsina co pozeram aj tu na mk chcu dedit este pred smrtou dodytcneho - prepisovanie baraku za zivota rodicov na dieta, a rozdelenie vsetkeho majetku uz v momente ked su deti plnolete a buduci zosnuli maju akurat 50 a este dobrych 20rokov do dochodku😂😂😂🤣🤣🤣

anonym_967b16
Včera o 14:07
@anonym_2240a2

Inaksie tu je problem aj to, ze vacsina co pozeram aj tu na mk chcu dedit este pred smrtou dodytcneho - prepisovanie baraku za zivota rodicov na dieta, a rozdelenie vsetkeho majetku uz v momente ked su deti plnolete a buduci zosnuli maju akurat 50 a este dobrych 20rokov do dochodku😂😂😂🤣🤣🤣

@anonym_2240a2 ja mám majetky rodičov s bratom napísané od našich 24 r.A všetci vedia koho čo bude nebudeme sa hádať o 20,30 r.Iba záhradu majú na seba pisanu.Nech si to spraví každá rodina ako uzná za vhodné.Toto robí veľmi zle veci v rodine kamarátka kúpila dvere byt mladá nie je na LV.Teraz býva u muža to bol jeho byt pred manželstvom a dcéra sa chce rozviesť predať byt a ísť inam a matka s tým nesúhlasí.Takze dcéra má byť, ktorý nemá a je jedináčik nejde o delenie medzi súrodencami.Matka s ňou manipuluje, že nesúhlasí, aby išla bývať o 20 km ďalej do lepšieho.

ankare
Včera o 14:12

@iva_pecarova94 ocino sa s dedičstvom rozdelil aj s nami, deťmi. Nechal si len malú časť peňazí.

vroni
Včera o 15:13

Dala by som niečo na prilepšenie, ale žiadne časti dedičstva alebo dokonca celé. Akurát, že mi žiadne dedičstvo nehrozí. My sme sa po otcovej smrti vzdali dedičstva v prospech mamy, že však čo budeme deliť a raz to bude i tak naše.... Nenapadlo nám, že mama rozmeta všetko ako šialená a zvyšky napcha milovanému vnucatu (jednému z viacerých), aby nakoniec zostalo z dedičstva akurát tak na pohreb (otec podnikal a pôvodné dedičstvo nebolo o drobných). Už by som sa viac dedičstva nevzdávala a nedelila sa, aj na moje deti raz príde. Škoda ze som taká múdra až teraz, keď už nie je ani čo, ani po kom dediť....

anonym_ec044a
Včera o 15:27

Samozrejme.

jeennyv
Včera o 16:15

Poviem k tomu, ze tak uvazuju ludia, ktori nemaju dobre vztahy ci rodina nie je sudrzna, proste je niekde problem…u nas uz sme riesili aj riesime taku situaciu a vobec nie je problem…ked mas obavu dat nieco dietatu, ci toto je problem..sudruzi uz urobili chybu daaavno predtym a inde

anonym_967b16
Včera o 17:53
@vroni

Dala by som niečo na prilepšenie, ale žiadne časti dedičstva alebo dokonca celé. Akurát, že mi žiadne dedičstvo nehrozí. My sme sa po otcovej smrti vzdali dedičstva v prospech mamy, že však čo budeme deliť a raz to bude i tak naše.... Nenapadlo nám, že mama rozmeta všetko ako šialená a zvyšky napcha milovanému vnucatu (jednému z viacerých), aby nakoniec zostalo z dedičstva akurát tak na pohreb (otec podnikal a pôvodné dedičstvo nebolo o drobných). Už by som sa viac dedičstva nevzdávala a nedelila sa, aj na moje deti raz príde. Škoda ze som taká múdra až teraz, keď už nie je ani čo, ani po kom dediť....

@vroni že to niektorí rodičia dokážu robiť také rozdiely medzi deťmi a vnúčatami.Som rada, že som jedináčik a budem mať jedinacika

anonym_7e4d4f
Včera o 18:02

@iva_pecarova94 no asi by som sa k tomu postavila trosku prakticky, s tym ze co vlastne syn potrebuje. Je dost mozne, a u nas v rodine sa to aj sem tam robi, ze byt po starom rodicovi dostava vnuca/vnucata. A necha sa im na start. Velakrat sa aj dohodne, ze napr chce tam ostat Betka, tak este je par vnucat, tak sa to rozdeli, vyplati sa nejaka nizsia suma, alebo bt ostane na rodicov napr, ale byvaju tam deti... asi by som len tak neposielala desattisice dietatu. Proste neviem, pride mi to take.. nie ok. Ale nejak by som urcite pomohla do startu, ide sa zakladat rodina, tak nieco by som prispela, svadba by sa zaplatila ak by bolo treba atd. Urcite bankomat by som zo seba neurobila.

Ale napr moj otec sa tiez nikdy pan podniaktel s dedicstvom nedelil s nami, nijak, ani len sa neopyta, ani knihu po babke nedonesie, ani nic.. preda, vyhodi, zoberie a jeho je. Su taki ludia, je to smutne a .. nech sa zadrhnu by som povedala :D V pripade ktory opisujes, je proste otec sebec, nauceny starat sa sam o seba. A preto vysmial syna... bohuzial stari rodicia to mohli poriesit skor ak chceli, nechceli.. tak je to takto.

vroni
Včera o 19:15
@anonym_967b16

@vroni že to niektorí rodičia dokážu robiť také rozdiely medzi deťmi a vnúčatami.Som rada, že som jedináčik a budem mať jedinacika

@anonym_967b16, no, stáva sa. Samozrejme, že milované vnúča všetko spenazilo a zdrhlo tak ďaleko, ako sa len dalo.

olivierko229
Včera o 20:23

@iva_pecarova94 nie len ja, ale aj vnúčatá dostali. A keď sa stane, tiež budem deliť

marlent
Včera o 20:39

Komu ked nie jemu jasne ze dala

Strana
z4